標題: 大量網民鬧ViuTV罔顧人命係垃圾公司 [打印本頁]

作者: sexykaren    時間: 2022-7-30 20:54     標題: 大量網民鬧ViuTV罔顧人命係垃圾公司

MIRROR的演唱會自開騷以來問題多多,在第四場演出(28日)更發生嚴重意外,台上大型屏幕突然墮下,撃中兩名舞蹈員,其中阿Mo傷勢嚴重。官方隨即宣布腰斬演出,並取消餘下八場之場次。意外發生後,大量網民非常憤怒,湧入ViuTV的社交平台留言狂插。

網民在宣傳節目《戀愛Staycation》的貼文照樣留言兼派嬲,怒斥大會罔顧人命,並炮轟ViuTV賺到盡,留言包括:「冷血公司只顧快速收成,等天收」、「晚晚都有意外,真係要搞出人命先識停」、「幾時向全港市民交代?」、「賺錢就賺到盡,罔顧藝人同dancer嘅安全」、「垃圾公司」,並表示需要時間平復心情,叫他們停止播放MIRROR即將播映的劇集《季前賽》。

https://hk.news.yahoo.com/mirror%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83%E6%84%8F%E5%A4%96-%E5%A4%A7%E9%87%8F%E7%B6%B2%E6%B0%91%E9%AC%A7viutv%E7%BD%94%E9%A1%A7%E4%BA%BA%E5%91%BD-%E6%B9%A7%E5%85%A5%E7%B6%B2%E9%A0%81%E7%95%99%E8%A8%80%E8%BD%9F%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%85%AC%E5%8F%B8-023319125.html

感想:我相信係有報應

viutv除了出歌拍mv仲出左咩錢捧mirror?
巴士廣告、免費活動等等全部fans出錢最白痴, viutv一蚊都無出

個人唱片唔出、周邊商品唔出、商場活動唔搞、劇本如i swim又膠又無創意、chill club頒獎禮捧哂自己人當女歌手死、紅館妄顧員工安全

見到朋友唔睇大台就話睇viutv就想車巴佢

係揀節目睇而唔係揀台睇

我鍾意汪明荃咁只係睇大台汪明荃

我鍾意ian咁只係睇垃圾台ian

見到班友反大台但養緊另一隻比大台更垃圾的viutv真係無藥可救

作者: kevin2011    時間: 2022-7-30 23:39

其實講後生果批演藝人,81果邊有啲人唔差
作者: 星夢情真    時間: 2022-7-30 23:58

想問下膠戰s3有無抽起到?
同埋係拍晒定邊拍邊播?

之前睇預告話8月6播
作者: losyes    時間: 2022-7-31 00:17

想問下膠戰s3有無抽起到?
同埋係拍晒定邊拍邊播?

之前睇預告話8月6播
星夢情真 發表於 2022-7-30 23:58

90分鐘特備節目
喺海洋公園拍哂
好似無特別公布但估計會抽起
作者: wing    時間: 2022-7-31 00:21

90分鐘特備節目
喺海洋公園拍哂
好似無特別公布但估計會抽起
losyes 發表於 2022-7-31 00:17

8月6號出左節目表無膠戰
同埋都放左風話會抽起
作者: ambrose121    時間: 2022-7-31 00:36

網民罵ViuTV真係預咗啦,第一日之前班dancers已經控訴緊,之後四日有三日都出問題,仲要第四日出咁大單意外,成為國際關注新聞,阿Mo最壞情況有可能癱瘓。呢個真係會令人聯想起主辦單位冇做足檢查,仲要妄顧人命。我覺得今次Makerville同ViuTV真係太過份,點解唔用多啲時間同錢做好準備?呢個係紅館演唱會咁多年最嚴重的事故之一,對MIRROR、舞蹈員、在場的市民造成嚴重的心理損害,破壞一個年輕人的大好前途,呢個係難以修補的。最後希望阿Mo早日康復。
作者: yoshizawa    時間: 2022-7-31 11:09

VIU係垃圾公司就不嬲啦!
有咩事就推鏡仔出嚟頂, 根本就係利用fans對鏡嘅愛去cover所有事。

今次真係好嘢呀, 搞咁大單嘢出嚟都係用返一貫冷處理方式, 究竟想龜縮到幾時?
而家講緊係人命呀, 唔係好似以前藝人嘅花邊新聞咁過一輪就冇人提, 再搵節目洗吓底就無限復活囉!
dancer最重要係身體, 阿mo莫講跳舞, 可能連郁動都成問題, 呢d生理心理創傷你點賠?

最後,  祝阿mo早日康復!負責人得到應有懲罰!
作者: kenneth    時間: 2022-7-31 11:17

另外見證到今次控制唔住嗰個pr平台
就幹脆成個平台去反嘅統一陣線
連李家超 李澤揩都出聲
but who the fxxk and where is 舞台總監?
依個時候仲未見其人 未聞其聲
作者: LushKillYourMus    時間: 2022-7-31 12:02

另外見證到今次控制唔住嗰個pr平台
就幹脆成個平台去反嘅統一陣線
連李家超 李澤揩都出聲
but who the fxxk ...
kenneth 發表於 2022-7-31 11:17

今日所見都仲控制到
已經開始有主流報導就住AL同Ian去動之以情
(亦暗示佢地傾好留低?)

唔講嘅關鍵人物多數係預左牽涉司法程序啦
作者: 米色蘇    時間: 2022-7-31 13:01

網民罵ViuTV真係預咗啦,第一日之前班dancers已經控訴緊,之後四日有三日都出問題,仲要第四日出咁大單意外 ...
ambrose121 發表於 2022-7-31 00:36

講得好!
多得班viutv同鏡盲粉,仲有娛壹游X東之流等等嘅傳媒KOL呢一兩年間係社交媒體大力吹捧佢哋
等viutv同makerville班高層同幕後以為自己好成功,已經砌贏咗tvb
繼續以low budget + deadline fighter + 搾乾artists + 只靠make lots of gimmicks 為自豪
但又諗同做咁多假大空、眼高手低、不切實際嘅幻想、靠gimmicks蒙混過關
想同花姐、金生同魯生講
冇呢班盲粉同打手,你哋咩都唔係
恃住控制到PR同打手就被所謂的「成功」和「勝利」沖昏頭腦
自大到不得了
無論係咩資歷的表演者勸你哋,你哋都唔聽
好啦,積積埋埋咁多嘅問題,去到第4場就終於自爆。
要出大事先識得醒就已經太遲。

事到如今,如果仲有人係度幫viutv同makerville嘅幕後同高層護航嘅話
我只可以贈你哋一句:「有點樣嘅觀眾,就有點樣嘅電視台」
正如你哋成日都話tvb係老人台,咪因為多老人觀眾
而一直你哋已經去到個地步,係「寵壞」和「縱容」viutv同makerville
正因為你哋縱容佢哋嘅業餘同唔專業嘅production,最後出到來咪就係咁嘅樣嘅節目lor,咁呢啲係你哋應得㗎!

如果你哋真係想佢哋進步嘅話,係唔應該寵慣佢哋內部嘅問題同不足。
最好就每個台都一視同仁,做得唔好就應該要罷睇抗議。
作者: hkbaby    時間: 2022-7-31 23:36

講得好!
多得班viutv同鏡盲粉,仲有娛壹游X東之流等等嘅傳媒KOL呢一兩年間係社交媒體大力吹捧佢哋
等viu ...
米色蘇 發表於 2022-7-31 13:01

認同你 ! 其實一直覺得VIU D 節目冇咩特別,越來越多坐談慳皮節目。

當FANS 拎人地反炒獎門人泥笑,但其實VIU 都有D 節目玩埋D 低B GAMES  造星年年做都已經做膩了,真係比星夢台好咩?
勝在有小新睇 BTW 2個台我都冇興趣
作者: LushKillYourMus    時間: 2022-8-1 00:06

工程公司嗰邊似乎郁到啲商界大人物
所以有啲野好似想借演藝業界卸落政府監管不力
Viu依幾日可以從輿論抽身嘅機會,唔係無
作者: Nicholas    時間: 2022-8-1 00:50

認同你 ! 其實一直覺得VIU D 節目冇咩特別,越來越多坐談慳皮節目。

當FANS 拎人地反炒獎門人泥笑,但其 ...
hkbaby 發表於 2022-7-31 23:36

MM730係ok嘅 友台淨係睇財經台多或者jsg囉有時 同埋尋晚場波
作者: boy4dudes    時間: 2022-8-1 20:08

有個阿婆話魯庭暉會引咎辭職, 陳可辛可能接任.

[YouTube]Ki8NtWjm64s[/YouTube]
作者: hkbaby    時間: 2022-8-1 20:08

MM730係ok嘅 友台淨係睇財經台多或者jsg囉有時 同埋尋晚場波
Nicholas 發表於 2022-8-1 00:50

其實即係冇優次之分?
作者: Nicholas    時間: 2022-8-1 20:26

其實即係冇優次之分?
hkbaby 發表於 2022-8-1 20:08

講真冇 兩個都有問題
一個就其實有budget將啲劇做得更好但完全你唔洗睇都知個故事點發展
一個係唔知點解勁少budget怕到越嚟越爛 賣人多過劇情
咁點樣吸引啊講真

再講其他節目 大台抄_iutv嘅晚吹當係自己全新節目 連個片頭個feel都似埋
_iutv啲晚吹就越做越衰 見唔到有任何人進步緊

即係如果你硬要我比較就咁 :

娛樂節目就大家咁高咁大
音樂節目sense到係viu好著緊嘅一環亦見到比較落本嘅一環 亦都係感覺上有唔同類型嘉賓嘅 setting 都advanced d
以近期劇質素加上坊間口碑都係tvb稍勝
財經來講都係tvb贏仲要贏十條街 股評人就都係果十個八個 但係主持同埋做財經特輯好明顯係tvb贏 係衰在有時要拉埋大陸來打飛機之外其實好多野都好有心機
(因為大家可能mess up左財經節目同新聞係同一班人其實唔係 至於如果你話大鳴大放同tvb果d節目比,兩個都唔係我想聽嘅野,咁所以冇得比較)

大概係咁
作者: Nicholas    時間: 2022-8-1 20:30

有個阿婆話魯庭暉會引咎辭職, 陳可辛可能接任.
boy4dudes 發表於 2022-8-1 20:08

識人做_iutv 魯生冇左實權好耐咖啦
唔單講呢個騷 連節目都唔係好話到事
由上次makerville個關公災難已經夠佢辭
咁而家咁大單 佢又真係咁大關連性 唔搵佢可以搵邊個
作者: kenneth    時間: 2022-8-1 21:03

識人做_iutv 魯生冇左實權好耐咖啦
唔單講呢個騷 連節目都唔係好話到事
由上次makerville個關公災難已經 ...
Nicholas 發表於 2022-8-1 20:30

咁刑事責任係咪都由佢揹?
作者: Nicholas    時間: 2022-8-1 21:20

咁刑事責任係咪都由佢揹?
kenneth 發表於 2022-8-1 21:03

er 正常刑事責任係睇有冇任何疑點遺留先定一個人罪 如果魯生系件事上邊係完全責無旁貸咪真係佢揹
    純粹罔顧人命嘅公司其實係咪真係會搵到人出來揹就真係可圈可點啦
    要捉人坐監通常都係要收受利益先至會俾人捉到就好似十幾年前郭炳湘案一樣
    要證實個show咁豆腐係因為有人收到賄造成人命傷亡 淨係呢一點都冇辦法證實亦都唔知係咪真
    如果唔係憑一單意外 佢地都冇必要交個人出來揹又或者搵一d唔似係相關嘅人揹囉
    但係pccw明顯係一個以公營機構管理模式嘅一間企業 習慣左推右推 原理就似你搵政府幫忙淨係走程序都可以走夠你3,4,5年咁
作者: hkbaby    時間: 2022-8-1 21:29

講真冇 兩個都有問題
一個就其實有budget將啲劇做得更好但完全你唔洗睇都知個故事點發展
一個係唔知點解 ...
Nicholas 發表於 2022-8-1 20:26

其實我覺得 星夢台都有試過求變,但可惜未有太大回響。不過,近排佢果套招靈比賽,先吾論真定假,都大把人插,都係新嘗試,我覺得值得留意下。不過 妖視FANS 就無論 妖視質素點每況越下,都有好大班人死頂讚好過星夢台,拎星夢台當遮醜布。 講到好似吾支持A 就等於支持B 甘。
作者: Nicholas    時間: 2022-8-1 21:37

其實我覺得 星夢台都有試過求變,但可惜未有太大回響。不過,近排佢果套招靈比賽,先吾論真定假,都大把 ...
hkbaby 發表於 2022-8-1 21:29

所以睇電視嘅人咪越來越少 不過咁多人關注viu 唔多唔少都係因為鏡同WARRIOR
    咁岩又撞住153/祖藍上場 網民都唔洗諗就支持viu

求變就有嘅 只係失敗 最後就係拎返佢地以前最輝煌最強嘅人出來
    就算153/祖藍未上場之前 台慶都諗住搵羅家良返來咁點啫? 因為羅家良係千禧年真係好代表到tvb嘅一個男主角 tbb都唔覺得佢而家班藝員有邊個可以好似佢咁咁有代表性
    佢地搵唔到節目嘅創意就唯有做返自以為最擅長嘅事啫
    end up 就係電視媒體走向兩極化 但兩極完就好似而家呢個時間咁啦 睇得耐viu都發覺原來佢好多節目都只係買返來播
    咁其實又唔係d咩新鮮事嘅 老是常出鏡同錯都會悶 似乎大家都喺個樽頸d人咪索性幫襯n記同d記
作者: hkbaby    時間: 2022-8-1 22:19

所以睇電視嘅人咪越來越少 不過咁多人關注viu 唔多唔少都係因為鏡同WARRIOR
    咁岩又撞住153/祖 ...
Nicholas 發表於 2022-8-1 21:37

其實任何一邊FANS 都係,盲撐吾會對事實有改善

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2