返回列表 發帖

第 35 屆台灣金曲獎

#2 提名名單
#3 得獎名單
我們的總和

#2 提名名單
我們的總和

#3 得獎名單
我們的總和

希望幸兒九字歌有提名

chin  up!會唔會入圍年度專輯?
Gin Lee 年度催眠悶作告別煤氣燈,現已霉棄登場!>_<

芬蘭距離今年先出
希望下屆掃獎

咁又一年
期待歌后入圍名單 到底A-Lin 有冇機會頒俾梁靜茹定大熱既乃文呢

咁又一年
期待歌后入圍名單 到底A-Lin 有冇機會頒俾梁靜茹定大熱既乃文呢
victor1991415 發表於 2024-4-28 12:36

支持梁靜茹
序有應得
離不開 留不低

唔知邊首好人入圍最佳作詞人呢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 24 冠軍歌:moon tang - 趁你旅行時搬走

唔知邊首好人入圍最佳作詞人呢
JayantL 發表於 2024-4-28 17:58

好似得cm鍾意敢
出面最少fans投依首(<5%)
最多人投流離者(~20%)同喃嘸師(~30%)

支持有愛心嘅梁靜茹,唔怕得罪中國好聲音製作團隊,敢第一時間出去攙扶李玟

芬蘭距離今年先出
希望下屆掃獎
背山望海 發表於 2024-4-28 12:04

Support

第35屆金曲獎入圍名單公布記者會

公布日期:2024年5月16日(星期四) 1:00PM
揭曉嘉賓:曹雅雯、以莉.高露、米莎、JADE、鶴The Crane
https://www.youtube.com/watch?v=G-gcbFgfN3Q

CLS同幸運兒請準時進場

希望Dum Dum有填詞提名

如果HUSH有份做評審 睇好後入類有最佳填詞提名
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

估歌后入圍
鐵膽:楊乃文
大機會:孫盛希 9m88 蘇運瑩 袁婭維
有機會:竇靖童 王嘉儀 梁靜茹 戴愛玲 王心凌

估歌后入圍
有機會:竇靖童 王嘉儀 梁靜茹 戴愛玲 王心凌 ...
victor1991415 發表於 2024-5-14 21:41

?te 都有機會
希望 Tia 冇份

家謙有冇機會入圍作曲人?

回復 18# bagfgfcde

視乎陳奕迅入唔入華語男歌手...?

好緊張 唔知我的溫暖在後面有冇機會入作詞人

Why 陳子鴻 again
Disgusting

CHIN UP! 無最佳專輯製作人

陳家謙
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 24 冠軍歌:moon tang - 趁你旅行時搬走

謙B有提名啦

陳家謙 so talented!

陳家謙、片山涼太

talent

=w= is shook!

terence chan

um

大人入到兩項
靜茹穩了

Wow this list is awful. 陳子鴻 does not disappoint lol

大人入到兩項
靜茹穩了
阻住 發表於 2024-5-16 13:31

LMAOOOOOOOOOO

大人入到兩項
靜茹穩了
阻住 發表於 2024-5-16 13:31

燈死靜茹了。。。

Bye 靜菇

Happy for Walter Kwan, 崔展鴻, 露波, 蘇珮卿, 草東, 巴奈
And also 林家謙終於靠痴陳奕迅成功入圍

陳子鴻 tho.. what a bore

Happy for Walter Kwan, 崔展鴻, 露波, 蘇珮卿, 草東, 巴奈
And also 林家謙終於靠痴陳奕迅成功入圍

陳子 ...
bagfgfcde 發表於 2024-5-16 13:38

陳家謙 = 樂壇菠蘿雞

華語部分有冇得競爭吓史上最差提名名單 lol

蘇珮卿隻碟值得拎評審團大獎 (in a good way),唔介意掃埋唯一提名嘅最佳年度專輯!

估歌后入圍
有機會:竇靖童 王嘉儀 梁靜茹 戴愛玲 王心凌 ...
victor1991415 發表於 2024-5-14 21:41

全中~犀利

全中~犀利
justin 發表於 2024-5-16 15:24

想知遺珠有咩
呢個歌后入圍格局 乃文應該二封硬

想知遺珠有咩
呢個歌后入圍格局 乃文應該二封硬
victor1991415 發表於 2024-5-16 15:31

《第35屆金曲獎》今(16日)於三創生活園區CLAPPER STUDIO舉辦入圍名單公布記者會,提到陳奕迅僅以〈社交恐懼癌〉獲「最佳單曲製作人獎」,最後並未入圍「最佳華語男歌手」獎項,本屆評審團主席陳子鴻表示陳奕迅有進入男歌手複選,堪稱是本屆遺珠之一,「我們都有討論過,這就是大家投票的結果,對於陳奕迅沒有入圍歌王有點可惜」。

陳子鴻透露本屆「最佳華語女歌手」跟「最佳編曲人」是兩個討論最久的獎項,直言梁靜茹、閻奕格、王心凌3位女歌手都是遺珠,楊乃文、孫盛希、9m88、蘇運瑩、袁婭維等5位入圍者非常優秀,「每年都是非常競爭激烈,女歌手印象中投票3至5輪,討論非常激烈,但入圍的這5位絕對是一時之選,都非常優秀,當然也有些遺珠」。

《第35屆金曲獎》今(16日)於三創生活園區CLAPPER STUDIO舉辦入圍名單公布記者會,提到陳奕迅僅以〈社交 ...
梨胃言 發表於 2024-5-16 15:35

但另外啲新聞講明好少討論王心凌喎
同埋Chin Up!得兩首國語歌,美吹合資格角逐歌王咩?

同埋Chin Up!得兩首國語歌,美吹合資格角逐歌王咩? ...
阻住 發表於 2024-5-16 15:43

王心凌大眠個年都冇
今年更加微啦
金曲真係完全ignore 戴愛玲

同埋Chin Up!得兩首國語歌,美吹合資格角逐歌王咩? ...

華語依家好似包埋廣東話
DM多仔多到覆唔哂

陳建騏
約 10 個月前
好喜歡朋友間熱烈討論著金曲獎的各種制度、語言、評審的議題,都期待金曲獎能更好,為我們熱愛的音樂盡一分心力。

雖然已經過了好多天,也好,大家可以安靜下來。

其實現在的最佳『最佳華語專輯』、『最佳華語男女歌手』在資格上,台語,客語,原住民語是可以報名的(可能大部分的人並不知道),因為這三種語言都屬於華語,甚至粵語都可以

陳建騏
約 10 個月前
好喜歡朋友間熱烈討論著金曲獎的各種制度、語言、評審的議題,都期待金曲獎能更好, ...
JayantL 發表於 2024-5-16 16:41

上屆呢度都好似討論過呢個問題
應該報名可以照報,但感覺會唔會最終俾咁多廣東歌入圍又係另一件事

SOPHY deserved to be nominated...

SOPHY deserved to be nominated...
JasOh103 發表於 2024-5-16 17:28

Poor Sophy 撞正呢個主席
華女名單似揀緊「大眾估邊個會入圍」多過揀 最佳女歌手

Poor Sophy 撞正呢個主席
華女名單似揀緊「大眾估邊個會入圍」多過揀 最佳女歌手 ...
tmfh 發表於 2024-5-16 18:22

見到呢個主席已經預左要默哀
Anyway 唯一支持乃文二封
(雖則去到台灣影左當買左)
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy