返回列表 發帖
美千落敗俾嘉玲姐,正路
iamsingingwong 發表於 2018-4-15 23:31

正解,根本金像獎係敬老,電影評論學會比較有guts。

Sammi fans可放心,仲可早過後輩拎影后
iamsingingwong 發表於 2018-4-15 23:33

因為Sammi都歸為被敬老嗰堆。
下年牌面Sammi好大機會,最緊要唔好自己打自己,同埋湯唯林嘉欣唔好有新戲。

sammi拍緊好似4-5套
有套又話同gigi拍
艾石仔 發表於 2018-4-15 23:37

Sammi今年出四套,班底都好強勁,又關錦鵬又許鞍華,志在必得。

最怕又係自己打自己分薄票源
hihi 發表於 2018-4-15 23:42

係呀,所以咪話唔好自己打自己,睇牌面花椒之味似食糊作品,八個女人一台戲可能群戲多冇咁多發揮機會。

聖荷西謀殺案吹到好大
話行內一致好評好大機會問鼎影后
花椒之味同八個女人牌面又有許鞍華+關錦鵬
所以總 ...
hihi 發表於 2018-4-16 00:08

原來聖荷西有翁子光編劇,咁劇本應該有啲保証。呢套似係會票房好嗰種,不過未必係爭奬戲。

冇人討論麥路人?
今晚睇咗,其實有啲失望,搵到個好題材但編劇好鬆散,劇情薄弱、煽情但冇重點,真係浪費晒班演員。個結尾疑似維穩真係睇到滴晒汗。
郭富城扮滄桑但都仲有少少chok,千嬅造型一啲風塵味都冇,角色欠缺說服力。

慘,聽日千千去勿露人謝票但係啲戲院fb post唔敢提佢個名
如果有會員去既話可唔可以報告下現場實 ...
阻住 發表於 2020-9-25 22:58

我都留意到,異常低調淨出IG story,可能佢驚有人狙擊佢。最衰套戲唔多好睇我唔想為咗謝票睇多次⋯⋯

睇完謀殺案 我都想Mi唔再拍愛情喜劇 接多啲drama唔該
JasOh103 發表於 2020-9-25 23:43

其實Sammi近年都唔多拍愛情片啦,問題係香港女演員演出機會始終比較少

係 佢一連拍呢三套都已經脫離愛情喜劇
我講得出夠清楚 因為作為佢既鐵粉/影迷 我覺得佢近 ...
JasOh103 發表於 2020-9-26 16:09

其實係一定要轉型,Sammi年紀拍愛情喜劇已經唔夠吸引力,除非係講中年人戀愛(例如離婚後再搵第二春呢類),但港產片呢啲題材市場細都未必有人肯出錢拍。佢上次套合約男女我已經睇到有少少尷尬。

睇左,喊左好多次個個角色都有個位令你身同感受,好感動

但你指結局維穩係指?
因為每個人個結局都係慘 ...
gordon0807 發表於 2020-9-28 16:35

劇情真係感動唔到我,可能因為角色性格描寫唔深入都冇辦法令人著緊佢哋,唯一感動少少係大家籌錢醫病嗰幕
維穩係最後硬加播英文歌眾人如常生活嗰段,完全多餘,擺明因為如果太負面大陸唔會批。你竟然覺得佢哋結局慘?佢特登整個咁有希望嘅結尾㗎喎lol

結局唔慘咩城城最尾都係返唔到屋企
千嬅等左10年個男人就咁走左
啊媽死左
啊女最終都係要去保良局,個 ...
gordon0807 發表於 2020-9-29 14:12

或許啲角色描寫得唔夠深入,觸動唔到我。好多個角色嘅問題都係個人心理,連經濟問題都變得次要,我覺得最寫實只係達明個角色。