返回列表 發帖

[Dec/19/2023] in Rhythm - 陳柏宇 (CD)

歌手:陳柏宇
唱片名稱:in Rhythm
唱片封面:

推出日期:2023/12/19
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1/ 日常事故劇場
2/ 懷舊是一種品味
3/ 令人期待的下集預告
4/ 中二寄生魂
5/ 一人傍晚藝術館
6/ 樓上裝修
7/ 懷舊是一種品味 (Festive Version)
8/ 你瞞我瞞 - from THE FIRST TAKE
9/ 有天 - from THE FIRST TAKE

附加資料:
一張照片
一個初吻或是一件珍藏已久的信物
都有可能激起我們的懷舊之情
令我們對一段時光或一個地方產生難以名狀的情愫

我們都知道這種感覺:那是一種被往昔時光勾起的甜蜜憂傷
當懷舊堅持到極致便是一種品味 當老土不變到固執便是一種型格
貪新棄舊趕潮流扮年輕心態很過時
懷念一個人到一絲不苟感情很有型
所以懷舊是一種格調
懷舊是一種品味

$350

出處:sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

仲有2張side track,雖然係EP扮大碟,但都好過jay fung
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

唔知另外兩首係咩風格呢 鍾意佢首首唔同
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

平過mischa

至尊碟,還有戲嗎?

乜而家收10首新歌出隻大碟真係咁難咩?

Wing1211 發表於 2023-12-14 21:38

反正現在香港很多歌手都是一年到頭派四到五首歌,然後塞一兩首新歌就當大碟出,不塞新歌就當EP出,要麼就是把兩三年的派台歌全堆起來出。
    現在時代一變再變,八九十年代一線歌手爭獎恨不得一年出三張,世紀初縮減成一年出一張大碟。而家是單曲時代了,對於唱片公司來說,費工夫做全長專輯導致一半歌無法派台或者派台沒水花,還不如把這些歌移到下一年企劃(除非是MC這種人氣急升需要堆歌開唱的)

至尊碟,還有戲嗎?
VitoVibes 發表於 2023-12-14 21:34

收錄埋First Take版好似好想爭至尊碟

歌手:陳柏宇
唱片名稱:in Rhythm
唱片封面:

推出日期:2023/12/19
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1/ 日 ...
hinz 發表於 2023-12-14 19:40

In substance = EP = $350
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

唔知另外兩首係咩風格呢 鍾意佢首首唔同
MCmatt 發表於 2023-12-14 21:00

今次隻碟嘅 theme 係 chill
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

入面係咪有小卡定年曆送 點解夠膽賣 350

買佢寧願買兩隻安仔仲有找
同華納一樣on99定價
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

至尊碟,應該無走雞了吧?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

至尊碟,應該無走雞了吧?
Kenny 發表於 2023-12-15 08:31

禁播rubberband,防止Juntos至尊碟。 好明顯jason至尊碟

禁播rubberband,防止Juntos至尊碟。 好明顯jason至尊碟
schoe 發表於 2023-12-15 10:07

但是JF和On仔追上來了

人地大公司計完條數 出不到大碟
需要你阿之阿左咩
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

一姐隻4891有15個track
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

呢隻碟幾高質

schoe 發表於 2023-12-15 10:07

in Rhythm - 陳柏宇-253

LifeAfter Life – 陳健安248
Thisis mc-135
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

in Rhythm - 陳柏宇-253LifeAfter Life – 陳健安248
Thisis mc-135
oreo 發表於 2023-12-15 21:09

有天the first take都入埋碟喎
不過當年HINS 600AP VS The Album 58XAP 都係The Album嬴

有天the first take都入埋碟喎
不過當年HINS 600AP VS The Album 58XAP 都係The Album嬴
cmho 發表於 2023-12-15 23:45

Senses Inherited 係輸俾 The album 嘅gimmick…
好心播夠601次啦…

Btw,Sony太大貪,竟然想爭至尊
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

其實有两首舊歌
I love Canton pop music

入面係咪有小卡定年曆送 點解夠膽賣 350
賴爽 發表於 2023-12-15 07:46

舊年嗰隻薄到得幾張紙
內頁得幾張相都夠膽賣268

今年可能多幾張相就再賣貴d

有冇邊隻至尊碟係冇10 大?

有冇邊隻至尊碟係冇10 大?
快劍俠 發表於 2023-12-18 09:56

衛蘭

係米個個都諗住爭至尊碟, 呢排勁多人出碟; DEAR JANE, 陳伯, JAY FUNG, 安仔....
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

係米個個都諗住爭至尊碟, 呢排勁多人出碟; DEAR JANE, 陳伯, JAY FUNG, 安仔.... ...
oreo 發表於 2023-12-18 19:44

年尾想出番隻碟ROUNDUP啫
我記得前幾年都係12月狂出碟, 不停去CD舖

舊年嗰隻薄到得幾張紙
內頁得幾張相都夠膽賣268

今年可能多幾張相就再賣貴d  ...
jasonng 發表於 2023-12-16 18:51

睇左入面 重衰過舊年 得一張細相有人樣
點解寰亞咁有良心

睇左入面 重衰過舊年 得一張細相有人樣
點解寰亞咁有良心
kisslung_222 發表於 2023-12-18 23:45

唔_係掛 咁癲
完全唔想買lu
舊年嗰隻我拆開嗰陣已經O晒嘴

唔_係掛 咁癲
完全唔想買lu
舊年嗰隻我拆開嗰陣已經O晒嘴
jasonng 發表於 2023-12-19 00:13

想要多啲相可以買4891

中二寄生魂 樓上裝修
呢兩首正
利申 尋晚係現場聽左

成隻碟咁聽個flow比預期中好好多喎
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

歌其實不錯,只是有一點點可惜,今年這麼好的風格完全可以弄一張真·大碟的

唔知大家覺唔覺 啲派台歌好似mix/master得好/飽滿咗?
之前比較少聽日常 編曲係咪有豐富咗定一直係咁
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

唔知大家覺唔覺 啲派台歌好似mix/master得好/飽滿咗?
之前比較少聽日常 編曲係咪有豐富咗定一直係咁 ...
JasOh103 發表於 2023-12-20 00:39

我都覺得  D 聲有層次左立體左(似live咁?),派台個mixing 好平

之前比較少聽日常 編曲係咪有豐富咗定一直係咁 ...
JasOh103 發表於 2023-12-20 00:39

全部歌同single版master一樣, 除非你用apple music聽dolby atmos, 咁又另一回事

兩首新歌幾有驚喜喎

兩首sidetrack正,中二寄生魂好好loop,應該派台

成隻碟貫徹chill同good vibes,但又做到有唔同曲風,比起上隻碟,今次應該更加接近佢想做嘅嘢,距離轉型成功邁出咗一小步。出到呢隻碟我相信陳伯有冇獎都開心,有都係對團隊有個交代

佢d fans都應該從中學生變打工仔 所以我覺得佢今年嘅歌 hit到就黎三字頭嘅我
佢自己唔鍾意唱情歌 唱下呢d未幾好。
Life was a willow and it bent right to your wind.

隻碟其實算上乘 個 FLOW 都唔錯
都貫徹到玩節奏

覺得仲好聽過The Fight Goes On

陳伯成team人火花越嚟越勁
如果有至尊碟 都拎得實至名歸

隻碟風格都算consistent

雖然嚴格黎講得六首歌
但比較下潛在下競爭對手
拎至尊碟都可以接受

希望至尊碟唱正常版懷舊

希望至尊碟唱正常版懷舊
梨胃言 發表於 2023-12-23 13:39