返回列表 發帖

Long's Music Picks 2023 Week 48

Sigue haciendo
還好不太煎熬
Sigue haciendo
Estoy contigo

陳凱詠的第6首冠軍歌
過往冠軍歌列表:天生二品 / 隔離 / I Wish / 收聲多謝 / 練功

RK   LW  NW  PK   Song          
01 02 03 01 
時機已到 - 陳凱詠
02 04 04 02 
在我失去色彩之前多多指教 - per se
03 05 03 03 
日光漂白 - 黃妍
04 07 02 04 
社交恐懼癌 - 陳奕迅
05 01 03 01 
Race of Faith - 王嘉儀
06 XX 01 06 不只一萬八千個世界 - 陳慧敏

07 06 02 06 懷舊是一種品味 - 陳柏宇
08 XX 01 08 夜視鏡 - 陳卓賢

09 XX 01 09 年月漫漫 - iii / 留香瓊

10 09 02 09 
之後的一天 - 陳健安

Out... 
XX 03 01 03 水性·揚花 - 王嘉儀
XX 08 02 02 RAIN OR SHINE - mansonvibes
XX 10 01 10 哭泣健康指南 - 李幸倪

歌曲推薦 
大地回春 - 粉紅A

起身打開窗
用雙眼掃射一趟
穿起新的T裇 給我看
空中的花香 編織出似故事一個
青春的憂傷 就似一個便當 不再熱燙

好多陳姓歌手

打錯Week 47
喜歡幸兒11

Wrong move.

上榜一週當是給歌者的鼓勵 希望她未來能為樂迷帶來驚喜吧
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

榜主係咪被慧敏哥嘅MV色惑咗

11 >>>>> 8 +3
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

好多陳姓歌手
Yan 發表於 2023-11-30 23:18

年尾會唔會無一獲獎

打錯Week 47
喜歡幸兒11
梨胃言 發表於 2023-11-30 23:19

Thanks~~~
係咪講緊幸兒勇奪年度歌手第十一位

Wrong move.
kel_kelvin 發表於 2023-11-30 23:27

Poor Sophy...好彩仲有首上榜歌

上榜一週當是給歌者的鼓勵 希望她未來能為樂迷帶來驚喜吧
on07111 發表於 2023-12-1 07:03

準備雙數年 好期待

榜主係咪被慧敏哥嘅MV色惑咗
weiquan 發表於 2023-12-2 14:33

榜主咁容易被色惑今年某人就有四首冠軍歌啦

11 >>>>> 8 +3
JasOh103 發表於 2023-12-2 14:47

水性·揚花真係好過呢兩首...

Long's Music Picks 2023 Week 49

There is something I can never have forever
Something I can never have forever

A New World If You Can Take It的第1首冠軍歌
過往冠軍歌列表:/

01 XX 01 01 Something I Can Never Have - A New World If You Can Take It

02 01 04 01 
時機已到 - 陳凱詠
03 07 03 03 
懷舊是一種品味 - 陳柏宇
04 02 05 02 
05 03 04 03 
日光漂白 - 黃妍
06 05 04 01 
07 06 02 06 不只一萬八千個世界 - 陳慧敏
08 09 02 08 
年月漫漫 - iii / 留香瓊
09 XX 01 09 
澀谷駅前等 - 林智樂
10 10 03 09 
之後的一天 - 陳健安

Out... 
XX 04 02 04 社交恐懼癌 - 陳奕迅
XX 08 01 08 夜視鏡 - 陳卓賢

歌曲推薦 
黑夢 - White Dimension

等一天無怨恨
等一天重信任
等一天夢變真
走出黑暗共行

多謝推介冠軍歌 都幾好聽

11 >>>>> 09

6號年尾係咪要上台了

多謝推介冠軍歌 都幾好聽
Yan 發表於 2023-12-7 23:57

啱啱出咗隻碟...幾好聽...呢首最好聽...
特別鍾意頭尾兩首...好鍾意 =W=

11 >>>>> 09
梨胃言 發表於 2023-12-7 23:59

第十一位係咪 The Lovers

6號年尾係咪要上台了
weiquan 發表於 2023-12-8 00:15

今年新人應該淨係頒一個
不過榜上真係有唔少人年尾見

不過榜上真係有唔少人年尾見
WZA111 發表於 2023-12-9 21:50

小妍十大

Long's Music Picks 2023 Week 50

不可改變歷史 擁抱舊時
完場流淚似詩
延長回合已不太易
多多指教 就把握這現時

per se的第4首冠軍歌
過往冠軍歌列表:慶祝無意義 / 杜松樹之鳥 / 竊竊詩

01 04 06 01 
02 10 04 02 之後的一天 - 陳健安
03 02 05 01 時機已到 - 陳凱詠
04 03 04 03 懷舊是一種品味 - 陳柏宇
05 XX 01 05 掰掰歌 - 陳凱詠
06 XX 01 06 只能給你奏著 - RubberBand
07 09 02 07 澀谷駅前等 - 林智樂
08 06 05 01 Race of Faith - 王嘉儀
09 XX 01 09 我的世界地圖 - 魏浚笙

10 05 05 03 日光漂白 - 黃妍

Out... 
XX 01 01 01 Something I Can Never Have - A New World If You Can Take It
XX 07 02 06 不只一萬八千個世界 - 陳慧敏

XX 08 02 08 年月漫漫 - iii / 留香瓊

歌曲推薦 
Peace & Revolution - 陳綺貞

你迷失自己
走不出去
理性的封閉

仲以為09唔會有得上

仲以為09唔會有得上
Yan 發表於 2023-12-14 22:34

畀面菀之

Long's Music Picks 2023 Week 51

《星光伴我心》睇不厭  
再重讀你寫過信件
只因你發光記憶點  
寧願因此老土不變

陳柏宇的第1首冠軍歌
過往冠軍歌列表:/

01 04 05 01 
懷舊是一種品味 - 陳柏宇
02 08 06 01 
03 03 06 01 
時機已到 - 陳凱詠
04 XX 01 04 
愛的一種練習 - 陳健安
05 07 03 05 
澀谷駅前等 - 林智樂
06 XX 01 06 
我點捨得走 - 藍奕邦
07 05 02 05 
掰掰歌 - 陳凱詠
08 XX 01 08 緊急聯絡人 - Gareth.T
09 XX 01 09 人若海 - dorothy 劉君冬

10 06 02 06 只能給你奏著 - RubberBand

Out... 
XX 01 06 01 在我失去色彩之前多多指教 - per se
XX 02 04 02 之後的一天 - 陳健安
XX 09 01 09 我的世界地圖 - 魏浚笙

XX 10 05 03 日光漂白 - 黃妍

歌曲推薦 
共同渡過 - 張國榮

沒甚麼可給妳 但求憑這闕歌
謝謝妳風雨內 都不退 願陪著我
暫別今天的妳 但求憑我愛火
活在妳心內 分開也像同渡過

BTW 頒獎禮開咗po
投票呢度

6號好勁

6號好勁
Yan 發表於 2023-12-21 23:38

CC信徒忍唔住

Long's Music Picks 2023 Week 52

前行了幾個光年
為何風光倒退雙腳永遠在起點

懸念在糾纏
同行者一轉念一散去也未少見

為昨天賭上明天    為固執抱著成見

等所想閉目都會看得見
別要等    被自己討厭

陳慧敏的第2首冠軍歌
過往冠軍歌列表:莫名哀傷

01 RE 04 01 十年如一日 - 陳慧敏
02 07 03 02 
掰掰歌 - 陳凱詠
03 02 07 01 
04 10 03 04 
只能給你奏著 - RubberBand
05 06 02 05 
我點捨得走 - 藍奕邦
06 04 02 04 
愛的一種練習 - 陳健安
07 XX 01 07 慢半拍 - Gordon Flanders

08 03 07 01 
時機已到 - 陳凱詠
09 08 02 08 
緊急聯絡人 - Gareth.T
10 XX 01 10 你的世界 - 林家謙

Out... 
XX 01 05 01 懷舊是一種品味 - 陳柏宇
XX 02 04 02 澀谷駅前等 - 林智樂
XX 09 01 09 人若海 - dorothy 劉君冬

歌曲推薦 
無名故事 - Kendy Suen

讓我躲於 天邊一方
讓我終於 撕毀的心臟
讓故事 隨葉飄降
傷痕隨 風雨下葬
待轉生 回頭看

支持Week 1冠軍歌 李的世界 =w=

臨尾一星期嚟追分

下個禮拜可以RE幸兒

多謝支持 十年如當日
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

臨尾一星期嚟追分
Yan 發表於 2023-12-27 21:31

講緊邊個追分先

下個禮拜可以RE幸兒
梨胃言 發表於 2023-12-27 21:42

Sorry, not happening

多謝支持 十年如當日
on07111 發表於 2023-12-31 21:19

嗰日唱K有唱...未到第二段verse個friend已經訓著咗...

講緊邊個追分先  

Sorry, not happening  

嗰日唱K有唱...未到第二段verse個friend ...
WZA111 發表於 2024-1-2 13:53

幸兒新一年係咁滑鐵盧。。。

幸兒新一年係咁滑鐵盧。。。
kel_kelvin 發表於 2024-1-2 13:58

禮拜五唔會冇獎掛…