返回列表 發帖
以為樹木真美
梨胃言 發表於 15/1/2023 20:52
唔夠分啦

其實有 
蔓姿2022 年出碟但得一週尾位廢事比
kwanie 發表於 2023-1-15 20:42
Luna Is a Bep呢? JNYBeatz好似都計
iii原來係2021年12月尾出碟

Kwanie Music Awards 2022
年度歌曲
第五位

都係乖乖地唱返人地寫嘅歌咪算
就等你幾時先還返個Live 出嚟

憶年 - 謝安琪 (245)

竟再度 重遇那天相見地點
回望你的側臉在我的旁邊
無奈你早飄遠天邊
舊事物怎變遷
舊事像齣戲都 難被重演

分與合 新與舊 萬化千變
心境都跟世界轉變
心裏邊 舊愛至今未變

曲  Cousin Fung|詞  T-Rexx|編  Cousin Fung|監  Cousin Fung
05>04>05>03>05>04>08>01>02

第四位
心裏邊 舊愛至今未變
實在有點唏噓
但就是著緊過才會痛
就是精彩過才會難忘
縱使短暫
那就徹底瘋一次吧。

Luna Is a Bep呢?  JNYBeatz好似都計  
iii原來係2021年12月尾出碟
69h 發表於 15/1/2023 20:56
咦可以!!

迪迪?

感謝會員 69h 提供
煩請工作人員喺個盃櫃度拎返以下兩個獎座出嚟

年度新晉歌手
- 銅獎

Luna Is A Bep (16)
上榜歌曲|overthinking (16)

[年度新晉歌手 - 銀獎

JNYBeatz (51)
上榜歌曲|靈魂出竅練習曲 (51)

轉頭繼續十大

年度新晉歌手 - 金獎

過去一年出過碟嘅真係隨時雙手數得晒
新人要出碟就更罕有
...
kwanie 發表於 2023-1-15 20:31

莊正算唔算出第一隻碟
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

年度歌曲 第八位

相信首歌比套戲更容易流傳
因為個尾實在太奇怪
九把刀電影又出 ...
kwanie 發表於 2023-1-15 20:45

原來呢首入十大
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

點解我平時已經大概記得邊d歌係好勁走勢都估唔到
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

那就徹底瘋一次吧。

Pretty Crazy!

迪迪?
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:00
點解我平時已經大概記得邊d歌係好勁走勢都估唔到
Nicholas 發表於 15/1/2023 21:08
都算明顯架啦

莊正算唔算出第一隻碟
John 發表於 15/1/2023 21:06
無上榜sorry...
原來呢首入十大
John 發表於 15/1/2023 21:06
好聽嗎?

無上榜sorry...好聽嗎?
kwanie 發表於 2023-1-15 21:09

原來沒上榜

年度歌曲
第四位

低配版《記憶棉》但喺2022 年經已夠用

滴滴金 - 陳宗澤 (245)

人無憾了吧 一起燒過煙花  
滴滴都是愛 似撒下了金沙
煉造我們 這璀燦傳奇
不枉這些年 陪著你 也不顧做箭靶

煙花雖化灰 餘情還是很熾熱嗎
情路雖於 這裡分岔
相處盡頭 並不是 戀愛盡頭
在那邊 等我 別怕

曲  徐浩|詞  黃偉文|編  徐浩 / 黃兆銘|監  徐浩
01>03>03>02>03>01>08

第三位
一段關係結束
滿腦子都是自責、內疚和掛念
但沒有關係是長久的
倒不如逆來順受
成長的洪流之中
人來人往根本就是等閒事
痛多幾次就好。

得第三

得第三
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:12
因為一二位係更喜歡lol

年度歌曲
第三位

當你聽過Cover 你就明白點解唱得好聽反而好聽
喃喃自語嘅感覺係佢先做得到

某種老朋友 - 林家謙 (246)

某種老朋友    各撐一葉舟

總少不免驟然遇上當然就
為美好光影感激可以隨身走
就讓迎面變背後   
(相親相愛何曾會這樣荒謬)
沒有傷春的我看一看枯葉伴晚秋

曲  澤日生|詞 林夕|編  林家謙|監  澤日生 / 林家謙
09>03>03>07>07>08>06>07>01> X >03

第二位
道不同不相為謀
只要沒有傷害別人
所有價值一律平等
沒有誰比誰更高尚
去資格批評別人生存方式資格何在?
世界太壞
繼續下流又何干?

當你聽過Cover 你就明白點解唱得好聽反而唔好聽
kwanie 發表於 2023-1-15 21:16

Agree

有事做遲了入場…
果然好姿持Triple G

有迪迪金
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

Agree
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:18
真係最佳例子
原來全是技巧都係唔得掂
有事做遲了入場…
果然好姿持Triple G

有迪迪金
MCmatt 發表於 15/1/2023 21:19
正頭正路啦

年度歌曲
第二位

難度大到首歌Live 係唔會唱到
特別係嗰下 Scream,不過聽落就是爽。

下流社會 - 陳蕾 (247)

哪怕給標籤懶惰廢青 
也要守好心那份潔凈 
沒按你的綱領 太不尊敬  
辭請這種啞口吞聲 
下半生只想半夢半醒 
過每一天都有悟有命 
不打擾你的富足美景 
請你都不要干涉這種低慾望社會烏蠅 

曲  陳蕾|詞 陳蕾|編  Mike Orange|監  Mike Orange
09>05>04>05>07>06>02>01>04>09

年度至尊歌曲
千錯萬錯都是我錯
有問題的只會是我
一定是我做得不夠好
不符合你心中的 Checklist
但一次機會也沒有。

年度歌曲 第三位

喃喃自語嘅感覺 ...

點會年第三㗎咁屈上去

真係最佳例子
原來全是技巧都係唔得掂正頭正路啦
kwanie 發表於 2023-1-15 21:20

真係只有家ling先做到嘅感覺
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

年度至尊歌曲

咦好似講中晒咁添…

厭惡物圖鑑 - 陳健安 (247)

太寂寞 待你發落
無謂地填補萬頁
厭惡目錄叫 墮落
塗劃着這空殼 全面拋低知覺
求誰切割
最後 所憎的就是我吧
前提亂講幾多
都修飾不到大話
直到吹熄殘存火花
才察覺我每寸退化

曲  謝芊彤|詞  Oscar|編  賴映彤|監  陳健安 / 賴映彤
05>01>08>02>07>04>06>04>08>07

恭喜On仔
69h 發表於 15/1/2023 21:23
終於坐正

年度歌曲 第三位

非常同意
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

年度唱片

過去呢一年出版唱片少之有少
以下三個得獎嘅單位
都交出幾唔錯嘅作品
都算幾正路所以都唔洗大家估
21:33 開估!

頭九位啲分都超近

年度唱片
銅獎

傳統公司有傳統公司好
起碼都仲會要求旗下歌手出碟賣下
都叫做產量充足先
由21 年底帶落嚟嘅呢個Project
令佢搵得返佢想唱嘅嘢
同時平衡到大眾嘅要求
唔錯~~

The Fight Goes On - 陳柏宇 (456)
上榜歌曲|墬落 (21)
     命盡頭 (75)
冠軍歌曲|有我 (171)
     有天 (189)

年度唱片 銅獎

傳統公司有傳統公司好
起碼都仲會要求旗下歌手出碟賣下
都叫做產 ...
kwanie 發表於 2023-1-15 21:33

得銅獎
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

年度唱片
銀獎

聽佢話做呢隻碟都有啲耐
等到年尾先正式面世
分開聽可能係會有啲悶
但當夜闌人靜嘅時候
想放鬆嘅話都係好選擇
相當舒服但又未至於好易瞓著

daughter - 衛蘭 (472)
上榜歌曲|風靡 (57)
     呼吸之間 (51)
     我的視角 (15)
亞軍歌曲|現代戀愛安全手冊 (109)
冠軍歌曲|Little Miss Janice (182)
     sshhh… (58)

年度唱片 銀獎

聽佢話做呢隻碟都有啲耐
等到年尾先正式面世
分開聽可能係會有啲 ...
kwanie 發表於 2023-1-15 21:38

以為蘭係金,咁JF攞啦

Love & Loss

我覺得唔係 JF

以為蘭係金,咁JF攞啦
MCmatt 發表於 15/1/2023 21:38
Love & Loss
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:40
大家都鬥BAN 咗一首lol
得銅獎
Nicholas 發表於 15/1/2023 21:36
好過叱咤無人理

年度唱片
金獎

特登Ban 咗叱咤至尊歌
拎返信徒首歌嚟炒冷飯又有PTSD
都主要係二三PLUG
比較啱初夏風格
其他就還好啦…
不過對手都唔多

MEMENTO - 林家謙 (635)
亞軍歌曲|夏之風物詩 (143)
     記得 (38)
冠軍歌曲|doodoodoo (208)
年度歌曲|某種老朋友 (246)

年度唱片 金獎

都主要係二 ...
kwanie 發表於 2023-1-15 21:42

我已經估錯到唔敢亂up 但我係估中 yeah

竟然都係我謙

年度唱片 金獎

都主要係二 ...

好勁

幕後獎項

嗱嗱趣頒晒先

作曲人大獎
Cousin Fung
(636)

上榜歌曲|塚。愛 (36)
冠軍歌曲|有我 (85.5)
     只想和你吃漢堡 (175)
     有天 (94.5)
年度歌曲|憶年 (245)

作詞人大獎
Oscar
(1958)

上榜歌曲|Could You Just Leave Me Alone (28)
     冬日寂寞考 (6)
     留一天與你喘息 (46)
     信之卷 (74)
     Gotta Go! (14)
     So Deep! (75)
     轉著轉著 (44)
     完全無關的事 (30)
     飄飄 (18)
     在生 (29)
     抹去重來 (20)
     地球候機室 (67)
亞軍歌曲|Call My Name! (95)
     輕不著地 (118)
     夏之風物詩 (143)
     疊疊 (107)
冠軍歌曲|北極熊的遺言 (66)
     解答 (111)
     我在 (107)
     三個字 (105)
     報復式浪漫 (104)
     創作者的派對 (218)
     Take A Breath (85.5)
至尊歌曲|厭惡物圖鑑 (247)

編曲人大獎
黃兆銘
(832.5)

上榜歌曲|及時行樂 (23.67)
     留班同學 (16.33)
     約 (3)
     憑實力單身 (9.5)
     無證騎士 (41)
     有今生沒來世 (69)
     We All Are (2.5)
     塚。愛 (18)
     生活復常 (11.5)
季軍歌曲|納斯卡線 (42.5)
冠軍歌曲|小心地滑 (88.5)
     老派約會之必要 (114)
     只想和你吃漢堡 (175)
     地球上的最後一朵花 (95.5)
年度歌曲|滴滴金 (122.5)

監製大獎
徐浩
(1097)

上榜歌曲|修養動物 (46)
     及時行樂 (142)
     憑實力單身 (19)
     Mask Off (40)
     We All Are (5)
     Overkill (67)
     生活復常 (23)
冠軍歌曲|三個字 (105)
     小心地滑 (177)
     老派約會之必要 (228)
年度歌曲|滴滴金 (245)

22:05 返嚟先嚟組合

我覺得唔係 JF
Nicholas 發表於 15/1/2023 21:41
我已經估錯到唔敢亂up 但我係估中 yeah
Nicholas 發表於 15/1/2023 21:43
叻~~
竟然都係我謙
MCmatt 發表於 15/1/2023 21:43
好勁
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:44
都合理嘅

生生 幾時再出首三個字質素㗎…

亂估MC男金

好過叱咤無人理

呢度都唔算多人理陰功

還是雙謙其中之一?
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

年度唱片 銀獎

聽佢話做呢隻碟都有啲耐
等到年尾先正式面世
分開聽可能係會有啲 ...
kwanie 發表於 2023-1-15 21:38

Janice應該冇女金 恭喜定泳兒女金先

呢度都唔算多人理陰功
Nicholas 發表於 2023-1-15 21:54

印象中有五個榜或以上年度最佳唱片或唱片金,未致於冇人理,希望有更多榜主欣賞呢隻唱片啦。

應該係謙b金

亂估MC男金
梨胃言 發表於 15/1/2023 21:52
還是雙謙其中之一?
ayckwan 發表於 15/1/2023 21:55
應該係謙b金
MCmatt 發表於 15/1/2023 22:00
good guess!

生生 幾時再出首三個字質素㗎…
MCmatt 發表於 15/1/2023 21:51
首先要有歌
呢度都唔算多人理陰功
Nicholas 發表於 15/1/2023 21:54
印象中有五個榜或以上年度最佳唱片或唱片金,未致於冇人理,希望有更多榜主欣賞呢隻唱片啦。 ...
ambrose121 發表於 15/1/2023 22:00
咁都好啲
JOKE!
69h 發表於 15/1/2023 22:01
都無101 當年唔小心比咗金咁癲