返回列表 發帖

[Nov/23/2023] 水性揚花 - 王嘉儀 (CD)

歌手:王嘉儀
唱片名稱:水性揚花 Fluid
唱片封面:

推出日期:2023/11/23
唱片類型:CD

01《INTRO (水性)》
02《浮標》MY BUOY
03《RACE OF FAITH (ft. YELLOW 黃宣)》RACE OF FAITH (ft. YELLOW)
04《MIND GAME (ft. Diana Wang 王詩安)》 MIND GAME (ft. Diana Wang)
05《沒所謂》OK TODAY
06《水性.揚花》FLUID
07《INTERLUDE (揚花)》
08《淹悶》BORING
09《自然變態》SLNBDY
10《JOURNEY (ft. cehryl)》
11《浮現》RISE UP
12《我們的鬼魂》THE GHOST OF YOU AND I

附加資料:
幻變的電子樂、騷靈、呢喃——自如轉換的律動與節奏,每首歌如春水滲透各孔,融會著多元曲風的碰撞。

由心出發,形朔一趟感官旅程:

「在日新月異的這幾年間,我感覺擁有過的,從手心流到不知何方的他處⋯⋯
女孩到女人之間;
於家與遠行之間;
重聚與離散之間;
二十九到三十歲之間;
被飄蕩的孤獨與不安沖洗;
去擁抱無法預料的汐潮。」

但我們要繼續敞開,於洪流中化成一攤水:溫柔地、貪婪地,流向不明,揚起最燦爛的浪花。
這些音樂紀錄了這個旅程。
我的旅程也屬於我們。
水性,揚花。

“This time, I want to take you to a ride, down the stream. The stream of my past three years. In an ever-changing world of chaos.

I’ve been on a ride between
29 and 30;
boys and girls;
a girl and a woman;
home and leaving home;
being connected and alone;
floating and sinking;

To all of us who wander through the twists and turns of waves.

Life is fluid,
we are FLUID.

出處:yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

至尊碟

荃力支持Sophy
DM多仔多到覆唔哂

AOTY
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

幾耐無香港歌手出過真concept album

黃耀明愈夜愈美麗

已訂購, 超期待!

chkalu 發表於 2023-11-20 18:44
2 June 2023
Cleanse - 洪嘉豪

11 May 2023
大人的童話 - 李克勤

期待
封面好90s feel

Album of the year is coming

淨係個名都贏

大碟試聽 -----> https://www.sophyisfluid.today/

Sadly, only 3.33首廣東話歌

音樂 - Intro: 水性、Interlude: 揚花
國 - 浮標、沒所謂、水性.揚花、浮現
粵 - 淹悶、自然變態、我們的鬼魂
國/粵/英 - Race of Faith
英 - Mind Game、Journey

音樂 2; 國 4.33; 粵 3.33; 英 2.33

得1/3廣東歌有少少失望
不過觀乎合作單位同台灣預購先行都睇得出佢而家focus係台灣>香港
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

其實佢間公司幫佢發展左d咩

得1/3廣東歌有少少失望
不過觀乎合作單位同台灣預購先行都睇得出佢而家focus係台灣>香港 ...
sampras625 發表於 2023-11-21 00:20

應該都係睇準金曲35

kayzzz 發表於 2023-11-21 00:33

以佢嘅人氣+知名度

出到碟+接到一堆疑似係心姐嘅job已經發展得好好
DM多仔多到覆唔哂

封面令我諗起野花

以佢嘅人氣+知名度

出到碟+接到一堆疑似係心姐嘅job已經發展得好好 ...
mosesming 發表於 2023-11-21 07:47

都係, 比BUDGET 佢做歌大碟, PRODUCTION. 對SOPHY 已經好大幫助  我們的鬼魂本人年度NO.1

kayzzz 發表於 2023-11-21 00:33
聽 Juno 話 take 模特兒工作, in return 甜頭 = creative freedom 造歌 & 簽約三年內出到一張大碟. 希望完約前出到下一張

聽 Juno 話 take 模特兒工作, in return 甜頭 = creative freedom 造歌 & 簽約三年內出到一張大碟. 希望完 ...
boy4dudes 發表於 2023-11-21 20:03

出碟零宣傳仲要爭唔到獎,榜成績差
之前自己獨立造歌都一年一EP仲有新人獎

之前自己獨立造歌都一年一EP仲有新人獎 ...
Kfmusic 發表於 2023-11-21 21:00
雖然個人認為佢簽 Juno 係浪費青春 (被 Juno 堆 modeling jobs 耽誤的創作歌手), 不過:

1) 隻怪獸老闆幫 Kay 爭完兩年獎然後同佢反面, 簽 Sophy 填幻國 label 個空位擺明唔會落本幫佢爭獎,
2) 呢條女造歌唔似想爭獎?
3) 2020/21年可能無錢剩 or sick of 自己一腳踢所以明知要執二攤心姐堆非音樂工作都同意?
4) 自己蠢, 殘 (2019) 轉戰台灣逗留時間太短, 然後返香港 no one cares (2017 新人金 雞叫靈 消失, 銅 Jennifer 反而就快做最佳女主角)
5) 其實獨立時無一年一 EP, 只出左 1 CD (Sophrology) + 1 LP (Quarter with 2 editions), no CD for Quarter、殘 and 留念

2021年唱《一切心神恍惚之間》(台灣GL網劇《親愛的天王星》主題曲)+ 幻國堆 MVs, 其實 Sophy 係 sheshe or queerbaiting? 佢應該學 Karen 同 Ellen 全攻台灣幾年, oh well

chkalu 發表於 2023-11-20 18:44

4891 - 黃妍
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

之前自己獨立造歌都一年一EP仲有新人獎 ...
Kfmusic 發表於 2023-11-21 21:00

學上面話齋,可能諗住爭金曲獎

學上面話齋,可能諗住爭金曲獎
sampras625 發表於 2023-11-22 10:14

金音獎大機會啲

前半好正
後半淹悶+自然變態本身聽到熟哂
但最後嗰首收得唔靚

Anyway都夠做今年香港碟嘅AOTY (如果當佢係香港碟嘅話)
唔知香港邊度有得買
DM多仔多到覆唔哂

前半好正
後半淹悶+自然變態本身聽到熟哂
但最後嗰首收得唔靚

Anyway都夠做今年香港碟嘅AOTY (如果 ...
mosesming 發表於 2023-11-23 10:36

Aggar
浮現做ending好似更make sense

Cd warehouse 有貨

如果講佢金曲獎唔入至少一項冇天理會唔會有啲過份
個水準足以同啲勁人隻揪咁滯
幾粒鐘高速煲之下,生左呢舊野出黎。
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

已訂購, 超期待!

2 June 2023
Cleanse - 洪嘉豪

11 May 2023
大人的童話 - 李克勤 ...
boy4dudes 發表於 2023-11-20 18:57

古巨基算唔算?
「微笑之中 接受還未有 答案。」

我們的鬼魂唔入碟實畀某人寫入小氣簿

如果講佢金曲獎唔入至少一項冇天理會唔會有啲過份
個水準足以同啲勁人隻揪咁滯
...
Evan@LaRossa 發表於 2023-11-23 18:12

爛尾係Juno特色

殘2.0+QUARTER 2.0+兩首Interlude試圖癡埋兩隻2.0一齊 = 水性揚花

啲歌絕大部份都好聽,有幾首好出色;但成隻聽落,整體效果唔算好好,冇乜power同impact
相比之下,泳兒 Dark light of the soul 有啲歌唔太好聽,但一氣呵成、盪氣迴腸,聽到最尾幾隻仲有啲感動

啲歌絕大部份都好聽,有幾首好出色;但成隻聽落,整體效果唔算好好,冇乜power同impact
相比之下,泳兒 Dar ...
bagfgfcde 發表於 2023-11-23 23:06

呢隻碟同楊乃文隻Flow好似,睇陣容、睇曲目以為AOTY嬴硬,聽落tracklist扣分扣到連原本勁catchy嘅<淹沒>都變悶歌

泳兒隻碟曲目都唔算排得最好,但至少有effort排到有起承轉合帶到起晒啲歌

呢隻碟同楊乃文隻Flow好似,睇陣容、睇曲目以為AOTY嬴硬,聽落tracklist扣分扣到連原本勁catchy嘅都變悶 ...
mikan 發表於 2023-11-23 23:45

前半本身聽落正常+水準以上
但後半啲排位好怪
怪到我會覺得啲明明最正+聽到熟哂嘅淹悶/自然變態反而變得好唔順

其實成隻碟都三語夾雜
點解要特登將啲廣東歌擺後段
仲要俾我們的鬼魂守尾門

Btw CD warehouse $289買咗
DM多仔多到覆唔哂

呢隻碟同楊乃文隻Flow好似,睇陣容、睇曲目以為AOTY嬴硬,聽落tracklist扣分扣到連原本勁catchy嘅都變悶 ...
mikan 發表於 2023-11-23 23:45

Flow班底再勁啲,出嚟啲成品都catchy好多
呢隻出嚟效果麻麻,而且有幾首好filler,過耳即忘,未做到經典
不過放喺香港都係至尊碟候選級數

古巨基算唔算?
misterben111 發表於 2023-11-23 19:32

古巨基大部分所講概念都係表面野
去到D歌完全唔係果回事
最有CONCEPT咪就係HUMAN我生

前半本身聽落正常+水準以上
但後半啲排位好怪
怪到我會覺得啲明明最正+聽到熟哂嘅淹悶/自然變態反而變得 ...
mosesming 發表於 2023-11-24 08:21

聽聽下覺得淹悶/自然變態, 浮現/我們的鬼魂掉轉會順d

隻碟比想像中pop, 本身期望會有多d edgy野, 點知得淹悶一首
不過整體嚟講都好高質, 由曲風編曲到唱法都做到連貫性, 唔似其他本地所謂概念大碟只玩gimmick, 真正切合到主題

3首廣東歌都鐘意
本身好鐘意 我們的鬼魂 但11轉12  好奇怪  
新歌鐘意11

佢感覺有啲似Kelela,都係屬於比較慢熱 (除咗自然變態同淹悶之外)
新嗰堆歌Interlude好似最正,浮標都開始狂loop (廣東歌就好)

反而覺得個FLOW幾好, 有storyline, 前半陷於漩渦, 後半覺醒and重新出發
我們的鬼魂編曲同其他歌風格差咁遠, 而且歌詞主題上亦都適合放最後, 應該當係 bonus track 或者epilogue咁睇
如果浮現完嘅時候有個pause間返開, 聽感應該會好好多

Track ranking (唔計interlude)
1. 淹悶
2. 浮現
3. 自然變態
4. 沒所謂
5. 浮標
6. 我們的鬼魂
7. JOURNEY
8. MIND GAME
9. 水性揚花
10. RACE OF FAITH

又再重溫,其實首首都好聽!

金曲獎零提名,決定聽日喪LOOP
希望呢隻唔係佢最後一隻 album sosad

btw 隻碟愈聽愈多details, 尤其前後有好多對比, 例如浮標同浮現嘅對比, ROF同浮現對"game"態度嘅轉變, 水性揚花同journey對"出走"唔同嘅詮釋 等等

金曲獎零提名,決定聽日喪LOOP
希望呢隻唔係佢最後一隻 album sosad

btw 隻碟愈聽愈多details,  ...
tmfh 發表於 2024-5-16 22:57

She will be fine

好似已經離開幻國

好似已經離開幻國
HURRICANE 發表於 2024-5-29 15:24

可能比羊皇后逼走
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

好似已經離開幻國

咁快 仲以為起碼會開埋個人show先

好似已經離開幻國

唔知下個女歌手入幻國再完約果陣, 風林咩咩上到畫未

可能麥生最初簽女歌手返去純粹要佢哋做自己嘅project嘅陪襯品。本來仲想Sophy有能力同AGA、陳蕾佢哋喺頒獎禮上角力。

回復 44# JasOh103

關佢咩事?

見到Sophy都要北上嚕
祝福佢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 24 冠軍歌:moon tang - 趁你旅行時搬走

回復 49# JayantL

真嗎 請問係邊見到