返回列表 發帖

Long's Music Picks 2024

又過了一年 又大了一歲
又開始新的階段 走進新的環境

感恩沿途有音樂的陪伴
和每一個你
伴我同看著時代飛舞

新一年繼續祝福大家平安健康 同埋有多啲好歌聽
重溫2023頒獎禮

送上第一年的至尊歌

支持雙數年

冠軍歌~

支持淫K

支持 XD
到而家都未 claim 返首至尊歌
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

支持榜豬

新一年繼續多多指教=w=

支持榜主
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持雙數年
梨胃言 發表於 2024-1-7 01:22

希望今年係幸兒高質年   

支持淫K
chachacharlie 發表於 2024-1-7 08:51

唔知會唔會即上呢

支持 XD
到而家都未 claim 返首至尊歌
Nicholas 發表於 2024-1-7 12:20

多謝
睇怕都幾難

支持榜豬

新一年繼續多多指教=w=
Yan 發表於 2024-1-7 12:40

多謝
希望 Gin Lee 今年喺你度有獎...

支持榜主
JasOh103 發表於 2024-1-7 13:41

多謝 josh

Long's Music Picks 2024 Week 01

誰可 憑樂曲擋槍炮
只想 將信念來憑靠
自遠方 飄送的 給你可
明天也 平安過

RubberBand的第五首冠軍歌
過往冠軍歌列表:未來見 / 孤島人 / 每到微小 / Ciao

RK   LW  NW  PK   Song          
01 04 04 01 只能給你奏著 - RubberBand
02 09 03 02 
緊急聯絡人 - Gareth.T
03 05 03 03 
我點捨得走 - 藍奕邦
04 XX 01 04 講不出的原因 - 謝安琪

05 06 03 04 
愛的一種練習 - 陳健安
06 07 02 06 
慢半拍 - Gordon Flanders
07 XX 01 07 浮現 - 王嘉儀

08 XX 01 08 愛已過去 - 留香瓊

09 XX 01 09 空城記 - 陳奕迅

10 XX 01 10 無能 為力 - 泳兒

Out... 
XX 01 04 01 十年如一日 - 陳慧敏
XX 02 03 02 掰掰歌 - 陳凱詠
XX 03 07 01 Race of Faith - 王嘉儀

XX 08 07 01 時機已到 - 陳凱詠
XX 10 01 10 你的世界 - 林家謙

歌曲推薦 
大城小動 - 謝安琪

驟看小事千種 其實極為哄動
有血肉有情感 跟你相通
讓愛鼓動火種 溶解冰凍
還看四周小胡同 是窩心的觸碰

Long's Music Picks 2024 Week 01

誰可 憑樂曲擋槍炮
只想 將信念來憑靠
自遠方 飄送的 給你可
明天也 平 ...
WZA111 發表於 2024-1-7 17:00

最近都有聽返歌曲推介
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

依隻都好幸福wo

今星期聽左三次大城小動random播到
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

考慮緊自plug完Matt Force到Sophy

睇嚟某會員瘋狂宣傳幾有用

我都諗住自 plug 浮現

最近都有聽返歌曲推介
Nicholas 發表於 2024-1-7 17:21

好溫柔 好關懷社會嘅 Kay Kay =w= 好鍾意

依隻都好幸福wo
梨胃言 發表於 2024-1-7 17:24

doo~doo~doo~

今星期聽左三次大城小動random播到
on07111 發表於 2024-1-7 17:30

睇嚟演算法知道咗你係AK粉...

考慮緊自plug完Matt Force到Sophy
weiquan 發表於 2024-1-7 21:36

Matt Force 自 plug 排住隊一首接一首

睇嚟某會員瘋狂宣傳幾有用
Yan 發表於 2024-1-7 23:13

《四拍四家族》票房已過二百萬
快啲睇《法與情》!!!

我都諗住自 plug 浮現
chachacharlie 發表於 2024-1-8 21:07

快啲 plug!!!

支持自plug浮現

支持自plug浮現
GaracyTan 發表於 2024-1-10 19:38

做 side track 太浪費

Long's Music Picks 2024 Week 02

你氣息從未結束
若你最後沒法比
如何面對 在來日裏
失之交臂

留香瓊的第二首冠軍歌
過往冠軍歌列表:火海

01 08 02 01 
愛已過去 - 留香瓊
02 03 04 02 
我點捨得走 - 藍奕邦
03 06 03 03 
04 04 02 04 講不出的原因 - 謝安琪

05 07 02 05 
浮現 - 王嘉儀
06 10 02 06 
無能 為力 - 泳兒
07 01 05 01 
只能給你奏著 - RubberBand
08 XX 01 08 SOMETIMES - COPAK

09 XX 01 09 在最好的時間做最好的你 - 馮允謙

10 09 02 09 空城記 - 陳奕迅

Out... 
XX 02 03 02 緊急聯絡人 - Gareth.T
XX 05 03 04 愛的一種練習 - 陳健安

歌曲推薦 
零 - Serrini

浮人於事
勇氣被透支
時間被生計偷走磨滅

年輕的事
尚未 沈澱
記下的電話 很想再打出一次

喜歡香瓊~

02居然有咁多星期高位

浮現好聽!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持冠軍歌
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

喜歡香瓊~
kwanie 發表於 2024-1-11 00:22

咁多人支持美瓊 感動

02居然有咁多星期高位
Yan 發表於 2024-1-11 00:23

都差唔多 out

浮現好聽!
616.1314 發表於 2024-1-12 14:53

多謝支持 Sophy

支持冠軍歌
ayckwan 發表於 2024-1-14 19:57

希望多啲人冠

Long's Music Picks 2024 Week 03

當配合時機  最好的你  製造了轉機
與終點的距離  聽風聲早已提示你

馮允謙的第十一首冠軍歌 恭喜
過往冠軍歌列表:山旯旮 / 愛斯基摩人之吻 / 地球來的人 / A New Day / 遠在眼前 / 思念即地獄 / 生不逢時 / 報復式浪漫 / 給缺席的人唱首歌 / Me and the Moon

01 09 02 01 在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
02 01 03 01 
愛已過去 - 留香瓊
03 08 02 03 
SOMETIMES - COPAK
04 10 03 04 
空城記 - 陳奕迅
05 05 03 05 
浮現 - 王嘉儀
06 04 03 04 
講不出的原因 - 謝安琪
07 06 03 06 
無能 為力 - 泳兒
08 07 06 01 
只能給你奏著 - RubberBand
09 03 04 03 
10 XX 01 10 下一站 - Ragpickers

Out... 
XX 02 04 02 我點捨得走 - 藍奕邦

歌曲推薦 
最好的... - 王菀之

你那陣時的熱情
恐怕永遠追不回
若你盼以後變得瀟灑~
說些聰明說話
推你一把

冠軍歌同歌曲推薦都好好聽

冠軍歌同歌曲推薦都好好聽
Yan 發表於 2024-1-18 23:25

兩個冇金但同時最應該有金嘅歌手

希望撞埋Sometimes

希望撞埋Sometimes
weiquan 發表於 2024-1-24 00:24

唔知有冇機會攝個冠

Long's Music Picks 2024 Week 04

I’m gonna rise up rise up
交給流動去主宰
不慌不忙自然而然

王嘉儀的第10首冠軍歌 恭喜
過往冠軍歌列表:微物 / 月光族 / 菩薩 / 無覓 / 信心 / 開窗 / 自然變態 / 淹悶 / Race of Faith

Sophy有成十首冠軍歌, 就似乎係Long's Music Picks睇心情選擇性追捧個別獨立單位...

01 05 04 01 浮現 - 王嘉儀
02 01 03 01 
在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
03 07 04 03 
無能 為力 - 泳兒
04 XX 01 04 Why You - AGA

05 02 04 01 
愛已過去 - 留香瓊
06 03 03 03 
07 06 04 06 
講不出的原因 - 謝安琪
08 XX 01 08 回憶半分鐘 - 雲浩影

09 04 03 04 空城記 - 陳奕迅

10 10 02 10 下一站 - Ragpickers

Out... 
XX 08 06 01 只能給你奏著 - RubberBand
XX 09 04 03 慢半拍 - Gordon Flanders

歌曲推薦 
野花 - 林憶蓮

抬頭前行吧 請你
儘管他朝必然想你
來年和來月請你盡淡忘
曾共風中一野花躺過
曾共風中一個她戀過

事到如今, WZA對獨立歌手/組合嘅支持真係好睇心情, 而且多數得個講字。

請容我作些少分析 WZA-weiquan音樂共同體下 COPAK將能奪冠

事到如今, WZA對獨立歌手/組合嘅支持真係好睇心情, 而且多數得個講字。

請容我作些少分析 WZA-weiquan音樂 ...
Yan 發表於 2024-1-25 23:57

我反而覺得WZA同weiquan係貌合神離, 只係選擇性捧一啲實力較佳嘅唱作歌手嚟捧(Gin, AGA, Terence同豹哥)。

我反而覺得WZA同weiquan係貌合神離, 只係選擇性捧一啲實力較佳嘅唱作歌手嚟捧(Gin, AGA, Terence同豹哥)。 ...
梨胃言 發表於 2024-1-26 00:03

可能係我講過咗龍, 不過WZA同weiquan舊年嘅冠軍歌選擇確有唔少巧合。以我統計, 舊年兩者嘅共同兩台冠軍歌有三十六首之多, 係芸芸兩台冠軍歌榜單組合之冠(否則我亦唔會狂用"WZA-weiquan音樂共同體"一詞)。

欲知詳細關係如何, 還看本人不日發布嘅原創分析!

可能係我講過咗龍, 不過WZA同weiquan舊年嘅冠軍歌選擇確有唔少巧合。以我統計, 舊年兩者嘅共同兩台冠軍歌 ...
Yan 發表於 26/1/2024 00:10
痴線真係走去數

可能係我講過咗龍, 不過WZA同weiquan舊年嘅冠軍歌選擇確有唔少巧合。以我統計, 舊年兩者嘅共同兩台冠軍歌 ...
Yan 發表於 2024-1-26 00:10

版友間之主觀臆測並不罕見, 請閣下別亂扣"共同體"之帽子。

大家都係推返 究竟林家謙識唔識唱歌?

請容我作些少分析 WZA-weiquan音樂 ...
Yan 發表於 2024-1-25 23:57

呢個分析好獨到

我反而覺得WZA同weiquan係貌合神離, 只係選擇性捧一啲實力較佳嘅唱作歌手嚟捧(Gin, AGA, Terence同豹哥)。 ...
梨胃言 發表於 2024-1-26 00:03

我都想令到佢捧 Gin...

你可以選擇同我撞多啲

痴線真係走去數
kwanie 發表於 2024-1-26 00:12

佢擺明呷緊醋

版友間之主觀臆測並不罕見, 請閣下別亂扣"共同體"之帽子。
weiquan 發表於 2024-1-26 00:13

明明你同另一位先係共同體...

大家都係推返 究竟林家謙識唔識唱歌?
梨胃言 發表於 2024-1-26 00:17

想知=w=有冇睇過

只想支持牙long

想知=w=有冇睇過
WZA111 發表於 2024-1-27 22:27

見到個post講Come With Me走去聽返
仙女唱到鬼叫咁

只想支持牙long
on07111 發表於 2024-1-27 22:36

代表牙long多謝李

見到個post講Come With Me走去聽返
仙女唱到鬼叫咁
梨胃言 發表於 2024-1-27 22:52

覺得已經好聽過=w=好多

Long's Music Picks 2024 Week 05

相戀終走到陌生
結果只感到無力再行
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

謝安琪的第9首冠軍歌
過往冠軍歌:人妻的偽術 / 一個女人和浴室 / 773312 / 我們的基因 / 我在陽台上看你 / 再度 / 團圓說 / 晚安

01 07 05 01 講不出的原因 - 謝安琪
02 04 02 02 
Why You - AGA
03 02 04 01 
在最好的時間做最好的你 - 馮允謙
04 06 04 03 
05 XX 01 05 不能同意更多 - 粉紅A

06 XX 01 06 樓上裝修 - 陳柏宇

07 08 02 07 
回憶半分鐘 - 雲浩影
08 05 05 01 
愛已過去 - 留香瓊
09 XX 01 09 神算 - 方皓玟

10 XX 01 10 Shattered - 王菀之

Out... 
XX 01 04 01 浮現 - 王嘉儀
XX 03 04 03 無能 為力 - 泳兒

XX 09 03 04 空城記 - 陳奕迅
XX 10 02 10 下一站 - Ragpickers

歌曲推薦 
好好過 - 連詩雅

居然覺得 demo 好聽啲
希望退休前會出隻全 demo 碟
定係我粉絲濾鏡開太重

贏了經驗 沒有輸尊嚴
如常熱情工作應該慶祝衷心許個願
年紀太小 人人受過傷無可避免
明日我便能振作 成熟半點

又要俾人話係音樂海綿體了

Long's Music Picks 2024 Week 05

相戀終走到陌生
結果只感到無力再行
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳 ...
WZA111 發表於 2024-1-31 22:10

多謝支持 好好過 作曲人江海迢

多謝支持 好好過 作曲人
on07111 發表於 2024-1-31 22:21

喜歡迢兒

多謝支持法與情

四拍四家族仲有得睇 最新仲有一套

btw原來冇冠沐春風

又要俾人話係音樂海綿體了
weiquan 發表於 2024-1-31 22:19

睇嚟我地呢舊海綿體可以做好耐

多謝支持 好好過 作曲人
on07111 發表於 2024-1-31 22:21

迢迢又有新名

喜歡迢兒
梨胃言 發表於 2024-1-31 22:28

希望迢兒快啲出歌...

多謝支持法與情

四拍四家族仲有得睇 最新仲有一套

btw原來冇冠沐春風 ...
Yan 發表於 2024-1-31 22:51

嗰時已經三冠 (兩週冠 浴室 + 人妻) 冇quota喇

一月之星
AGA (230)

~~~~整啲新嘢~~~~

每一個月聽得最多嘅就會係每月之星
同年尾熱播獎無關 因為會計埋舊歌 所以分分鐘會見到啲噴嘅老歌手出現

希望二月會變

希望3月會聽多啲敢

一月之星
AGA (230)

~~~~整啲新嘢~~~~

每一個月聽得最多嘅就會係每月之星
同年尾熱播獎無關 因 ...
WZA111 發表於 2024-2-2 09:58

貴榜今年第一位勁噴12惡勢力

貴榜今年第一位勁噴12惡勢力
kel_kelvin 發表於 2024-2-2 10:35

你覺得會有第二位?