返回列表 發帖

首先回應番個list
當中有幾個單位我對佢地既新人身份比較有保留

1) C-12係咪一個新組合?
如果佢好似PING PUNG既性質係一個樂隊, 某情度上我可以接受佢地係新組合
但如果我地將C-12定位做關心妍既分身, 個情況就好似阿密特同張惠妹咁,
我會當佢係關心妍既一個side project

2) 鍾舒祺2010年就推出左第一張專輯, 只係無plug去香港
同樣既example我諗起Gin Lee, 09年首張個人專輯, 11年首次plug歌去香港

至於講到有咩新人準則
我諗我會分三TYPE新人
1) 今年派台今年出碟
好似SIS, 無咩爭議一定計

2) 今年有派台但來年出碟
相信會係Yukilovey, 過往例子有AGA
但建基於新既玩法同埋數碼專輯既出現
而佢地又有多於一首派台歌, 我會COUNT佢地係新人

3) 過去有派台歌但今年先出碟
例: 田蕊妮, 有會員話佢好耐之前有PLUG過歌- -
咁如果好似薛凱琪咁, 03年尾PLUG首XBF, 咁我地又計唔計佢做03年新人定04年新人?
呢個問題會唔會牽涉到我地定義新人既時刻呢?

事項三

新人呢個問題我覺得經過兩年時間有需要再檢討
行單曲制基本上係大趨勢
一年內可以出到碟嘅歌手已經 ...
ed8671ed 發表於 2016-12-21 23:29

同意我建議除左保留現有新人定義(於當年出碟)
同時亦考慮新人是否於當年有派台作品
例如於同一年有多於一首派台歌亦可視為新人

只要歌手達到其中一個條件即成為該年度新人
過往已成為新人者則不會再視為新人

想問下一個以女人和浴室 同埋 一個男人 一個女人 和浴室應該當一首歌定分開計
我自己prefer分開計因爲兩首靈既旋律同歌詞唔係完全相同
想睇下大家點睇
如果大家決定當一首歌計,我唔會兩首同時上

另外除左一個女人
我地係咪都應該討論下eason and the duo band 同陳奕迅點計?
大家都知Eason新碟既歌一時會落陳奕迅, 一時會落eason and the duo band
但暫時所知其實佢今年既歌都會係同一隻碟收錄
咁我地應唔應該當佢地係同一個單位計?
而另外eason and the duo band應該當番男歌手定組合?

Hello 今次我想講一講同關注共和唱片呢個獎 因為共和唱片起CM頒獎禮亦有一定份量

由2003年創榜開始到2010 ...
Wonders 發表於 2019-12-13 17:46

我都同意cut到得番一個

會傾向支持cm做一個以推介中文歌曲嘅榜
英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:24

我覺得CM嘅定位能應該係推介本地歌手歌曲 rather than 中文
中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經係現行機制內盡做
同埋都叫有少少成果, 例如推到FOREVER YOUNG上榜

但本地嘅英文歌真係無法

作為CHH版主,如果我地放得本地派台英文歌
無理由共和榜唔放
所以我都同意加本地嘅派台英文歌

不過如果要擴展到華語區我有保留
首先我都係希望本土優先
其次係我驚範圍太闊唔知點定義

hi 其實我認為我地有必要clarify香港歌手推出外語歌計唔計派台
我見Chill club 都上lost forever
而CHH會其實都會當呢類歌手做派台歌出post

但原來CM共和未係呢個問題作出決定
仲係follow緊CHH舊rules
我覺得我地作為同一個壇好似唔應該一壇兩制
唔知大家點睇?

(實際上我整榜都係睇CHH 派台歌而決定
所以clarify呢個問題都會方便大家)

我比較傾向跟返CHH既計法 只要有派台既歌(不論語言定純音樂)都計派台
咁對大家排榜同對計分員執行上都會簡 ...
cymusic 發表於 2020-7-30 12:42

我簡單再講一次CHH會包乜嘢派台歌
1. 所有係香港派台嘅中文歌曲,不論歌手嘅地區
2. 香港歌手推出嘅外語歌曲,而我哋又可以搵到派台嘅reference

非香港歌手喺香港嘅派台歌係不計算之內,即使有派台reference