返回列表 發帖

[Dec/19/2022] daughter - 衛蘭 (CD)

歌手:衛蘭
唱片名稱:daughter
唱片封面:

推出日期:2022/12/19
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 呼吸之間
2. 風靡
3. 我的視角
4. Little Miss Janice
5. 現代戀愛安全手冊
6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…

附加資料:
Janice 衛蘭 2022 女性班底概念專輯《daughter》
鬆開束縛,欣賞自己最赤裸的身體,感應自己最真摯的內心
每一寸敏感的神經,每一顆感性的心靈,
也是上天賜予每一位女性最珍貴的禮物。
可是,
成長的殘酷、社會的冷漠,
輕易使神經受損、把心靈摧毀,
女性為了保護自己,
迫不得已裹上一層又一層厚厚的衣裳。
假使種種束縛使你疲累,
請你容許自己至少擁有一張專輯的時間,
去鬆開束縛,
欣賞自己最赤裸的身體,
感應自己最真摯的內心。
《daughter》這張大碟從構思到完成製作,耗時超過一年,是衛蘭 (Janice) 一直以來很想做的一張概念專輯。這張碟有超過九成的創作班底成員也是女性,以女性的視角去解構「女性自主」這個題目,並希望聽眾在聆聽的過程中暫時放下一切成見,全心全意地投入這趟溝通及療癒的旅程。
Janice及團隊也在實體專輯的部份花了不少心思。封面上的Janice穿上最簡約的服裝,在一個破舊的環境中面露笑容,透露出一絲真誠。而值得一提的是,包裝運用了特別的墨水去印刷,如果用手輕輕擦拭包裝的特定位置,專輯會散發出一陣淡淡的、類似檀木及檜木的天然香氣。

出處:Sky Music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

一日出兩隻實體碟, LanB好勁
是咪完約所以要急住出哂佢

封面好誘人
6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…
789係咩事

封面好誘人789係咩事
liwaynejason 發表於 2022-12-15 11:39

好瘦
邊首係Shimica

恭喜出到碟
封面靚啊
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

封面不錯。
不過track7 、8、9,三首會不會只有一首是真正的歌曲…

which one is ivana
which one is eman

Must buy!!!

略嫌個字體簡陋

有首janice作曲
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

封面好靚
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

而值得一提的是,包裝運用了特別的墨水去印刷,如果用手輕輕擦拭包裝的特定位置,專輯會散發出一陣淡淡的、類似檀木及檜木的天然香氣。

諗起黃妍第一隻碟有咖啡味
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

LAN B人生第一首五台冠軍歌

希望年底有D好成績,加油加油
唔知完約之後會點了。
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Lan B Ver. 九道痕跡x黃鹽說
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

封面係幾靚
er...但呢個應該係2012年嘅蘭貴妃?!?!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好瘦
邊首係Shimica
GaracyTan 發表於 2022-12-15 11:41

7 。。。

which one is 黃妍

應該搵作曲家/監製Kay…

影到蘭B好後生 再對比下瑜珈封面

重諗緊今年趕唔趕得切出
好彩~~ 19號要大出血了

攝影師要加人工
寰亞學吓嘢唔該
在這畢生不滅 無極的狀態

which one is 東京人壽作曲家 祖兒
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

CLS,蘭B邊有咁瘦?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

至尊碟

回復 13# Kenny

華納同新城舊年鬧翻 唔係嘅話 舊年已經五台冠,所以其實都無所謂啦。
    繼續有得聽蘭B唱歌就好滿足
Life was a willow and it bent right to your wind.

出碟都5派歌
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

2022年內趕得切出

後面3首英文歌好似幾ok

1. 呼吸之間
曲:Robynn Yip|詞:甄敏延|編:賴映彤|監:賴映彤
假如你活於不安之間,而感到心力交瘁,不如垂下雙手、停下腳步,讓一切 be still,專注於自己的呼吸之間。

2. 風靡
曲:SOPHY 王嘉儀|詞:王樂儀|編:@tombeats.bass|監:SOPHY 王嘉儀
某天你將化成風,捲走前塵、刮起禁忌、換掉常理,輕盈而自若地風靡整個世界。

3. 我的視角
曲:馮穎琪|詞:馮穎琪|編:Joyce Cheung / Anna Fan / Anna Lo / XTIE|監:馮穎琪
當你迷失時,不妨合上雙眼,用一個闡新的角度去凝望,在那盲點的黑暗裡、屬於你的視角裡,找回迷失了的自己。

4. Little Miss Janice
曲:Kiri T|詞:鍾說|編:Kiri T|監:Kiri T
你話……女人要高貴大方,女人要出得廳堂入得廚房,女人要斯文有禮,女人要blah blah blah……你愛嗰個係表面嘅Janice,但你見過真正嘅我未?Ladies and Gentlemen,Little Miss Janice 登場。

5. 現代戀愛安全手冊
曲:梁嘉茵|詞:梁嘉茵|編:許崇謙|監:許崇謙 / 梁嘉茵
如果愛人之前,不懂得擁抱不安、擁抱寂寞、擁抱自己,如何保護自己脆弱敏感的心臟,如何愛得更「安全」?

6. 溫柔暗號
曲:林二汶|詞:Tim Lui|編:Soni Cheng|監:林二汶 / 衛蘭
當你在恍神間突然察覺,房間的燈光化開了,周遭的空氣溫暖了,心跳、呼吸的迴響更加實在了,請你更仔細地、赤裸地感受這份戀愛的感覺。

7. Ribbon
曲:衛蘭 / SHIMICA|詞:衛蘭 / SHIMICA|編:SHIMICA|監:SHIMICA
面對你,我願意解開心頭的結,卸下一切,將最真實的自己以優美的姿態呈現你眼前。

8. Ghost
曲:衛蘭 / cehryl|詞:衛蘭 / cehryl|編:cehryl|監:cehryl
傷痛所留下的殘影,烙印在你最敏感的神經上,時間洗不走、努力擦不掉,更使你疲累不堪,無力前行。

9. sshhh…
曲:岑寧兒|詞:岑寧兒|編:Joyce Cheung|監:岑寧兒
既然你窮盡力氣,傷痛也揮之不去,不如讓它成為你當下的一部份,允許自己擁有片刻的軟弱無力,讓自己在寂靜的空氣中了解它、消化它、感受它。

Honorary daughters:
@tombeats.bass
許崇謙

衛蘭 Janice Vidal -《DAUGHTER》 全碟試聽
GaracyTan 發表於 2022-12-16 18:15
06 溫柔暗號 & 07 Ribbon 兩張照片似賣性感噴血 Lingerie 廣告

6-8似年度級大作
果然啲好野去晒Sidetrack度
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

阿啜霉到係呢張專輯都出現唔到

好彩冇走數,有碟出,不過哩個排序唔知有冇啲咩高深嘅內涵,定喺又係9排
好攰,但係都未温曬,可以收檔
( ´•̥̥̥ω•̥̥̥` )

好想快啲聽 track 8

後四 睇牌面 好期待

789三首全新創作英文歌,6都好有大歌格,其實bonus track 可以放埋dating rules 真大碟
Life was a willow and it bent right to your wind.

出碟會唔會plug 下歌呢
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

track 7最正啊
覺得Track 6、7、8、9正過派台歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

6. 溫柔暗號
7. Ribbon
8. Ghost
9. sshhh…

得一首係中文。。其他係英文???

出碟會唔會plug 下歌呢
ricnature 發表於 2022-12-17 22:32

棄將。。無可能了。。

衛蘭下年去讀書啦。。去外國。。再見蘭B。。

華納最後一隻碟啦。。

回復 40# kk8733

係 廣東歌得二汶作曲嘅呢首 track6,上面有人share左全碟試聽

06 溫柔暗號 & 07 Ribbon 兩張照片似賣性感噴血 Lingerie 廣告
boy4dudes 發表於 2022-12-16 19:39

轉型行性感路線不錯。。

回復  kk8733

係 廣東歌得二汶作曲嘅呢首 track6,上面有人share左全碟試聽 ...
babyshark 發表於 2022-12-18 17:32

即係無新歌派台。。

即係無新歌派台。。
kk8733 發表於 2022-12-18 17:47

最後一首同yoyo既sshhh…係中英文夾集的

新歌最好聽係 溫柔暗號。Ribbon

衛蘭下年去讀書啦。。去外國。。再見蘭B。。

華納最後一隻碟啦。。 ...
kk8733 發表於 2022-12-18 16:06

下年集中谷衛詩啦咁

果然最好既都係6-8

Spotify upload 日期係 5月24