返回列表 發帖

Long's Music Picks 2024

又過了一年 又大了一歲
又開始新的階段 走進新的環境

感恩沿途有音樂的陪伴
和每一個你
伴我同看著時代飛舞

新一年繼續祝福大家平安健康 同埋有多啲好歌聽
重溫2023頒獎禮

送上第一年的至尊歌

冠軍歌~

支持雙數年
梨胃言 發表於 2024-1-7 01:22

希望今年係幸兒高質年   

支持淫K
chachacharlie 發表於 2024-1-7 08:51

唔知會唔會即上呢

支持 XD
到而家都未 claim 返首至尊歌
Nicholas 發表於 2024-1-7 12:20

多謝
睇怕都幾難

支持榜豬

新一年繼續多多指教=w=
Yan 發表於 2024-1-7 12:40

多謝
希望 Gin Lee 今年喺你度有獎...

支持榜主
JasOh103 發表於 2024-1-7 13:41

多謝 josh

Long's Music Picks 2024 Week 01

誰可 憑樂曲擋槍炮
只想 將信念來憑靠
自遠方 飄送的 給你可
明天也 平安過

RubberBand的第五首冠軍歌
過往冠軍歌列表:未來見 / 孤島人 / 每到微小 / Ciao

RK   LW  NW  PK   Song          
01 04 04 01 只能給你奏著 - RubberBand
02 09 03 02 
緊急聯絡人 - Gareth.T
03 05 03 03 
我點捨得走 - 藍奕邦
04 XX 01 04 講不出的原因 - 謝安琪

05 06 03 04 
愛的一種練習 - 陳健安
06 07 02 06 
慢半拍 - Gordon Flanders
07 XX 01 07 浮現 - 王嘉儀

08 XX 01 08 愛已過去 - 留香瓊

09 XX 01 09 空城記 - 陳奕迅

10 XX 01 10 無能 為力 - 泳兒

Out... 
XX 01 04 01 十年如一日 - 陳慧敏
XX 02 03 02 掰掰歌 - 陳凱詠
XX 03 07 01 Race of Faith - 王嘉儀

XX 08 07 01 時機已到 - 陳凱詠
XX 10 01 10 你的世界 - 林家謙

歌曲推薦 
大城小動 - 謝安琪

驟看小事千種 其實極為哄動
有血肉有情感 跟你相通
讓愛鼓動火種 溶解冰凍
還看四周小胡同 是窩心的觸碰

最近都有聽返歌曲推介
Nicholas 發表於 2024-1-7 17:21

好溫柔 好關懷社會嘅 Kay Kay =w= 好鍾意

依隻都好幸福wo
梨胃言 發表於 2024-1-7 17:24

doo~doo~doo~

今星期聽左三次大城小動random播到
on07111 發表於 2024-1-7 17:30

睇嚟演算法知道咗你係AK粉...

考慮緊自plug完Matt Force到Sophy
weiquan 發表於 2024-1-7 21:36

Matt Force 自 plug 排住隊一首接一首

睇嚟某會員瘋狂宣傳幾有用
Yan 發表於 2024-1-7 23:13

《四拍四家族》票房已過二百萬
快啲睇《法與情》!!!

我都諗住自 plug 浮現
chachacharlie 發表於 2024-1-8 21:07

快啲 plug!!!

支持自plug浮現
GaracyTan 發表於 2024-1-10 19:38

做 side track 太浪費

Long's Music Picks 2024 Week 02

你氣息從未結束
若你最後沒法比
如何面對 在來日裏
失之交臂

留香瓊的第二首冠軍歌
過往冠軍歌列表:火海

01 08 02 01 
愛已過去 - 留香瓊
02 03 04 02 
我點捨得走 - 藍奕邦
03 06 03 03 
04 04 02 04 講不出的原因 - 謝安琪

05 07 02 05 
浮現 - 王嘉儀
06 10 02 06 
無能 為力 - 泳兒
07 01 05 01 
只能給你奏著 - RubberBand
08 XX 01 08 SOMETIMES - COPAK

09 XX 01 09 在最好的時間做最好的你 - 馮允謙

10 09 02 09 空城記 - 陳奕迅

Out... 
XX 02 03 02 緊急聯絡人 - Gareth.T
XX 05 03 04 愛的一種練習 - 陳健安

歌曲推薦 
零 - Serrini

浮人於事
勇氣被透支
時間被生計偷走磨滅

年輕的事
尚未 沈澱
記下的電話 很想再打出一次

喜歡香瓊~
kwanie 發表於 2024-1-11 00:22

咁多人支持美瓊 感動

02居然有咁多星期高位
Yan 發表於 2024-1-11 00:23

都差唔多 out

浮現好聽!
616.1314 發表於 2024-1-12 14:53

多謝支持 Sophy

支持冠軍歌
ayckwan 發表於 2024-1-14 19:57

希望多啲人冠

Long's Music Picks 2024 Week 03

當配合時機  最好的你  製造了轉機
與終點的距離  聽風聲早已提示你

馮允謙的第十一首冠軍歌 恭喜
過往冠軍歌列表:山旯旮 / 愛斯基摩人之吻 / 地球來的人 / A New Day / 遠在眼前 / 思念即地獄 / 生不逢時 / 報復式浪漫 / 給缺席的人唱首歌 / Me and the Moon

01 09 02 01 在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
02 01 03 01 
愛已過去 - 留香瓊
03 08 02 03 
SOMETIMES - COPAK
04 10 03 04 
空城記 - 陳奕迅
05 05 03 05 
浮現 - 王嘉儀
06 04 03 04 
講不出的原因 - 謝安琪
07 06 03 06 
無能 為力 - 泳兒
08 07 06 01 
只能給你奏著 - RubberBand
09 03 04 03 
10 XX 01 10 下一站 - Ragpickers

Out... 
XX 02 04 02 我點捨得走 - 藍奕邦

歌曲推薦 
最好的... - 王菀之

你那陣時的熱情
恐怕永遠追不回
若你盼以後變得瀟灑~
說些聰明說話
推你一把

冠軍歌同歌曲推薦都好好聽
Yan 發表於 2024-1-18 23:25

兩個冇金但同時最應該有金嘅歌手

希望撞埋Sometimes
weiquan 發表於 2024-1-24 00:24

唔知有冇機會攝個冠

Long's Music Picks 2024 Week 04

I’m gonna rise up rise up
交給流動去主宰
不慌不忙自然而然

王嘉儀的第10首冠軍歌 恭喜
過往冠軍歌列表:微物 / 月光族 / 菩薩 / 無覓 / 信心 / 開窗 / 自然變態 / 淹悶 / Race of Faith

Sophy有成十首冠軍歌, 就似乎係Long's Music Picks睇心情選擇性追捧個別獨立單位...

01 05 04 01 浮現 - 王嘉儀
02 01 03 01 
在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
03 07 04 03 
無能 為力 - 泳兒
04 XX 01 04 Why You - AGA

05 02 04 01 
愛已過去 - 留香瓊
06 03 03 03 
07 06 04 06 
講不出的原因 - 謝安琪
08 XX 01 08 回憶半分鐘 - 雲浩影

09 04 03 04 空城記 - 陳奕迅

10 10 02 10 下一站 - Ragpickers

Out... 
XX 08 06 01 只能給你奏著 - RubberBand
XX 09 04 03 慢半拍 - Gordon Flanders

歌曲推薦 
野花 - 林憶蓮

抬頭前行吧 請你
儘管他朝必然想你
來年和來月請你盡淡忘
曾共風中一野花躺過
曾共風中一個她戀過

事到如今, WZA對獨立歌手/組合嘅支持真係好睇心情, 而且多數得個講字。

請容我作些少分析 WZA-weiquan音樂 ...
Yan 發表於 2024-1-25 23:57

呢個分析好獨到

我反而覺得WZA同weiquan係貌合神離, 只係選擇性捧一啲實力較佳嘅唱作歌手嚟捧(Gin, AGA, Terence同豹哥)。 ...
梨胃言 發表於 2024-1-26 00:03

我都想令到佢捧 Gin...

可能係我講過咗龍, 不過WZA同weiquan舊年嘅冠軍歌選擇確有唔少巧合。以我統計, 舊年兩者嘅共同兩台冠軍歌 ...
Yan 發表於 2024-1-26 00:10

你可以選擇同我撞多啲

痴線真係走去數
kwanie 發表於 2024-1-26 00:12

佢擺明呷緊醋

版友間之主觀臆測並不罕見, 請閣下別亂扣"共同體"之帽子。
weiquan 發表於 2024-1-26 00:13

明明你同另一位先係共同體...

大家都係推返 究竟林家謙識唔識唱歌?
梨胃言 發表於 2024-1-26 00:17

想知=w=有冇睇過

只想支持牙long
on07111 發表於 2024-1-27 22:36

代表牙long多謝李

見到個post講Come With Me走去聽返
仙女唱到鬼叫咁
梨胃言 發表於 2024-1-27 22:52

覺得已經好聽過=w=好多

Long's Music Picks 2024 Week 05

相戀終走到陌生
結果只感到無力再行
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

謝安琪的第9首冠軍歌
過往冠軍歌:人妻的偽術 / 一個女人和浴室 / 773312 / 我們的基因 / 我在陽台上看你 / 再度 / 團圓說 / 晚安

01 07 05 01 講不出的原因 - 謝安琪
02 04 02 02 
Why You - AGA
03 02 04 01 
04 06 04 03 
05 XX 01 05 不能同意更多 - 粉紅A

06 XX 01 06 樓上裝修 - 陳柏宇

07 08 02 07 
回憶半分鐘 - 雲浩影
08 05 05 01 
愛已過去 - 留香瓊
09 XX 01 09 神算 - 方皓玟

10 XX 01 10 Shattered - 王菀之

Out... 
XX 01 04 01 浮現 - 王嘉儀
XX 03 04 03 無能 為力 - 泳兒

XX 09 03 04 空城記 - 陳奕迅
XX 10 02 10 下一站 - Ragpickers

歌曲推薦 
好好過 - 連詩雅

居然覺得 demo 好聽啲
希望退休前會出隻全 demo 碟
定係我粉絲濾鏡開太重

贏了經驗 沒有輸尊嚴
如常熱情工作應該慶祝衷心許個願
年紀太小 人人受過傷無可避免
明日我便能振作 成熟半點

又要俾人話係音樂海綿體了
weiquan 發表於 2024-1-31 22:19

睇嚟我地呢舊海綿體可以做好耐

多謝支持 好好過 作曲人
on07111 發表於 2024-1-31 22:21

迢迢又有新名

喜歡迢兒
梨胃言 發表於 2024-1-31 22:28

希望迢兒快啲出歌...

多謝支持法與情

四拍四家族仲有得睇 最新仲有一套

btw原來冇冠沐春風 ...
Yan 發表於 2024-1-31 22:51

嗰時已經三冠 (兩週冠 浴室 + 人妻) 冇quota喇

一月之星
AGA (230)

~~~~整啲新嘢~~~~

每一個月聽得最多嘅就會係每月之星
同年尾熱播獎無關 因為會計埋舊歌 所以分分鐘會見到啲噴嘅老歌手出現

希望二月會變

貴榜今年第一位勁噴12惡勢力
kel_kelvin 發表於 2024-2-2 10:35

幾肯定唔會有十二位

迪迪:Ain’t nobody like you and me
I just wanna say I’m sorry
梨胃言 發表於 2024-2-2 11:42

This song is sooooo boring

可能聽左好多次SYNT
on07111 發表於 2024-2-2 21:48

點解係SYNT

雖然只係聽咗230/2 但都夠做我一月之星
GaracyTan 發表於 2024-2-2 23:50

快啲冠多啲啦要

我1月之星係 Ariana G r a nde
JasOh103 發表於 2024-2-3 13:53

都聽咗好幾次 yes, and? 嘅

越聽越難聽
想del返話好聽過Why You個comment
梨胃言 發表於 2024-2-3 23:52

已經好耐冇聽....

Long's Music Picks 2024 Week 06

Let’s dance, dance, dance
On the floor, you’re making me feel right
Spin around, we’re still looking fine

COPAK的第1首冠軍歌
過往冠軍歌:/

01 04 05 01 SOMETIMES - COPAK
02 06 02 02 
樓上裝修 - 陳柏宇
03 07 03 03 
回憶半分鐘 - 雲浩影
04 05 02 04 
不能同意更多 - 粉紅A
05 XX 01 05 一個眼神 - my little airport

06 XX 01 06 Believe Us - 藍奕邦

07 03 05 01 
08 02 03 02 
Why You - AGA
09 09 02 09 神算 - 方皓玟

10 10 02 10 Shattered - 王菀之

Out... 
XX 01 05 01 講不出的原因 - 謝安琪
XX 08 05 01 愛已過去 - 留香瓊

歌曲推薦 
all-american bitch - Olivia Rodrigo

Oh, all the time
I'm grateful all the time (Grateful all the fucking time)
I'm sexy, and I'm kind
I'm pretty when I cry

Believe Us
梨胃言 發表於 2024-2-8 00:12
打個卡都要

艾冬茄準備落榜
GaracyTan 發表於 2024-2-8 12:14

聽講榜主好愛迦喎...

欣直好勁
Yan 發表於 2024-2-8 14:00

去咗邊

Believe Us (Pong's Version)
chachacharlie 發表於 2024-2-9 13:52

好聽好多!

Long's Music Picks 2024 Week 07

原來以前冇冠...對唔住...

要再次企穩 今日的新低氣温
如全盤淪陷 不用傷感
寫實抽象不分 沿路的色彩變深
只是一步步逼近 也會去等

粉紅A的第1首冠軍歌
過往冠軍歌:/

01 04 03 01 不能同意更多 - 粉紅A
02 05 02 02 
一個眼神 - my little airport
03 09 03 03 
神算 - 方皓玟
04 03 04 03 
回憶半分鐘 - 雲浩影
05 XX 01 05 說走就走 - 雷同之友

06 02 03 02 
樓上裝修 - 陳柏宇
07 10 03 07 
Shattered - 王菀之
08 XX 01 08 填詞魂 - 謝雅兒

09 XX 01 09 石沉大海 - 黃耀明

10 XX 01 10 I can't be you - Anna hisbbuR

Out... 
XX 01 05 01 SOMETIMES - COPAK
XX 06 01 06 Believe Us - 藍奕邦

XX 07 05 01 在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
XX 08 03 02 Why You - AGA

歌曲推薦 
No Surprises - Radiohead

No alarms and no surprises
No alarms and no surprises
No alarms and no surprises, please

睇嚟榜豬嘅愛唔係盲目嘅
Yan 發表於 2024-2-15 21:58

但係對你嘅愛係…

二月之星要轉人了[/code]
on07111 發表於 2024-2-15 22:00

可能係非本地

真係冇冠
GaracyTan 發表於 2024-2-15 22:05

開始悶…不過其實想自plug另一首

證明Why You仲難聽過Count to Ten
梨胃言 發表於 2024-2-15 22:12

Count to Ten 真係好正

好失望 竟然係第一冠
weiquan 發表於 2024-2-15 23:11

我對自己都好失望…

Long's Music Picks 2024 Week 08

命運遇著電鑽 應該怎解決
局面日夜在轉 我也不多怨
怎算 怎算 試過至發覺
最差 境況 會有天終斷

陳柏宇的第2首冠軍歌
過往冠軍歌:懷舊是一種品味

01 06 04 01 樓上裝修 - 陳柏宇
02 07 04 02 
Shattered - 王菀之
03 01 04 01 
不能同意更多 - 粉紅A
04 05 02 04 
說走就走 - 雷同之友
05 02 03 02 
06 XX 01 06 
無答案 - 林家謙
07 09 02 07 
填詞魂 - 謝雅兒
08 04 05 03 
回憶半分鐘 - 雲浩影
09 09 02 09 
石沉大海 - 黃耀明
10 XX 01 10 唔明你講乜 - 陳健安

Out... 
XX 03 03 03 神算 - 方皓玟
XX 10 01 10 I can't be you - Anna hisbbuR

歌曲推薦 
no tears left to cry - Ariana Grande

Right now, I'm in a state of mind
I wanna be in, like, all the time
Ain't got no tears left to cry
So I'm pickin' it up, pickin' it up (oh yeah)

Jason兩首冠居然係呢兩首
Yan 發表於 2024-2-23 00:48

有榜之後對佢啲歌都提唔起興趣
最高都係哪個明日第三
就算呢隻碟除咗呢兩首我都幾麻麻

估唔到有冠
梨胃言 發表於 2024-2-23 00:54

呢隻幾得意幾小品咁 編曲都幾好

支持Ariana! 呢首真係好正
JasOh103 發表於 2024-2-23 01:05

出嗰時唔太鍾意 sweetener 大咗聽翻又覺得ok
都期待新碟!

支持Jason!
on07111 發表於 2024-2-23 07:16

支持實力唱將!

抄我第六上
weiquan 發表於 2024-2-23 09:19

但係冇抄你out咗jason…好慘

Long's Music Picks 2024 Week 09

回憶的半分鐘 那個冬天
靜靜的相擁 冰封半分鐘
有你的青澀 使我面紅

雲浩影的第2首冠軍歌
過往冠軍歌:氣流

01 08 06 01 回憶半分鐘 - 雲浩影
02 05 04 02 
03 07 03 03 
填詞魂 - 謝雅兒
04 09 03 04 
石沉大海 - 黃耀明
05 10 02 05 
唔明你講乜 - 陳健安
06 XX 01 06 
我們曾經白頭到老 - 王菀之
07 XX 01 07 念 - 陳蕾

08 06 02 06 
無答案 - 林家謙
09 04 03 04 
說走就走 - 雷同二友
10 03 05 01 不能同意更多 - 粉紅A

Out... 
XX 01 04 01 
樓上裝修 - 陳柏宇
XX 02 04 02 Shattered - 王菀之

歌曲推薦 
旋木 - 王菲

奔馳的木馬 讓你忘了傷
在這一個供應歡笑的天堂
看著他們的 羨慕眼光
不需放我在心上

雷同之友係咪明荃之友啲friend
梨胃言 發表於 2024-2-28 23:54

好噴 愛荃愛上腦 Thanks!!

二月之星
Olivia Rodrigo (227)

有第二位了
Diff. 琴日嗰啲倒曬落海添

原來dlFf. 咁短就係為咗爭三月之星
on07111 發表於 2024-3-1 17:56

已經跑出緊.. 兩分鐘唔覺唔覺就係咁聽...

榜豬喺cool chart係咁讚嗰首唔知去左邊

男人真係信唔過
Yan 發表於 2024-3-1 21:17

出榜嗰時都未有diff
本身諗住等到凌晨12點聽完先出榜 點知要等首播
一怒之下就出榜先

Deserved 3 Grammys  so robbed
JasOh103 發表於 2024-3-1 21:37

AOTY輸得最慘...
SOTY ROTY都可以接受

Long's Music Picks 2024 Week 10

你說教我如何對望不會失措
你說你平時只會收費才做
我問:「幾錢一個眼神?」
你沒回答這個 永恆的問號

my little airport的第10首冠軍歌
過往冠軍歌列表:那陣時不知道 / 因講了出來 / 每次你走的時分 / QUEEN / LUNCH / 嘔吐 / 你把我的 / 不要把冬天衫返回衣櫃 / 駱駝

01 02 05 01 
02 05 03 02 
唔明你講乜 - 陳健安
03 XX 01 03 Diff. - Gin Lee

04 03 04 03 
填詞魂 - 謝雅兒
05 06 02 05 
我們曾經白頭到老 - 王菀之
06 09 04 04 
說走就走 - 雷同二友
07 07 02 07 
念 - 陳蕾
08 XX 01 08 favourite jeans - moon tang

09 XX 01 09 過電 - 張蔓姿

10 08 03 06 無答案 - 林家謙

Out... 
XX 01 06 01 
回憶半分鐘 - 雲浩影
XX 04 03 04 
石沉大海 - 黃耀明
XX 10 05 01 不能同意更多 - 粉紅A

歌曲推薦 
Wherever You Go - Beach House

Wherever you go
No doubt it
It's true
The kind you like
No end in sight
The rest you know

懷疑年尾又係MLA
Yan 發表於 2024-3-8 11:28

仲差音樂單位第一就大滿貫
不過唔會咁易畀佢

第三位
良好的歌唱技巧
它上升得很好

**** 本內容被作者隱藏 ****
on07111 發表於 2024-3-8 13:27

非常別緻的風格
非常適合歌手

原來你咁留意 @kel_kelvin

Diff.  希望3>1
cubex___ 發表於 2024-3-8 13:39

Not happening!

依句出處係邊度
梨胃言 發表於 2024-3-8 16:12

佢好耐冇出現了

GinGin開始儲分爭年度音樂單位第一位
Humeny 發表於 2024-3-8 19:36

邊有咁易 今年對佢要嚴啲

有人比我更加留意呢個榜
Yan 發表於 2024-3-8 20:12

佢留意嘅係 @kel_kelvin 姐

我 都 唔 敢 信 !
kel_kelvin 發表於 2024-3-8 21:20

新CM情侶
Gin stans 手牽手

不 敢 相 信 !
on07111 發表於 2024-3-9 08:14

Support 林柏宏

我都無留意係K會員
原來榜主咁留意
on07111 發表於 2024-3-9 08:14

都係撳咗你條 link 去搵姐

Long's Music Picks 2024 Week 11

通通差不多 通通都 根本差得多
Nope 跟我不一樣 Nope 骨子裡不一樣

Gin Lee的第12首冠軍歌
過往冠軍歌列表:侘寂 / 風靡 / 幸福門 / 美男子與香煙 / 搬 / 開燈.熄燈 (熄燈版) / 剛好 / 虛榮 / 靈魂之窗 / 企好 / 後人類的美麗與哀愁

01 03 02 01 
Diff. - Gin Lee
02 02 04 02 
唔明你講乜 - 陳健安
03 04 05 03 
填詞魂 - 謝雅兒
04 07 03 04 
念 - 陳蕾
05 XX 01 05 半空 - 留香瓊

06 XX 01 06 今天一切正常 - 粉紅A

07 01 06 01 
08 09 02 08 
過電 - 張蔓姿
09 08 02 08 
favourite jeans - moon tang
10 XX 01 10 
愛莫能助 sorry i can't help (q_q) - Luna Is A Bep

Out...  
XX 05 02 05 我們曾經白頭到老 - 王菀之

XX 06 04 04 說走就走 - 雷同二友

XX 10 03 06 無答案 - 林家謙

歌曲推薦 
supernatural - Ariana Grande

This love's possessing me, but I don't mind at all
It's like supernatural
It's taking over me, don't wanna fight the fall
It's like supernatural

連風靡都有冠
Yan 發表於 2024-3-14 23:43

MV 100 分

無咗WK11
係咪Diff 2週冠
梨胃言 發表於 2024-3-14 23:44

Thanks~~~

不敢相信!
kel_kelvin 發表於 2024-3-14 23:57

Not happening!

希望快啲聽到李幸兒 cover冠軍歌
liwaynejason 發表於 2024-3-15 01:30

幸兒已經收咗山...請唔到出嚟

5分但最高得第六
weiquan 發表於 2024-3-15 09:10

其實仲未畀分

大馬版Ariana grande 又贏
on07111 發表於 2024-3-15 09:14

大馬版Ariana grande

然後念恩咁難聽(暫時)最高第四
梨胃言 發表於 2024-3-15 09:16

可以拎走暫時

支持02 03 05 06 07 08 09 10
bagfgfcde 發表於 2024-3-15 10:02

做乜扮唔支持 01

入嚟支持柏宏
念恩仲有得上
GaracyTan 發表於 2024-3-15 18:11

柏宏真係好靚仔...搞唔掂
念恩垂死掙扎

支持幸兒!
cubex___ 發表於 2024-3-16 11:53

唱作區幸兒 can't come to the phone right now

Long's Music Picks 2024 Week 12

能爽快結束需要豁達和勇氣
誰保證熱血可兌換動人結尾
白費幾多感情 白費幾多志氣
就怪當初你我太入戲

謝雅兒的第1首冠軍歌 恭喜
過往冠軍歌列表:/

01 03 06 01 填詞魂 - 謝雅兒
02 06 02 02 
今天一切正常 - 粉紅A
03 05 02 03 
半空 - 留香瓊
04 08 03 04 
過電 - 張蔓姿
05 01 03 01 
06 XX 01 06 The Lovers - AGA

07 XX 01 07 
至少做一件離譜的事 - Kiri T
08 02 05 02 
唔明你講乜 - 陳健安
09 XX 01 09 Control Freak - 小塵埃

10 10 02 10 愛莫能助 sorry i can't help (q_q) - Luna Is A Bep

Out...  
XX 04 03 04 念 - 陳蕾

XX 07 06 01 一個眼神 - my little airport
XX 09 02 08 favourite jeans - moon tang

歌曲推薦 
小故事 - JW 王灝兒

知道 知道 生命有限時
才無限放大我夢想 不得貪其容易

相信 堅持 能成就我的第一次
我不自信 活著無意義
我不完美 但我可以

06好勁
梨胃言 發表於 2024-3-22 01:10

終於等到可以自plug

Luna好慘
Yan 發表於 2024-3-22 02:09

今次一般般

睇黎跟住落黎幾個星期都會係音樂海綿體
weiquan 發表於 2024-3-22 14:15

你冠邊首先

Long's Music Picks 2024 Week 13

各種慶典 不必太緊張
此刻更多 窩心的構想
貼起照片 有你的每張
也許有天 最終返到家鄉

粉紅A的第2首冠軍歌
過往冠軍歌列表:不能同意更多

01 02 03 01 今天一切正常 - 粉紅A
02 04 04 02 
過電 - 張蔓姿
03 03 03 03 
半空 - 留香瓊
04 07 02 04 
至少做一件離譜的事 - Kiri T
05 06 02 05 
The Lovers - AGA
06 05 04 01 
07 XX 01 07 主僕關係 - RubberBand

08 09 02 08 
Control Freak - 小塵埃
09 01 07 01 
填詞魂 - 謝雅兒
10 XX 01 10 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙

Out...  
XX 08 05 02 唔明你講乜 - 陳健安

XX 10 02 10 愛莫能助 sorry i can't help (q_q) - Luna Is A Bep

歌曲推薦 
若世界在明日結束 - 粉紅A

若你突然就要哭
或有真的想放棄
就似一架沒有槍炮的戰機

曾話過 有你在旁便滿足
不用許多哲理
沒有水也沒有空氣都不會理

RB快到
未聽過10 感謝榜主推介
梨胃言 發表於 2024-3-29 23:05

呢排唔多歌想上

支持粉紅A組金
cubex___ 發表於 2024-3-29 23:08

暫時應該領先緊 不過完全未計過分

唔明你講乜冇冠
weiquan 發表於 2024-3-30 14:34

一開頭都幾鍾意首歌 後繼唔夠

10好聽
Yan 發表於 2024-3-30 16:52

發覺你越嚟越愛=w=

喜歡三甲
bagfgfcde 發表於 2024-4-1 09:46

過電聽聽下又幾好聽

三月之星
Ariana Grande (181)

恭喜正版Ariana Grande
懷疑每到月尾就有位天后倒曬落海 不過好大可能繼續熱播

聽講準備有2024第一首雙週冠…

Long's Music Picks 2024 Week 14

未睇套戲之前已經聽到喊
睇完之後更加感動

情歌有我的失意信念和過錯
誰都跌入某些騙局換來重挫
就算傷心也算盡情活過
夢幻記憶混和

謝雅兒的第1首冠軍歌
過往冠軍歌列表:/

01 09 08 01 填詞魂 - 謝雅兒 (2 weeks no.1)
02 01 04 02 今天一切正常 - 粉紅A
03 05 03 03 The Lovers - AGA
04 03 04 03 半空 - 留香瓊
05 XX 01 05 低調 - 張天穎
06 02 05 02 過電 - 張蔓姿
07 XX 01 07 那讓我們一起 - mansonvibes
08 XX 01 08 heng fa chuen. - Claudia Koh
09 XX 01 09 尖沙咀P出口 - $alty Chick
10 10 02 10 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙

Out...  
XX 04 02 04 至少做一件離譜的事 - Kiri T

XX 06 04 01 Diff. - Gin Lee

XX 07 01 07 主僕關係 - RubberBand
XX 08 02 08 Control Freak - 小塵埃

歌曲推薦 
不知道什麼時候 - Serrini

到所有火花消失以後
夕陽 呼吸終於都盡頭
甚麼可真的永久
甚麼叫擁有

榜豬欺騙幸運兒感情
Yan 發表於 2024-4-4 16:59

幸運兒自作多情

以為幸兒
梨胃言 發表於 2024-4-4 17:32

希望幸兒今年可以超越上年

Support 05
Daabinlo 發表於 2024-4-4 23:57

幾好un

全力支持呢首贏原創歌曲tbh
完勝嗰兩首所謂大熱..
JasOh103 發表於 2024-4-10 23:57

唔敢想像會贏到

日光漂白同邊首
不過填詞魂真係有機會爆冷
白日太多獎
梨胃言 發表於 2024-4-11 00:01

覺得謝影後會贏

填詞魂 >>>>>>>>>>>>>>>> 日光日白
kel_kelvin 發表於 2024-4-11 02:56

Can't agree more

Long's Music Picks 2024 Week 15

我不過就快哭 背影裏面極滿足 太輕鬆
我不過在半空 你一句話接觸 太洶湧
你讓我有點累 我的全部
已伴隨 你味蕾 就過去

留香瓊的第3首冠軍歌
過往冠軍歌列表:火海 / 愛已過去

01 04 05 01 
半空 - 留香瓊
02 03 04 02 
The Lovers - AGA
03 05 02 03 
低調 - 張天穎
04 08 02 04 
heng fa chuen. - Claudia Koh
05 XX 01 05 木馬 Mukma - Wantamnam 我地希望
06 02 05 01 
07 XX 01 07 靈魂有路 - 雷同二友
08 09 02 08 
尖沙咀P出口 - $alty Chick
09 07 02 07 
那讓我們一起 - mansonvibes
10 XX 01 10 今次動真格 - Teddy Fan

Out...  
XX 01 08 01 填詞魂 - 謝雅兒

XX 06 05 02 過電 - 張蔓姿
XX 10 02 10 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙

歌曲推薦 
Capricorn - Vampire Weekend

Too old for dyin' young
Too young to live alone
Sifting through centuries
For moments of your own

AGA仲喺度
Yan 發表於 2024-4-12 23:04

最後都係冇冠 本身諗住冠埋㗎

支持靈魂之窗
梨胃言 發表於 2024-4-12 23:30

鬼歌終於獲得認可

支持靈魂之窗
支持懸崖有路
kel_kelvin 發表於 2024-4-13 01:53

好掛住衛C

台灣林仔被out好慘希望對香港林仔好d...
on07111 發表於 2024-4-13 12:45

兩個林仔一齊out喎

We did it, Joe!
JasOh103 發表於 2024-4-14 22:03

Justice prevails!! yasssss

Long's Music Picks 2024 Week 16

假裝不懂所有廢話
先可翻到宇宙外爬
隨地拆了框 然後拆了架
無人煩 不講經 傻人傻得優雅

咁搞法要繼續re...

陳健安的第8.5首冠軍歌
過往冠軍歌:告別的藝術 / 在錯誤的宇宙尋找愛 / 廢學 / 惡夢經 / 約定的夢幻島 / 雷公 / 厭惡物圖鑑 / 好好掛住

01 RE 06 01 唔明你講乜 - 陳健安

02 05 02 02 
木馬 Mukma - Wantamnam 我地希望
03 06 06 01 
04 07 02 04 
靈魂有路 - 雷同二友
05 XX 01 05 黃言 - 黃妍

06 03 03 03 
低調 - 張天穎
07 04 03 04 
heng fa chuen. - Claudia Koh
08 09 03 07 
那讓我們一起 - mansonvibes
09 XX 01 09 王菀之嘅歌鼓勵人 - Billy Choi / 王菀之 / Teddy Fan

10 08 03 18 
尖沙咀P出口 - $alty Chick

Out...  
XX 01 05 01 半空 - 留香瓊

XX 02 04 02 The Lovers - AGA
XX 10 01 10 今次動真格 - Teddy Fan

歌曲推薦 
II HANDS II HEAVEN - Beyoncé

Baby, I've been waitin'
My whole life
For you and I

支持re冠年月漫漫