返回列表 發帖

Yan's music choice 2023 總結

咁快又年尾。。。
回望過去一年
完咗實習 考埋個牌
成為社畜 又做番學生!O!
變化快到跟唔上
但係原來擔心係多餘嘅
日子都係咁過=w=

最後最後
還是 退後退後
而原來 還未想退後
而從來 憑甚麼退後

日期:28/12/2023
時間:2030
歡迎大家嚟睇下今年我鍾意嘅音樂~

最高收聽次數歌曲:頒發給全年最高收聽次數(粗略估計)歌曲
年度歌曲/年度十大:參考榜分,從全年冠軍歌中選出一首年度歌曲和九首年度十大
年度大碟:參考榜分、碟中所有非本年度派台歌和非派台歌,選出一張本年度推出而有八首歌或以上的專輯
年度最高分專輯:頒發給全年最高分專輯(如全年最高分專輯不是年度大碟)
年度新人:頒發給最高榜分的新人
唱作人/組合/男歌手/女歌手 (金/銀/銅):頒發給三位最高榜分的歌手/組合

2023得獎名單

年度歌曲
怪我只敢做好人

第二位 MIZU
第三位 後人類的美麗與哀愁
第四位 失約巴黎
第五位 Fall Back To Bed
第六位 給你幸福 所以幸福
第七位 You First
第八位 眼淚記得你
第九位 孤單
第十位 仍然是那個少年

年度大碟
CHIN UP!   陳奕迅

年度最高分專輯
Life After Life – 陳健安

年度新人
Nancy Kwai

年度唱作人
金獎:馮允謙
銀獎:林家謙
銅獎:AGA

年度組合
金獎:Collar
銀獎:Lolly Talk
銅獎:The Hertz

年度男歌手
銀獎:陳健安
銅獎:林家謙

年度女歌手
金獎:AGA
銀獎:Nancy Kwai
銅獎:鄭秀文

最高收聽次數歌曲 MIZU

2023冠軍歌

Week 1: 地球上的最後一朵花
Week 2: 笑住喊
Week 3: 借夢
Week 4: Me and the Moon
Week 5: Fall Back To Bed
Week 6: 甜蜜在十點五十九分前
Week 7: LOVERSE
Week 8: Fall Back To Bed(2)
Week 9: The Bright Side
Week 10: 孤單
Week 11: 我這樣活了一天
Week 12: 七姊妹星團
Week 13: MIZU
Week 14: 眼淚記得你
Week 15: 為民除害
Week 16: 國際孤獨等級
Week 17: 保持浪費
Week 18: 風眼
Week 19: 塵大師
Week 20: 繼續繼續
Week 21: 晚安
Week 22: 致我們的夢想
Week 23: Count to Three
Week 24: 萬一你是個好人
Week 25: 好好掛住
Week 26: 君莫問
Week 27: DUMMY
Week 28: You First
Week 29: Miss u Goodbye
Week 30: 麥田看守員
Week 31: 企好
Week 32: You took my breath away
Week 33: God Save The Queen
Week 34: 路仍長
Week 35: 怪我只敢做好人
Week 36:
Week 37: 四方帽之約
Week 38: 收到收到
Week 39: 瀟灑
Week 40: 後人類的美麗與哀愁
Week 41: 後人類的美麗與哀愁(2)
Week 42: 失約巴黎
Week 43: Special One
Week 44: 仍然是那個少年
Week 45: 威廉
Week 46: 神的不在場證明
Week 47: 列車上對著坐的兩個人
Week 48: 日光漂白
Week 49: 給你幸福 所以幸福
Week 50: 如果顏色有感覺
Week 51: 之後的一天
Week 52: 社交恐懼癌

年度歌曲 / 最高收聽次數歌曲
2014 高山低谷 / 豔羨
2015 那一個我 / 所有下雨天
2016 四季 / 四季
2017 如果青春不會有盡頭 / Come with me
2018 未來見 / 心之科學
2019 我們的基因 / 在錯誤的宇宙尋找愛
2020 地球來的人 / 呼吸有害
2021 Lay On My Shoulder / Lay On My Shoulder
2022 圍牆倒下前 / 一樣

年度十大
2014 高山低谷/致少年時代/一/豔羨/分手總約在雨天/獨家村/只要和你在一起/青春常駐/獨活/不生不死
2015 那一個我/一千個假想結局/小小宇宙/幸福之歌/羅生門/TGIF/最好的債/大了一歲/逾越生死/戰勝自己
2016 四季/你是你本身的傳奇/山林道/終於好天氣/該死的快樂/我好得閒/舊街角/叮噹可否不要老/八公里/你好不好
2017 如果青春不會有盡頭/Come with me/我喜歡上你時的內心活動/難得一遇/3am/空姐/近在千里/霸氣情歌/突然一生人/靈感床
2018 未來見/Let us go then you and I/愛情是一種法國甜品/漸漸/奉愛之名/飢餓遊戲/天地一沙鷗/幾分之幾/沉默的士高/慢慢喜歡你
2019 我們的基因/告別的藝術/我們都是這樣長大的/最後的信仰/波點女皇/Pretty Crazy/尋找白金漢/我們與愛的距離/如若我/Forever Young
2020 地球來的人/網絡安全隱患/再度/我在切爾諾貝爾等你/奇妙事不斷有/與人同行/未知道/無窮/東京人壽/阿茲與海默
2021 Lay On My Shoulder/先哭為敬/每當幻變時/Dear My Friend,/思念即地獄/你是一片雲/Ciao/CityPop/無名故事/告別式
2022 圍牆倒下前/笑著說謊/樹木真美/HW1/給缺席的人唱首歌/滴滴金/虛榮/一樣/意外現場/不要把冬天衫放回衣櫃

年度大碟
2014 Frank - RubberBand
2015 豔羨 - 吳雨霏
2016 J-POP - 容祖兒
2017 Live in the Moment - Gin Lee
2018 L.O.V.E. - 陳奕迅
2019 Feanna 17+ - 黃淑蔓
2020 The album and the end of it - 麥浚龍/謝安琪
2021 人類世 - C AllStar
2022 Dark Light Of The Soul – 泳兒

年度EP
2014 3 - 林奕匡
2015 大了一歲 - 連詩雅
2019 本原 - 陳健安
2020 Awaken - 馮允謙
2021 Life / Line - 馮允謙
2022 deca - per se

年度新人 (金/銀/銅)
2014 Yukilovey/小塵埃/sis樂印姊妹
2015 Jude/Another Kitchen/黃淑蔓
2016 鄧小巧/張美儀/王嘉儀
2017 秦馨敏
2018 洪嘉豪
2019 The Hertz
2020 柳應廷
2021 MC張天賦/before the night ends/石山街
2022 雲浩影/張蔓莎/陳宗澤

年度唱作人 (金/銀/銅)
2014 林奕匡/王菀之/yukilovey
2015 yukilovey/王菀之/林奕匡
2016 方皓玟/yukilovey/林奕匡
2017 林奕匡/王嘉儀/AGA
2018 Serrini/AGA/王菀之
2019 陳健安/馮允謙/陳蕾
2020 馮允謙/Serrini/黃妍
2021 馮允謙/AGA/Kendy Suen
2022 馮允謙/張蔓姿/Serrini

年度組合 (金/銀/銅)
2014 RubberBand/C AllStar/小塵埃
2015 Supper Moment/C AllStar/Twins
2016 Super Girls/小塵埃/Supper Moment/
2017 Robynn & Kendy/RubberBand/Supper Moment/
2018 Dear Jane/RubberBand/Robynn & Kendy
2019 Nowhere Boys/Pandora/女聲合唱
2020 Per se/RubberBand/Pandora
2021 C AllStar/The Hertz/My Little Airport
2022 per se/雷同二友/The Hertz

年度男歌手 (金/銀/銅)
2014 周柏豪/林奕匡/洪卓立
2015 陳柏宇/周柏豪/林奕匡
2016 陳柏宇/張敬軒/林奕匡
2017 林奕匡/周柏豪/陳柏宇
2018 陳奕迅/張敬軒/許廷鏗
2019 陳健安/馮允謙/許廷鏗
2020 馮允謙/許廷鏗/陳健安
2021 馮允謙/MC張天賦/洪嘉豪
2022 馮允謙/before the night ends/藍奕邦

年度女歌手 (金/銀/銅)
2014 吳雨霏/王菀之/薛凱琪
2015 連詩雅/吳雨霏/yukilovey
2016 容祖兒/Gin Lee/方皓玟
2017 王嘉儀/Gin Lee/王菀之
2018 Gin Lee/鄧小巧/陳慧琳
2019 黃淑蔓/謝安琪/林二汶
2020 Serrini/黃妍/陳蕾
2021 AGA/陳凱詠/鄭欣宜
2022 泳兒/張蔓姿/衛蘭

荃力支持

小道消息最高收聽次數歌曲幾高質...

荃力支持

WZA111 發表於 2023-12-21 23:22

恭喜你嗰首Dum Dum!

Support Yan & Sammi
我老了 做唔到一晚chur盡
Jason's Playlist 2024
Week 25 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

希望Gin Lee白果

冠軍歌list驚見8首我的播放十大(AK 海迪x3 ON MC 幸兒x2) 希望唔會無一獲獎
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

支持迪迪掃獎
Week 25
冠軍歌:黃妍 - 黃言

冠軍歌list驚見8首我的播放十大(AK 海迪x3 ON MC 幸兒x2) 希望唔會無一獲獎 ...
on07111 發表於 2023-12-22 18:12

淨低兩首係DomDom同單丸?
LWY Weekly Top 20 WK26 | #1 已刪除的時間線 | #2 波希米亞(沒有)狂想曲

喜歡祖兒
SSN Chart (21 Jun)  冠軍: 波希米亞(沒有)狂想曲 - 林奕匡  |  亞軍: 雙兒

支持 Yan!
希望會見到 Gin Lee
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

梨胃言 發表於 2023-12-22 20:15

AK x2
你提的兩首無聽過。。,
幸福多於我預期

荃力支持

WZA111 發表於 2023-12-21 23:22

成日偷睇我張得獎名單

恭喜你嗰首Dum Dum!
kel_kelvin 發表於 2023-12-22 04:01

肯定就是佢!!!

Support Yan & Sammi
我老了 做唔到一晚chur盡
JasOh103 發表於 2023-12-22 10:47

覺得分幾晚仲辛苦

希望Gin Lee白果
bagfgfcde 發表於 2023-12-22 17:21

fun fact: gin lee係過去十年總分最高嘅女歌手

冠軍歌list驚見8首我的播放十大(AK 海迪x3 ON MC 幸兒x2) 希望唔會無一獲獎 ...
on07111 發表於 2023-12-22 18:12

原來你咁愛anson lo  ON都播到十大

支持迪迪掃獎
Daabinlo 發表於 2023-12-22 19:00

江海迪會掃我最喜愛男歌手

梨胃言 發表於 2023-12-22 20:15
AK x2
你提的兩首無聽過。。,
on07111 發表於 2023-12-22 20:35

dumdum is robbed

喜歡祖兒
John 發表於 2023-12-22 20:16

祖兒幾時出番歌

支持 Yan!
希望會見到 Gin Lee
616.1314 發表於 2023-12-22 20:23

冇獎嘅頒獎禮gin lee唔會去

dumdum is robbed
Yan 發表於 2023-12-22 23:47

見到自己Spotify 2023百大有Dum Dum
LWY Weekly Top 20 WK26 | #1 已刪除的時間線 | #2 波希米亞(沒有)狂想曲

見到自己Spotify 2023百大有Dum Dum
梨胃言 發表於 2023-12-22 23:49

做鬧鐘每朝一次都三百幾次la

gin lee一晚會上幾多次台
荷蘭番茄 發表於 2023-12-23 23:01

冇出碟冇唱作 多極有限

gin lee一晚會上幾多次台
不正常人類推介榜 2024 Week 26
1. 百妖夜行的修行 - 陳凱詠 2. Thank You Postman - 陳卓賢 3. 戀愛腦之死 - 陳健安

~有獎競猜~

同舊年一樣
喺頒獎之前
大家可以化身核數c 亂估男女歌手、組合銀獎得主
最早又估中最多嘅會員會有獎品=w=

林家謙
李幸倪
Lolly Talk

馮允謙 Gin Lee COLLAR
Jason's Playlist 2024
Week 25 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

林家謙
李幸倪
Collar
幸福多於我預期

陳健安
AGA
COLLAR

馮允謙
鄭秀文
COLLAR

馮允謙
Gin Lee
COLLAR

馮允謙
AGA
Lolly Talk

林家謙
Gin Lee
Lolly Talk
Week 25
冠軍歌:黃妍 - 黃言

大家都對gin lee好有信心

陳健安 Gin Lee Lolly Talk

歡迎大家  
估唔到我可以堅持到整榜呢個習慣十年
一如以往 其實呢個頒獎禮係冇咩tag嘅
所以可以等結果出晒先嚟睇
為咗唔悶親大家 有請暖場嘉賓嘈醒大家先

首先頒發嘅係呢個獎

年度大碟

越嚟越多歌手一隻大碟嘅歌分幾年派 自從舊年改左制之後
年度大碟除了今年的派台歌 亦會考慮碟中的非本年度派台歌和非派台歌

呢隻大碟雖然驚喜唔多 但歌者唱功上乘
演繹各風格歌曲游刃有餘
一如以往 交出高質的大碟 以作品說話

年度大碟

CHIN UP!   陳奕迅

--------------------------------------------------------------
跟著係啲冇tag嘅獎

年度最高分專輯

Life After Life – 陳健安

冠軍歌: 繼續繼續 好好掛住 仍然是那個少年 之後的一天
上榜歌: 愛的一種練習

年度唱作人
冠軍歌: Me and the Moon收到收到 給你幸福 所以幸福
上榜歌: 入場人士注意 尋找隱世巨聲

銀獎:林家謙
冠軍歌: 萬一你是個好人 怪我只敢做好人
上榜歌: 小林不動產 流離者的海 你的世界

銅獎:AGA
冠軍歌: MIZU  Miss u Goodbye  Special One
上榜歌: Count to Ten

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第十位

再穿過幽谷去 遇上萬呎巨人 嚇驚了嗎
哪知會邀請你 坐於最寬肩膊 共舞著嗎

年度歌曲第十位
仍然是那個少年  陳健安 (137)

四揀一最後揀左呢首
好有少爺占風格的歌
好簡單純粹嘅一首歌

不准聽勸告 仍然有青春的道路
任性得叫前人看到 會警告

曲:陳健安 詞:Jim Yan/ Oscar 編:賴映彤 監:賴映彤/陳健安

年度歌曲第九位

好人覺得我壞 壞人覺得我怪
自我確診才明白 因為我得了社交恐懼癌

一入場就聽到好人

年度歌曲第九位
孤單  Gareth. T (139)

Popstar I got what I wanted
但係仲係覺得(孤單)

曲:Gareth. T/林子祥 詞:Gareth. T/潘源良 編:Gareth. T 監:Gareth. T/張軒培

年度歌曲第八位
如果你是月亮
能不能夠陪伴
獨守著
想念你的海岸

一入場就聽到好人
weiquan 發表於 2023-12-28 20:49

歡迎

唔知家him幾時先有得出嚟呢

年度歌曲第八位
眼淚記得你 孫盛希 (119)

鐘意聽廣東歌 所以一直都比較少聽其他語言嘅歌
十年嚟一共有六首國語歌十大
大部分都係呢啲big hit情歌
2016: 你好不好
2017: 我喜歡上你時的內心活動
2018: 幾分之幾 慢慢喜歡你
2019: Forever Young

沒你的日出日落 是我
我忘了說 要記得我

曲:孫盛希 詞:Molly Lin/孫盛希 編:王韻筑

年度歌曲第七位
看雙方各自的本能
愛的傷痕
極度配襯

年度歌曲第七位
You First  李駿傑 (138)

雖然演繹有沙石 歌曲未段亦聽到歌者的疲態
但相比隊友們保守的選曲 無疑是今年Mirror單飛成員中最令人驚喜的一位

難在太堅持    過後還有刺
而亂就亂到很多想得很諷刺
建立用一生    破壞在一剎
還待哪個會先說    想多見一面

曲:謝芊彤 詞:周耀輝 編:王雙駿 監:王雙駿

年度歌曲第六位
論盡半生不懂愛
回頭沒有心計 劃未來
才來獨處 好好檢討 什麼叫愛
你 便 來

好人?
幸福多於我預期

年度歌曲第六位
給你幸福 所以幸福  馮允謙 (165)

Jay Fung 嘅完美演繹幫首歌加左好多分
而家樂壇好似唔多男歌手可以唱到呢種style嘅歌
聽完即刻想去拍拖

相信幸福 撐到幸福
如今的我 信十足
You are mine
You are my everything

曲:馮允謙 詞:黃偉文 編:周錫漢/黃兆銘 監:周錫漢

年度歌曲第五位

樹蔭下吹風攤吊椅
幻想係莊子睇報紙

好人?
on07111 發表於 2023-12-28 21:03

好人可以估到至尊為止

年度歌曲第五位

Fall Back To Bed  Charming Way (183)

每年都有一首打氣歌打動到我
今年實在太多挑戰 攰就要抖
通常有咩迷惘 唔開心 嬲
瞓一覺就會冇野=w=

一早都過去
沉迷沒有罪
只想一刻倒頭睡

曲:Charming Way   詞:Oscar   編/監:Charming Way/ Adrian Chan

年度歌曲第四位

誰和誰又分開
誰先沒有了愛

懷疑呢首調低咗

年度歌曲第四位
失約巴黎 魏浚笙 (121)

由失約巴黎 同 我的世界地圖 都可以睇到
Jeffrey嘅歌路唔止係一啲好普通得個mv好睇嘅悶歌
唔知佢仲會唔會出歌
不過佢絕對係一個值得期待的歌手
利申 用耳聽歌

我們離家 追的夢 已給摧毀
既然失約 為何發誓

曲:徐浩 詞:黃偉文 編:徐浩/黃兆銘 監:徐浩

年度歌曲第三位
天黑我更焦慮
怕不對 怕出去 怕失去

懷疑呢首調低咗
weiquan 發表於 2023-12-28 21:18

121>183

後入
遲左少少
Nick's Music Selection 2024 (Week 26)
1. 百妖夜行的修行 - 陳凱詠  2. 雙兒 - 周國賢  3. 物無類聚 - Kendy Suen