返回列表 發帖

[Dec/19/2022] daughter - 衛蘭 (CD)

歌手:衛蘭
唱片名稱:daughter
唱片封面:

推出日期:2022/12/19
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 呼吸之間
2. 風靡
3. 我的視角
4. Little Miss Janice
5. 現代戀愛安全手冊
6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…

附加資料:
Janice 衛蘭 2022 女性班底概念專輯《daughter》
鬆開束縛,欣賞自己最赤裸的身體,感應自己最真摯的內心
每一寸敏感的神經,每一顆感性的心靈,
也是上天賜予每一位女性最珍貴的禮物。
可是,
成長的殘酷、社會的冷漠,
輕易使神經受損、把心靈摧毀,
女性為了保護自己,
迫不得已裹上一層又一層厚厚的衣裳。
假使種種束縛使你疲累,
請你容許自己至少擁有一張專輯的時間,
去鬆開束縛,
欣賞自己最赤裸的身體,
感應自己最真摯的內心。
《daughter》這張大碟從構思到完成製作,耗時超過一年,是衛蘭 (Janice) 一直以來很想做的一張概念專輯。這張碟有超過九成的創作班底成員也是女性,以女性的視角去解構「女性自主」這個題目,並希望聽眾在聆聽的過程中暫時放下一切成見,全心全意地投入這趟溝通及療癒的旅程。
Janice及團隊也在實體專輯的部份花了不少心思。封面上的Janice穿上最簡約的服裝,在一個破舊的環境中面露笑容,透露出一絲真誠。而值得一提的是,包裝運用了特別的墨水去印刷,如果用手輕輕擦拭包裝的特定位置,專輯會散發出一陣淡淡的、類似檀木及檜木的天然香氣。

出處:Sky Music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

一日出兩隻實體碟, LanB好勁
是咪完約所以要急住出哂佢

封面好誘人
6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…
789係咩事

封面好誘人789係咩事
liwaynejason 發表於 2022-12-15 11:39

好瘦
邊首係Shimica

恭喜出到碟
封面靚啊
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

封面不錯。
不過track7 、8、9,三首會不會只有一首是真正的歌曲…

which one is ivana
which one is eman

Must buy!!!

略嫌個字體簡陋

有首janice作曲
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

封面好靚
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

而值得一提的是,包裝運用了特別的墨水去印刷,如果用手輕輕擦拭包裝的特定位置,專輯會散發出一陣淡淡的、類似檀木及檜木的天然香氣。

諗起黃妍第一隻碟有咖啡味
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

LAN B人生第一首五台冠軍歌

希望年底有D好成績,加油加油
唔知完約之後會點了。
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Lan B Ver. 九道痕跡x黃鹽說
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

封面係幾靚
er...但呢個應該係2012年嘅蘭貴妃?!?!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好瘦
邊首係Shimica
GaracyTan 發表於 2022-12-15 11:41

7 。。。

which one is 黃妍

應該搵作曲家/監製Kay…

影到蘭B好後生 再對比下瑜珈封面

重諗緊今年趕唔趕得切出
好彩~~ 19號要大出血了

攝影師要加人工
寰亞學吓嘢唔該
在這畢生不滅 無極的狀態

which one is 東京人壽作曲家 祖兒
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

CLS,蘭B邊有咁瘦?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

至尊碟

回復 13# Kenny

華納同新城舊年鬧翻 唔係嘅話 舊年已經五台冠,所以其實都無所謂啦。
    繼續有得聽蘭B唱歌就好滿足
Life was a willow and it bent right to your wind.

出碟都5派歌
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

2022年內趕得切出

後面3首英文歌好似幾ok

1. 呼吸之間
曲:Robynn Yip|詞:甄敏延|編:賴映彤|監:賴映彤
假如你活於不安之間,而感到心力交瘁,不如垂下雙手、停下腳步,讓一切 be still,專注於自己的呼吸之間。

2. 風靡
曲:SOPHY 王嘉儀|詞:王樂儀|編:@tombeats.bass|監:SOPHY 王嘉儀
某天你將化成風,捲走前塵、刮起禁忌、換掉常理,輕盈而自若地風靡整個世界。

3. 我的視角
曲:馮穎琪|詞:馮穎琪|編:Joyce Cheung / Anna Fan / Anna Lo / XTIE|監:馮穎琪
當你迷失時,不妨合上雙眼,用一個闡新的角度去凝望,在那盲點的黑暗裡、屬於你的視角裡,找回迷失了的自己。

4. Little Miss Janice
曲:Kiri T|詞:鍾說|編:Kiri T|監:Kiri T
你話……女人要高貴大方,女人要出得廳堂入得廚房,女人要斯文有禮,女人要blah blah blah……你愛嗰個係表面嘅Janice,但你見過真正嘅我未?Ladies and Gentlemen,Little Miss Janice 登場。

5. 現代戀愛安全手冊
曲:梁嘉茵|詞:梁嘉茵|編:許崇謙|監:許崇謙 / 梁嘉茵
如果愛人之前,不懂得擁抱不安、擁抱寂寞、擁抱自己,如何保護自己脆弱敏感的心臟,如何愛得更「安全」?

6. 溫柔暗號
曲:林二汶|詞:Tim Lui|編:Soni Cheng|監:林二汶 / 衛蘭
當你在恍神間突然察覺,房間的燈光化開了,周遭的空氣溫暖了,心跳、呼吸的迴響更加實在了,請你更仔細地、赤裸地感受這份戀愛的感覺。

7. Ribbon
曲:衛蘭 / SHIMICA|詞:衛蘭 / SHIMICA|編:SHIMICA|監:SHIMICA
面對你,我願意解開心頭的結,卸下一切,將最真實的自己以優美的姿態呈現你眼前。

8. Ghost
曲:衛蘭 / cehryl|詞:衛蘭 / cehryl|編:cehryl|監:cehryl
傷痛所留下的殘影,烙印在你最敏感的神經上,時間洗不走、努力擦不掉,更使你疲累不堪,無力前行。

9. sshhh…
曲:岑寧兒|詞:岑寧兒|編:Joyce Cheung|監:岑寧兒
既然你窮盡力氣,傷痛也揮之不去,不如讓它成為你當下的一部份,允許自己擁有片刻的軟弱無力,讓自己在寂靜的空氣中了解它、消化它、感受它。

Honorary daughters:
@tombeats.bass
許崇謙

衛蘭 Janice Vidal -《DAUGHTER》 全碟試聽
GaracyTan 發表於 2022-12-16 18:15
06 溫柔暗號 & 07 Ribbon 兩張照片似賣性感噴血 Lingerie 廣告

6-8似年度級大作
果然啲好野去晒Sidetrack度
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

阿啜霉到係呢張專輯都出現唔到

好彩冇走數,有碟出,不過哩個排序唔知有冇啲咩高深嘅內涵,定喺又係9排
考完試啦
୧(๑•̀ᴗ•́๑)୨

好想快啲聽 track 8

後四 睇牌面 好期待

789三首全新創作英文歌,6都好有大歌格,其實bonus track 可以放埋dating rules 真大碟
Life was a willow and it bent right to your wind.

出碟會唔會plug 下歌呢
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

track 7最正啊
覺得Track 6、7、8、9正過派台歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…

得一首係中文。。其他係英文???

出碟會唔會plug 下歌呢
ricnature 發表於 2022-12-17 22:32

棄將。。無可能了。。

衛蘭下年去讀書啦。。去外國。。再見蘭B。。

華納最後一隻碟啦。。

回復 40# kk8733

係 廣東歌得二汶作曲嘅呢首 track6,上面有人share左全碟試聽

06 溫柔暗號 & 07 Ribbon 兩張照片似賣性感噴血 Lingerie 廣告
boy4dudes 發表於 2022-12-16 19:39

轉型行性感路線不錯。。

回復  kk8733

係 廣東歌得二汶作曲嘅呢首 track6,上面有人share左全碟試聽 ...
babyshark 發表於 2022-12-18 17:32

即係無新歌派台。。

即係無新歌派台。。
kk8733 發表於 2022-12-18 17:47

最後一首同yoyo既sshhh…係中英文夾集的

新歌最好聽係 溫柔暗號。Ribbon

衛蘭下年去讀書啦。。去外國。。再見蘭B。。

華納最後一隻碟啦。。 ...
kk8733 發表於 2022-12-18 16:06

下年集中谷衛詩啦咁

果然最好既都係6-8

Spotify upload 日期係 5月24