返回列表 發帖

JM單身9 - 柳應廷

單選投票, 共有 117 人參與投票
19.66% (23)
5.98% (7)
5.13% (6)
5.98% (7)
63.25% (74)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Solomon

派台日期: 24/05/2023

作詞:黃偉文     
作曲:陳蕾
編曲:One Orchestra
監製:王雙駿

雖然快將三張 單身已習慣
不用告急 話把口好淡
雖然社會 天天都給壓力我
盡快有個女友 別緩慢

雖然缺少湯水 都不要極濫
村民看到 亦相當驚嘆
竟然有位懵佬 肯花兩萬晚
為了 覓最愛吃晚飯

別自負地話 單身的 最慘
獨活是藝術 不懂的 更慘
但現實就是 單身 總會被責難
要送我去改造
強制我脫單 Huh

誰又明白 單身因 我揀
還 胡亂評論 單身狗 最慘
由無聊途人 偷偷齒冷
或公開 的給我白眼
根本不會就範 Ha Ha Ha

他們覺得單身 應該記大過
居然作些 怪規矩 搞我
假如已經三張 找不到伴侶
就要 被當作次貨 點個火

該焚化的 東西
怎麼會是我
我話 看看再愛吧
怎麼卻 被離座
拒絕庸俗 卻惹起~ 大禍

要送我去改造
強制我脫單 Huh

誰又明白 單身因 我揀
還 胡亂評論 單身狗 最慘
由無聊途人 偷偷齒冷
或公開 的給我白眼
始終不會就範 Ha Ha Ha

路漫漫 長夜漫漫
不急於脫單

「有人是但 有人就慢慢揀
有人現實 有人浪漫
既然路自己揀 我唔就範」

就是被騒擾都要
奮不顧身 追~浪漫
現在若不追
等老些 怎麽~辦

「有人落藥 有人大力催生
我唔就範 我唔就範
我條路自己揀 我唔就範」
枷鎖若是 阻止我玩
Let’s burn it to the ground

要送我去改造
強制我脫單 Huh

誰又明白 單身因 我揀
還 胡亂評論 單身狗 最慘~
由無聊途人 偷偷齒冷
或公開 的給我白眼
No Way 不會就範 Ha Ha Ha

個曲風好岩佢

不過有d位好似吳浩康感覺蘇豪
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

入歌未開聲有瑕疵
係後面證明佢本身唱到個key

如果早啲似final bridge咁放就好
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

歌名好尷尬 黃生唔好懶係潮啦好嗎

個曲風好岩佢

不過有d位好似吳浩康感覺蘇豪
Solomon 發表於 2023-5-24 23:48

但佢唱得一D都唔夠放DEEP唱可能好好多

點解唔可以投0分?聽幾句已經想死
好在今日有堅lee新歌新版洗下耳

Shame on 陳蕾 光頭 & jer
咁嘅嘢都整得出

肥Y下首叫 我好L潮 完咗佢個懶潮系列啦好嗎
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

想投0fun 曲詞編監唱全部出事
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

唱得好難聽 唔知咩事

想投0fun 曲詞編監唱全部出事
FoldCC 發表於 2023-5-25 10:44

係對人類耳仔嘅恐怖襲擊

哦,唔單子我一個覺得個唱腔出事
如果用翻狂人的唱腔,會唔會好D
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

唱腔好薄 唱唔出味道
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

第一段已stop

sorry 真係唔掂, 成首歌真唔知jm9

曲風好陳蕾,對JER係新嚐試,
要聽多幾次先評到

好作狀 已經諗到陳蕾點唱

好作狀 已經諗到陳蕾點唱
qwerzx 發表於 2023-5-25 17:03

佢擺明聽demo跟住唱
本身陳蕾已經難聽開
完全走火入魔

嗰曲懶特別 份詞懶潮 唱嗰個又以為自己唱得好勁
A disaster!
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

求王雙駿抄得高手啲, 又再抄林檎の唄(你可以話佢自抄桃色冒險,which本身都係跟住呢首嚟抄)然後mix埋新少少嘅神様、仏様就編完曲,Yeah!

戴earphone聽,同時將音量比平時提高10-20%,再好聽多十倍
在這畢生不滅 無極的狀態

係對人類耳仔嘅恐怖襲擊
kenneth 發表於 2023-5-25 10:52

真係好難聽 之前D 歌都還好,LE 首歌D 假音簡直魔音╴令人不寒而慄

真係好難聽 之前D 歌都還好,LE 首歌D 假音簡直魔音╴令人不寒而慄 ...
hkbaby 發表於 2023-5-26 00:32

好在呢度大家有用耳仔識分好唔好
啱啱聽嗰陣已經嚮各大話聽到我耳嗚
以為又係得我自己先接受唔到
之後越來越多人出聲

其實單身狗呢個用字已經冇乜人講。。。
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

好在呢度大家有用耳仔識分好唔好
啱啱聽嗰陣已經嚮各大話聽到我耳嗚
以為又係得我自己先接受唔到
之 ...
kenneth 發表於 2023-5-26 04:20

呢d 就係好努力,好有理想ge 成果
由原本唱功還可以的程度,追上 姜Big An盧 水準,技驚四座。

由原本唱功還可以的程度,追上 姜Big An盧 水準,技驚四座。{: ...
hkbaby 發表於 2023-5-26 13:15

攞個仲肯出真聲嘅同班電音去比又有點兒那個
Jer又唔係嗰啲只想響台上催眠自己嘅朋友
比佢醒覺自己個極限就夠了
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

攞個仲肯出真聲嘅同班電音去比又有點兒那個
Jer又唔係嗰啲只想響台上催眠自己嘅朋友
比佢醒覺 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-5-26 13:22

都係果句:人ge 努力係有限的,天資吾好,盲目去挑戰夾硬來都吾會有咩好效果,自曝其短。反而就住自己強項去做仲好。

黃偉文就好似以前CCTVB嗰啲劇咁
幫啲主角加一兩句意義不明嘅口頭禪以為好潮好搞笑
但其實老尷到極點
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

由原本唱功還可以的程度,追上 姜Big An盧 水準,技驚四座。{: ...

造歌好無心機又倉猝都有關啦
十個差嘅效果

黃偉文就好似以前CCTVB嗰啲劇咁
幫啲主角加一兩句意義不明嘅口頭禪以為好潮好搞笑
但其實老尷到極點 ...
JayantL 發表於 2023-5-26 13:41

10幾年前見到個肥佬GE 出品都還有保證,近呢幾年就大部份幫果 12件廢人 粗製濫造,已經睇吾到有咩特色可言了
我寧願佢幫反 16號愛人

10幾年前見到個肥佬GE 出品都還有保證,近呢幾年就大部份幫果 12件廢人 粗製濫造,已經睇吾到有咩特色可 ...
hkbaby 發表於 2023-5-26 14:50

呢首嘢同上年第二件嗰首9有得揮
出事嘅主因反而唔係詞

出事嘅主因反而唔係詞
kenneth 發表於 2023-5-26 15:01

果首完全吾知佢唱乜9

10幾年前見到個肥佬GE 出品都還有保證,近呢幾年就大部份幫果 12件廢人 粗製濫造,已經睇吾到有咩特色可 ...
hkbaby 發表於 2023-5-26 14:50

佢依家就算唔係寫比鏡都係粗製濫造
前人踏過足跡

出事嘅主因反而唔係詞
kenneth 發表於 2023-5-26 15:01

其實九嘅曲仲好聽少少
前人踏過足跡

Jer唱功無可能同姜b/AnsonLo同級卦
Aliens,明荃之友

Jer唱功無可能同姜b/AnsonLo同級卦
huntergon 發表於 2023-5-26 23:41

但佢依加唱成甘都好趕客下

但佢依加唱成甘都好趕客下
hkbaby 發表於 2023-5-26 23:46

淨返低嘅都係真炒,一路聽一路有世界將我包圍嘅感覺
在這畢生不滅 無極的狀態

完全係衣不稱身,carry唔到首歌

雲起 同 從零 都好高質 呢隻真係唔識欣賞 D詞真係好垃圾 同 唱個FEEL 都唔太好聽

淨返低嘅都係真炒,一路聽一路有世界將我包圍嘅感覺
losyes 發表於 2023-5-27 10:29

懷念街燈與流螢有十三頁
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

好尷尬 D咁嘅詞送到埋黎
要唱仲要派出街簡直係大整蛊

Jer 最差的一首歌 衣不稱身 聽完後完全無記憶點 仲要同姜濤差不多時間出 今次就不太睇好

唔知jm9

曲詞唱都好災難
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

Jer 最差的一首歌 衣不稱身 聽完後完全無記憶點 仲要同姜濤差不多時間出 今次就不太睇好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-5-30 15:57

Dummy正常好多

填詞都唔啱音係乜料
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

迴光>>>>>狂人=繁星>>呢首
BTW,大國肯谷Jer未?
Aliens,明荃之友

我唔做飯我唔做飯我唔做飯
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

Worst song of Jer
Week 16