返回列表 發帖
可能大家唔係咁鍾意乾...都係鍾意濕濕的濕濕的

WZA111 發表於 2022-12-23 07:07

AK又贏
在這畢生不滅 無極的狀態

LM支持!!!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

虛榮同 LFE 告急!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持,已投 !

花鼠原來已經過咗MC同迪迪
梨胃言 發表於 2022-12-23 13:17

迪迪又贏翻啦

AK又贏
losyes 發表於 2022-12-23 20:04

聽講Team AK無一獲獎

LM支持!!!
JayantL 發表於 2022-12-24 00:17
支持,已投 !
chanchan0909 發表於 2022-12-27 08:19

多謝!!

虛榮同 LFE 告急!
616.1314 發表於 2022-12-25 21:51

LFE先係 另外嗰首算啦

聽日公佈提名名單 (如無意外)

提名名單

i.) 新人三甲
有上榜新人即獲得提名,最後由榜主挑選三甲得主。
COLLAR
張蔓莎
李駿傑
Wolfe
雲浩影
kayan9896
林君蓮
YUTA
何卓彥
蘇麗珊

ii.) 年度歌曲 1-15位
榜主從五十三週冠軍歌中挑選十五首單曲。
名單詳見 #5

iii.) 年度專輯 1-5位
專輯內有五首歌曲或以上,並且有歌曲曾於今年獲得三甲位置即可候選。榜主亦可額外提名不多於三張專輯。 最後由榜主挑選得獎專輯。

《MEMENTO》林家謙
《WHY AM I HERE》張蔓姿
《When The Sun Goes Dark》周國賢
《Dark light of the soul》泳兒
《如是我聞》Luna Is A Bep
《Time & Faith》李幸倪
《Genesis》Merry Lamb Lamb
《亞水》Jan Curious
《跟你開玩笑》my little airport
《to be honest》Gareth. T
《Now You See Me》Anna hisbbuR
《deca》per se
《Daughter》衛蘭
《The Cloud》雲浩影
《Love & Loss》馮允謙

額外提名:
《YESTERDAY'S IMPRESSIONS》Jonathan Yang
《折墮忘形》黃衍仁

iv.) 幕後獎項
由榜主於每個範疇提名5-7首作品為單位。

最佳作曲人
Claudia Koh 〈靈魂之窗〉
周國賢 〈太平道〉
馮穎琪 〈Little Fires Everywhere〉
盧廣仲 〈doodoodoo〉
藍奕邦 〈圍牆倒下前〉

最佳填詞人
Serrini 〈樹木真美〉
Luna Is A Bep / OJ Reambillo 〈嗰一晚〉
王樂儀 〈風靡〉
林阿P〈嘔吐〉
藍奕邦 〈圍牆倒下前〉
關勁松 〈關你屁事〉

最佳編曲人
@tombeats.bass〈風靡〉
@tombeats.bass / hirsk / Voel〈自然變態〉
The Hertz 〈人〉
Yuki Lovey 〈點點〉
per se 〈竊竊詩〉
關勁松的Astrology〈關你屁事〉

最佳單曲製作人
Jonathan Yang 〈NINA〉
Luna Is A Bep 〈嗰一晚〉
王嘉儀 〈淹悶〉
林阿P 〈細胞〉
李一丁〈一樣〉
蘇道哲 〈Wanna Be Like You〉
關勁松的Astrology〈關你屁事〉

iv.) 幕後獎項

最佳作曲人
周國賢 〈 ...
WZA111 發表於 2022-12-28 18:01

支持Claudia!!!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

提名名單

i.) 新人三甲
COLLAR
張蔓莎
李駿傑
Wolfe
雲 ...
WZA111 發表於 2022-12-28 17:57

有林君蓮都無鍾柔美
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

iv.) 幕後獎項

最佳作曲人
周國賢 〈 ...
WZA111 發表於 2022-12-28 18:01
支持 SOPHY!!

估榜主最愛嘅MEMENTO會拎獎

omg 製作人撞四

支持Claudia!!!
JasOh103 發表於 2022-12-28 18:31
Gin粉嘅唯一寄望

有林君蓮都無鍾柔美
616.1314 發表於 2022-12-28 18:33

有諗過上Breakin' My Heart嘅都

估榜主最愛嘅MEMENTO會拎獎
Yan 發表於 2022-12-28 20:51

最衰我冇估獎 唔係實造畀你

omg 製作人撞四
chachacharlie 發表於 2022-12-28 21:03

咁多

最衰我冇估獎  唔係實造畀你
WZA111 發表於 2022-12-28 22:54

獎品係咪你

提名名單

i.) 新人三甲
COLLAR
張蔓莎
李駿傑
Wolfe
雲 ...
WZA111 發表於 2022-12-28 17:57

邊會無CY同yumi㗎
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

睇錯《MEMENTO》林家謙拎咗年度專輯第一位

支持 許東晴!!!
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

許東晴世一
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

歷年得獎名單 (aka 黑歷史)

年度歌曲
2018 (下半年): 未來見 / 一個女人和浴室 / 困獸·28 / 侘寂 / 沉默的士高 / 愛情是一種法國甜品 / 裸泳 / 人妻的偽術 / Let Us Go Then You And I / 四大發明
2019: 最後的信仰 / 我們的基因 / 波點女皇 / 告別的藝術 / Pretty Crazy / 運動詩歌 / 寂寞就如 / 失戀的人站起來 / 靜謐神林 / 我們都是這樣長大的
2020: 天生二品 / 金都 / 在尋找什麼 / 網絡安全隱患 / 黑夢 / 再度 / 美男子與香煙 / 阿茲與海默 / 未夠癲 / A New Day
2021: QUEEN / 白眉 / 荊棘海 / honest / Find You / 無名故事 / 浮沙 / Little Darling / 深夜浪漫 / 先哭為敬

男三甲
2018: 陳奕迅 / 張敬軒 / 麥浚龍
2019: 陳健安 / 馮允謙 / 麥浚龍
2020: 馮允謙 / 黎曉陽 / 陳健安
2021: MC張天賦 / Gareth. T / 馮允謙

女三甲
2018: 謝安琪 / Gin Lee / 鄧小巧
2019: 謝安琪 / Serrini / 陳蕾
2020: Serrini / 謝安琪 / Gin Lee
2021: 王嘉儀 / 泳兒 / Serrini

組合三甲
2018: RubberBand / Robynn & Kendy / Supper Moment
2019: 小塵埃 / per se / Dusty Bottle
2020: RubberBand / The Hertz / 小塵埃
2021: my little airport / The Hertz / C AllStar

新人三甲 (2019 & 2021)
2019: Dusty Bottle / 林家謙 / The Hertz
2021: 張蔓姿 / MC張天賦 / 石山街

專輯獎 (2020開始)
2020: 《Dear Secret》- Gin Lee
2021: 《SABINA之淚》- my little airport / 《冇有形狀》- 小本生燈 / 《GWENDOLYN》- Serrini

邊會無CY同yumi㗎
MCmatt 發表於 2022-12-29 14:30
前面哥個不了。。

睇錯《MEMENTO》林家謙拎咗年度專輯第一位

支持 許東晴!!!
on07111 發表於 2022-12-29 22:00

掉返轉有機會!!!

許東晴世一
John 發表於 2022-12-29 22:08

靈魂之窗第一次聽就好鍾意

獎品係咪你
Yan 發表於 2022-12-28 23:38

係我個人專輯
收錄十首翻唱汪明荃金曲

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

歷年得獎名單 (aka 黑歷史)

年度歌曲
2018 (下半年): 未來見 / 一個女人和浴室 / 困獸·28 / 侘寂 / 沉默的士高 / 愛情是一種法國甜品 / 裸泳 / 人妻的偽術 / Let Us Go Then You And I / 四大發明
2019: 最後的信仰 / 我們的基因 / 波點女皇 / 告別的藝術 / Pretty Crazy / 運動詩歌 / 寂寞就如 / 失戀的人站起來 / 靜謐神林 / 我們都是這樣長大的
2020: 天生二品 / 金都 / 在尋找什麼 / 網絡安全隱患 / 黑夢 / 再度 / 美男子與香煙 / 阿茲與海默 / 未夠癲 / A New Day
2021: QUEEN / 白眉 / 荊棘海 / honest / Find You / 無名故事 / 浮沙 / Little Darling / 深夜浪漫 / 先哭為敬
WZA111 發表於 2022-12-29 22:36

Talents only

最後幾個鐘投票!

support
gcgoobi 發表於 2022-12-31 20:53

多謝!

Talents only
JasOh103 發表於 2023-1-1 17:29

前幾年都係撞五首 上年兩首
小道消息今年計頭十首 撞嘅數量係2同5中間

最後幾個鐘投票!

多謝!

前幾年都係撞五首 上年兩首
小道消息今年計頭十首 撞嘅數 ...
WZA111 發表於 2023-1-2 20:38

18年其實係四首 不過侘寂都係talent所以先bold
19年 師尊 第一 阿Mi 第十 你係咪千粉

迪迪最後有7票

迪迪最後有7票
梨胃言 發表於 2023-1-3 00:46

美男子與香煙 [15]幸福悶 [6]
虛火 21

21,個gin fin歸隊
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

契契好慘
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

放工入嚟坐住先

18年其實係四首 不過侘寂都係talent所以先bold
19年 師尊 第一 阿Mi 第十 你係咪千粉 ...
JasOh103 發表於 2023-1-2 21:00

睇翻19年 師尊唔值第一但係都會有十大嘅
Mi我都會排翻高啲 (around 5-6)
但係而家最想畀第一個首反而十大唔入 好後悔

至於千粉...得閒咪係囉 唔係都無所謂㗎
迪迪最後有7票
梨胃言 發表於 2023-1-3 00:46

其實比我想像中少

美男子與香煙 [15]幸福悶 [6]
虛火 21

21,個gin fin歸隊
on07111 發表於 2023-1-3 08:58

本身仲想話你數漏咗我但係諗翻嗰年我投咗網絡安全

契契好慘
John 發表於 2023-1-3 09:08

有第五都幾勁!贏咗好多人

其實比我想像中少
WZA111 發表於 2023-1-3 20:04

同夏之風物詩/乾一樣咁好聽

睇翻19年 師尊唔值第一但係都會有十大嘅
Mi我都會排翻高啲 (around 5-6)
但係而家最想畀第一個 ...
WZA111 發表於 2023-1-3 20:04

係咪Will Or

係咪Will Or
JasOh103 發表於 2023-1-3 20:20

原來will or冇十大

入場支持

Long’s Music Picks 2022 年度總結

歡迎大家入場
今年都用咗唔少時間砌呢份得獎名單
最後都總算 稱心滿意
希望大家都會欣賞+支持得獎單位!

(成晚啲 tag 都比較簡陋 希望大家見諒)
首先會頒嘅係年度歌曲
我請咗一班女歌手嚟頒
人氣、人棄、有才華、過氣,乜都有 (自己鍾意點 categorise 都得 )
Let’s Go! 比比心 比比心 永不變的標誌

(btw 除咗男女組三甲外都唔理榜分 所以唔存在調位)

放工入嚟坐住先
Yan 發表於 2023-1-3 20:04
辛苦你了

同夏之風物詩/乾一樣咁好聽
梨胃言 發表於 2023-1-3 20:08

gin lee >>> all

係咪Will Or
JasOh103 發表於 2023-1-3 20:20

係圓謊 呢排係咁聽
我都會揀告別的倪術

原來will or冇十大
weiquan 發表於 2023-1-3 20:28

美男子咪有

入場支持
chachacharlie 發表於 2023-1-3 20:30

多謝

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十五位

剩我一人飄 想飄往幸福處
星星掛夜空卻沒氣力撐到那麼遠

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十五位
lately - moon tang

曲:moon tang
詞:moon tang / Gareth.T
編 : Gareth.T / Co-arranger: Nicholas Cheung
監 : Gareth.T / Jerold Chu

Yeah you hated everything I love the most
You’re so damn hard to impress
But baby you
Are what I love the most

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十四位

疑神 似鬼
論白雲無黑白
我已還我清白
從來沒結果
大事談論
天天占卜變卦

剩我一人飄 想飄往幸福處
星星掛夜空卻沒氣力撐到那麼遠 ...
WZA111 發表於 2023-1-3 20:32

幸福悶2.0

幸福悶2.0
on07111 發表於 2023-1-3 20:36

環球女歌手都好鍾意嘅幸福

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十四位
人 - The Hertz

曲:The Hertz
詞:Him Hui @ The Hertz
編:The Hertz
監:The Hertz

你看我 是人嗎
你看你 是神嗎
我知我 是人在叫喊

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十三位

我怕那是幻象這是現實誰和誰從沒有一起
我怕燭光一熄失約是你 oh… no… no…

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十三位

我怕那是幻象這是現實誰和誰從沒有一起
我怕燭光一熄失約是你 oh… no… no…
WZA111 發表於 2023-1-3 20:38

悶morrow

D tag有啲難 亂估係大巧

悶morrow
on07111 發表於 2023-1-3 20:40
亞軍歌嚟。。

D tag有啲難 亂估係大巧
Yan 發表於 2023-1-3 20:41

第一個其實係月亮 (moon)

兩種語言 - 鄧小巧

曲:Jade Che
詞:鄧小巧     
編:Jade Che
監:Barry Tam / 鄧小巧

卡加里仍很凍
小島裡刮著南的風
分開引發心口化膿的痛
隔著時差才會懂

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十二位

最後一刻 提琴還剩一個
最後的歌 還可珍惜甚麼
最後想講 毋忘我

亂估Little People

亂估Little People
梨胃言 發表於 2023-1-3 20:45

Good guess! 可惜榜都冇上

估中開心 JF應該冇咁早出掛

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十二位
給缺席的人唱首歌 - 馮允謙

曲:馮允謙
詞:黃偉文   
編:周錫漢
監:周錫漢

同行 或獨活 都不怯懦
分開了嗎 仍可 等某天一起過
這裏塌了 燈摔破
隨天花飛墮
我依然在唱 讓你可 找到我

Long’s Music Picks 2022 年度歌曲 第十一位

戀 情懷做依靠 沿途甜或酸 仍然互相緊扣
戀 從無要分宗教 從無懼槍砲
常寧願一生至死都跟你戀

給缺席的人唱首歌 - 馮允謙

曲:馮允謙
詞:黃偉文   
編: ...
WZA111 發表於 2023-1-3 20:48

咁低