返回列表 發帖

無去無來 - 楊千嬅

單選投票, 共有 157 人參與投票
59.87% (94)
5.10% (8)
4.46% (7)
1.91% (3)
28.66% (45)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: nellyw

派台日期: 08/05/2023

曲 / 詞 / 編 / 監:於逸堯

仁川 夜雪降落
是孤身的旅行
鎌倉 清幽的古剎
難獨自修行
存在感內心總不足夠
熱戀俗塵
遊歷四方找美滿人生
期望記憶清晰不見雲

羅馬 石柱石像
是滄桑的老人
尼斯 碧海雖廣闊
難自在放任
寧靜中反覆徹夜難眠
直到明晨
如夢似醒怎看透人生
誰願會因善忘而解困

若你與我那天結伴同行
或有勇氣放開感情遺憾
別了你遠去
剩低傷感
痛恨無力為你治理傷痕
沿途望天空或許會漸暗
習慣孤單全因傷了心
一聲再見
猶如在說謊
不知可會再走近

倫敦 踏上鐵路
未見揮手送行
長島 找不到方法
能治愈愛恨
無力感堆積歲月漫長
弱風微塵
留住了身軀意志情感
留下半生被遺忘足印

若你與我那天結伴同行
或有勇氣放開感情遺憾
別了你遠去
剩低傷感
痛恨無力為你治理傷痕
沿途望天空或許會漸暗
習慣孤單全因傷了心
一聲再見
猶如在說謊
不知可會再走近

若我與你再可結伴同行
難道放棄半生空餘遺憾
如若看過去
願意放下
怎可會留下缺陷與疤痕
沿途望天空或許會漸暗
面對得失才可知寸心
縱使勉強
能留住昨天
心跡不會再牽引

歌名應該係無去無來?

點解改咗名
陳蕾食咗喉糖未?

我真係覺得佢d 情緒唱得好到位
曲詞編唱都好好既一首歌 係要挑剔既都係個唱腔某一兩個位有d 老

Sor, 原來903 post 錯左名

真係好touching
無論啲人點樣屈佢話佢都好
真係只有楊千嬅唱歌先感動到我!

于今次幫佢寫呢首歌已證明一切
Time will tell

無論點都好
你都係我最喜愛女歌手
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

首歌不停錯名
本身叫係無去無來
903打左無來無往
CM就叫無去無往

兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

沒關係不是愛情2.0
Life was a willow and it bent right to your wind.

不來也不去

首歌不停錯名
本身叫係無去無來
903打左無來無往
CM就叫無去無往

...
oreo 發表於 2023-5-9 11:31

個名的確起得唔多好讀,難免DJ都會讀錯。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Sor, 原來903 post 錯左名
nellyw 發表於 2023-5-9 08:59

無來無往

個名的確起得唔多好讀,難免DJ都會讀錯。
風見志郎 發表於 2023-5-9 14:14

唔覺拗口
不過千嬅12月自己嚮b minor都叫錯咗做無來無去
只係903錯得重誇張咁解

沒關係不是愛情2.0
babyshark 發表於 2023-5-9 11:42

呢首個格調高好多
尤其中間法國號好出
令人諗起笑中有淚
應該話全首歌都令人諗起唔少其實千千嘅歌

呢首個格調高好多
尤其中間法國號好出
令人諗起笑中有淚
應該話全首歌都令人諗起唔少其實千千嘅歌{:1 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 15:46

「無力感」個唱法竟然聯想起N 年前既再見二丁目

阿于 一路陪伴
一切從心

呢首應該係瑞咁多歌中講自己最慘嘅一首

成首歌都係密碼嚟

呢首應該係瑞咁多歌中講自己最慘嘅一首

成首歌都係密碼嚟
Jacz 發表於 2023-5-9 16:53

倫敦嗰句有無refers咩歌?

阿于 一路陪伴 '
sillybeef 發表於 2023-5-9 16:25

去年打電話給阿于,問他可否寫一首歌給我,他說:「好啊」。掛線後,心頭一暖。過了一段時間,他便傳來一首歌的demo,循環多次曲與詞,眼淚一直流着;是,感覺來了。
很快走進錄音室錄完,聽完初剪版後,斗膽的跟阿于說:「我覺得仲未唱啱…」。他說:「係,或許Bminor後,感覺會更強。」他懂我。終於農曆新年假期後,經過一輪沉澱,甚麼也沒有想,閉上眼睛用心很快便唱完。他說:「是這樣子。」
感謝阿于,在當下的我,願意用這首歌刻上一個記號。還有要感謝所有參與錄製這首歌的musicians,當中特別感謝Anthony Sun、阿賢、Edgar、Feijaiming、Frankie Hung。
在我年少時開始的所有唱片中,曾參與過的製作部份,還一起遊歷了不同大小的舞台,伴着成長。在人生路上各自努力,各自飄浮,也因為這首歌大家又再聚在一起,感謝他們的「合唱」,讓我復刻了最初的那種聲音,再見仍可再見。

佢把聲真系好適合講堅強女性嘅故事 就算個melody唔吸引 佢都好有感情  就算點講都好 當時班天后你話佢就算vocal麻麻  但都好有特色

如果輪流轉到十多年前 聽這首歌會好感動 可惜現在聽已經無感了 3fun

太強,十大質素,5fun
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

至尊歌level
能持續 獲得糟蹋亦滿足

如果輪流轉到十多年前 聽這首歌會好感動 可惜現在聽已經無感了 3fun
hkwilliamsiu 發表於 2023-5-9 17:59

十多前阿于唔會寫到呢份詞俾佢啦,佢一直都係人歌合一,呢幾年既經歷豐富左佢好多題材

回復 14# kenneth

沒關係不是愛情
    沒有關係不是愛情

無來無去
    無去無來
    無去無往

係咪蝦阿于所以佢寫嘅歌容易搞錯歌名
Life was a willow and it bent right to your wind.

十多前阿于唔會寫到呢份詞俾佢啦,佢一直都係人歌合一,呢幾年既經歷豐富左佢好多題材 ...
Goodcry12 發表於 2023-5-9 19:08

咁應該要出好多歌至係喎
除咗于同ek希望千嬅本身都有叫其他人專寫歌畀佢啦
我自己就信係有嘅 畢竟佢應承咗fans出大碟

回復 26# kenneth

佢講野唔好信咁多  
    好多年前話過出完single想出 Double。
    又話出完夏天的故事 冬天的故事,想出埋 春天的故事 秋天的故事。
    十年前MC演唱會側田唱完亦舒說,又話搵側田寫新歌…

金牌時期一直話paco會幫佢出國語碟,結果係囍菜入面 翻唱硫酸雨,童話,真係笑L死。

REPLY 某種老朋友?

回復  kenneth

佢講野唔好信咁多  
    好多年前話過出完single想出 Double。
    又話出完 ...
babyshark 發表於 2023-5-9 19:17

佢前排個記招有記者問佢新碟進度,跟住好心虛咁笑話一直做緊個啲,呢句真心都聽左好多年,跟住就講今年會出無去無來同國語歌,覺得今年唔會出到。

舞來舞去畀人嘅感覺就好似千嬅version嘅明年今日咁
係好有代表性嘅佳作
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

佢前排個記招有記者問佢新碟進度,跟住好心虛咁笑話一直做緊個啲,呢句真心都聽左好多年,跟住就講今年會 ...
Goodcry12 發表於 2023-5-9 19:24

楊小姐金曲 - 狼來了
信佢一成好啦
一切從心

5分
但係一上高音位 特別係「為你治理^傷^痕」
好似汪明荃
12月聽live都冇咁un耳

但係除左呢樣之外 真係冇諗過佢仲出到咁高質素既歌...

佢前排個記招有記者問佢新碟進度,跟住好心虛咁笑話一直做緊個啲,呢句真心都聽左好多年,跟住就講今年會 ...
Goodcry12 發表於 2023-5-9 19:24

你咁講起上蒞又好似係

個女把聲做乜?咆哮嗎?

1分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢首個格調高好多
尤其中間法國號好出
令人諗起笑中有淚
應該話全首歌都令人諗起唔少其實千千嘅歌{:1 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 15:46

Exactly 我都諗起笑中有淚 編曲又係于
不過嗰首嘅笛聲係歐洲小城feel 今次就好日式
想知大家仲聽到咩密碼

想知大家仲聽到咩密 ...
moo 發表於 2023-5-9 22:04

有斷魂威尼斯

5分
但係一上高音位 特別係「為你治理^傷^痕」
好似汪明荃
12月聽live都冇咁un耳

但係除左呢樣之外 真係冇 ...
miriam0831 發表於 2023-5-9 19:37

真 隻歌唔錯 同埋都算講出佢心聲 近兩首新歌都好似抒發緊佢奶共之後比fans唾棄嘅唔開心 (抵唔抵死後話)

但下高音好汪明荃-,-
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

真 隻歌唔錯 同埋都算講出佢心聲 近兩首新歌都好似抒發緊佢奶共之後比fans唾棄嘅唔開心 (抵唔抵死後話)

...
John 發表於 2023-5-9 22:59

係真fans就唔會唾棄千嬅嘅
見高拜見低踩嘅根本唔係fans
只係市場興乜佢哋就跟風啫
呢首歌說明佢哋唔需要千嬅
恰好千嬅亦唔需要佢哋囉

想知大家仲聽到咩密 ...
moo 發表於 2023-5-9 22:04

英文釋名The Parting Glass
最近三plug都有提到酒,唔知係咪新碟主題

哂左隻歌
唱左咁耐仲要chok d 咁既腔好作狀

5分。
anyway,老楊加油啦,內地巡演good show。
要放開你 才隨時能掛念你

我真係覺得佢d 情緒唱得好到位
曲詞編唱都好好既一首歌 係要挑剔既都係個唱腔某一兩個位有d 老 ...
victor1991415 發表於 2023-5-9 08:40

希望老楊知道,呢類歌先最啱佢。
btw,多謝阿于。
要放開你 才隨時能掛念你

哂左隻歌
唱左咁耐仲要chok d 咁既腔好作狀
thomas199028 發表於 2023-5-9 23:32

首歌唔係佢唱先係浪費喎我覺得
vocal 係有瑕疵 但唔係佢專登chok 聲
一到高音就好薄
verse 唱得好好

英文釋名The Parting Glass
最近三plug都有提到酒,唔知係咪新碟主題
Goodcry12 發表於 2023-5-9 23:22

係嘅話就真係太正

同日出歌,真係太容易拿黎直接比較。QQ實時收聽:呢首7百幾,隔離一百幾

5分 來自CM 11年的老會員

希望今年年尾返去時 可以o係紅館睇巡迴演唱會香港站。。。

5分 來自CM 11年的老會員

希望今年年尾返去時 可以o係紅館睇巡迴演唱會香港站。。。 ...
C.K. 發表於 2023-5-10 00:06

祝你撲到飛啦咁
家下千嬅去親邊開乜場都秒殺秒爆㗎

係嘅話就真係太正
kenneth 發表於 2023-5-9 23:42

暫時出現左清酒、香檳同離別酒

5分
12月第一次聽已經好鍾意 等左咁耐終於出到
雖然有啲高音位都幾難頂 但份詞真係好靚同埋真係佢先唱到嗰種感覺出嚟

...
John 發表於 2023-5-9 22:59

睇嚟千嬅而家都有跟ANTHONY上堂學唱歌