返回列表 發帖

陳蕾發文道歉 拒再回應相關事宜

歌手陳蕾早前邀請《全民造星V》魏念恩(Nathan)擔任演唱會嘉賓,當時Nathan因被已輕生前女友Jessie家屬爆出分手後不斷問女方借錢及要求刪合照,而導致形象受損。隨後Nathan更宣佈退出決賽,神隱近8個月的他。在陳蕾的邀請下再度復出,惹來網民不滿,連帶陳蕾也遭到網民責怪。而本月18日凌晨Nathan企圖跳海自殺,事件再度引起網民關注,陳蕾亦多次在公開場合被問及Nathan相關事情。對此陳蕾今日(28日)於社交網發長文道歉,並表示未來不會再就Nathan私人事件作出任何回應。

長文如下:

「首先,想就近期發生的所有事情說一句,對不起。請容我在此詳細交代一下。

其實自上年發生悲劇後,在過去的日子裡,我多次得知Nathan有放棄生命的想法或舉動,每次我都盡力嘗試在事後讓他明白,死並不是一個方法去逃避自己犯過的錯,應該從錯誤中面對自己及改變自己。直至演唱會籌備期間,對於我如何遵守對學員的承諾,我也有過掙扎,反覆假設,我只邀請其餘三位學員?或是我全部學員都不邀請?我相信無論我如何決定,對Nathan都會視為一個打擊,我並不希望我身邊有任何人輕生,更加不希望有任何人因為我的決定而選擇輕生。所以最終我交給Nathan自己選擇,是否想出來演出。

演唱會期間,因為密集的綵排和準備每晚演出,我沒有時間多看留言及評論,只能有限度地觀看一些IG限時動態。所以在做演唱會後的訪問時,對記者的提問,我誤解成他們指hater對我的攻擊,所以才會回答:我比較在意真實的人的聲音(而不是一些匿名Account的攻擊)。我沒有好好講清楚,導致引起各種不安,這的確是我的不對。我想在此,對因為我的言論及行為所帶來傷害的每一位,表示衷心的歉意。特別想對Jessie的家屬和親友鄭重地說一句,對不起。我並非不在意你們的聲音。

演唱會後我離開了香港,期間除了休息和沉澱,亦每日陸續把所有留言及評論細看,無論是支持安慰的留言,還是失望憤怒的聲音,我都有消化及反思。由始至終無論任何訪問,還是任何人跟我討論,我都沒有講過Nathan沒有錯,我並不是支持他的行為,我只是希望支持他努力活下去,勇敢去承擔他要承擔的後果,勇敢去面對他要面對的人生課題。

最後,我的音樂及文字一直以來都是由心而寫,我的價值觀從來都沒有改變,我最珍視的從來都是生命。
今日之後,我將不再為Nathan私人事件作出任何回應,希望大家明白及體諒。
多謝所有給予的支持和關心的朋友,同時對於導致了的不安、憤怒及傷痛,再次表示非常抱歉,對不起。」

Link

延伸閱讀:
陳蕾已慰問Nathan 給予最多支持和鼓勵
在這畢生不滅 無極的狀態

拿前程來打賭 若各走各路途

其實我認我怕
怕說了變得更差
無論愛或抱歉
怕你總覺得太虛假
決意面對了
至發覺言詞成為破冰的密碼
由衷的擁抱過
情緒分解你我都 進化
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

原來多次到海邊走走 係咪提款Day唔肯借錢俾佢
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

明明華納已經轉移視線去 DAY
而家又黏返落黑氣石到
係咪仲慘過GINGIN 女銀命但冇負面新聞

祖先係咪對17年打後嘅女金落咗魔咒
離不開 留不低

吃得鹹魚抵得渴
Life was a willow and it bent right to your wind.

祖先係咪對17年打後嘅女金落咗魔咒
LoveMirkay520 發表於 2024-3-29 01:18

03年佢拎女金之後
其他拎女金嘅人都霉晒了

03年佢拎女金之後
其他拎女金嘅人都霉晒了
背山望海 發表於 2024-3-29 04:20

德不配位

03年佢拎女金之後
其他拎女金嘅人都霉晒了
背山望海 發表於 2024-3-29 04:20

明明霉K提名影后
【This is MC】澳門見

當時就唔應該回應記者問嘅問題
錯咗道歉 有啲人都唔原諒
話佢係樂壇管浩鳴
再將我相信的如煙火般綻放

投降 求痛快
希望大陸妹 永久損毀
重啓不了女金

明明霉K提名影后
lemontea1069 發表於 2024-3-29 05:02

湊夠數的提名都拎來自high
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

樂壇管浩鳴
蕾牧師比你想像中更加強大

1. 陳蕾自演唱會邀請《#全民造星 V》時學員 #Nathan魏念恩任嘉賓後,即引爆發公關災難,更被爆舊愛輕生3個月後火速戀上 COLLAR 成員Day許軼,女方回應指「有認真了解過,但冇發展」,王貽興更發長文稱「Nathan 唔好再行出嚟啦唔該」

2. 魏念恩似是「急於洗底」,更上演「危坐海邊」戲碼,但外界似乎唔太賣帳,引用Nathan曾上載水上運動照片,指其本身諳水性,質疑有人博同情

3. 事件似是告一段落,但陳蕾近日出席活動時,又提起事件,指危坐事件後有慰問Nathan,又指「一直以嚟都有,都有畀佢支持同鼓勵。」,又話冇後悔請佢做嘉賓

4. 言論再次引發網民熱議,認為 Nathan 基本上人格破產,「到今日睇訪問仲講緊想拉起Nathan,係咪short 咗,人哋叫你社工真係以為自己係社工?有冇考牌啊?」,稱她的行為從來冇諗過Nathan前女友屋企人感受

5. 有網民指「剩係會關心自己識嘅人」、「機會唔係比呢d人」、「條友到今時今日仲發明星夢,唔係叫堅持,係厚面皮」

6. 陳蕾啱啱先拎完吒叱女金,捱足十五年(2009年參加第一屆《亞洲星光大道》出道),依家叫做開始收成,唔少fans都戥佢唔抵,有留言指「依啲唔係叫有蕾氣, 係叫圍爐包庇」、「口講就叫Nathan承擔自己做過嘅事 事實佢事後有做過啲乜?」

7. 有網民更質疑一向PR了得嘅華納為何會再允許陳蕾再開口撐Nathan,令事件越描越黑,「明知條友有問題都懶有見地去撐」,翻開陳蕾IG,大部份留言都係不恥她所為,「好後悔投票投咗你」

8. 到今晚蕾老師終於醒覺,向大眾道歉,但今次「念恩之難」,恐怕大大影響陳蕾人氣
在這畢生不滅 無極的狀態

兩個月後大家就會唔記得,專心欣賞祖兒新歌
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

樂壇管浩鳴
魂冇影啲歌真係好難聽

真心係今次道歉後先多左啲歸納文抽水
所以應該仲發生左其他野
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

佢應該可以諗吓避吓風頭先
雖然女金由2022年同2023年連續兩年都貶值,2024年轉吓人可能會升番值既。

唔覺NATHAN係網民講到咁大件事,
首先你會唔會因為人地借你一千幾千唔還失蹤就跳樓?男友做明星飛你就自殺?
搵唔到佢就要死?感情冇對錯, 人生就算遇上賤人亦唔等於失去所有要尋死
最後生/死係自己抉擇與人無尤,
唔覺NATHAN既無心之失係大錯
佢有錯都好, 但唔係罪無可恕人生流流長, NATHAN都好後生, 仲有大把時間可以做好自己
更加唔覺得陳蕾好有問題
唔明網民執著點係咩
網民網民真心好煩
到底明星係米要為網民打工?而到底究竟係網民煩定記者傳媒煩?
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

蕾兒係咪可以學師尊變做藍屍出中華頌算
依家反佢果班好多都好似係黃

依家反佢果班好多都好似係黃 ...
阻住 發表於 2024-3-30 01:01

出完會直接玩完, 應該可以買定機票返廣州長抖
你係米想鋪定路比萬年女金重出江湖
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

依家反佢果班好多都好似係黃 ...
阻住 發表於 2024-3-30 01:01

咁因為愛Sin女理念既好多都係黃
而水能載舟亦能覆舟,愛既反面就係恨,所以由 愛Sin變成恨 Sin

首先你會唔會因為人地借你一千幾千唔還失蹤就跳樓?男友做明星飛你就自殺?
...
oreo 發表於 2024-3-30 00:56

真,最緊要繼續唔好理會網民既聲音~
BTW如果Nathan都叫無心之失
咁佢都無心之失左好多次
你話有人結婚出軌的士嘴女係無心之失可能仲多人認同
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

回復 24# lokzai

都係個句罪不至死~咁請問閣下:lokzai先生, 你既人生係米又完全冇犯過錯?古語有云:人誰無過, 過而能改,善莫大焉。

犯過錯都可以改過, 可以進步,可以修正,可以長大
反問如果你衝完紅燈比警察罰款, 係米就成世唔再過馬路?
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

...

好在CM都有清醒嘅人
呢單嘢根本就係網民傳媒煲出嚟,就算嗰個Nathan係賤男又好間接累死人都好,佢都仲生存喺呢個世上生命依然要繼續,除非大家真係覺得佢死不足惜。

好在CM都有清醒嘅人
呢單嘢根本就係網民傳媒煲出嚟,就算嗰個Nathan係賤男又好間接累死人都好,佢都仲生 ...
Serendipity 發表於 2024-3-30 23:27

係呀,佢都可能有內疚, 但人生都要MOVE ON架
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

...

事實儘管如此,但網絡總會塑造另一個可以並行嘅現實
並行現實最溫柔又最冷血嘅就係,獻出生命嘅人永遠是對的
所以由Nathan以專注並行現實嘅路入行開始,就預左要承受並行現實對佢一世嘅纏繞
最初大家以為佢識得全身而退,奈何佢有個活於現實良久嘅導師,有意無意將佢拉番入去
事到如今,其實只能睇呢位老師仲可以響現實帶嚟咩野,令Nathan可以再次脫離視線......
21 傾城

事實儘管如此,但網絡總會塑造另一個可以並行嘅現實
並行現實最溫柔又最冷血嘅就係,獻出生命嘅人永遠是 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-3-31 00:02

點都好, 我唔認同佢錯到要退到要退出娛樂圈呢一點....佢比當年陳冠X更值得人同情
陳蕾只係唔想自己既學生諗唔開, 佢唔想佢用唔理智既方法解決; 至於蕾邀請佢去演唱會做嘉賓, 其實我個人覺得冇問題
問題係莽民眼中所謂負責要去到咩程度!?
錢又還左, 而家人地又唔係真係做緊大明星!?
仲想點!?需唔需要落埋陰曹地府探佢!?大眾莽民咁有閑餘雅興去關心一位造星參賽者為左成名拋開一切,
其實都可以花時間關心下自己身邊既人同事~反正大眾都認定佢無可救藥同唔值得, 又何苦每日窮追猛打, 花時間響你認為唔值得既人身上!?
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

除非佢學林二汶去奶共, 佢又無直接害人搞出人命, 建議佢潛下水幾個月, transfer 佢今年 d 華納 ap & 獎項 quota 去 Kah0 度 (好似已經發生緊).

香港人係善忘架, she will probably be fine by the end of this year/early next year. Haters will get bored and look for other celebrities to hate.

軒公係最好例子, 2017年頭件爭議事件, 然後佢暫別樂壇去美國潛水, 2018年強勢回歸. 希望 Panther take care and spend some "me" time. Come back when she's ready.

...

你問乜鬼野XD 你覺得小事,但總有人因為呢啲事而自殺,點解要用你視角去睇世界

唔係趕念恩去絕路,但做得明星就會比人談論架啦,啲玩弄感情既明星值得比人批評,承受唔到可以選擇唔好做呢行,類似啲人辭職轉行咁。

appreciate 一堆價值觀正確人品好既明星,根本無機會比人話

又係啲「做得明星就預咗俾人講」論
明星喺平民嘅出氣袋咩,心情唔好果時就拳打腳踢佢幾搥咁
講得出呢句嘅人,同講女性「著得暴露就預咗俾人偷拍俾人非禮」有咩分別?

除非佢學林二汶去奶共, 佢又無直接害人搞出人命, 建議佢潛下水幾個月, transfer 佢今年 d 華納 ap & 獎項 q ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 13:56

無直接? 念恩玩弄感情搞到前女友死左都叫無搞出人命?
冼剩種講野難聽但起碼無叫人去死都無人同情,偽念恩搞死人憑乜要人同情?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

除非佢學林二汶去奶共, 佢又無直接害人搞出人命, 建議佢潛下水幾個月, transfer 佢今年 d 華納 ap & 獎項 q ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 13:56

但你忘記咗佢同軒公嘅最大分別,係軒公背後有個傳媒集團幫佢冷處理,至於陳小姐,可以預期呢個集團會定期幫佢喺網上回帶呢單嘢。

無直接? 念恩玩弄感情搞到前女友死左都叫無搞出人命?
冼剩種講野難聽但起碼無叫人去死都無人同情,偽念 ...
sexykaren 發表於 2024-3-31 16:45

佢應該係講陳小姐,唔係講緊Nathan

又係啲「做得明星就預咗俾人講」論
明星喺平民嘅出氣袋咩,心情唔好果時就拳打腳踢佢幾搥咁
講得出 ...
米色蘇 發表於 2024-3-31 16:33

啲比喻好差
乜野拳打腳踢,非禮又係另一年事,九唔搭八
呢度為咗維護魏念恩and his friends真係好多歪理

但你忘記咗佢同軒公嘅最大分別,係軒公背後有個傳媒集團幫佢冷處理,至於陳小姐,可以預期呢個集團會 ...
Serendipity 發表於 2024-3-31 22:15

蕾兒1月1日搞到煎煎咁樣衰,幸運兒應該都會keep住提單嘢,分分鐘已經整埋「樂壇管浩鳴」燈牌

蕾兒1月1日搞到煎煎咁樣衰,幸運兒應該都會keep住提單嘢,分分鐘已經整埋「樂壇管浩鳴」燈牌 ...
阻住 發表於 2024-3-31 22:51

其實依個稱號大力吹風
好似都係「陳蕾宣佈唔再回應」之後
所以與其話之前PR未訓醒,不如話有人懶醒
21 傾城

回復  lokzai

都係個句罪不至死~咁請問閣下:lokzai先生, 你既人生係米又完全冇犯過錯?古語 ...
oreo 發表於 2024-3-30 22:23

冇人唔比佢改過但點解一定要出道
點解你改過就一定要原諒你
仲要所謂改過係「前度生忌復出」
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

蕾兒1月1日搞到煎煎咁樣衰,幸運兒應該都會keep住提單嘢,分分鐘已經整埋「樂壇管浩鳴」燈牌 ...
幸運兒唔會咁低莊架, 蛋公司就唔敢肯定啦

小學雞李粉輸打贏要

佢應該係講陳小姐,唔係講緊Nathan
Serendipity 發表於 2024-3-31 22:17
Thanks, 係講緊 Panther. 不過有幾個入左本腐女嘅 "永不回復永不引用" blacklist 所以唔覆

好在CM都有清醒嘅人
呢單嘢根本就係網民傳媒煲出嚟,就算嗰個Nathan係賤男又好間接累死人都好,佢都仲生 ...
Serendipity 發表於 2024-3-30 23:27

睇文章出處就知咩事 ,陳蕾=新謝安琪confirmed

仲要所謂改過係「前度生忌復出」 ...
lokzai 發表於 2024-4-1 00:57

佢表演姐, 冇話之後會點點點~又咁講紅館唔會同你就jessie生忌!?
照蕾字面解釋,係nathan自己簡上台, 佢心路歷程係咩就無從判斷啦....

其實真係無人推jessie去死, 感情既事邊個會為幾千就自殺!?我都比人厄過錢, 唔見我自殺!?
根本無稽,到而家為止, 當事人包括nathan/jessie家人/jessie朋友/全部都封口不談, 件事都可能根本唔係大眾認知咁簡單, 而且個位女仔本身都好似有精神病, 佢點死分分鐘得佢自己知(更差係佢自己都唔知自己點死), 又冇留遺書, 真係咁罪不可恕, 殺左人咁大獲, 就報警搵差人拉啦
全部空穴來風;斷章取義;法官/判官上身咁;睇完都笑出口

輿輪好可怕, 係當年好細個, 爆出奪麵雙琪個件事,已經見識過一次, 而家2024再睇到另一次.....巧合地gigi上次香港站演唱會
咁arm都有請蕾做嘉賓.....
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

咩蕾兒,佢叫美管啊
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

咁有心人都可以整「萬年女銀堅強企好」贈興一番
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

仲要所謂改過係「前度生忌復出」 ...
lokzai 發表於 2024-4-1 00:57

人地都唔洗你原諒啦
你又唔係邊個==

小學雞李粉輸打贏要
agafan4ever 發表於 2024-4-1 01:15

唔該唔好試圖將幸運兒既水平,夾硬扯低到同 Sin 女粉相提並論,係人都知 Sin 女反駁隊既攻擊水平遠超幸運兒幾條青山公路。唔好 Blame the victim 啦唔該。

Thanks, 係講緊 Panther. 不過有幾個入左本腐女嘅 "永不回復永不引用" blacklist 所以唔覆  ...
boy4dudes 發表於 2024-4-1 01:16

你依家正係回復緊我喎on99你強迫症好嚴重喎又想回覆但強迫自己不回覆真慘,你咪睇得自己咁重要

cm有好多好似你呢d強迫症而且又花好多時間打埋千文字同數據但無咩人理先好笑

你係cm小圈子都對幾個人咁有偏見本身份人又不開放又憑咩扮客觀分析香港樂壇? 你即管不回覆羅根本你行為俾人笑緊
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

魏念恩(aka匿墳)比賽期間頻繁 1000 can,
係咪同導師陳蕾(aka樂壇管浩鳴)返深圳食嘢
搞到陳蕾新歌都要inspired by佢個名「念」
拒再回應都冇用,903每播一次念,就多回應一次