返回列表 發帖
有冇人有睇SM 果套3級片嘎 (仲未記得戲名-.-)

個故仔好悶, D SM 情節又唔夠激
男主角又唔係好多, J都冇露

今晚入左場睇五個小孩的校長
真係近年好少見既題材同埋正能量既電影
哩個社會真係好需要多D正能量同埋好人好事
睇完好多既反思...感人既片段一幕接一幕, 我都喊左幾次
現場都聽到唔少人喊, 心諗以為自己去左睇叮噹3D

演員方面
五個細路仔真係好搞笑, 又有演技, 並非平時果堆TVB 童星可比疑
特別係嘉嘉....佢真係話爆SEED就爆到
一班做家長既老戲骨, 真係好正...仲有好多(EX) HKTV 既人
男主角係古仔( 千嬅連續三套戲都同佢PARTNER)
但好明顯佢係套戲真係唔算多戲份同發揮(以男一黎計),
唯一可喜係好少見一個咁溫柔既古仔
最後就緊係女主角呂校長
今次千嬅既演技非常自然, 冇左陣港女味, 多左份母愛既感覺
一路都覺得千嬅D戲路都係事業型女性/港女為多
今次真係繼香港仔一個有過去既人妻後, 又一個大突破
佢D 喊戲真係好有感染力
真係留明睇D 反嬅既人點講今次千嬅既演出,
是咪今次扮校長都「又係做返自己」

哩個真人真事改篇既故事
我諗入面果句「以生命影響生命」除左係講緊呂校長點影響五個小朋友外
更加係影響到你同我, 去搵返自己當初果份純真同埋愛心

五個小孩的校長正如火如荼咁上映緊
今日又有<差一點, 我們會飛>(前名:愛的根源) 預告片播出, 雖然冇講幾時上映, 我估暑假上映~
奇 袋 嘎 !!
美千今年影壇又可以大豐收

抱抱俏佳人其實評價好似一般
但係反而攞到獎
electric 發表於 2015-3-28 13:43

YES...當年美千雙提名嘎我都唔明當年點解會係抱抱俏佳人拎獎而唔係志明與春嬌

希望成績好過sammi最近果套衝上的票房啦
小白 發表於 2015-3-28 20:56

SAMMI 果套CAST 大咁多, 又係超旺既賀歲片檔期同而家半淡季冇得比

Avengers好正呀!!!
JasOh103 發表於 2015-4-24 00:27

聽晚同幾個兄弟去睇
咁多年黎每次有marvel 既英雄片都同佢地幾個傻仔睇

睇完AVENGER 2 啦~
整體比上集好睇, 覺得冇D人講得咁差
覺得今次個故事性強左同埋各英雄既交流多左
(CA 真係好好好好J.....我睇果陣心諗我有事果陣CA 跑出黎救我就好)
鷹眼比起第一集老左好多....J唔落鳥今次SOSAD
一見到IRON MAN就諗起ERIC KWOK.....
另外特技同鏡頭保持到一貫高水準!!!
同埋都見到嘗試講下D 內心戲

BUT: 內心戲表達得一般SOSAD / 3D仍然唔夠多, 好在冇去IMAX睇

睇咗avengers 2 都唔錯嘅
nicholashin 發表於 2015-5-4 20:22

MARVEL D戲都係睇特技同仔仔

今晚睇完TED2
雖然係冇劇情可言...但D笑位真係好好笑

香港製造真不得了港產片玩咁嚴肅
b01091018 發表於 2015-7-23 17:58

哩套真係好正,個msg 好到肉!當年讀u 讀過一個關於港產片發展既course, 我就係揀左香港製造做我project 既theme movie

由楊千嬅、古天樂、姜浩文、吳耀漢、吳浣儀等人演出,改編自真人真事嘅電影《五個小孩的校長》,唔經唔覺已 ...
remus 發表於 2015-8-21 20:17

好似聽日(22/8) 出dvd今次係千嬅首部破4500萬票房電影~
真心當初上畫果陣都冇諗過套戲咁勁.....
btw 希望出年金像獎果陣大家仲記得套戲

終於得閒上黎廢UP幾句
WEEKEND 睇哂我的少女時代同哪一天我們會飛~
少時我覺得冇那些年咁好睇, 同埋成套戲好台劇, 不過都好睇既
但唔明第一男主角有咩好J....明明第2男主角靚仔過佢N倍....非凡真係J出血

哪一天我們會飛就真係好好好睇......
比起少時同那些年多左份深度係入面, 唔止令人懷念中學生活, 更重要係帶出MSG點醒好多人
特別係高潮蘇博文果段真係睇到喊 就真係差一點點, 佢同余就會飛
人生就係充滿著哩D遺憾同錯過
同埋套戲D鏡頭及剪接好掂!
BTW 蘇博文真係男神黎...我真係j出血

仲要配埋個咁既悄格同理想, 真係冇得輸
但佢現實版個樣冇套戲咁好j

能成為蜜友大概總帶著愛

雖然遲左, 但終於睇左十年.....
收工特燈同朋友去到TKO 睇 點知買完飛過兩日就話MK 都加左場, 激死==

講返套戲....五個故事, 各有高低, 但都帶出好重要既MSG出黎:
如果你唔想十年後既香港真係變成套戲內面咁, 我地一定要把握當下, 努力改變現狀
唔好好似我地上一代、上上一代...ETC 咁唔識反抗
五個故最好睇同激動一定係自焚者,
見返928 D片段內心仲係有D激動同感慨....
同時好多政治觀及角度都帶出, 雖然你唔會全部認同, 但最少令你諗返哩幾年政治光譜多元化下, 大家應如何自處~

另外本地蛋都好好睇, 哩個收尾好靚
入面D 少年軍, 令人諗起四十年前文革D紅衛兵....
當佢地係香港出現時看似荒謬, 但洗腦教育的確不斷灌輸緊哩D 思想比下一代
但最後同你講要努力, 我地仲有希望...哩個ENDING先令到套戲冇咁一面倒灰機

至於第一個同第三個故, 不過不失啦
但第2個冬蟬我真心睇唔到深層意思, 仲覺得有D悶....
淨係睇得出兩個主角好想保存舊昔, 佢地代表緊一班努力守衛本地文化既人??
哩PART 好偽文青...對白有D 造作, 我唔太LIKE SOSAD

總結黎講我會咁排
4>5>3>1>2

紀念日x5
加長版x1

睇怕我又睇幾次
rubylovessss 發表於 2016-1-16 23:16

WUBY姐睇左6次?