返回列表 發帖
會傾向支持cm做一個以推介中文歌曲嘅榜
英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作特別推介。
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:24

50%太高,如果真係設就建議定低啲
另外咁樣唔知會唔會增加大家負擔,可能忙嗰陣真係冇咁多時間盡義務 blah blah
直接係共和榜競爭,俾大家選擇上定唔上,自由度反而多啲
雖然都引申到一個問題,就係CM榜既定位
應該係專注中文歌定係香港歌,抑或係兩者兼顧

50%太高,如果真係設就建議定低啲
另外咁樣唔知會唔會增加大家負擔,可能忙嗰陣真係冇咁多時間盡義務 bl ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 21:48

我唔支持嘅原因係
1. Cool hot hit 無介紹
2. 流行榜無po 本地英文榜
—->結論係無乜人知派過乜—>上榜機會極微

3. 唔係人人都接受到個榜上英文歌
—->呢點最重要,要100%人咁做首英文歌先有公平機會上榜
原理同非派台歌一樣,上得太多都會影響其他歌上榜機會

本來有4,但係今個星期#41都有人討論
—->一直以來我都只睇頭十,非榜主應該都係

幾多%都係一個提議,或者cool hot hit 去解決咗佢
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

我唔支持嘅原因係
1. Cool hot hit 無介紹
2. 流行榜無po 本地英文榜
—->結論係無乜人知派過乜—> ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 22:05

第一同二點其實已經唔成問題,因為my903同新城網站近排都開始出英文派台歌,
我地係可以知道有乜歌派台,所以先有榜主咁樣提議

至於第三點,其實而家有好多榜都唔會上台灣歌手出既國語歌,但共和都容許呢啲歌有上榜機會,
我覺得本地英文歌都係同樣情況,加咗之後大家就會習以為常,無論你會上定唔會上。
如果可以的話,不如你分享一下以前你地點樣處理台灣歌手呢個case,同埋點解最後都俾佢地有參與機會,
可能俾到各位榜主一個新既討論角度

第一同二點其實已經唔成問題,因為my903同新城網站近排都開始出英文派台歌,
我地係可以知道有乜歌派台 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 22:15

其實榜規有寫,如果幾位榜主一同自plug某首歌,可以變做cm派台歌。正如有一段時期cm榜有好多我都未聽過嘅台灣歌。或者我無乜時間留意,如果有心谷正嘢,真係要榜主們夾埋一齊多啲討論,先可以增加歌曲傳唱度。
click here

其實榜規有寫,如果幾位榜主一同自plug某首歌,可以變做cm派台歌。正如有一段時期cm榜有好多 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 22:26

No, definitely not.
共和榜榜主留意:

事項一
各位榜主, 經投票, 現澄清 非派台歌於任何情況下均不能在共和榜榜規中被視為派台 ...
akk 發表於 2014-7-24 04:48

係可以上榜,不過例子實在太少,
大家慣常上派台歌

No, definitely not.

係可以上榜,不過例子實在太少,
大家慣常上派台歌 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 22:32

睇番榜規,因為多年無發生過自plug變cm plug事件,果句無左。大家可以討論要加番,始終榜規都十幾年,有野唔乎合2020都唔出奇。
個人認為推上十大先可以令更多人認識。以前我有心谷會係每周榜上面討論,上自plug之前推介下,可能有知音人。
而家我更忙都會入去look下每週排名同榜主留言。 如果唔係果度討論,我多數都miss。
click here

睇番榜規,因為多年無發生過自plug變cm plug事件,果句無左。大家可以討論要加番,始終榜規都十幾年 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 23:16

因為本身自plug就有名額限制,所以上到榜既機會真係好細。
呢度大部分榜主都唔會自plug,或者係各有各選擇,
因為2020年代串流平台真係好方便,大家易access到自己鍾意既音樂,
你既心水未必係我既心水,你既非派台推介未必係我既非派台推介,
已經好難好似十幾年前咁,推介一首非派台歌然後大家齊齊支持。
而之前四榜四冠曾經惹來會員非議同指控小圈子,
可以預見呢種推介非派台既做法,又會惹來其他爭議。

或者大家對開放俾英文派台歌參與有保留,
不過提出既原意我認為係好,而且難以用其他方法例如自plug變cm plug歌去取代。
至於改動會帶來其他問題,例如榜分分薄咗、或者大家認為中文歌依然最重要,
我認為可以以加榜數、定立一個榜中文歌數目既下限等等方法去解決。
如果因為呢啲小問題而將個倡議全盤否定,我覺得有啲可惜。

英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:24

我覺得CM嘅定位能應該係推介本地歌手歌曲 rather than 中文
中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經係現行機制內盡做
同埋都叫有少少成果, 例如推到FOREVER YOUNG上榜

但本地嘅英文歌真係無法

作為CHH版主,如果我地放得本地派台英文歌
無理由共和榜唔放
所以我都同意加本地嘅派台英文歌

不過如果要擴展到華語區我有保留
首先我都係希望本土優先
其次係我驚範圍太闊唔知點定義

因為本身自plug就有名額限制,所以上到榜既機會真係好細。
呢度大部分榜主都唔會自plug,或者係各有各選 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 23:50

我覺得自plug變上榜歌有得做,就係大家各有各聽令大家少咗一個focus聽一首好歌。好歌一定有知音。

關於自plug FYI, 其實最初cm版規有一項大約係頭2plug要跟,之後榜主可以自由上同一張專輯嘅歌。

暫時你都係聽過我發言,可能其他人有其他想法或建議,討論完再投票決定,尊重結果。
click here

我覺得CM嘅定位能應該係推介本地歌手歌曲 rather than 中文
中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經 ...
CunninG 發表於 2020-3-24 00:21

因為前po話有7首本土歌手英文歌,我真係唔知有咁多
我都係靠CHH同903airplay睇新派台歌,如果呢兩度無我會唔知
click here

中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經 ...
CunninG 發表於 2020-3-24 00:21
我想先搞清楚喺字眼上嘅一樣野,我地一直以「英文歌」代替左「本地非華語派台歌」,其實喺今年暫時 7 首「本地非派台歌」裡面有 2.5 首係日語歌,咁本地歌手「除英語派台外的非華語派台歌」可否撥入呢個「本地非華語派台歌」? 定係以「派台的英文作品」作為之後投票嘅一個選項 ?

至於擴展到華語區,雖則係我提出黎但我無太大嘅理由,因為華語歌派台我地都同本地歌曲派台有同等嘅待遇
所以如果接納本地非華語派台歌,咁華語區係咪都可以有相等嘅機會
因為前po話有7首本土歌手英文歌,我真係唔知有咁多
我都係靠CHH同903airplay睇新派台歌,如果呢兩度 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-24 00:43
本土嘅非華語歌嘅產量其實唔少,無實質數據喺手,但預計佔本土產量 5%,就如舊年嘅 Kiri T《Golden Kiri》, Jabin Law《A Bite of Hell》, 仲有舊年 per se 同 小塵埃 專輯中都有唔少英語歌,所以可以證明英語歌喺本土嘅樂壇上有一定嘅份量

好似 bag 提到可以加入左其他語言就有機會會分薄分數,或者我比啲數字出黎

[暫以英語為派台歌計算]
暫時今年符合我地資格嘅派台數目到目前為止有 139 首,5 首本地英語派台歌,佔全部派台嘅比例剛好係 3.5%,
假若比呢 5 首加入,當然全年就唔止呢個數,當住今季會有多一首,6 首,全年計埋打後三季,預計 24 首
全年 3.5%,約 24 首左右嘅派台加入競爭,你覺得呢個數量會係太多定太少 ?

我想先搞清楚喺字眼上嘅一樣野,我地一直以「英文歌」代替左「本地非華語派台歌」,其實喺今年暫時 7 首「 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-24 10:26

我諗先定做"兩文三語",會比較容易得到大家支持

如果係日文等語言我有所保留
好現實既原因就係都唔知佢唱乜
(雖然我有聽客語同台語歌,但都要花啲時間睇翻譯甚至其他人既介紹去了解內容,
同埋自己本身識估下)
大家都冇乜心情同時間去慢慢做 research

我諗先定做三文兩語,會比較容易得到大家支持

如果係日文等語言我有所保留
好現實既原因就係都唔知佢唱 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 10:32
好 ! 咁我喺上面都改一改啲數字
當今季有 6 首本地英語派台歌,全年預計有 24 首派台,預計佔所有派台 3.5%

呢個預計嘅數字比大家參考一下

我覺得自plug變上榜歌有得做,就係大家各有各聽令大家少咗一個focus聽一首好歌。好歌一定有知音。

...
gcgoobi 發表於 2020-3-24 00:39

我覺得自plug變上榜喺而家呢個時代已經好難做到
好似隔離個post個討論都睇得出大家嘅口味好唔同
要攞出嚟20個人討論 compromise到一首歌去推已經冇可能做到
如果圍內幾個推又好易比人非議小圈子 冇自由意志做榜之類

所以我覺得而家榜規喺呢方面已經足夠 無謂逼大家去喜歡某首歌
要對外推廣嘅話 既然而家我哋有只有好音樂 有社交平台
大可以等大家有興趣咪寫返500字聽後感share出去同外邊嘅樂迷分享
順便吸引下啲人入forum玩 特別留意到forum已經冇乜年輕人 希望可以吸下新血入嚟

我覺得自plug變上榜喺而家呢個時代已經好難做到
好似隔離個post個討論都睇得出大家嘅口味好唔同
要攞出嚟2 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-24 14:10

其實你講得岩,我嘅睇法係推介歌曲去到幾遠。上到十大先可以令多啲人留意,而呢個代表到首歌average 6-8個榜主支持。
上到榜都唔需要下下19/20榜先叫唔係小圈子谷歌。

例過來說,我谷到首歌#41都咁大迴響 意料之外
click here

hi 其實我認為我地有必要clarify香港歌手推出外語歌計唔計派台
我見Chill club 都上lost forever
而CHH會其實都會當呢類歌手做派台歌出post

但原來CM共和未係呢個問題作出決定
仲係follow緊CHH舊rules
我覺得我地作為同一個壇好似唔應該一壇兩制
唔知大家點睇?

(實際上我整榜都係睇CHH 派台歌而決定
所以clarify呢個問題都會方便大家)

hi 其實我認為我地有必要clarify香港歌手推出外語歌計唔計派台
我見Chill club 都上lost forever
而CHH會其 ...
CunninG 發表於 2020-7-30 12:21
我比較傾向跟返CHH既計法 只要有派台既歌(不論語言定純音樂)都計派台
咁對大家排榜同對計分員執行上都會簡單d
之前大家既爭論點可能係因爲CHH未有外語派台歌既post 所以就唔計外語派台歌入共和機制
但而家既然CHH都已經包埋呢類歌曲 共和係咪都應該確立返相同既標準?
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我比較傾向跟返CHH既計法 只要有派台既歌(不論語言定純音樂)都計派台
咁對大家排榜同對計分員執行上都會簡 ...
cymusic 發表於 2020-7-30 12:42

我簡單再講一次CHH會包乜嘢派台歌
1. 所有係香港派台嘅中文歌曲,不論歌手嘅地區
2. 香港歌手推出嘅外語歌曲,而我哋又可以搵到派台嘅reference

非香港歌手喺香港嘅派台歌係不計算之內,即使有派台reference