返回列表 發帖

Kwanie Music Awards 2023
年度歌曲
第四位

有請S仲衡出嚟頒獎
屬於佢地嘅破格之作
但反而有種莫名嘅驚喜
未必會再有下一次曲風

52 赫茲 - KOLOR (244)

如藍鯨和藍鯨定會聽到彼此聲線
先有著你我 但你我 法共生於一伙
無論講得清不清楚 人哪裡會對著鯨魚唱和
海 也很清楚
信念似早寫的遺言 如今也是錯
當你讓我認錯 自問從未 懷疑人生
要斷絕你麼 若為上岸要犧牲更多

曲  Robin Law|詞  林夕|編  KOLOR/J1M3|監  Alvin Leong/KOLOR
06>06>06>03>03>02>06>05>01

第三位
這世上唔應該有任何束縛
本應所有生物都自由
但願世上萬物
都可以搵返最初嘅自己
搵返喘息空間
一齊Dum Da Di Dum Da Dum
(沒有打錯)

周仔咁快兩首

其實成隻 Galaxy Within 都好高汁
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

咩嚟 =w=
荷蘭番茄 發表於 2024-1-14 21:15

CM老屎忽系列

周仔咁快兩首

其實成隻 Galaxy Within 都好高汁
mt666 發表於 14/1/2024 21:28
作多啲歌啦好心

年度歌曲 第四位

有請S仲衡出嚟頒獎
屬於佢地嘅破格之作
但反而有種莫名嘅驚喜
...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:27

支持dum dum
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

年度歌曲 第四位

有請S仲衡出嚟頒獎
屬於佢地嘅破格之作
但反而有種莫名嘅驚喜
...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:27

支持 S2
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

ginlee出場兩次
btw 歌詞quote咗窮人

支持dum dum
RVHOCPC 發表於 14/1/2024 21:31
ginlee出場兩次
btw 歌詞quote咗窮人
Lllch 發表於 14/1/2024 21:31
夠補數未
S2 歌詞點解變左窮薔 ?_?
mt666 發表於 14/1/2024 21:31

年度歌曲
第三位

比一月一嘅Live 嚇親
雖然音響係有好到
但你望下LT…

仍然是那個少年 - 陳健安 (244)

一息間變老 仍然要想得出就做
佛理哲學太深奧 我想就迷途
不准聽勸告 仍然有青春的道路
任性得叫前人看到 會警告
難完成 再試過 現在做 都很早
同途行 踏踏步 靠意志 抗衰老
今天 未來在擁抱

曲  陳健安|詞  Jim Yan/Oscar|編  賴映彤|監  賴映彤/陳健安
07>01>02>07>05>03>05>05>03

第二位
搵返自己嘅最好辦法
就係離開原位
出去闖一闖
再返嚟之後
所有事都變得一清二楚

狂賀ADA

年度歌曲 第三位

比一月一嘅Live 嚇親
雖然音響係有好到
但你望下LT…

仍然是 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:34

10月1禁播之歌
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

ada又係第二位

迪迪十大高位
不正常人類推介榜 2024 Week 20
1. 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙 2. 主僕關係 - RubberBand 3. 還有一艘救生艙 - 炎明熹

我以為係至尊
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

呢個tag兩首都中

狂賀ADA
Lllch 發表於 14/1/2024 21:35
序有應得啦
10月1禁播之歌
kosuzu_redox 發表於 14/1/2024 21:35
應該唔會嘅

年度歌曲
第二位

呢首年尾先出
但係感受反而最深
一個人出去走走真係好爽
的確係會令自己上一課嘅

Be Right Back - RubberBand (246)

在這刻一個人 任滿身灰與塵
也一心渴求 一次覓尋
克服抖震
沒要緊一個人 未進睡到處已關燈
不必介意 只需前行
你 明日更近

曲  RubberBand / 雷柏熹 / Jason Kui|詞  Tim Lui / RubberBand|編  RubberBand / 雷柏熹 / Jason Kui|監  RubberBand / 雷柏熹 / Jason Kui
02>03>04>04>01>04>04>05>17

年度至尊歌曲
同大家一齊睇返近幾年至尊歌點解會贏
2022 - 厭惡物圖鑑 : 一個討厭自己嘅壞心情
2021 - 風的形狀 : 全年聽落最舒服嘅歌
2020 - 銀河修理員 : 大熱作 一聽就識唱
2019 唔好再提
2018 - 未來見 : 世紀經典

至於呢首
係一聽就會好興奮
想跟住律動一齊郁
聽落相當舒服
亦成為佢嘅一首代表作

ada又係第二位
Yan 發表於 14/1/2024 21:36
迪迪十大高位
荷蘭番茄 發表於 14/1/2024 21:37
我以為係至尊
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:37
乜有啲咁嘅事咩?!

個tag 真係fake 到咁咩
呢個tag兩首都中
Lllch 發表於 14/1/2024 21:38
係有啲料

係一聽就會好興奮想跟住律動一齊郁
kwanie 發表於 2024-1-14 21:39

dum dum嚟緊
1. 瑪莉晚安了 - 林宥嘉 / 林家謙 2. 主僕關係 - RubberBand 3. 還有一艘救生艙 - 炎明熹

咦咦咦

咁希望唔會又被fake一次

年度至尊歌曲

Welcome Back!
A-G-A !

MIZU - AGA (246)

I'm thinking 'bout you ('bout you)
I think maybe I'll see your face again
念著你溫暖 (溫暖)
混亂現實亦是個樂園
尚在轉

曲  AGA|詞  王樂儀|編  Yusuke Hatano|監  舒文
02>02>04>03>05>04>05>01

咦咦咦

咁希望唔會又被fake一次
Yan 發表於 14/1/2024 21:42

不會啦

迪迪!
話時話今年好似無雙周冠

迪迪!
話時話今年好似無雙周冠
mt666 發表於 14/1/2024 21:46
冠軍位唔夠分

頭五撞曬

年度唱片

去到上年年尾突然一大堆碟推晒出嚟
好在佢地都高質。
整體嚟講比起 2022 仲好

銅獎
以最後一星期攻勢
棋差一著咁拎到銅獎
事實上裡面首首歌都好聽
可惜真係隔得耐咗啲

頭五撞曬
Lllch 發表於 14/1/2024 21:47
話咗撞得多架啦

年度唱片

去到上年年尾突然一大堆碟推晒出嚟
好在佢地都高質。
整體嚟講比起 20 ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:48

單丸來了
Week 13

年度唱片
銅獎

係《人啊人》唔係好夾
如果唔係由頭聽到尾個喜愛程度都相當一致
但願喺風高浪急但係由治及興嘅日子
大家都可以「我ok 無事!」

CHIN UP! - 陳奕迅 (667)
亞軍歌曲|空城記 (38)
冠軍歌曲|人啊人 (80)
     盲婚啞嫁 (209)
     塵大師 (177)
     社交恐懼癌 (163)

銀獎
同銅獎呢隻碟一樣都係等咁耐
都係一貫水準啦
出得碟都預咗要買
同埋預咗有獎

RB!
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

年度至尊歌曲

Welcome Back!
A-G-A !

MIZU - AGA (246)

I'm thinking 'bout y ...
kwanie 發表於 2024-1-14 21:44

Well deserved!!
Week 19
冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂

年度唱片
銀獎

本身唔知《宇宙大王》點解出現
但係《過度關注組》擺喺前面就明了
有快有慢,有輕鬆亦有嚴肅
都係大家呢一年嘅心情起伏啦

JUNTOS - RubberBand (734)
上榜歌曲|宇宙大王 (73)
     只能給你奏著 (50)
亞軍歌曲|戀人日常(的直線抽擊) (120)
冠軍歌曲|不如散步 (245)
年度歌曲|Be Right Back (246)

金獎
二封唱片金獎
而佢只係出過三隻碟
(笑)

單丸來了
kosuzu_redox 發表於 14/1/2024 21:48
RB!
Nicholas 發表於 14/1/2024 21:51
都係唱片保證啦
Well deserved!!
Daabinlo 發表於 14/1/2024 21:53
好歌有好報

陳健安!

年度唱片
金獎

聯同《創作者》、《厭惡物》
七首派台拎咗五冠
都無辦法唔係金獎了
係無《本》嗰種Wow 架啦
但佢呢隻大碟我滿意!

LIFE AFTER LIFE -  陳健安 (929)
上榜歌曲|愛的一種練習 (48)
亞軍歌曲|之後的一天 (158)
冠軍歌曲|繼續繼續 (243)
     好好掛住 (236)
年度歌曲|仍然是那個少年 (244)

有請我地今晚嘅特別嘉賓 - M…………

年度作曲人大獎

啲分都唔係嚟自佢自己唱嘅歌

林家謙 (827.5)
上榜歌曲|記得 (25)
     小林不動產 (14)
     萬一你是個好人 (19)
     怪我只敢做好人 (90)
     流離者的海 (39)
     岩巉 (51)
     你的世界 (27)
     盲婚啞嫁 (104.5)
     塵大師 (177)
     社交恐懼癌 (163)

安仔每次拎都好高分

年度作詞人大獎

光頭等多幾年先啦

Oscar (2495.3)
上榜歌曲|地球候機室 (29)
     入場人士注意 (30)
     致我們的夢想 (45)
     我們的移動城堡 (80)
     Mess around (25)
     Keep Rollin' (11.3)
     自編自導自演 (36)
     奇異小姐 (5)
     Dear Children (68)
     仍在 (59)
     沉船餐廳 (13)
     Blue Monkey (48)
     愛的一種練習 (48)
亞軍歌曲|隨波逐流 (111)
     Fall Back To Bed (88)
     浮光 (73)
     之後的一天 (158)
冠軍歌曲|從零開始的新世界 (166)
     無限+1 (204)
     繼續繼續 (243)
     抱抱無尾熊 (178)
     好好掛住 (236)
     無以名狀的痛 (177)
年度歌曲|找出秒針的缺口 (242)
     仍然是那個少年 (122)

年度編曲人大獎

WOWWWWWWWWWW! 請留步~

黃兆銘 (1286)
上榜歌曲|塚。愛 (3)
     良心發現 (73)
     My Everything (6)
     擁抱後的歌 (37)
     奇異小姐 (2.5)
     仍在 (59)
     必要之惡 (54)
     給你幸福 所以幸福 (2.5)
     再見有時 (37.5)
     四五成群 (33)
     愛的一種練習 (48)
     說好的未來 (12)
     永久損毀 (3.5)
季軍歌曲|仍然未說的 (54.5)
     失約巴黎 (46.5)
     為何嚴重到這樣 (48.5)
亞軍歌曲|浮光 (73)
冠軍歌曲|生活復常 (53)
     世一 (63)
     洗面 (98.5)
     抽 (181)
     Dear Myself (174)
年度歌曲|救命稻草 (120)

年度監製大獎

最後有請生生 !

徐浩 (1235)
上榜歌曲|My Everything (12)
     一手造成 (5)
     全死角美少女戰士 (13)
     Keep Rollin' (34)
     Blue Monkey (48)
     說好的未來 (24)
     永久損毀 (7)
季軍歌曲|失約巴黎 (93)
亞軍歌曲|隨波逐流 (111)
     look into my eyes (52)
冠軍歌曲|Overkill (106)
     生活復常 (106)
     My Secret Park (180)
     無限+1 (204)
年度歌曲|救命稻草 (240)

年度組合

最後五強:
COLLAR
KOLOR
Lolly Talk
Pandora
RubberBand

呢五隊都各自有一首十大
(因為最多一首)
三甲邊隊有份呢?

銅獎
女團
比創團時少咗一個成員嘅女團

年度組合
銅獎

9-1 = 8
無咗許軼嘅Lolly Talk
喺演唱會重聚
唱功係唔夠好架啦
希望呢班妹豬可以繼續努力
唔好淨係賣樣賣後生
(雖然有啲成員兩者欠奉)

Lolly Talk (603)
上榜歌曲|二人限定故事 (13)
亞軍歌曲|四方帽之約 (168)
冠軍歌曲|一把火 (188)
年度歌曲|七姊妹星團 (234)

銀獎
樂隊
有喺九龍灣搞過Show
出咗隻幾好聽嘅大碟

年度組合
銀獎

一直支持嘅樂隊
希望可以比多啲人識
而佢地喺過去一年又好似做到
多咗唔少學生Fans
Band 方面都要有人接下棒
新一代嘅樂隊要加油呀~

Pandora (657)
冠軍歌曲|安全距離 (210)
     登陸我的潘朵拉 (205)
年度歌曲|找出秒針的缺口 (242)

金獎
樂隊
有喺九龍灣搞過Show
出咗隻幾好聽嘅大碟

年度組合
金獎

出道十五年都仲係全港最好
係無問題嘅
因為主要對手唔爭氣嘛
而佢地提攜後輩都不遺餘力嘅
繼續一出歌就贏晒全場
嚟自香港嘅樂隊

RubberBand (734)
上榜歌曲|宇宙大王 (73)
     只能給你奏著 (50)
亞軍歌曲|戀人日常(的直線抽擊) (120)
冠軍歌曲|不如散步 (245)
年度歌曲|Be Right Back (246)

年度男歌手

最後五強:
柳應廷
張天賦
陳奕迅
陳健安
馮允謙

望落都算幾公道
五位都係有一定產量
而且作品質素都幾高
順帶一提,男歌手第六高分過女銅

銅獎
我最喜愛
最受歡迎
永遠嘅男金
都係無得拗頸啦

年度男歌手

最後五強:
柳應廷
張天賦
陳奕迅
陳健安
馮允謙

望落都算幾公道
...
kwanie 發表於 2024-1-14 22:34

單丸實至名歸
Week 13

年度男歌手
銅獎

的確嚟到2023 年佢仲係有力競爭男歌手
都代表新陳代謝唔太好
但明顯嘅係現役兩位資深男歌手
佢依然係技勝一籌
起碼揀嘅歌好聽啲先啦

陳奕迅 (667)
     盲婚啞嫁 (209)
     塵大師 (177)
     社交恐懼癌 (163)

銀獎
歌唱比賽出身
有自己嘅個人創作
過去一年有出過碟
多元嘅唱法令人耳目一新

安仔每次拎都好高分
Lllch 發表於 14/1/2024 22:04
單丸實至名歸
kosuzu_redox 發表於 14/1/2024 22:34
穩定地高質就係GOOD

年度男歌手
銀獎

搵多人合作
但聽落好似佢自己嘅唱作嚟得入心啲
當然作為主唱嘅都真係交到課
特別係《好好掛住》嘅唱法
其實我幾Buy

陳健安 (929)
上榜歌曲|愛的一種練習 (48)
亞軍歌曲|之後的一天 (158)
冠軍歌曲|繼續繼續 (243)
     好好掛住 (236)
年度歌曲|仍然是那個少年 (244)

金獎
歌唱比賽出身
有自己嘅個人創作
過去一年有出過碟
最終以高產量再奪金獎

fake到
賦咁高分