返回列表 發帖

無綫港台擘面 《香港金曲》一屆玩完

我求下你收檔啦無綫

==
無綫港台擘面 《香港金曲》一屆玩完
香港時間01月15日(日) 00:00

無綫、港台去年打鑼打鼓合辦的樂壇盛事《香港金曲頒獎典禮》已成絕響,盛傳兩台合作時為爭控制權而嘈交搞到一鑊泡,由於各持己見,令唱片公司左右做人難,最終頒完獎即「一拍兩散」,當中港台會搶先於4月復辦《十大中文金曲》頒獎禮。

無綫與港台去年破天荒攜手打造《香港金曲頒獎典禮2021/2022》,合辦宗旨是齊心領導樂壇,凝聚音樂力量,締造香港金曲新一頁,事前更在無綫將軍澳電視城舉行盛大記者會,廣邀各大唱片公司及歌手出席。不過,本年度《新城勁爆》及《叱咤頒獎禮》已先後結束,但《香港金曲》至今仍無聲無息,原來已悄悄「玩完」!

4月復辦《十大中文金曲》

聽聞去年兩台在籌辦過程中經常鬧意見,合作不甚愉快,頒獎禮的評價也未如理想,最終搞到擘面收場!今年決定打回原形,兩台復辦各自的頒獎禮,據知港台的《十大中文金曲》頒獎音樂會依然計劃在4月舉行,日期尚未落實,但已通知各大唱片公司於2月初出席記者會公布詳情;無綫方面則想搞搞新意,構思與大灣區合作,但有待策劃安排,兩台對此至今仍未回覆。

去年在《香港金曲》奪得「最佳中文唱片獎」的菊梓喬,被問知否兩台擘面傳聞,她說:「吓?唔清楚喎!每個單位、每個機構都有自己執行頒獎禮嘅方法,我覺得冇問題,最緊要係畀歌手一張成績表,大家開開心心。」又表示每個頒獎禮都重視:「我係聽話嘅歌手,公司叫我去我一定去,但暫時未收到無綫頒獎禮係幾時。」

泳兒望百花齊放

至於在剛過去的《勁爆》及《叱咤》頒獎禮有好成績的泳兒說:「每個媒體都有自己嘅特色同風格,我覺得頒獎禮係一個年度嘅總結,可以同一班歌手朋友聚會,希望樂壇百花齊放。」去年憑歌神張學友助陣歌曲《日出時讓街燈安睡》捧走「全球華人至尊金曲」、剛加盟英皇娛樂的Gin Lee說:「每位歌手都好努力做音樂,頒獎禮就好似一個大Party,等歌手朋友相聚一番,分享成果。至於獎項係一個Bonus,最緊要大家開心,有好嘅作品同大家分享。」

去年的男新人金獎得主曾比特,認為「分家」是好事:「咁樣歌手可以有機會出席兩次頒獎禮,大家又多一個機會聚首一堂,都開心呀!」而陳柏宇為支持樂壇,得獎與否都盡可能出席,他認為兩台是否分開搞都冇所謂:「分開搞嘅話,歌手咪多啲攞獎機會囉!佢哋搞咗一年就冇搞,我覺得嘗試新嘢係好事,唔試過又點知唔得呢?意見有不合嘅話,咁都好呀!如果個個都冇意見冇堅持,點搞都得,好似攞走咗啲藝術成分咁,分開咪分開,一齊咪一齊囉!」

炎明熹挾4冠軍歌爭獎

去年在《香港金曲頒獎典禮》勇奪女新人金獎的「聲夢」人氣王炎明熹(Gigi)氣勢未減,過去一年推出了幾首歌,其中4首更成為港台歌曲龍虎榜的冠軍歌,除了《焰》外,新歌《好想約你》仍然留在榜上,成績非常好!

憑音樂節目《聲生不息》爆紅後,她一直穿梭香港、內地搵銀,更獲邀為春晚演出。日前她到內地進行綵排及錄影,穿上粉紅傘裙與周柏豪合唱《紫荊花盛開》,少女味滿瀉。她又拍攝多段宣傳短片,包括以廣東話Rap及傳授保養劉海心得等,但因太長氣而被取笑是「話嘮小姐姐」,非常搞笑!

去年有獎唔攞

男團MIRROR與成員Edan去年亦有在《香港金曲頒獎典禮》得獎,但因身份問題未有亮相無綫頒獎禮舞台,今年港台與無綫「分家」,相信MIRROR大有機會出席港台頒獎禮親身領獎。

成員Edan與Stanley昨日聯同陳欣妍為聲演的電影出席慈善首映,Stanley表示第一次配音好緊張,有請教Edan;Edan講笑自稱資深配音員,但不敢指點對方。Edan曾被彈咬字不清,會否覺得一雪前恥?他自爆首次配音時也被批評,要上堂糾正語速及嘴巴郁動問題。去年他大豐收,打算向工作人員派利是,但未諗Budget。陳欣妍透露農曆新年會與男友沈震軒去泰國旅行,Edan即場向她討利是,她反向2人攞開工利是,又爆他們的利是好大封!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20230115/bkn-20230115000040537-0115_00862_001.html

兩間都咁麻煩

港台20年有啲頒得好過903
All We Have Is Now/溝渠暢泳/一人之境十大
JF唱作金+Serrini唱作銅
幸兒女金
RB組金

All We Have Is Now/溝渠暢泳/一人之境十大
幸兒 ...
梨胃言 發表於 2023-1-15 00:39

今時唔同往日
離不開 留不低

兩間都咁麻煩
masterdragon 發表於 2023-1-15 00:36

無綫方面則想搞搞新意,構思與大灣區合作
正式歸類山塞頒獎
建議上去搞返勁歌王

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%8B%81%E6%AD%8C%E7%8E%8B%E9%9F%B3%E6%A8%82%E7%9B%9B%E5%85%B8

今時唔同往日
LoveMirkay520 發表於 2023-1-15 00:42

咁上年合辦都有citypop 記憶棉 it's okay to be sad
至尊係型堅

幸兒 ...

然後入面有幾個今時今日被封殺
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

然後入面有幾個今時今日被封殺
hehe 發表於 2023-1-15 00:44

花鼠係無派港台定被封殺

幸兒女金
RB組金

完勝

花鼠係無派港台定被封殺
梨胃言 發表於 2023-1-15 00:46

應該真係無派
播都無播

估十大中文金曲

Little Miss Janice
葉落冰川
報復式浪漫
賽勒斯的愛
我以為
老派約會之必要

Glitterfalls
FF
Tomorrow某避孕袋歌
離不開 留不低

估十大中文金曲

葉落冰川
報復式浪漫
賽勒斯的愛
我以為
老派約會之必要

Glitterfa ...
LoveMirkay520 發表於 2023-1-15 01:02

難得分返開
點會唔奶鏡?
Anyway 希望gigi嘅一樣拎到金曲獎

華納會唔會兩個頒獎禮都no show
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

估十大中文金曲

早上37.2度
飛鳥俠
老伙記
賽勒斯的愛
給缺席的人唱首歌
老派約會之必要
Glitterfalls
We All Are
人啊人
好想約你
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

華納會唔會兩個頒獎禮都no show
speedman 發表於 2023-1-15 01:33

出都無用
到底發生過什麼事無派又無上
張天賦去咪又係幫人抬轎

難得分返開
點會唔奶鏡?
Anyway 希望gigi嘅一樣拎到金曲獎
kenneth 發表於 2023-1-15 01:29

可能 鏡 拎組合金,但十大吾使啦,熱潮比上年差好遠了~期待女歌手
估:   美電/美AIIIII/ 月巴斤欠

美GIN 就下年,因為今次仲計緊上年

可能 鏡 拎組合金,但十大吾使啦,熱潮比上年差好遠了~期待女歌手
估:   美電/美AIIIII/ 月巴斤欠
...
hkbaby 發表於 2023-1-15 01:47

上次好似二月中截㗎

估十大中文金曲

賽勒斯的愛
18個我
風雨肥團
Miss Little Janice
給缺席的人唱首歌
老派約會之必要
有我
FF我以為

由於各持己見,令唱片公司左右做人難,最終頒完獎即「一拍兩散
hv8638 發表於 2023-1-15 00:33

喜歡祖兒再度強搶十大

上次好似二月中截㗎
kenneth 發表於 2023-1-15 01:49

上次會吾會因為同人夾所以改左?

估十大中文金曲

賽勒斯的愛
18個我
風雨肥團
Miss Little Janice
給缺席的人唱首歌
老派約會之必要
有我
FF
我以為
hkbaby 發表於 2023-1-15 01:51

呢度有兩首歌榜都無上

上次會吾會因為同人夾所以改左?
hkbaby 發表於 2023-1-15 01:53

其實以前一向就十一月尾截
咁上次褪後咗 今次又褪返早計足十二個月咪重疊咗?
既然佢定得4月先頒獎
我估計佢都係遲截

呢度有兩首歌榜都無上
wing 發表於 2023-1-15 01:54

月巴斤欠 可以俾另一首宇叔 可以轉 對得起自己 (跨年)

其實以前一向就十一月尾截
咁上次褪後咗 今次又褪返早計足十二個月咪重疊咗?
既然佢定得4月先頒獎
...
kenneth 發表於 2023-1-15 01:56

甘米以後都TUNE 吾反? 真係上次米鬼搞仲好,好似4台最差係佢地 同 屎屎

甘米以後都TUNE 吾反? 真係上次米鬼搞仲好,好似4台最差係佢地 同 屎屎 ...
hkbaby 發表於 2023-1-15 02:02

997都差
連續兩年mc都無獎

無綫方面則想搞搞新意,構思與大灣區合作
正式歸類山塞頒獎
建議上去搞返勁歌王

...
kenneth 發表於 2023-1-15 00:42

想問勁歌王/后 同 最佳男/女歌手有咩分別?

估十大中文金曲

葉落冰川
報復式浪漫
賽勒斯的愛
我以為
老派約會之必要

Glitterfa ...
LoveMirkay520 發表於 2023-1-15 01:02

我估嘅合理十大同你差不多
十大中文金曲

葉落冰川
報復式浪漫
賽勒斯的愛
老派約會之必要
Tomorrow
Dumdum
上善如酒
一樣
坐看雲起時
共創新篇

港台一早就唔應該痴埋去同Tvb一齊搞,搞到自己斷左一屆
勁歌就得英皇,寰亞,星夢爭獎?
Gin Lee 年度催眠悶作告別煤氣燈,現已霉棄登場!>_<

咪係囉港台自己搞不知算幾有公信力
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

花鼠係無派港台定被封殺
梨胃言 發表於 2023-1-15 00:46

大家嘅沒有林家ling頒獎禮美夢實現
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

MCmatt 發表於 2023-1-15 07:03

Dear Jane 0上榜
點會有公信力?

港台ban咗好多當紅歌手,有D歌歌詞大膽少少又ban,點樣有公信力法
heartbreak is one thing~my ego's another~I beg you don’t embarrass me motherfxcker~

係正確嘅一步。

不過港台從前年暑假開始已經完成自毀,可見嘅未來都唔值得再關注。
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

Tvb 天后欣宜定會係炎
再將我相信的如煙火般綻放

2020年後
港台is a joke
利申:唔係鏡粉

kaman921 發表於 2023-1-15 09:32

Anyone but 欣宜

勁歌就得英皇,寰亞,星夢爭獎? ...
我等我在 發表於 2023-1-15 06:45

好似係港台自己 ban 人先
好心荷蘭番茄咪再衝出嚟 _ 啦
成_日喺度嘈嘈嘈

勁歌就得英皇,寰亞,星夢爭獎? ...
我等我在 發表於 2023-1-15 06:45

環球都爭

講真呀,上年搞到咁,點會再合作呀

kaman921 發表於 2023-1-15 09:32

炎真系有機會囉最受歡女歌手喎!

炎真系有機會囉最受歡女歌手喎!
RichieLau22 發表於 2023-1-15 10:23

欣宜係肥姐個女 153睇住佢大

鏡仔今年會唔會去rthk 呢
李志剛上年衰多口

Tvb 萬年最女都應該係肥㗎啦 唔係佢仲有邊個

Tvb
十大:欣直,泳,Gin,炎,Hana,Jayfung,Jw,柏宇,姚,Mc
最男 柏宇VS Jay Fung
最女 欣直VS泳
最歌 Dum Dum
最組 Supper moment
Gin Lee 年度催眠悶作告別煤氣燈,現已霉棄登場!>_<

最歌 Dum Dum
我等我在 發表於 2023-1-15 12:33

超噴 又唔係未試過

拆完自己招牌想執返返嚟⋯⋯
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

可以入選香港樂壇屎上最大笑話
在這畢生不滅 無極的狀態

Tvb
十大:欣直,泳,Gin,炎,Hana,Jayfung,Jw,柏宇,姚,Mc
最男 柏宇VS Jay Fung
最女 欣直VS泳
最歌 ...
我等我在 發表於 2023-1-15 12:33

Gin上年IDK外全ban
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

係正確嘅一步。

不過港台從前年暑假開始已經完成自毀,可見嘅未來都唔值得再關注。 ...
luminar 發表於 2023-1-15 08:59

由牠破碎 自毀哪有程序
heartbreak is one thing~my ego's another~I beg you don’t embarrass me motherfxcker~

Gin上年IDK外全ban
LushKillYourMus 發表於 2023-1-15 13:18

證明連港台呢D思潮大倒退嘅傳媒都承認IDK係一首好歌