返回列表 發帖

吳雨霏續約環球,2年8位數

估唔到咁快就定左
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

999999.99

for fun!!

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

WOW估唔到Kary值成千萬喎
想問你係咪睇過份約?

真的嗎?

1分

冇來源? 小道消息? 1分
我們的總和

100000.00 都有8位數,1分thx
...

林奕匡(Phil Lam)今年的成績大躍進,EP《3》內的《Goodman》及《高山低谷》都得到樂迷的熱烈愛戴,當中的《高山低谷》更成為全球多個華語流行榜的冠軍歌,氣勢可謂一時無倆,樂迷因此熱切期待Phil能盡快有全新創作歌曲推出,所以繼兩首熱播歌曲後,Phil與填詞人陳詠謙及著名唱片監製Edward Chan再度合作,以這個漸見默契的鐵三角,為樂迷於清風送爽的季節裏,送上最溫暖、最純真及最真摯的新歌《頌讚詩》。

在完成今年推出的EP《3》後,Phil並未有鬆懈過來,反而更努力創作新歌,短短3個月內已完成了30首旋律,而《頌讚詩》的旋律,就是在某個早上一覺醒來的神來之筆。Phil回想道:「某日朝早起牀,腦內忽然閃過了一段旋侓,於是我便立即提起筆記下來,自己哼著哼著的也覺得充滿正能量,跟我過去帶有悲傷沉重的曲式很不一樣呢!」旋律夾雜著晨光的暖意,令Edward Chan及陳詠謙聽過後也覺得可塑性甚高,於是齊齊動工埋頭製作這首新歌。

感性的阿謙或許感受到旋律所傳遞的溫暖感,於是為歌曲寫了一份如詩如畫的動人歌詞,並給歌曲起了一個很溫暖的歌名《頌讚詩》。阿謙分享歌詞背後的意念說:「人大了,待人處事的心思也變複雜得起來,但有時若能向小孩學習,做事簡單一點、直接一點、純真一點,就像小孩般一樣,反而會更覺開心。我希望歌詞能為歌曲增添這份孩童純真的感覺。 」Phil看過阿謙的歌詞後,除了感受到純真滿瀉外,更覺《頌讚詩》其實是《高山低谷》的下集,他說:「因為在製作《高山低谷》時,我也不知道還有沒有機會再出唱片,於是以很唏噓的心情,去演繹歌詞裏那份陷於谷底的低潮感,幸好歌曲得到很好的反應,事業難關總算捱過了,而《頌讚詩》歌詞的首句『天邊有曙光 這片天 比往日晴朗』,就是說著在難關過後展開新一頁,很像我的處境。另外歌詞裏『喜歡我們在難的關口擁有同樣盼望 喜歡我們連成最美的形狀』這兩句,也彷彿在提醒著我,當遇上難關時,不要忘記身邊總有親友對自己不離不棄,大家都要懷著對未來充滿信心的那一份信念,努力活下去,這絕對是我的心聲。」

《頌讚詩》擁有一份這麼窩心的歌詞,在編曲方面,Edward Chan也細心地順著連綿不絕的旋律走勢,在編曲上加入大量弦樂, 讓樂迷聽時有種被歌曲包圍著、擁抱著的感覺,同時也為歌曲注入了濃濃秋意。Edward今次更特意與Phil一起尋找出在Phil的歌聲裏那獨有的磁性,Edward說:「我一直希望能發掘出屬於Phil的獨有聲音,然後很自然地表現出來,《頌讚詩》的旋律與歌詞結合後,很像在說故事,於是我與Phil研究了不同的唱法與力度,最後得到現在的演繹方式,讓我第一次覺得Phil真的唱出歌曲神髓,牽動著我的情感。」Phil亦表示:「最近我跟隨歌唱老師重新學習唱歌,從中體驗到一些較亮麗的唱法,我嘗試將學到的融匯到《頌讚詩》中,唱出歌詞內容,終於成功打動了Edward,這令我份外有滿足感!」未知聽著Phil唱《頌讚詩》時,你又可會被打動呢?

天后價格
Happy and Blessed.

樂壇實力派小天后吳雨霏(Kary)經常透露有顆恨嫁的心,今次終於如願以償!據知Kary與男友「網球王子」洪立熙(Brian)及雙方家長昨日已到達美國,在家人見證下日內求婚兼訂婚,並將於今年8月拉埋天窗,趕得切在三十歲前成為人妻。

Kary今年可算是「三喜臨門」,除了訂婚及做人妻外,所屬的環球唱片公司待Kary返港後,於下月初為她舉辦盛大續約儀式,並以8位數字的天價跟環球續約兩年,升呢環球一姐。問到唱片公司對於Kary訂婚及8月結婚一事,則不置可否回應:「由當事人同大家講。」

身為吳雨霏舊愛的余文樂昨日在台灣出席活動,問到會否受好友周杰倫影響而想結婚時,他說:「一直都有這念頭,身邊好友都結婚了,但目前還沒有對象,隨緣等朋友介紹,趕上進度生BB。」似乎他所指的好友結婚,是包括舊愛Kary。

1 分

環球做乜成日都亂使錢?

樂壇實力派小天后吳雨霏(Kary)經常透露有顆恨嫁的心,今次終於如願以償!據知Kary與男友「網球王子」洪立 ...
jose 發表於 2015-1-17 19:31

噴吳雨霏值千萬兩年??
咁不如500萬簽佢2年, 再用500萬幫佢買兩年女金好過

你幫環球定架?

拎一分先
唔好講咁多

NOTED WITH THANKS.

其實續兩年
今年捧完下年年中又hea過
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

環球做乜成日都亂使錢?
kayzzz 發表於 2015-1-17 19:35

好心你地唔好咁膚淺
kary上年代言左好多品牌 出左好多fashion show
而家睇tvb你除左見到天后祖,美之,就係得返kary
kary有千萬身價係理所當然 唔好拎乜野越難越愛黎眨低kary

哦....

當真?
佢都幾值錢

霏姐咁值錢嘎

係咪韓幣做單位??
=)

你點知?
呃分

當堂嚇一跳
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

咁係咪要讚下你消息靈通

原來Kary仲咁有market
心跳像一把尖刀
愛恨難逃,
心鎖了霧。

kary明顯谷唔起,好心環球就咪鬼同佢續約
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

恭喜kary又多1千萬洗

多謝1分 ~

當年kay有冇8位數

八位數好濕碎啫,倫伯做隻碟都唔止啦

佢值唔值咁貴呀lol

好心你地唔好咁膚淺
kary上年代言左好多品牌 出左好多fashion show
而家睇tvb你除左見到天后祖,美之,就係得返kary
kary有千萬身價係理所當然 唔好拎乜野越難越愛黎眨低kary
jose 發表於 2015-1-17 20:06

我認我膚淺。除咗滴露真係唔見佢有咩廣告sor。
你見咁多人問kary有無咁值錢,就知環球買貴左好多啦。

我認我膚淺。除咗滴露真係唔見佢有咩廣告sor。
你見咁多人問kary有無咁值錢,就知環球買貴左好 ...
kayzzz 發表於 2015-1-17 21:20

藝術品係唔可以用錢黎衡量

藝術品係唔可以用錢黎衡量
bagfgfcde 發表於 2015-1-17 21:23

但環球經已付出一個天價

佢值唔值咁貴呀lol
manchoi 發表於 2015-1-17 21:16

真系唔值 無搵錢能力

但環球經已付出一個天價
harryharry 發表於 2015-1-17 21:27

美穎又有一大筆錢學唱歌,搞結婚喇!!!!

真系唔值 無搵錢能力
小布丁 發表於 2015-1-17 21:27

可能kary"私底"下搵好多你唔知呢。

但環球經已付出一個天價
harryharry 發表於 2015-1-17 21:27

如果霏姐結婚之後光榮引退
環球會唔會用天價簽鄭傭李卓庭或者鄧穎芝頂替一姐寶座

如果霏姐結婚之後光榮引退
環球會唔會用天價簽鄭傭李卓庭或者鄧穎芝頂替一姐寶座 ...
-Prince- 發表於 2015-1-17 21:35

做組合仲好啦,依隊野紅硬,叫「新斗記」

Yeah 1分
環球一姐………過多兩年就可能比gin Lee 取代
呢兩年努力啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

環球真係錢多!
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

謝安琪(Kay)前日與環球唱片旗下的新藝寶唱片公司正式續約5年。問到續約酬金?她說:「能安居樂業, ...
nicknicknick 發表於 2015-1-17 21:38

環球表示一姐薪酬與通漲掛鈎,扣除通漲率後kary 續約酬金約有6位數
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

999999.99

for fun!!
windyiiyy 發表於 2015-1-17 19:09

笑左出聲

謝安琪(Kay)前日與環球唱片旗下的新藝寶唱片公司正式續約5年。問到續約酬金?她說:「能安居樂業,約6位數字。」經理人隨即緊張地更正是7位數字才對。

Kary正式擊敗過氣環球爆肺天后謝安琪
nicknicknick 發表於 2015-1-17 21:38

(鯨姐設計對白)哎喲喲,kay粉jelly呀???

kary真係醒,成千萬簽2年。
籌備結婚無咗半年,生仔又放9個月假。
2年中都唔知有無半年蒲頭,依家歌星錢真係易賺。

Kary叻叻豬
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

證實唔到嘅嘢講幾多都得架啦
好記得上年話雨僑五百萬
咁計Kary一千萬差唔多啦
宣傳技倆啫

證實唔到嘅嘢講幾多都得架啦
好記得上年話雨僑五百萬
咁計Kary一千萬差唔多啦
宣傳技倆啫 ...
Crooks 發表於 2015-1-17 22:11

雨僑夜浦形象大陸吸好多金架...
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

funfun
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼