返回列表 發帖

Long's Music Picks 2022 年度總結

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 86 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

13.82% (21)
4.61% (7)
22.37% (34)
19.08% (29)
1.97% (3)
4.61% (7)
10.53% (16)
9.87% (15)
4.61% (7)
8.55% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限

Long’s Music Picks 2022 年度總結 (完整得獎名單 #6)

二零二二,
世界繼續迅速變化,人在變,情亦在變。
繼續由音樂記錄自己的心路歷程。

一想到以前,
比較負面、容易焦慮的我,
或許是經過歲月的沉澱,總算學會樂觀面對生命許多的不如意。

但不安的感覺仍揮之不去。
活在當下,同時快踏上新的旅途,要為未來打算。
躊躇之際,腦海忽然浮現過往珍貴的片段。
每一晚在糾結,不知道走的每一步是否正確。
最後回望一切,能否也就無憾了?

時間:

重溫 提名名單 (#57-59) / 歷年得獎名單 (#70)

投票:
投選榜主根據非正式統計選出最高討論度嘅十個音樂單位嘅 best charting songs(每人兩票)
截止時間:2023.01.03 00:00

今年頒發獎項共 38 個獎項:
i) 男、女、組合三甲 (根據榜分)
ii) 提名制度:
新人三甲
年度單曲 (1-15位)
年度專輯 (1-5位)
幕後獎項 (x4)
投票獎項 (x1)
熱播單位獎項 (x1) (只計算新專輯/新歌播放次數)

黃妍大幅拋離

支持支持

原來榜豬係芊粉

十個CM人氣單位無ak份
在這畢生不滅 無極的狀態

Long's Music Picks 2022冠軍歌列表

Week 01: 團圓說 - 謝安琪
Week 02: Sweet Sweet Christmas - Serrini
Week 03: 生不逢時 - 馮允謙
Week 04: Little Miss Janice - 衛蘭
Week 05: 一樣 - 張蔓姿
Week 06: 葉落冰川 - 泳兒
Week 07: 低調系 - SoWhat
Week 08: 報復式浪漫 - 馮允謙
Week 09: 剎那的 - 張蔓莎
Week 10: 關你屁事 - 關勁松的Astrology
Week 11: lately - moon tang
Week 12: 兩種語言 - 鄧小巧
Week 13: 點點 - Yukilovey
Week 14: 剛好 - 李幸倪
Week 15: 我也難過的 - 吳林峰 / 謝芊彤
Week 16: 醫生我無病 - 藍奕邦
Week 17: LUNCH - my little airport
Week 18: 風靡 - 衛蘭
Week 19: HW1 - 方皓玟
Week 20: 不言自明 - 張蔓姿
Week 21: GIGGLE - Triple G
Week 22: 竊竊詩 - per se
Week 23: 人 - The Hertz
Week 24: confidence - Gareth.T
Week 25: 雷公 - iii / 陳健安
Week 26: Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR
Week 27: 樹木真美 - Serrini
Week 28: 夏之風物詩 - 林家謙
Week 29: 呼吸之間 - 衛蘭
Week 30: 樹木真美 - Serrini
Week 31: 你把我的 - my little airport
Week 32: 虛榮 - 李幸倪
Week 33: 給缺席的人唱首歌 - 馮允謙
Week 34: 嗰一晚 - Luna Is A Bep
Week 35: 竇 - 藍奕邦
Week 36: 自然變態 - 王嘉儀
Week 37: 靈魂之窗 - 李幸倪
Week 38: 18部半 - 泳兒

Week 39: 太平道 - 周國賢
Week 40: ‧‧- - CHANKA  
Week 41: 我唔要再覺得自己廢 (demo) - Luna Is A Bep
Week 42: 精神流亡 - Zarahn
Week 43: 乾 - 張天賦
Week 44: Little Fires Everywhere - 泳兒
Week 45: 不要把冬天衫放回衣櫃 - my little airport
Week 46: 扭擰雪糕屋 - Kiri T
Week 47: 淹悶 - 王嘉儀
Week 48: 氣流 - 雲浩影
Week 49: 圍牆倒下前 - 藍奕邦
Week 50: 坐看雲起時 - 柳應廷
Week 51: 嘔吐 - my little airport
Week 52: 厭惡物圖鑑 - 陳健安
Week 53: Wanna Be Like You - R.O.O.T

得獎名單

年度歌曲
第一位 嘔吐 - my little airport
第二位 嗰一晚 - Luna Is A Bep (feat. OJ Reambillo)
第三位 一樣 - 張蔓姿
第四位 樹木真美 - Serrini
第五位 風靡 - 衛蘭
第六位 竊竊詩 - per se
第七位 靈魂之窗 - 李幸倪
第八位 關你屁事 - 關勁松的Astrology
第九位 自然變態 - 王嘉儀
第十位 太平道 - 周國賢
第十一位 圍牆倒下前 - 藍奕邦
第十二位 給缺席的人唱首歌 - 馮允謙
第十三位 兩種語言 - 鄧小巧
第十四位 人 - The Hertz
第十五位 lately - moon tang

年度專輯
第一位《跟你開玩笑》- my little airport
第二位《折墮忘形》- 黃衍仁
第三位《如是我聞》- Luna Is A Bep
第四位《Dark light of the soul》- 泳兒
第五位《YESTERDAY'S IMPRESSIONS》- Jonathan Yang

女歌手
金獎 Luna Is A Bep| 銀獎 衛蘭| 銅獎 張蔓姿

男歌手
金獎 藍奕邦| 銀獎 馮允謙| 銅獎 周國賢

組合
金獎 my little airport | 銀獎 The Hertz | 銅獎 per se

新人
金獎 張蔓莎| 銀獎 Jeremy 李駿傑 | 銅獎 Cloud 雲浩影

幕後
作曲人 Claudia Koh 許東晴 〈靈魂之窗〉| 填詞人 林阿P〈嘔吐〉| 編曲人 @tombeats.bass〈風靡〉| 單曲製作人 王嘉儀 〈淹悶〉

熱播單位 Beach House

我最喜愛歌曲 樹木真美 - Serrini

獎項統計
4 my little airport (包括 林阿P)
3 Luna Is A Bep
2 The Hertz / 馮允謙 / 藍奕邦 / 周國賢 / 王嘉儀 / per se / 衛蘭 / Serrini / 張蔓姿
1 moon tang / 鄧小巧 / 關勁松的Astrology / Gin Lee / Cloud 雲浩影 / Jeremy 李駿傑 / 張蔓莎 / Jonathan Yang / 泳兒 / 黃衍仁 / Claudia Koh 許東晴 / @tombeats.bass / Beach House

榜豬呢個投票list好有機心

kel_kelvin 發表於 2022-12-20 21:49

邊度有
咁要揀咗冠軍歌先...

kel_kelvin 發表於 2022-12-20 21:49

幾乎全部人都投左兩票但仲係有0分歌手
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

hi

支持我地既新榜主

幾乎全部人都投左兩票但仲係有0分歌手
on07111 發表於 2022-12-20 21:52

可能個個有第3票都會投黃妍/花鼠

支持投票

BARF 好勁

梨胃言 發表於 2022-12-20 21:57

Ian呢

Ian呢
losyes 發表於 2022-12-20 22:30

可能個個有9票一定要投哂 都會投

Ian呢
losyes 發表於 2022-12-20 22:30

A會員會投唔計0票

可能個個有9票一定要投哂 都會投
on07111 發表於 2022-12-20 22:32

唔投邊首

唔投邊首
梨胃言 發表於 2022-12-20 22:33

最後可能 迦迦投票得我一個~~蝦~~

明荃討論度應該高過曬呢堆單位 又係榜主愛將 但係冇歌競選 SO SAD

Support Gin stan!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

崩壞組合 = 專業評審分數
好勁!

小妍小謙告急!

最後可能 迦迦投票得我一個~~蝦~~
on07111 發表於 2022-12-20 22:40

CM上的最後一個迪迪粉
A會員會投唔計0票
梨胃言 發表於 2022-12-20 22:32

A會員出現了!

A會員出現了!
losyes 發表於 2022-12-20 23:54

都係a會員

都係a會員
梨胃言 發表於 2022-12-20 23:59

之前見你地講a會員仲以為係MC粉
仲諗緊關ian咩事

冇睇到可以揀兩首 淨係揀咗一首
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我這位a會員也來投票, 支持樓主
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

如果唔係嘔吐 實投mla

小妍小謙告急!
weiquan 發表於 2022-12-20 23:37

希望大家投一票畀妍
畢竟有兩票 一票投最中意嘅另一票畀妍

真妹衝啊!
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

希望大家投一票畀妍
畢竟有兩票 一票投最中意嘅另一票畀妍
kenneth 發表於 2022-12-21 06:03

你都冇投小妍。。。
又唔投堅le。。。

黃妍大幅拋離
梨胃言 發表於 2022-12-20 21:37

相信專業評審

相信專業評審
on07111 發表於 2022-12-21 09:15

花鼠都有2票

我亂投,廢事劇透自己個榜的十大明知某人喺專業評審大幅拋離,咁當然要投一票射落海啦!

相信專業評審
on07111 發表於 2022-12-21 09:15

果然好有眼光

虛火仲未有14票

支持   幸兒

終於有1票小鹽
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

核數C驗證五強速報(排名不分先後)
Tomorrow - AGA
7月24日大道 - 黃妍
乾 - MC張天賦
地球上的最後一朵花 - 陳卓賢
夏之風物詩 - 林家謙

乾 - MC張天賦
地球上 ...
on07111 發表於 2022-12-21 14:33

環球好似叫員工開緊cm account

乾 - MC張天賦
地球上 ...

連cm都打壓mc
華納全軍覆沒啦

連cm都打壓mc  
華納全軍覆沒啦
losyes 發表於 2022-12-21 19:41

另外Ah K.ho同 JanIce 都未入到最高討論度嘅十個音樂單位,呢兩個對我黎講都優於Aga K,但唔係 top 10 之選,最可惜真係AK。都有相當數量既會員好在乎黃妍,佢先會入到圍,所以即使出乎自己意料,都會表示尊重既;

另外Ah K.ho同 JanIce 都未入到最高討論度嘅十個音樂單位,呢兩個對我黎講都優於Aga K,但唔係 top 10 之 ...
on07111 發表於 2022-12-21 20:20

本身有AK的
但係佢最高得第八 擺出嚟有啲肉酸

LFE!反cup! 力爭最歌

本身有AK的
但係佢最高得第八 擺出嚟有啲肉酸
WZA111 發表於 2022-12-21 20:27

AK嬲爆留言:「我炒自己離開算,你哋慢慢傾」

我這位a會員也來投票, 支持樓主
ayckwan 發表於 2022-12-21 00:49

Support Gin stan!
JasOh103 發表於 2022-12-20 23:09
支持投票
nellyw 發表於 2022-12-20 21:57
hi

支持我地既新榜主
Wonders 發表於 2022-12-20 21:55

多謝大家支持!

小妍小謙告急!
weiquan 發表於 2022-12-20 23:37
崩壞組合 = 專業評審分數
好勁!
ed8671ed 發表於 2022-12-20 23:23

梨胃言 發表於 2022-12-20 21:57

未崩壞組合已經上咗神檯了

黃妍大幅拋離
梨胃言 發表於 2022-12-20 21:37

黃妍的確係大幅拋離

支持   幸兒

終於有1票小鹽
FoldCC 發表於 2022-12-21 13:55
支持董幸兒

我亂投,廢事劇透自己個榜的十大明知某人喺專業評審大幅拋離,咁當然要投一票射落海啦! ...
ambrose121 發表於 2022-12-21 13:18

射落海 = 投虛榮...

你都冇投小妍。。。
又唔投堅le。。。
GaracyTan 發表於 2022-12-21 07:34

Best combination = 幸兒 + 妍

真妹衝啊!
MCmatt 發表於 2022-12-21 06:50

原來咁強勢。。

如果唔係嘔吐 實投mla
kenneth 發表於 2022-12-21 05:41

首首都好好喎!

冇睇到可以揀兩首 淨係揀咗一首
Nicholas 發表於 2022-12-21 00:24

唔知邊位歌手因為咁少咗一票

明荃討論度應該高過曬呢堆單位 又係榜主愛將 但係冇歌競選 SO SAD
liwaynejason 發表於 2022-12-20 22:52

唯有自 plug 嬅麗轉身

BARF 好勁
bagfgfcde 發表於 2022-12-20 22:24

本身以為你 BARF! 好勁嘅 Gin Lee
點知原來真係講緊 BARF...

支持支持

原來榜豬係芊粉
Yan 發表於 2022-12-20 21:41

榜主係暗芊粉呢個事實被篤爆。。

連cm都打壓mc  
華納全軍覆沒啦
losyes 發表於 2022-12-21 19:41
可能大家唔係咁鍾意乾...都係鍾意濕濕的濕濕的

環球好似叫員工開緊cm account
梨胃言 發表於 2022-12-21 14:45

Tomorrow 贏嘅話AGA應該終於會肯翻香港

乾 - MC張天賦
地球上 ...

多謝核數C

夏之風物詩 - 林家謙

花鼠原來已經過咗MC同迪迪