返回列表 發帖
R小姐佢啲碟除咗plug咗上去果啲之外,好多首都好悶
Diamonds同SM之類隻隻都有咁濟
呢個係我一直唔買佢啲碟既 ...
lmml4 發表於 2016-1-29 02:22

Rihanna 呢啲單曲型歌手
做大碟嗰陣會放一堆filler tracks 入去填位都唔難理解
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Zayn Malik首波單飛主打

好開心佢走啱方向,希望1D真係解散無謂再唱果啲懶熱血既歌

聽日去HMV 買先

1. Bird Set Free - Adele
2. Alive - Adele
3. One Million Bullets - Sia
4. Move Your Body - Shakira
5. Unstoppable - Demi Lovato
6. Cheap Thrills - Rihanna
7. Reaper - Rihanna
8. House on Fire - Celine Dion
9. Footprints - Beyonce
10. Sweet Design - Beyonce
11. Broken Glass - ?
12. Space Between - ?

Album: This Is Acting

iTunes:
#1 United States
#1 United Kingdom
#1 Argentina
#1 Australia
#1 Austria
#1 Azerbaijan
#1 Belgium
#1 Botswana
#1 Brazil
#1 Bulgaria
#1 Burkina Faso
#1 Canada
#1 Colombia
#1 Cyprus
#1 Czech Republic
#1 Denmark
#1 Dominican Republic
#1 Ecuador
#1 Egypt
#1 Estonia
#1 Finland
#1 France
#1 Greece
#1 Guatemala
#1 Honduras
#1 Hong Kong
#1 India
#1 Israel
#1 Italy
#1 Jordan
#1 Kazakhstan
#1 Kenya
#1 Laos
#1 Latvia
#1 Lebanon
#1 Lithuania
#1 Netherlands
#1 New Zealand
#1 Nigeria
#1 Norway
#1 Oman
#1 Peru
#1 Poland
#1 Portugal
#1 Qatar
#1 Romania
#1 Russia
#1 Saudi Arabia
#1 Slovakia
#1 South Africa
#1 Switzerland
#1 Taiwan
#1 Trinidad and Tobago
#1 Ukraine
#1 United Arab Emirates
#1 Zimbabwe
#2 Belarus
#2 Bermuda
#2 Brunei Darussalam
#2 Chile
#2 Costa Rica
#2 Germany
#2 Hungary
#2 Ireland
#2 Luxembourg
#2 Malaysia
#2 Mexico
#2 Namibia
#2 Philippines
#2 Singapore
#2 Slovenia
#2 Spain
#2 Sweden
#2 Turkey
#3 Indonesia
#3 Macau
#4 Thailand
#5 Cambodia
#6 Vietnam
#7 Cayman Islands
#15 Japan
#17 Mozambique
#25 The Bahamas
#44 Malta
#46 Paraguay
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

睇完佢唱k之後
依幾日係咁聽all i ask
愛嗄
屮SiU霖屮 發表於 2016-1-18 09:03

HUYPHAN

Member

Post #11

All I Ask the secret gay hook up anthem <3
suddenly all the **** be quoting All I Ask on their grindr/jackd profiles.

Today, 7:15 AM
Profile  |  Posts  |  Threads
Report Post  |  Reply w/ Quote

R小姐佢啲碟除咗plug咗上去果啲之外,好多首都好悶
Diamonds同SM之類隻隻都有咁濟
呢個係我一直唔買佢啲碟既 ...
lmml4 發表於 2016-1-29 02:22

好掛住呢個時期既佢 :( 首首single都勁髮力
拿拿拿舅母你去左邊
Happy and Blessed.

其實我覺得Rihanna隻anti都唔錯,雖然D歌吾太入耳,但全隻聽都幾順下,依家比較鍾意kiss it better、consideration同same old mistakes。
Rihanna嘅専輯相比起Loud果D多hit歌嘅專輯,我比較喜歡Rated R,雖然只hit到一首Rude boy,但係隻碟嘅完整度好高,而且質素都高無咁fillers tracks,比起之後重商業成績而做嘅專輯,我都係比較鍾意Rated R隻碟,雖然今次隻碟我覺得冇Rated r咁正,但係都算幾特別,有點可惜是之前個三首主打最後都冇放入新碟到,我幾likeBBHMM

Rihanna 呢啲單曲型歌手
做大碟嗰陣會放一堆filler tracks 入去填位都唔難理解  ...
matthew1990 發表於 2016-1-29 11:52
好掛住呢個時期既佢 :( 首首single都勁髮力
拿拿拿舅母你去左邊
jose 發表於 2016-1-29 23:42

同意10同11年果期最好聽,數得出嘅快歌都係果期
不過都係買唔落手
呢次都係聽多啲結果先決定

聽日去HMV 買先
matthew1990 發表於 2016-1-29 14:56

張棄歌單都好強,山羊叫...殺李迪安...Beyonce...r小姐...

同意10同11年果期最好聽,數得出嘅快歌都係果期
不過都係買唔落手
呢次都係聽多啲結果先決定

張棄歌單 ...
lmml4 發表於 2016-1-30 01:39

山羊叫 唔係Ellie Goulding咩?

成隻碟聽左一次
真係好pop
歌係好聽既
但我覺得有一半歌曲既主題都重複緊
不過vocally 冇得輸
(但我仍然係最鍾意 Some People Have Real Problems )
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

聽左一次ANTI, 真心覺得唔好聽
可能D歌唔係一般mainstream歌曲 (所以隻碟叫ANTI?)
同埋總覺得D歌有陣陣大麻味........ (好似take左野去錄咁)
好難想像佢live點唱呢堆歌

但舊年我buy佢唱45s
想佢唱番多D pop但應該好難

山羊叫 唔係Ellie Goulding咩?

成隻碟聽左一次
真係好pop
歌係好聽既
但我覺得有一半歌曲既 ...
matthew1990 發表於 2016-1-30 12:26

曲唔重複已經ok,諗緊買唔買

呢條女好正

佢隻碟直情係完勝
nicknicknick 發表於 2016-1-30 19:24

諗起Whitney Houston

lmml4 發表於 2016-1-31 02:07

Spotify/youtube 已經有哂成隻碟聽
你可以聽左先再決定嘎

lmml4 發表於 2016-1-31 02:07

Zayn Malik首波單飛主打

好開心佢走啱方向,希望1D真係解散無謂再唱果啲懶熱血既歌 ...
阻住 發表於 2016-1-29 13:59

好正呀首歌

不過我又覺得1D無問題wo, 最新隻碟都好聽, 每個年代有個pop boyband都幾好呀
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

好正呀首歌

不過我又覺得1D無問題wo, 最新隻碟都好聽, 每個年代有個pop boyband都幾好呀{:1_13: ...
JasOh103 發表於 2016-1-31 14:32

而家Zayn 每一次出黎做訪問都要踩一踩1D

Which of these 2 gifs represents the ANTI era

or

More Tidal news (RIP):

Tidal gains 1 million subscribers in half a day
http://www.digitalspy.com/music/news...campaign=twdsu

1 million free download codes were given away to fans on a first-come, first-serve basis. The codes, which were all gone by Thursday afternoon, came with a 60-day free trial to Tidal.

TIDAL's ANTi FB promo fails, read for filth by customers

而家Zayn 每一次出黎做訪問都要踩一踩1D
matthew1990 發表於 2016-1-31 14:42

講真佢離開左我勁反佢, 唔係因為走既問題, 係走+走後既態度
不過依然會聽佢既歌, 無可否認最唱得係佢
而呢首真心唔錯

More Tidal news (RIP):
matthew1990 發表於 2016-1-31 14:46

好多人都覺得Rihanna隻新碟吾好聽同失望,佢地都想ri出番之前嘅pop歌,但出番之前D曲風洗乜soon三年先出,似之前一年一專都得,其實我覺得Rihanna係想做一隻似Beyoncé隻同名專同Gaga隻Artpop一樣充滿私人化嘅專輯,所以冇可能個個都buy,佢又其實吾太鍾意似loud咁pop嘅曲風,所以新專輯冇可能有之前風格D歌。其實之前隻unapologetic除左首diamonds同stay係比較商業之外,其他歌都係偏向不太大眾的曲風,見到樓上話除咗single之外好多都係filler tracks,我覺得只係不太接受到其他吾太pop嘅曲風先咁講,其實我覺得rihanna好多sidetrack仲正過主打

好多人都覺得Rihanna隻新碟吾好聽同失望,佢地都想ri出番之前嘅pop歌,但出番之前D曲風洗乜soon三年先出 ...
kingo515 發表於 2016-1-31 16:14

(係都要我講得咁白既)

Rated R 係想行非商業路線 而最後出黎既效果好多人都滿意
呢隻係佢咁多隻碟入面最少fillers 既一隻, 而且成隻碟個flow 亦好順
但Anti 呢隻碟整體質素 (不論係歌曲本身同production) 同Rated R 比都係差好多皮

//

Anti 呢隻碟出左三年唔關質素事
係佢中間用左兩年幾去歐洲食仔同度假
剩番少少時間錄歌然後出左三隻歌
點知銷量唔得 (再加俾Tidal 拖累)
結果要由頭錄過哂啲歌
到再用多大半年錄好啲歌
上年年尾突然要避Adele 出碟
所以拖到2016年1月先出到隻碟

//

攞Anti 同Beyonce/Gaga 俾係完全係對後者兩人既侮辱
一來Rihanna 對造碟除左錄音外幾乎零involvement
二來佢對唱歌做音樂有幾多熱情大家心照啦 (你睇佢表演hea 到)

Anti 大碟最初既concept 係話想做Timeless music
所以就出左45S (歐美反應其實不過不失)
點知之後再出AO 同BBJMM 就開始俾人質疑「何以見得呢啲歌Timeless?」
後尾因銷量唔得 呢三隻歌就被消失

//

(其實我係好好人嘎)

(係都要我講得咁白既)

Rated R 係想行非商業路線 而最後出黎既效果好多人都滿意
呢隻係佢咁多 ...
matthew1990 發表於 2016-1-31 16:54

中曬
以前每年都出隻碟就話有左幾首主打其他就求其搵幾首來儲夠數姐
今次隔左咁耐係咪應該專心d做好d歌呀
好心學下Adele咁有返d Quality Control啦
呢隻碟好多首都唔似一姐會出既歌, 好hea既感覺

其實TTT已經 開始有少少非商業, 後半隻碟, 不過都算好聽又上口
Unapologetic已經開始接受唔到
除左Diamonds Stay Right Now其他根本唔會去loop

其實放返45S落去然後話第一派仲好

中曬
以前每年都出隻碟就話有左幾首主打其他就求其搵幾首來儲夠數姐
今次隔左咁耐係咪應該專心d ...
JasOh103 發表於 2016-1-31 17:59

我認為unapologetic好個TTT,TTT想半商業半實驗但是搞到兩頭吾到岸,係外國網站投票中佢係最差,而unapologetic實驗性強,雖然最初聽好難接受,但係聽多幾次就覺得好正,尤其係Phresh out the runway同Jump個編曲好型,相反Right now就好普通,個編曲好low,係成隻碟裏我覺得係處於下游位

(係都要我講得咁白既)

呢隻係佢咁多 ...
matthew1990 發表於 2016-1-31 16:54

我認同Rated R係Rihanna最好嘅專輯,無論個編曲同完整度好正,anti係編曲上又真係比吾上,但係我覺得不應該將Rated R同Anti比較,因為兩隻碟個定位都好吾同,rated r係高質流行音樂,而anti實驗性黑人音樂。我覺得anti行個路線比較似unapologetic,一樣有好多實驗性歌曲,只係unapologetic多咗首diamonds同stay依啲pop歌。

我冇心同beyonce、artpop比較,只係作比喻吓。雖然Rihanna無作過歌,但睇得出佢想改變個歌唱風格,吾想唱大眾pop歌,所以佢先整咗隻anti,冇論成功與否,我覺得都係一個好嘅嘗試。anti依家應該係行timeless,聽kiss if better果D歌我覺得應該係。其實anti整左咁耐的原因除左度假同成績的關係外,還關構思anti行嘅風格搖擺不定事,最初係想行timeless路線,但係之後製造人之一嘅travis scott又想行trap類型,就做咗bbhmm,佢仲想掉走kiss it better行timeless嘅歌,製作人兩方爭執咗耐,最後又轉番行timeless路線,因為之前三首主打同依家專輯個類型吾同,所以就掉走咗果三首歌。

最後我想講我只係想發表下感想,多謝你寫咁長字覆我,thx

我認同Rated R係Rihanna最好嘅專輯,無論個編曲同完整度好正,anti係編曲上又真係比吾上,但係我覺得不應 ...
kingo515 發表於 2016-1-31 19:18

其實我都係發表吓意見only
我都驚你會有hard feeling XD
(重申多次我係好人黎)

其實我都係發表吓意見only
我都驚你會有hard feeling XD
(重申多次我係好人黎) ...
matthew1990 發表於 2016-1-31 19:45

知道你好人啦XD

如果講pop music,我心水舊年Carly Rae Jensen隻emotion。同Taylor Swift隻1989一樣行復古路線,重加咗電子樂原素。雖然專輯嘅歌詞填得有D幼稚,但係個編曲編得好豐富好有層次,搭救到歌詞上的不足。而且我覺得好少fallers,連日本版加曲都好正。可惜好似無咩人聽過

知道你好人啦XD

如果講pop music,我心水舊年Carly Rae Jensen隻emotion。同Taylor Swift隻1989一樣行復 ...
kingo515 發表於 2016-1-31 20:37

我都覺emotion好正
我覺得係上年最好既pop碟

知道你好人啦XD

如果講pop music,我心水舊年Carly Rae Jensen隻emotion。同Taylor Swift隻1989一樣行復 ...
kingo515 發表於 2016-1-31 20:37

Emotion 係正嘎 (除左唔鍾意I Really Like You 其他歌都幾好)

回復 1669# matthew1990

I really like you雖然係teenpop類型,不過個編曲令到首歌高質咗D,比起call me maybe我覺得算係ok
成隻碟比較心水all that、making the most of the night丶your type同never get to hold you
當初聽I really like you時,我只覺得幾好聽,但之後聽all that,70、80s嘅曲風已經吸引到我,再之後出聽哂成隻碟,making the most of the night一聽就已經鍾意咗,其他歌都覺得好正,最後就決定買隻日本版CD黎支持下佢。emotion算係上年我聽過最正嘅pop專輯,可惜美國銷量吾太好,吾知美國人係口味吾同定係根本冇留意隻專輯

回復  matthew1990

I really like you雖然係teenpop類型,不過個編曲令到首歌高質咗D,比起call me maybe ...
kingo515 發表於 2016-1-31 21:43

好慘
run away with me連100位都入唔到
成隻碟比人underrated哂
雖然好多樂評網有放呢隻碟入年度x大

Emotion隻碟好似幾多好評架
(搵日down嚟聽下先)

好慘
run away with me連100位都入唔到
成隻碟比人underrated哂
雖然好多樂評網有放呢隻碟入年 ...
jose 發表於 2016-1-31 22:51

雖然Carly為咗隻碟跑咗好多live同宣傳,但都冇咩迴響,可能佢冇咩野負面新聞,引吾到人去留意佢,反而同公司/經理人嘅Justin同Ariana多負面新聞就好紅

Emotion隻碟好似幾多好評架
(搵日down嚟聽下先)
hihi 發表於 2016-1-31 23:11

快啲down黎聽啦,我都希望會有多啲人聽到隻碟

原來都幾多Emotion同好
之前放咗幾次Carly Rae Jensen嘅歌都0回復
陰公,以為我又係怪胎一名

上年聽得最多嘅歌,sia幾時有唱過,又幾多聽喎

陰公,以為我又係怪胎一名{:5_12 ...
lmml4 發表於 2016-2-1 03:08

估吾到making the most of the night係sia作,不嬲佢作啲歌通常一聽就知道佢作,反而e首就吾太聽得出

有冇人聽開jess glynne
好想佢紅到美國

陰公,以為我又係怪胎一名{:5_12 ...
lmml4 發表於 2016-2-1 03:08

呢首係少有 final product 好聽過 demo 既一首歌

估吾到making the most of the night係sia作,不嬲佢作啲歌通常一聽就知道佢作,反而e首就吾太聽得出 ...
kingo515 發表於 2016-2-1 18:13
呢首係少有 final product 好聽過 demo 既一首歌
matthew1990 發表於 2016-2-1 21:39

真心好高質,唔知點解好鐘意呢種有壓迫感嘅歌,第一聽已經知會鐘意
同埋編曲都編得幾勁,真係聽唔出係Sia作

*恭喜Carly成功收到隻好歌
**如果唔收就成為This Is Acting其中一隻歌

夜媽媽放首新歌,黎緊3月尾出碟,希望唔會好悶
可能聽慣流行pop,上張專聽過幾次就雪咗

Light Me Up係好聽嘅

After a lot of weeks without surprise, we are finally seeing some new faces on the Hot 100. Actually, the whole Hot 100 top 10 has been shaken up.

1. Justin Bieber - Love Yourself (2-1)
2. Justin Bieber - Sorry (1-2)
3. Twenty One Pilot - Stressed Out (4-3)
4. Adele - Hello (3-4)
5. Flo Rida - My House (12-5)
6. The Chainsmokers - Roses (8-6)
7. Selena Gomez - Hands to Myself (21-7)
8. Selena Gomez - Same Old Love (7-8)
9. Rihanna - Work (Debut at No.9)
10. Alessia Cara - Here (5-10)

Outside of top 10
11. G-Eazy and Bebe Rexha's -  Me, Myself & I (16-11)
17. Justin Bieber - What Do You Meab? (10-17)
18. DNCE - Cake by the Ocean (22-18)
29. Adele - When We Were Young (35-29)

真心好高質,唔知點解好鐘意呢種有壓迫感嘅歌,第一聽已經知會鐘意
同埋編曲都編得幾勁,真係聽唔出係Sia作 ...
lmml4 發表於 2016-2-2 02:28

通常佢作啲快歌 會冇咁似佢
但慢歌好難走出佢既影子

夜媽媽放首新歌,黎緊3月尾出碟,希望唔會好悶
可能聽慣流行pop,上張專聽過幾次就雪咗

Light Me Up係好聽嘅 ...
lmml4 發表於 2016-2-2 03:03

重有出碟既? 我以為佢收左檔
之前我有個friend 猛咁同我推介佢上一隻碟

有冇人聽開jess glynne
好想佢紅到美國
jose 發表於 2016-2-1 21:14

Hold My Hand真係好聽到不得了!

重有出碟既? 我以為佢收左檔
之前我有個friend 猛咁同我推介佢上一隻碟  ...
matthew1990 發表於 2016-2-2 12:58

其實啲歌應該岩你聽

其實啲歌應該岩你聽
lmml4 發表於 2016-2-3 01:35

點解咁講? (你知我鍾意聽咩style?)

點解咁講? (你知我鍾意聽咩style?)
matthew1990 發表於 2016-2-3 02:08

又無話係咩style
如果美國係流行,英國係文化,我估文化果part都岩你先咁講

又無話係咩style
如果美國係流行,英國係文化,我估文化果part都岩你先咁講 ...
lmml4 發表於 2016-2-3 02:35

其實我好濫

Hold My Hand真係好聽到不得了!
eddie1008 發表於 2016-2-2 15:17

Don't Be So Hard on Yourself 都好上腦但最愛其實都係之前 Rather Be 雖然佢只係被feat...

Charlie Puth 隻新碟好聽到痛哭

Charlie Puth 隻新碟好聽到痛哭
賴爽 發表於 2016-2-3 20:19

同好
呢幾日都有loop黎聽

同好
呢幾日都有loop黎聽
ed8671ed 發表於 2016-2-3 20:26

成隻碟又唔係話有咩歌勁搶耳 但好順耳

成隻碟又唔係話有咩歌勁搶耳 但好順耳
賴爽 發表於 2016-2-3 20:28

agger

marvin gaye同one call away出咗咁耐都有keep住聽