返回列表 發帖

百萬大道 - 張天賦

單選投票, 共有 89 人參與投票
39.33% (35)
10.11% (9)
8.99% (8)
2.25% (2)
39.33% (35)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 13/06/2024

https://www.youtube.com/watch?v=KnyV38Rie8s

曲:MC張天賦
詞:陳詠謙
編:Derrick Sepnio
監:陳考威

有鈔票 先至可以複製鈔票 不怕炒價比天高
擁抱中半山 再解決半生的煩惱
I don’t care about 要吃苦耐勞
下注在每項決定 我們在決定前途

We don’t go 經濟艙 We chill in 尊貴候機室
再不要等漲薪 每一兩天要賺一筆
No more taxi 我聽過 Bugatti, Pagani
Tell me all the risk and baby keep your mouth shut

為何平凡一生 至少要感覺到 一剎那高潮
我出世紙太普通 亦能恨無限榮耀
將那一片金 與 一片漆黑 調一調
All in 賭一鋪 戒自我審查
青春 ’s all I got 手中的籌碼
別人發夢 發夢 白日也發著夢
我們 我們 大步踏上百萬大道

夢 做到令人疲勞後 大博大拿酬勞
夢 做到蕩然無存後 大博大謀前途

送幾隻 草戒指 也不配得到令千金
豁出去 不怕輸 最多我抵押自尊心
That’s what I said 有想要 we learn it, we earn it
所以不要等 再等會變犧牲品

暫時滯留連鎖店
終於有天 會置身 名牌時裝店
現在落後 但是落後就是未玩完
聽講派彩 要到過終點才算
You hear that tic tac tic tac
轉動那地球儀
Oh tic tac tic tac
也許 他這刻比我大 他覺得比我大
不知道我的底牌

夢 做到令人疲勞後 大博大拿酬勞
夢 做到蕩然無存後 大博大謀前途
Nick's Music Selection 2024 (Week 26)
1. 百妖夜行的修行 - 陳凱詠  2. 雙兒 - 周國賢  3. 物無類聚 - Kendy Suen

所以今年華納計劃似乎都係保Kaho
先俾MC可以放縱做啲自己想試嘅野

應該錄音時都仲有好多野想玩,未定性
期待以後每次Live都有新野俾到
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

MC 新歌個曲麻麻, 不過佢唱出個態度係幾正, 餓左幾個月無 MC 新歌, DJ 應該會熱播掛?

今年擺明HEA做比KAHO拎獎
反問如果今年KAHO拎唔到大獎
MC係米下年都要HEA做
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

今年擺明HEA做比KAHO拎獎
反問如果今年KAHO拎唔到大獎
MC係米下年都要HEA做 ...
oreo 發表於 2024-6-16 17:24

嘉豪呢啲…就算拎完獎長遠都難有好大作為

呢首唱出態度但略嫌無乜特別…個曲個range可以闊啲

叱吒 叱吒 嗚...

諗住今年做Song of the Year攞至尊叫糊?

明明隻歌好過哂TREBLE大部分嘅歌,點解會咁多一分?

算係試新野,今年讓路比KAHO
不要等,再等只會變犧牲品
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

第一次覺得好聽既MC歌
咁多一分

唔識欣賞

點解咁多人會覺得有讓路嘅機會?一首十大候補就咁多諗頭?
FIGHT for 陳柏宇

呢首係近期最唔老土嗰首
Nick's Music Selection 2024 (Week 26)
1. 百妖夜行的修行 - 陳凱詠  2. 雙兒 - 周國賢  3. 物無類聚 - Kendy Suen

曲差
詞差
編曲好好
唱都好好

MC singing the hell out of a song with cringe-worthy lyrics and a flat melody is quite hilarious, I will give him that

叱吒 叱吒 嗚...
henhenhen 發表於 2024-6-16 19:47

睇歌詞先知唔係叱咤 叱咤

好多位唔知唱緊乜
Fiona Fung

鍾意呢首 好耐冇鍾意過佢嘅歌了
SSN Chart (21 Jun)  冠軍: 波希米亞(沒有)狂想曲 - 林奕匡  |  亞軍: 雙兒

首歌幾特別,唔似一般pop,但詞好差,想講追夢寫到拜金咁
呢首算係咩曲風?見有人話係blues rock

有突破,其實唔係K歌都好正

曲廢詞廢 唱得幾好都冇用
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

由上張碟到呢首都一般
今年又遲開派
希望畀Jay Fung贏咗先
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

麻麻地,3分

想知MC底牌有幾大

由上張碟到呢首都一般
今年又遲開派
希望畀Jay Fung贏咗先
liebe 發表於 2024-6-19 21:38

同感,明顯接唔到地滑、老派、世一個勢…

一方面徐浩不停濫造 2.0/ 3.0/ 4.0…
另一方面,好似cut晒填詞嘅budget…
又或者去晒第二/ 三梯隊到…

有突破,其實唔係K歌都好正
tamabaron 發表於 2024-6-19 17:23

今次呢首,算係跳出comfort zone…
不過唔係loopable嘅作品…

算係試新野,今年讓路比KAHO
不要等,再等只會變犧牲品
Kenny 發表於 2024-6-17 09:25

華記今年應該得一個男金·同
另外兩席似係Jay Fung/ - O- O/ Ian之爭…
所以積極推MC拎唱作人…

希望嚟緊嘅唱作有更好嘅編曲和詞

3分
唱作 +1 分
新曲風 + 1 分
詞 -1 分
——————
Total  4分
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

看來今年是真的要讓路了,問題是從去年開始,MC地勢頭已經在下滑

看來今年是真的要讓路了,問題是從去年開始,MC地勢頭已經在下滑
VitoVibes 發表於 2024-6-22 10:36

與其爭入叱咤五強
不如搵吓台灣班底出國語歌…
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

詞真係好差... 不斷複製overkill this is mc之流嘅尷尬直白歌詞
歌詞玩態度又做唔到好似其他香港rapper嗰隻貼地有共鳴
其實mc係唔係唔配有深度嘅歌詞 可惜了

詞真係好差... 不斷複製overkill this is mc之流嘅尷尬直白歌詞
歌詞玩態度又做唔到好似其他香港rapper嗰隻 ...
blublublue 發表於 2024-6-22 22:27

我覺得d詞幾直白
MC好黃
All in 賭一鋪 戒自我審查
青春 ’s all I got 手中的籌碼 (年青就係籌碼冇野可以輸,呼籲緊年青人all in抗爭 )
別人發夢 發夢 白日也發著夢 (發夢  已經講到好白)
我們 我們 大步踏上百萬大道 (令人諗起2019中大罷課,學生擠爆百萬大道 )
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

歌詞玩態度又做唔到好似其他香港rapper嗰隻 ...
blublublue 發表於 2024-6-22 22:27

Foodboi又點唱到啲有深度嘅歌詞?