返回列表 發帖
係咪YUTA

Cloud?

How about Dark Light Of The Soul嘅泳兒
GaracyTan 發表於 2023-2-26 15:58

隻碟有3冠

啫係啲tag係趕deadline先寫
Yan 發表於 2023-2-26 15:59

新鮮滾熱辣

把握機會 突破框框 唔好畀自己後悔

1. 摯愛十大 - 第四首

願望之翼 - 雲浩影
甚麼應該把握  好不好沒既定形象
甚麼應該可惜  想一想後悔的重量

作曲:徐偉賢
填詞:林若寧
編曲:蘇道哲
監製:蘇道哲
歌手十大次數:2
走勢:02>02>02>04>08>01>01>06

Cloud?
GaracyTan 發表於 2023-2-26 16:03

中了終於

liwaynejason 發表於 2023-2-26 16:05

2021年已經有一首

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第五首
就算天跌下來 仍相信未來 原因很簡單…

2021年已經有一首
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:06
居然係咁

J字頭歌手

有我

Have me

有人喺背後Support真係會令自己放心、放膽好多

1. 摯愛十大 - 第五首

有我 - 陳柏宇
天塌下來  縱使我沒法替你去擋災  
無論傷春悲秋我亦在
伴你共接受無奈

填詞:藍奕邦
編曲:溫翰文、Cousin Fung
監製:Cousin Fung
歌手十大次數:3
走勢:04>03>04>08>06>10>01

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第六首
幫幫我接收戀愛傳的訊號

溫柔暗號 不過呢首好短命咋喎... 雖然話唔按榜分啫

靠自plug搶十大

1. 摯愛十大 - 第六首

溫柔暗號 - 衛蘭
在這一刻輕輕開放了心事
但對他竟不知所以 會默默注視
或怪他揀選的音樂 騷動放肆
任我多想 沒意思 卻想知

作曲:林二汶
填詞:Tim Lui
編曲:Soni Cheng
監製:林二汶
歌手十大次數:19
走勢:02>XX>02>XX>10>08>04>08>01

溫柔暗號 不過呢首好短命咋喎... 雖然話唔按榜分啫
liwaynejason 發表於 2023-2-26 16:16

個機制就係唔想bully啲跨年歌

係 新鮮滾熱辣
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:04

You’re definitely going to hell for saying this
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

個機制就係唔想bully啲跨年歌
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:18
冇跨年嘅五首plugged冠都唔揀

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第七首 及 3. 合唱歌曲獎

同合唱歌曲獎一齊頒嘅原因呼之欲出

合唱歌曲獎候選名單如下:

##       季       歌曲 - 歌手
01        1        月球上碰面 - 薛凱琪、麥浚龍
02        1        Rebound - Anson Kong、王智德
03        3        飄流教室 - 古巨基、呂爵安
04        3        二損一 - 張天賦、洪嘉豪
05        3        Frenemy - 張天賦、洪嘉豪
06        3        自我安慰 - 古巨基、張天賦
07        4        愛回家 - 古巨基、姜濤
08        4        誅神的黃昏 - 王菀之、Serrini

支持誅神的黃昏

You’re definitely going to hell for saying this
JasOh103 發表於 2023-2-26 16:19

我又trigger到你 sorry
唔想offense到任何人 嗰句只係講緊我打啲tag全部都係啱啱諗到先作 可能都寫得唔好... 因為今年係第一年逐首頒 可能真係未必適合做tag 唔好意思!

1. 摯愛十大 - 第七首
Frenemy - 張天賦、洪嘉豪
如和你 幾世割不開 如何相比
懷疑你若太早退出 大志 應該與誰比
未能包尾也預你
你卡關 我打氣

作曲:徐浩、周錫漢
填詞:陳詠謙、林寶
編曲:徐浩、周錫漢
監製:徐浩、周錫漢
歌手十大次數:1 / 2
走勢:03>03>06>08>09>10>09>01

3. 合唱歌曲獎
#         季       歌曲 - 歌手
        3        Frenemy - 張天賦、洪嘉豪
        4        誅神的黃昏 - 王菀之、Serrini
        3        自我安慰 - 古巨基、張天賦

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第八首
就承諾在某年 某一天某地點 再見

支持誅神的黃昏
梨胃言 發表於 2023-2-26 16:23

呢首我都有諗過畀十大 差少少

係唔係afraid
edit: 或者MC

JasOh103 發表於 2023-2-26 16:19

同埋見到你入咗嚟都趁機會講 多謝你表達咗啲感受畀我檢討下 唔同嘅comment/reply都畀到我好多反省嘅機會!

兩首十大

1. 摯愛十大 - 第八首

有天 - 陳柏宇
聚散至今有想像 想幹的事 想見的人
相約於地平那一邊

作曲:Cousin Fung、溫翰文
填詞:周耀輝
編曲:溫翰文、Cousin Fung
監製:Edward Chan、溫翰文、Cousin Fung
歌手十大次數:4
走勢:06>05>02>03>02>02>01
>XX>XX>XX>XX>XX>03>05

係唔係afraid
edit: 或者MC
GaracyTan 發表於 2023-2-26 16:38

MC 即係老派?

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第九首
好似仲有歌手拎到第二首十大!

MC 即係老派?
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:44

來足夠往後日子回味著多好 剛好

雲兒真係好有戲

1. 摯愛十大 - 第九首

密切接觸者 - 雲浩影
並非失去良知 何必帶著毒舌

作曲:徐沛昕
填詞:亞木
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘
歌手十大次數:3
走勢:02>02>03>02>03>03>05>05>04>01

即將頒發

1. 摯愛十大 - 第十首
LOVE

LOVE 快歌慢想 幸兒又可以出嚟唱歌了

快歌慢想 - Gin Lee
快慢了 節奏轉數快慢了
快快快快快活快活快到太易會動搖
過十秒 再過兩秒過廿秒
轉轉轉轉轉動轉動我要教慢我隻錶

作曲:Eric Kwok
填詞:林若寧
編曲:LEONAKA
監製:Eric Kwok
歌手十大次數:5
走勢:02>07>06>10>06>01

快慢了 節奏轉數 ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:57

始終都係EK stan
分分鐘攞埋金曲金

1. 摯愛十大(排名不分先後)
##       季        歌曲 - 歌手
01        1        有我 - 陳柏宇
02        1        情緒勒索 - 艾妮
03        2        願望之翼 - 雲浩影
04        3        虛榮 - Gin Lee
05        3        Frenemy - 張天賦、洪嘉豪
06        3        密切接觸者 - 雲浩影
07        4        意外現場 - 周殷廷
08        4        有天 - 陳柏宇
09        4        快歌慢想 - Gin Lee
10        4        溫柔暗號 - 衛蘭

P.S. 揀完先知個十大list一首Wyman都無

kel_kelvin 發表於 2023-2-26 16:57

鬼歌>>>

始終都係EK stan
分分鐘攞埋金曲金
GaracyTan 發表於 2023-2-26 16:59

IDK~ IDK~

呢首真係遺珠

鬼歌>>>
梨胃言 發表於 2023-2-26 17:02

好多鬼歌stan

BARF! 靈魂之窗 is robbed
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

即將頒發

2. 國語歌曲獎 (所有上榜國語歌曲 - 共12首)
<候選之最:A-Lin (4首)>

01        1        如果可以 - 韋禮安
02        1        想知道你在想什麼 - 周興哲
03        1        我怨 - A-Lin
04        2        聊聊天 - A-Lin
05        2        摯友 - A-Lin
06        3        明天再見 - 韋禮安
07        3        GLORIA - G.E.M.
08        3        獲獎人 - 李榮浩
09        4        天空沒有極限 - G.E.M.
10        4        你不是第一個離開的人 - G.E.M.
11        4        姊妹旅行 - A-Lin
12        4        世界上最重要的人 - 韋禮安

究竟係索尼台灣定係麻辣台灣贏?

呢首真係遺珠
Yan 發表於 2023-2-26 17:03
BARF!  靈魂之窗 is robbed
Humeny 發表於 2023-2-26 17:06
覺得自己成日都有啲controversial嘅想法 不過諗太多真係好攰 心態隨心意算了... 請見諒

恭喜Sony台灣一哥一姐包辦金銀銅 如果系列金曲金又多一首

2. 國語金曲獎
        1        如果可以 - 韋禮安
       2        摯友 - A-Lin
        1        我怨 - A-Lin

即將頒發

4. 戲劇歌曲獎 (所有上榜本地戲劇歌曲 - 共11首)
<候選之最:姜濤 (2首)>

01        1        這種親 - Gin Lee、蕭凱恩
02        1        分岔路 - 鄭欣宜
03        1        狠愛狠愛你 - 王菀之
04        1        You & Me - 梁詠琪
05        2        天荒不老 - HANA
06        2        漸漸地 - 吳啟洋
07        3        風雨不改 - 姜濤
08        4        愛回家 - 古巨基、姜濤
09        4        重新介紹 - 邱士縉
10        4        美麗戰場 - JW
11        4        同居陌生人 - 盧瀚霆

天后中天后坐咗好耐
支持狠愛狠愛李

估金Gigi Leung

其實2022年睇嘅戲或者劇少咗好多 所以無乜劇歌因為套戲或者劇而加到分 恭喜菊兒終於攝到位首奪劇歌金獎

4. 戲劇歌曲獎
        2        天荒不老 - HANA
        2        分岔路 - 鄭欣宜
        4        愛回家 - 古巨基、姜濤

BARF!