返回列表 發帖
3年大碟屈人機
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

好彩唔係Time & Faith
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:46
見到tag以為係
Yan's music choice 2022 總結
年度大碟除了今年的派台歌 亦會考慮碟中的非本年度派台歌非派台歌
到底邊啲歌係加分 邊啲歌係減分 相信大家都心中有數
Yan 發表於 2022-12-27 20:42

TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮

03. 靈魂之窗
04. 明就明

05. 日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung)
06. 快歌慢想
07. IDK
08. 第二身
09. 日出時讓街燈安睡 (solo version)

見到大家估嘅獎 希望今晚嘅結果唔好嚇親大家
Yan 發表於 2022-12-27 20:37

林家謙
Gin Lee
COLLAR

年度大碟

Dark Light Of The Soul – 泳兒

-------------------------------------------------------- ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:45
好感動好高質 原來tag左美吓N年前大作心中有數

見到tag以為係
TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
05. 日出時讓街燈 ...
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:48

09可以Italic

期待!
WZA111 發表於 2022-12-27 20:32
wow 原來係今晚!
支持 希望美Gin會滿載而歸
JasOh103 發表於 2022-12-27 20:36
Gin Lee女金最驚嚇
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:39
已經入場坐定定啦
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:40
好期待!
kel_kelvin 發表於 2022-12-27 20:41
入場支持
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 20:44
Hellosss
bagfgfcde 發表於 2022-12-27 20:45

歡迎大家

年度歌曲第十位
不要把冬天衫放回衣櫃 – My Little Airport (126)

不要覺得旁人成功是你的關係
每次你的失敗歸咎旁人問題
你要是不敢看見他人的光輝
四季都只會被冬天包圍

一句句歌詞提醒着做人的態度和原則 不要把冬天衫太早放回衣櫃
春天已經到了北風還會再嚟 極盛大的婚禮轉眼已變前妻

作詞:林阿p
作曲:林阿p
編曲:林阿p (electric guitars, acoustic guitars & keyboards)、阿賢 (bass)、阿科 (drums)

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第九位

沒氣息的人 和誰一直接吻

好感動好高質 原來tag左美吓N年前大作心中有數
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:50

好聽

WOOOW Talent 真係 always wins
沒氣息 = AGA
可能係Team AK嘅信之卷?

好彩唔係Time & Faith
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:46

唔係好想頒俾有有九分之二係街燈嘅碟

快歌慢想好明顯係加分
WZA111 發表於 2022-12-27 20:47

Eric Kwok加左好多分

3年大碟屈人機
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 20:47

覺得咁樣好過就咁計分 而家隻隻碟啲歌都橫跨幾年

沒氣息的人係咪要去喘息空間

年度歌曲第九位
意外現場  周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我
情人早不是我 誰可講看錯

聽歌一直也偏愛歌詞能引起共鳴、思考的歌曲
而A0的我對廣東歌最常見的題材:情歌尤其是失戀情歌則難以有共鳴
不過只有首歌夠k 我都會好鐘意

曲:潘鵬展 詞:林寶 編:徐浩/ 黃兆銘 監:徐浩

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第八位
其實我很想改變 但無辦法

你想對失戀情歌有共鳴。。

遲來但到!
環球第一獎

年度歌曲第九位
意外現場 – 周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我

聽歌一直也偏 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:57

恭喜Team Gin!
覺得咁樣好過就咁計分 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:54

同意 我自己頒碟獎都唔睇榜分

真係好意外

見到tag以為係
TrackList:
CD
01. 剛好
02. 虛榮
03. 靈魂之窗
04. 明就明   
05. 日出時讓街燈 ...
liwaynejason 發表於 2022-12-27 20:48

6係加分7係減分

你想對失戀情歌有共鳴。。
WZA111 發表於 2022-12-27 20:58

你唔好令我對失戀情歌有共鳴wor

遲來但到!
環球第一獎
GaracyTan 發表於 2022-12-27 20:59

唯一一獎

年度歌曲第九位
意外現場 – 周殷廷 (134)

別要講 今天你尚愛我

聽歌一直也偏 ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:57

非常高質!!
A咩0 情侶金獎都贏埋
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

年度歌曲第八位
一樣 張蔓姿 (136)

Forget about it never mind
This is my paradise
Forget about the boring life
This is my paradise

依然記得第一次聽到這首歌的時候正面對一個很大的挑戰
要獨自完成一個自己完全不認識、不喜歡的研習
與教授開會討論計劃過後,一邊聽叱咤樂壇 一邊從大學圖書館步行至車站
其間聽到這歌的首播 一句究竟世界怎樣 到底想我點樣
深深打動到我 陪我渡過了今年一個又一個挑戰

曲:張蔓姿 詞:張蔓姿 編:李一丁 / Nic Tsui 監:李一丁

年度歌曲第七位
高貴的 精緻的
猜你虛耗半生的積極而疲累

發現覆唔切大家嘅message

年度歌曲第七位
高貴的 精緻的
猜你虛耗半生的積極而疲累
Yan 發表於 2022-12-27 21:02
虛榮!

深深打動都係得第八
第七位應該係 Gin Lee 喇掛

Gin Lee要出場了嗎?舉定牌先

估唔到tomorrow無冠軍都有第7...
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

7 = 7月24

年度歌曲第七位
虛榮  Gin Lee (141)
走到鬧市中 仍然連忙填洞
方發現至少 年華裡我不虛耗
優雅與虛榮 填充於虛空

曲詞編監都極高質的一首歌
曾經擔心GinLee 會被唱片公司影響
一直唱奇怪、老套的歌曲
Time&Faith中今年推出的歌曲卻證明擔心是多餘的
祝福她未來越過一山有一山美

曲:T-Ma / 馮允謙 詞:王樂儀 編:T-Ma 監:T-Ma

年度歌曲第六位
留不低你才是美
明白曇花早死 無用空歡喜

(Fan Made MV)

個音符寫成七組七字密碼 仍懸浮在空中 奇妙何止七秒

俾大家歡呼一下先!!!

奇怪 = 鬼歌
老套 = 剛好MV

真係好意外
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 21:01

好歌有好報

俾大家歡呼一下先!!!
Yan 發表於 2022-12-27 21:07

Gin Lee! Gin Lee!

突然有歡呼位 係咪唯一出場機會……

虛火

kel_kelvin 發表於 2022-12-27 21:09

淨係可以歡呼一下已經暗示咗...

年度歌曲第六位
滴滴金  陳宗澤 (144)
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦 都撐了十歲
煙火熄了 仍該心足

徐浩交出大路但不罐頭的旋律
第一次聽已經識得跟住唱
成為了年尾其中一首不停單曲循環的洗腦歌曲

作曲:徐 浩 填詞:黃偉文 編曲:黃兆銘 / 徐浩 監製:徐 浩

年度歌曲第五位
鮮花 煙花 風花 問我什麼最動人

俾大家歡呼一下先!!!
Yan 發表於 2022-12-27 21:07

無限大 wow 無窮大 yeah

Thank u next

千fa

迪迪>幸兒
支持AGA stan

年度歌曲第五位
給缺席的人唱首歌  馮允謙 (174)

然而在這瞬間 我已無望
尋回舊日熟悉的眼光
人生上到高處
你卻在星空遠方

雖然自己不太願意浪費一天假期出席無聊的畢業典禮 但亦明白家人希望出席見證
當各家人親戚在現場和直播觀看時 我卻想起數年前去世的祖母
她從小對我寵愛有加 一直見證我人生不同的時刻
亦一直希望能看到我大學畢業
可惜事與願違 惟望她能以另一方式見證 我依然能成為她的驕傲

作曲:馮允謙 填詞:黃偉文 編曲:周錫漢 監製:周錫漢

年度歌曲第四位
留不低 叫病毒
離不開 叫孤獨

Pride in your eyes

先得第五

淨係可以歡呼一下已經暗示咗...
WZA111 發表於 2022-12-27 21:10

kel_kelvin 發表於 2022-12-27 21:09

Gin粉可以離場拎返個飯盒

Thank u next
bagfgfcde 發表於 2022-12-27 21:11

以為會係BARF

年度歌曲第六位
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦  ...
Yan 發表於 2022-12-27 21:11

真係好多K歌

年度歌曲第四位
HW1  方皓玟 (170)

就說聲we are Hong Kongers yea yea yea
世界太好始終不夠香港這味道

其中一個今年十分苦惱的就是去或留的選擇
原先希望年尾前能作出決定 但現在依然是猶豫不決
曾多次與不同朋友討論 可以找到很多理由離去
但對這個城市的愛仍然能勝過一切
離要真正下決定的最終期限剩下數個月
希望能作出一個無悔的決定
我永遠愛你但我未能 投降 讓步 答允

作詞:方皓玟 作曲:方皓玟 編曲:Ariel Lai 監製:許創基

年度歌曲第三位
開一個荊棘海 來荊棘海
能越刺越痛越有未來

得第五

信直覺 亂碰亂行 主角都有份傻
最新一卷 能力值升一波

年度歌曲第六位
就當這故事
命運本給我兩秒鐘幸福
寧逆了蒼天 狠狠繼續
一起再苦  ...
Yan 發表於 2022-12-27 21:11

太好聽了

迪迪>幸兒
支持AGA stan
梨胃言 發表於 2022-12-27 21:12

gaga好似上年903咁以上年女金身分出席食白果

Pride in your eyes
WZA111 發表於 2022-12-27 21:15

為我閃lick像最初...

先得第五
GaracyTan 發表於 2022-12-27 21:16
得第五
梨胃言 發表於 2022-12-27 21:19

計分其實係第一 造馬可恥

加油
69h 發表於 2022-12-27 21:18

Thanks

真係好多K歌
kevinlai1621 發表於 2022-12-27 21:18

本身剩係想二首入一首