返回列表 發帖

歌唱比賽演唱《銀河修理員》 元朗信義中學兩學生遭記大過

歌唱比賽演唱《銀河修理員》 元朗信義中學兩學生遭記大過 校方指歌詞含政治意味

《立場》接獲消息指,基督教香港信義會元朗信義中學的兩名中五學生,原打算在校內歌唱比賽演出樂隊 Dear Jane 的《銀河修理員》,但校方審核歌詞後,認為歌詞中的「亂世」及「對抗」等字眼,含政治意思,學生只獲准演出同曲改詞版的《疫情加油》。不過二人晉身決賽後,演出原版歌詞的《銀河修理員》,其中一人在表演完結後,再加上一句「香港人加油」,兩名學生最後因演唱未經審批歌詞而被取消比賽資格,並各被記一個大過、亦遭禁止未來以該校學生身份,參與任何校外比賽或活動,或影響兩人以課外活動成績,報考大學的機會。

《立場》向元朗信義中學查詢此事,副校長譚建勳回覆指,就上述事件,校方不作任何回應。

立場唔貼晒 自己入去睇
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%AD%8C%E5%94%B1%E6%AF%94%E8%B3%BD%E6%BC%94%E5%94%B1%E9%8A%80%E6%B2%B3%E4%BF%AE%E7%90%86%E5%93%A1-%E5%85%83%E6%9C%97%E4%BF%A1%E7%BE%A9%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%85%A9%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%81%AD%E8%A8%98%E5%A4%A7%E9%81%8E-%E6%A0%A1%E6%96%B9%E6%8C%87%E6%AD%8C%E8%A9%9E%E5%90%AB%E6%94%BF%E6%B2%BB%E6%84%8F%E5%91%B3?

感想: 推爆dj去呢間中學 https://www.instagram.com/p/CQu0qn0r5nX/

銀河修理員都叫政治歌

玻璃心到....
再將我相信的如煙火般綻放

好難頂 文字獄咩!
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

中国国歌唱唔唱得?

元朗國又贏
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 24 冠軍歌:moon tang - 趁你旅行時搬走

DJ 甘翅戴獲鳥

明明dj話佢地唔講政治

可唔可以唱林夕寫嘅詞???
HOCC啲歌呢???

連一首歌都容納唔到....支持唱祖國兒女

元朗信義之心!

DJ 甘翅戴獲鳥
michael344 發表於 2021-7-7 18:46

我估變頭號禁歌
勁過serrini

中国国歌唱唔唱得?
WZA111 發表於 2021-7-7 18:38

以個校方個標準 應該全首都要改
但改國歌歌詞犯國歌法
所以唔唱得國歌

垃圾。。。

一下子就快高過高雷啦
元朗信義今次出名了

元朗國又贏
JayantL 發表於 2021-7-7 18:44

Btw,間野係天水圍

呢首完全唔係嗰d所謂嘅抗爭歌 咁都要驚。。。

離不開 留不低

like 數已經過咗

齊去愛國一切都美好
齊去愛國面前仍有路
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

Btw,間野係天水圍
表妹保莉 發表於 2021-7-7 20:04

I see 搬咗好耐
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 24 冠軍歌:moon tang - 趁你旅行時搬走

wikipedia : 《銀河修理員》由黃偉文填詞,Dear Jane在訪談中指樂團主音阿Tim一家三口十分幸福,「沒有理由要他經常唱分手歌」,故在跟黃偉文開會時,跟對方表示「想寫一首好開心、好溫暖的愛情故事」

可能連Dear Jane 同YY都唔知點解首歌變咗談政治

wikipedia : 《銀河修理員》由黃偉文填詞,Dear Jane在訪談中指樂團主音阿Tim一家三口十分幸福,「沒有理由 ...
sumtom 發表於 2021-7-7 20:36

有校友話間學校淨係比唱正能樣歌
離不開 留不低

係咪啲校長副校長自己想聽Dear Jane...

有校友話間學校淨係比唱正能樣歌
LoveMirkay520 發表於 2021-7-7 20:39

可以唱 敢

Dj 快d出黎表態

唱一事無成比失業人士囉:)

咁好笑,對抗同亂世有咩問題?咁就要記大過?建議有能力嘅學生盡快轉校,離開呢間弱智學校
heartbreak is one thing~my ego's another~I beg you don’t embarrass me motherfxcker~

Dj 快d出黎表態
lorbat 發表於 2021-7-7 21:10

LM睇呢件事過幾日會發酵成Dear Jane嘅關公災難

12萬
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

祝你在盛世下平安

點解唔見咗某個留言
仲想擺去笑話區...

可以唱 敢
梨胃言 發表於 2021-7-7 21:00

敢不同 道別傳統
從沒有造過先可叫夢 盡情飛
跌撞無懼陣痛 然後證實這刻這麼勇

應該都唔得
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

黃偉文應該好快就歌詞問題又長篇大論

肥佬最好唔好自我審查 唔出聲就最好
首歌講咩 大家自然有唔好感受

DEar Jane好黃
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

hissorhk 發表於 2021-7-7 23:50

佢出黎自我審查唔驚自己2022年concert跳樓飛咩
到時佢今年咁勤力就白費
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

hissorhk 發表於 2021-7-7 23:50

佢就係一直自我審查緊
所以呢幾年先咁隱晦同不斷edit啲IG post

其實呢個肥佬算吧啦
因為政見 Unfollow 人瑞
但對住都奶到一地都係既容祖國 kennykwan Fiona  就當乜都見唔到
佢自己咪一樣驚言論影響人搵佢寫詞

Dear Jane 唔講政治

政治都會搵佢地

政治都會搵佢地
rickychan0809 發表於 2021-7-8 09:17

啲字眼咁低層次都可以入到同政治有關
首首作到離不開咁先得?

如果個歌唱比賽早返8個月
Dj就會有最歌

亂世佳人
亂世情侶
都有亂世架
So what?

義勇軍進行曲全首都好有政治意思喎,喺咪都唔唱得?

政治都會搵佢地
rickychan0809 發表於 2021-7-8 09:17

Exactly,Dear Jane 終於被推到呢個位,睇吓佢哋公司點處理
以後可能連隱喻歌都唔敢唱

係睇建制/小粉紅會唔會批鬥首歌
宜家佢哋根本唔需要回應

聰明嘅就話照搵個間中學
如果成個企劃宜家就咁收皮,好核突

騰訊系APP(QQ音樂、kugou)成首歌鏟咗,肉酸到

騰訊系APP(QQ音樂、kugou)成首歌鏟咗,肉酸到
pv163 發表於 2021-7-8 15:05

真係唔見咗,笑了

係睇建制/小粉紅會唔會批鬥首歌
宜家佢哋根本唔需要回應

聰明嘅就話照搵個間中學
如果成個企劃宜 ...
721AXA 發表於 2021-7-8 14:54

本身係可以唔使回應,最棘手係而家嗰個xxxx之心活動未埋尾,所以點都要面對。

咁誇張?Dear Jane好無辜