返回列表 發帖
陰公豬套千星之城曬咁多錢最後連個視覺效果提名都冇

PITCHPERFECT今集好唔PITCHPERFECT
前半集都還好既 後半集好似睇緊SPY咁
都叫做好笑既 睇下笑下都叫唔錯
但係冇佐前兩集個種一路睇一路唱既FEEL
特別係最尾大合唱好失色
雖然冇佐JESSE 但係多佐CHICAGO同THEO<3
都叫做有仔可以昅下 可惜冇除衫場面 SAD

總括泥講 係有小小失望既
不過最尾彩蛋回顧番咁多集既場面係正既

睇佐THE POST
史蒂芬史匹柏+TOM HANKS
成件事好間諜橋
故事緊湊 由一開波簡單越戰場面比佢嚇佐一下
梅姨諗住上市 TOM HANKS介紹對手
對手真係放佐第一個震撼彈 點樣獨狂搵個SOURCE
到個SOURCE真係得手 又要應付內部分歧
直到最後法院場面 冇冷場
雖然唔係動作片
但有個種吸引你一直睇落佢既魔力

前半PART"o劣o劣"地梅姨唔太算搶眼
仲懷疑點解佢咁都有提名
HANKS出佢好多
份密報落入POST到開始泥料
個種新聞自由VS權貴中既掙扎 梅姨輕鬆應付
後期HANKS反而失色唔少

最驚喜既係
個種輕描淡寫既女權主義
近排睇得太多極端女權既戲/新聞
依種淡淡既反而更好

總括泥講
好睇

估唔到原來有LANABANANA做

啊 最新一集CLOVERFIELD竟然係NETFLIX上線先
入戲院睇定係NETFLIX睇算數
好大爭扎啊

一直話想睇但又未睇既戲有:
黑豹 忘形水 LADYBIRD 王菀之 死無對證 末世悖論
明明後兩套美NET已經有得睇但禾都未睇

Best supporting actor
Sam Rockwell  好野 <3

好希望梅姨贏
好想睇佢會點多謝

Best Actor Gary Oldman

Best Actress Frances McDormand
sad 我的梅姨

究竟梅姨有生之年可吾可以再拎多次影后呢
幾時到judi dench

繼續為梅姨哀悼

有冇人睇佐TOMB RAIDER
主角轉人拍硬係覺得爭咁D

挑戰者1號 好似幾好睇<333

又泥

終於睇佐READY PLAYER ONE
我只可以講三隻字 太 好 睇

........
由第一秒到最後個秒都完全冇冷場
先唔講怕會MISS JOR D HIDDEN EGGS
由一開波賽車個種爆爽極興奮既動作場面然後
拎到第一條匙個種感動到不斷抽絲剝繭搵HINTS
到最後深入敵陣 史匹堡個種一貫捉緊你眼球既功力完全冇退減過
另外現實世界虛疑世界顏色對比同埋CG都超靚

彩蛋方面
估唔到真係多到咁 隔十幾秒就出現一個咁制
好似預先睇緊打機版既INFINITE WAR 咁

本身以為只係齋玩電玩動漫人物....
點知連閃靈/娃鬼回魂都玩埋 見到對TWINS出現個下真係.....WHAT ELSE CAN I SAY
講到最感動最高潮個個位毫無疑問就真係大刀變高達跳落泥個幕
個種鋪排 個種激動 睇到眼淚都BILL埋出黎

要有TRICKY位要有TWIST依套就一定冇
UM 如果你當AECH其實係女人都計既話其實都算有既
不過套戲係睇佢既緊張刺激感 睇佢既視覺效果
最重要係佢帶出黎個種共鳴!!!!!!!!!
一路睇一路打曬冷震 無啦啦會感動到喊
個種真係由細打機打到大先會明個種感覺
可能你會覺得套劇老土 咪又係講泥講去冒險
但係睇動漫打機就正正係需要依種老土到冇得再老土既熱血情懷

不過講真 睇完套戲最失望既係
我睇唔到有CLOUD既彩蛋(希望只係我睇唔到啦)

作為一套無敵既神作 作為可以奠定PLAYSTATION成為遊戲機界皇者既FINAL FANTASY 7
主角竟然唔係其中一個最大既彩蛋
雖然戲中主角個化身其實都勁有FF FEEL
不過睇唔到CLOUD個把金髮 始終都係有D失望
諗諗下冇火影冇海賊王連比卡超多啦A夢都冇

不過驚喜位就當然係大刀同阿細啦
兩個都好可愛呀

.......

講漏佐 其實我覺得個英文戲名真係改得好好
而兩岸三地譯名亦係香港最接近個意思

都幾多時裝災難
顧定軒條粉紅色裙……林耀聲條綠褲……
美音套衫好似去度假咁,雖然平胸但真係好靚 ...
stephybest 發表於 2018-4-15 19:35

粉紅色個個都幾q

拎住最佳衣著都拎到男配
美音仲有機

終於睇佐infinity war
可能期望太大 係有小小失望既
然後人生第一次去睇imax
就撞正間戲院壞冷氣 sad

其實我上面話係 Star Wars Last Jedi 啲 friend 已經係一個暗示
理性地 你會知道部戲點解要咁行
但感性地 ...
Bluejays 發表於 2018-5-12 23:29

之前睇到你句野都大概估到
同你感覺差吾多 大概知佢內容
但睇完 就覺得 ............. 唔...........

芒HUN出真人版我唔期待
美祖華域芝做主角我會好想睇
點樣將芒HUN同生化危機CROSSOVER我好戀期待!!!!

有我honey nichkhun

OCEAN EIGHT

劇情不過不失略嫌有D唔MAKE SENSE
不過演員演技搭夠 特別最鐘意係ANNE 同埋 HELENA
SANDRABULLOCK開頭段SOLO唔錯 成件事其實都好佢阿哥FEEL
MYQUEEN表現冇想像咁突出 如果拍由佢一個人偷其他珠寶應該仲好睇
ANNEBB雖然係一貫風格 但始終最岩佢
HELENA扮鬼扮馬真係一流 餐廳個幕真係好正<3
終於唔使睇到LANABANANA喊戲已經係好滿足 後期VOGUE都幾SHARP

劇情就真係一段
最唔明係磁石個幕 講到幾咁巴閉 然後搵RIRI啊妹出黎一兩分鐘就破解到

入場齋睇班女人已經值回票價

如果吾係有免費飛加上唔可以揀另外個兩套特工隊我都唔會入場睇既skyscraper
其實我對依個光頭佬真係矛乜性趣

難得成套戲都係香港
然後又真係用繁體字
再加極大量廣東話
雖然大部分演員都係一隻一隻字咁鄧出泥
但都算係誠意十足 聽到仆街阿 q阿 係會覺得親切既

除佐依樣之外就真係冇乜睇頭
好難得一套戲入面一個靚仔都冇
都係個句 如果唔係有免費飛都唔會入場睇

啊 仲有 依套戲完全係sell緊duct tape
隔離套mi5定6 又係爬窗 人地用高科技手套
我地既光頭主角用膠帶就攪掂啦
雖然一套係向上爬 一套係打橫行

Btw 反而幾有興趣睇the meg 好似幾好睇

極悍巨鯊 THE MEG

有你估到既驚嚇位 有你係估唔到既驚嚇位
有笑位 有裸露位
本來當普通動作片睇 我覺得真係全靠JS
自從拍完SPY之後我總係覺得佢真係好大陣喜劇味
李冰冰D英文比起拍生化個時好佐好多

值得入場睇

但其實有好多位都唔係好MAKESENSE
我就唔信當你要派架載人潛艇落去個時 你之前唔會派架無人既SEARCH下先咯

祖孽

完全冇睇過TRAY拿 完全唔知講乜
只係知道比人講到好恐怖 驅魔人2018
最驚嚇個幕心跳唔知跳到幾多
咁既情況入去睇
睇完既感覺係

係好睇既

不過吹到爆驚嚇心跳勁升就真係.........
全晚心跳勁升個一幕我認為係開場前THE NUN 個TRAILER
成套戲其實極少極少突然彈出黎嚇_你既情節
通常當套戲冇曬音樂就知道有野會彈出黎
但佢就係冇! 每次靜曬以為一轉彎就有野嚇_ME 但佢只係就咁輕輕帶過!
雖然冇野彈出黎 但係個種不安既情緒已經深深插入你身上
尤其係個D彈脷聲 成套戲充斥住依類DADA聲 一方面係表達個女就係個魔王
另一方面就好成功咁營造氣氛

個人認為囡囡死個一大段係全套戲最正既一幕
本身認為個細路女咁Q CREEPY 肯定係大BOSS/殺曬全家BLAHBLAHBLAH(雖然佢身入面個位的確係)
渣車送佢醫院見到成條路冇燈咁Q黑都知道唔對路
以為係佢阿婆彈出黎 嚇_佢地
點知只係閃避隻鹿(?)
個心諗住定一定 就突然出現條柱>囡囡>BOMB~
個刻真係完全SPEECHLESS....
然後我最鐘意既係拍番佢阿哥點樣面對件事
由知道發生咩事 慢慢崩潰 想透過倒後鏡望個妹 又唔敢望
然後再定落泥慢慢渣車番屋企 直接訓落床
再到第二朝一直影住阿哥個樣 聽到阿媽慢慢係屋企行出去買野 上車 然後發現條屍再崩潰大喊大叫
依一大段 個壓迫感氣氛真係好正 之後諗住可以鬆一口氣既時候
就突然出現成套戲唯一一幕突然出現既嚇人SHOT
就係SHOW番佢個女個好多蟻既死人頭出黎....

之後到中後段個種不安感越黎越強
但係到最後期就反而冇曬
我覺得成套戲既不安感係透過你完全唔知佢究竟做緊咩 唔知發生緊咩事而帶出
所以當到最後個十幾分鐘終於將前面所有鬆散既線索拉埋一齊既時候
個種緊張就已經同時消失
就算個阿媽變驅魔人隻野/自己鋸頭 緊張感已經大打折扣
甚至後期有幾個位反而係笑出聲

演員方面我只可以講阿仔雖然個樣我唔BUY但真係做得好正
老母都唔錯 但略嫌燒老豆個PART OVER佐少少
囡囡雖然一早斷頭 但夠CREEPY LIKE
老豆 戲份少 冇乜特別

由一開頭到最後個廿幾分鐘都係套出色既恐怖片
但個結局就冇鬼眼個類令你W0W出聲既能力
係可惜D

總括黎講! 我覺得係 正既!

每年今日都好似會去睇戲咁
都係揀番套輕鬆笑片:D
特務戇J

之前見人話唔好睇 所以原本都唔諗住入場睇
本來係想睇MELISSA套戲
點知咁快落曬畫.... 我頂
咁唯有揀依套

睇完感覺冇其他人講到咁差姐....
好多位都笑得出 UM
應該咁講 其實好多笑位個套路都同前兩集差唔多
所以其實好多時笑點未到我都已經笑佐出黎
睇黎我笑點真係好低

睇完後覺得 得閒可以去睇
不過都係等BD算啦

HALLOWEEN 2018
這是一個老女人等了四十年 期待著與老男人重聚的故事

比想像中冇咁血腥冇咁恐怖
懸疑位完全比唔上美祖

殺人爽度唔夠SAW/死神來了

不過經典始終都係經典

好鐘意佢成套戲都冇拍出MICHAEL真身正面樣
就好似當年異形第一集咁 令觀眾情緒不安

另外佢係民居隨機殺人一鏡到底個幕拍得幾精彩
然後女主角雖然都一把年紀但都幾型下
係間屋到既困獸鬥都唔錯

都幾肯定之後會話場火燒佢唔死繼續有續集

總結
經典不能錯過

GRINDELWALD <3

好差咩......都唔算啊.....
其實我覺得好睇過上一集 可能對班"怪獸"真係冇乜興趣
雖然人物的確係鬆散佐D 彈勁多新人出黎 但又冇乜詳細既刻畫
然後就一齊跟住消影曬

劇情方面 其實我覺得似HBP+DH1 一樣似係特登拍套戲出黎講個背景
不過今集劇情好多都幾爆下再加上之前冇出過書 我覺得追看感大過HBP DH1

CG真係唔好講笑 靚到呢 一開波個幕就已經拍曬手

D人講套劇唔夠HEHE 等我睇之前幾咁失望
睇完之後 吓... ERISED都SHOW埋GRINDELWALD出黎啦W0R
都好明顯啦下麻
再講 立UNBREAKABLE VOW個幕都幾清楚下啦...仲唔夠咩
唔通真係拍埋佢兩個上埋床咩 雖然咁都唔錯

CREDENCE靚仔佐 雖然上集個薯麥頭都幾得意
LETA其實都幾靚 NEWT啊哥麻麻地
弓起TINA成功做佐女配角 QUEENIE都多劇情過佢

哈利波波粉冇可能錯過<3

#鄭秀文 #容祖兒 #王菀之 #方力申
Bluejays 發表於 2018-12-21 11:18

賀歲歌舞戲好似幾好笑咁
期待

轉佐人既MIB仲係唔係MIB
但變到咁靚仔就算啦

短頭髮chris hemsworth真係好靚仔
hihi 發表於 2018-12-21 23:53

冇錯
點解班CHRIS個個都咁靚仔

好有興趣@@條TRAY拿果斷睇一半

Chris Pine
Chris Pratt
Chris Evans
Chris Hemsworth
排優次你點排
616.1314 發表於 2019-1-15 21:54

Evans>>>>>Pratt>>Hemsworth>Pine

某些情況下.....
Evans>Hemsworth>Pratt>>>Pine

好多戲都好期待啊

唔好講笑 即刻勁有性趣睇

為保護各美會員
睇完endgame如有任何感想
請完全反白

。。。。。。。。。我唔應該禁入泥。。。。。。。。。。。。。。。。。

重申 請勿劇透 謝

請覺得幾時係時候就放個 OK sign 出嚟,大家可以傾 Endgame

(反白好冇癮 .... 我寧願等下)

註 ...
Bluejays 發表於 2019-4-29 07:47

一係就直接開個新post討論endgame 大大隻字寫住 劇透注意
分番開 等睇佐想討論既可以討論 未睇既都可以繼續入本身電影區依個post

如果你睇左,不如你帶頭,開新post 寫你觀後感先
Bluejays 發表於 2019-4-29 12:17

都得姐 不過要放工先得閒寫

雖然JOHNWICK都好正
但我更期待CONSTANTINE2
希望真係會拍
點解奇洛李維斯可以咁型

https://hypebeast.com/zh/2019/5/keanu-reeves-wants-play-constantine-again

扭盡六壬 終於破到紀錄 弓起弓起

JLO

弓起哂SCARLETT 入哂女主女配 <3
弓起哂上流寄生族

年初一睇bombshell
冇人睇 包場感覺is so good
我真係好鐘意睇成班女人係到鬥戲

真係好鐘意電梯個幕 三個女人企位手既擺法面部表情眼神完全展示番佢既人物性格
margot既騰雞身有屎新人 charlize企埋一邊捱牆想扮局外人 nicole企最出得佢出聲講野
短短一幕已經可以講哂成個故事

好有女人版the big short既感覺
幾鐘意依種風格

JUDY

睇完既感覺係
雖然未睇harriet 不過都幾肯定RENEE贏硬

睇之前完全估唔到會有緊張位
佢唱每首歌都好驚佢之後會失場

其他就一般啦~

Richard Jewell
果然邊到都有黑警
近七成時間都好討厭個主角
邊有人蠢到咁 信奉權威到極點

好在最後都仲識反擊

KATHY BATES演技又真係無庸置疑既
記者會個幕又真係好有水準
好難話佢唔值入圍女配
但...

反而SAM ROCKWELL就真係冇乜反揮

最後跑過戰區個幕型到核爆

男主角本身唔鐘意佢 有D似某個動作男星 但睇睇下又覺得幾順眼
另外個個死得太離奇

幾好睇既 但始終都係覺得上流寄生族正D

JOJO RABBIT

好正好可愛啊
JOJO又可愛又做得勁好 咁細個就咁有天份 犀利!
SCARLETT好正  鬧完JOJO竟然唔係爆喊/扮咩事都冇
反而繼續分飾兩角 好正啊
影佢隻鞋個幕真係 SHOCK到爆

個肥仔勁攪笑
乜野事又有SAM ROCKWELL份 佢同佢下屬勁HEHE
餵野食 鬧完佢又即刻呵番人 畫哂眼影著到GAY PRIDE咁 勁正
佢真係勁有喜感

每個演員都做得好好
但硬係覺得有小小到喉唔到肺咁
中段有小小悶

雖然係咁 JOJO RABBIT都係一套正片<3

睇哂五套BEST SUPPORTING ACTRESS
個人認為

Laura Dern > Florence Pugh > Kathy Bates  = Scarlett Johansson >>> Margot Robbie

parasite