返回列表 發帖
美女與野獸之前都出過套現代版改編
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-7 19:13

Disney 拍就可能係 based on musical 版吧?
之前嗰部係 CBS(電視台嗰個CBS)拍嘅,
based on 一本 2007 嘅小說。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

要過三千萬... 估唔到
呢套破千嬅個人紀錄
Nathan 發表於 2015-4-7 02:48

上畫第三週,以五日公眾假期追倒一千萬翻嚟,
以 非blockbuster 嚟講真係好勁。

~ edit ~
4/6 剛剛過三千萬,連 4/7 都唔駛用。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

校長 應該 星期四 過 四千

岩岩煲完套舊片primal fear  一級恐懼?
套戲真係一流雖然套片完全唔係恐怖片
但係劇情的確好有張 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-4-15 11:53

其實 Edward Norton 冇得更上一層樓 真係時也命也,可惜 ...
佢係嗰個年代嘅 Eddie Redmayne

使徒行者 訪問花絮:

鎮宇 話 開工嘅時候要喺 阿佘 身上學下 使徒行者 有乜野特別嘅演法
會成日問阿佘 ...
- 你地查唔查案架? - 唔查
- 咁你地查乜架?- 淨係查臥底

笑死 ... 鎮宇唔講唔覺,又真係唔查案架喎

今週上了 ... 好野,有得睇!

本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

但係無左林峰三哥美儀(?)就無乜想睇
又小明古仔鎮宇好驚又係伏 ...
JasOh103 發表於 2016-8-9 00:41

咁首主題曲有冇幫到套戲。。。
HOTMAN 發表於 2016-8-9 12:17

咁有冇得不斷咁聽越難越愛先
林仔 發表於 2016-8-9 08:34

Of course no la ... haha

估唔到有同好
屮SiU霖屮 發表於 2016-10-6 04:55

我衰到呢兩晚翻睇翻 Da Vinci Code 同 Angels and Demons
嚟迎接 Inferno

eddie redmayne真係好型 個種英國味好正
HOTMAN 發表於 2016-12-4 12:33

Cumberbatch Redmayne Fassbender McAvoy Hiddleston
仲有年紀細啲嘅 Radcliffe Pattinson Egerton
都好耐冇成班孭到飛嘅英國演員同時出現了
呢班真係掂,掂過之前嗰幾代 Brit Pack 好多

May the Force be with you Leia.
And May the Force be with all of us who lost a part of our childhood today.

每年呢個時候,D23 Expo 同 SD Comic Con 啲料 都多到追唔切
直程 亂到 唔知乜打乜 ...

今年 Comic Con full review:
http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/comic-con-2017-winners-losers-tv-film-panels-1023698

我自己覺得喺 今年 Comic Con debut 最有驚喜嘅 trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=LiK2fhOY0nE

迪迪尼終於收購20世紀FOX
期待打完無限之戰之後個大BOSS係米奇老鼠
最後曾志偉用米奇把聲講番句 打和 SUPER ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-6 17:41

兩間 過半世紀 嘅公司,冇營運問題
只因 Netflix 而成為一家,都幾諷刺

係BOR
應該係XMEN先岩
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-8 16:07

個戰場 係 streaming
Disney 主要係要 pull out of Netflix
然後要買 content 嚟開 自己個 streaming service

買翻 X-Men 同 Fantastic Four 比 Marvel
再買埋 Avatar 嚟配合 Florida Disney World 個 Avatar Land
都只係 bonus

20th C Fox is really going out with a bang.

Can't do this again once the film division is sold to Disney.
Because the film production and TV broadcast divisions will be split between two owners.
https://www.broadwayworld.com/article/VIDEO-Hugh-Jackman-Stars-in-Live-GREATEST-SHOWMAN-Commercial-on-FOX-20171217

The Post. The Greatest Showman.
Fox's anti-Trump double punch at the end the year.
"Father, the world is changing and I refuse to be a part of yours."
Perhaps the best line to describe Fox's owner and his sons.

The Shape of Water. Three Billboards.
A reminder that Fox Searchlight is the best in the prestige market.

好想理解 點解 Star Wars The Last Jedi
喺美國 啲 普通觀眾 嘅反應會咁差
走去睇左好多 美國普通觀眾 嘅留言

原來 反英雄、自省、自謔
呢啲 Marvel、DC 可以做嘅野
Star Wars 係唔可以做的
可見 Star Wars 喺美國真係一個信仰
Marvel、DC 仲未係(雖然佢地嘅歷史耐過 SW 幾十年)

Rian Johnson 不愧係 mini Christopher Nolan
將 Star Wars 變左做 Batman + Dunkirk
可惜 Disney 同 Lucas Films 有勇氣都冇用
評論點樣讚,都改變唔到 普通觀眾 所需要嘅英雄感

This is why the song is an anthem
This is the way it should be performed

卡通片同電影歌兩個獎 玩轉極樂園是否冇得輸
林仔 發表於 2018-1-23 22:36

電影歌 This Is Me 有勝算架
我想 This Is Me 贏

早成 幾個月 已經 倒數式 期待 Avengers Infinity War (HK: 4/25)
係追哂啲 網上平台嘅宣傳新聞 嗰隻

上次咁期待一部戲已經係 X-Men Days of Future Past
(而竟然唔係 Star Wars The Force Awakens)

剛睇完 Avengers Infinity War
個 視野 同 心態 係 Star Wars Last Jedi 啲 friend

好想睇
希望呢幾日唔會被劇透

已經忍住唔上wiki
JasOh103 發表於 2018-4-25 19:40

周圍都劇透得好緊要,乜都唔好睇呀
呢部戲 真係唔可以劇透左 先去睇
而我已經係一個 好鍾意知哂劇情 先去睇戲嘅人,今次都會咁講

終於睇佐infinity war
可能期望太大 係有小小失望既
然後人生第一次去睇imax
就撞正間戲院壞冷氣 sad ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-5-8 20:16

其實我上面話係 Star Wars Last Jedi 啲 friend 已經係一個暗示
理性地 你會知道部戲點解要咁行
但感性地 依然會感到好大嘅空虛

個世界咁亂,好需要荷里活去記載、去反映、去回應、去影響
所以我們需要 Star Wars The Last Jedi 同埋 Avengers Infinity War
但 ... 理性去面對,係感性地痛苦嘅
我寧願將自己埋喺樹洞裡面去看 The Greatest Showman
去相信世界可以咁簡單咁漂亮

回想轉頭,不得不佩服 Black Panther
佢真係可以做到正視世界但仍提供振奮嘅視野
或許,真係冇任何文化比流散文化更堅硬
喺 猶太流散贏家 Disney/Marvel 嘅護蔭底下
將 Afrofuturism 嘅黑人流散自強威力,介紹比全世界認識
場仗,係應該咁打嘅

迪迪尼終於收購20世紀FOX
期待打完無限之戰之後個大BOSS係米奇老鼠
最後曾志偉用米奇把聲講番句 打和 SUPER ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-6 17:41

今日法庭批准左 AT&T 收購 Time Warner
即係 Comcast (Universal) 而家有法庭先例壯膽
會 overbid Disney 去收購 Fox
Fox 會加入 老鼠之家 定係 恐龍之家 仲未知

#鄭秀文 #容祖兒 #王菀之 #方力申

Disney's 2019 lineup:

Captain Marvel (3/8)
Dumbo (3/29)
Avengers: Endgame (4/26)
Aladdin (5/24)
Toy Story 4 (6/21)
The Lion King (7/19)
Artemis Fowl (8/9)
Frozen 2 (11/22)
Star Wars: Episode IX (12/20)

真係癡左邊條線
係咪為左要破自己嘅全年紀錄
(2018 - $3.092 billion domestic, 2016 - $7.605 billion worldwide)
就出個咁嘅 schedule 出嚟
咁對個別電影唔係好事
戲院係得咁多,自己打自己,有 legs 都變左冇 legs

想睇淪落人
nicholashin 發表於 2019-4-28 17:50

趁 星期一 加翻上去有 100場 好睇喇
咪遲幾日又減翻,會好難搵場嚟睇
全世界都要睇住 Endgame 啲場數伸縮做人

。。。。。。。。。我唔應該禁入泥。。。。。。。。。。。。。。。。。

重申 請勿劇透 謝 ...
屮SiU霖屮 發表於 2019-4-24 09:43

請覺得幾時係時候就放個 OK sign 出嚟,大家可以傾 Endgame

(反白好冇癮 .... 我寧願等下)

註:我一直都係 Hulk 派

一係就直接開個新post討論endgame 大大隻字寫住 劇透注意
分番開 等睇佐想討論既可以討論 未睇既 ...
屮SiU霖屮 發表於 2019-4-29 10:57

如果你睇左,不如你帶頭,開新post 寫你觀後感先

都得姐 不過要放工先得閒寫
屮SiU霖屮 發表於 2019-4-29 12:41

我而家先去瞓,瞓醒都半夜了
半夜覆你 :P

Udine Far East Film Festival 淪落人 歐洲首映
黃秋生 拿 Outstanding Achievement Award
全英語獲獎謝詞,英文進步左好多
Crisel 講埋意大利文