返回列表 發帖

[Nov/19/2022] 無綫電視 55 周年大碟 - 經典.傳承 - VA (CD)

歌手:VA
唱片名稱:無綫電視 55 周年大碟 - 經典.傳承
唱片封面:

推出日期:2022/11/19
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 上海灘 - 譚俊彥 / 陳山聰 / 袁偉豪 / 冼靖峰 / 張馳豪 / 黃奕斌 和唱:聲夢歌手  (電視劇 上海灘 主題曲)
02. 荳芽夢 - 露雲娜 / 詹天文 (電視劇 荳芽夢 主題曲)
03. 忘盡心中情 - 葉振棠 / 冼靖峰 (電視劇 蘇乞兒 主題曲)
04. 假使有日能忘記 - 蘇永康 / 林君蓮 (電視劇 壹號皇庭 IV 插曲)
05. 長流不息 - 黎瑞恩 / 何晉樂 (電視劇 長流不息 主題曲)
06. 雪山飛狐 - 呂方 / 譚嘉儀 (電視劇 雪山飛狐 主題曲)
07. 祝君好 - 張智霖 / JW 王灝兒 (電視劇 十月初五的月光 主題曲)
08. 星夜星塵 - 陳潔靈 / 姚焯菲 (電視劇 星塵 主題曲)
09. 明天仍要繼續 - 譚詠麟 / 炎明熹 (電視劇 他來自江湖 主題曲)
10. 華麗轉身 - 汪明荃 / 鍾柔美 (電視劇 華麗轉身 主題曲)

附加資料:
「經典.傳承」 無綫電視 55 周年大碟 TVB Music Group 為慶祝無綫電視 55 周年,將會推出《無綫電視 55 周年大碟》,以「經典.傳 承」為主題,邀請了多代歌手攜手作跨世代合唱,演繹 10 首膾炙人口的電視劇主題曲及插曲, 將經典歌曲傳承至不同世代,讓美好的音樂延續下去。全碟由著名音樂人 Johnny Yim 編曲及監 製,英國 Abbey Road Studios 母帶製作。

出處:ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

可以想像到幾好聽
【This is MC】澳門見

希望903一次過上10首再播到至尊碟+華麗轉身至尊歌

過嚟姿持ROCK~~靚聲王~ (入左TBB真係嘥)
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

經典.侮辱?????

Last一首好好聽

荃力支持第10首
DM多仔多到覆唔哂

又冇家謙又冇mirror,黃奸都冇,買唔落手!

奮力來面對災難
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

應該十首都搵我荃唱
離不開 留不低

吓  唔係錄咗好多歌㗎咩?

除咗第十首其他都無乜興趣 ~
好嘢係要壓軸登場嘅

係唔係因為有MC先出Post?
慧嫻精選碟都唔出post
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

應該十首都搵我荃唱
LoveMirkay520 發表於 2022-11-14 19:09

我荃應該出隻2CD大碟
CD1係佢翻唱後輩ssss嘅hit歌
CD2係後輩ssss同佢合唱佢啲舊歌
DM多仔多到覆唔哂

好似有JW同譚嘉儀好怪

應該十首都搵我荃唱
LoveMirkay520 發表於 14/11/2022 19:09

原來華麗轉身、銀河同埋閃爍登場冇出過碟
我覺得岩亞superstar好值得cover

呢埋化石歌加加埋埋500年都有
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

張智霖做乜同呢班人一齊癲
Life was a willow and it bent right to your wind.

原來華麗轉身、銀河同埋閃爍登場冇出過碟
我覺得岩亞superstar好值得cover
jcbartleby 發表於 2022-11-14 21:52
華麗轉身、銀河 有出過碟, 閃爍登場 冇

TV Love Songs Forever - TVB 無線電視劇歌集 CD (2015)

https://www.yesasia.com/global/tv-love-songs-forever-tvb-%E7%84%A1%E7%B7%9A%E9%9B%BB%E8%A6%96%E5%8A%87%E6%AD%8C%E9%9B%86/1041186931-0-0-0-zh_TW/info.html

反而估唔到無講不出聲,無心害你同Jinny喎
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

流行經典唔止50年,100年仲得
得左
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

發現唔見左家燕老母,點解家燕老母唔係同yumi跳十字步
第一集見到youtube有家燕同聲夢跳老舞d片
Life was a willow and it bent right to your wind.

華麗轉身其實都唔好聽,不如唱萬水千山總是情仲好

第一集見到youtube有家燕同聲夢跳老舞d片 ...
babyshark 發表於 2022-11-15 13:48

冇肥媽唔買了
「微笑之中 接受還未有 答案。」

回復 24# 阿mark

論傳唱度都係萬水千山總是情

回復  阿mark

論傳唱度都係萬水千山總是情
sokik823 發表於 2022-11-18 14:52

而且適合鍾柔美

而且適合鍾柔美
阿mark 發表於 2022-11-18 16:02

熱咖啡仲適合Yumi 有跳有唱

第一集見到youtube有家燕同聲夢跳老舞d片 ...
babyshark 發表於 2022-11-15 13:48

明明當年皆大歡喜好hit 又可以同Yumi一齊跳十字步

係唔係因為有MC先出Post?
慧嫻精選碟都唔出post
我等我在 發表於 2022-11-14 20:41

係, 唔知點解pc新碟反而冇post

熱咖啡仲適合Yumi 有跳有唱
hkwilliamsiu 發表於 2022-11-18 17:52

熱咖啡都唔係劇歌

tvb已經淪落到要賣舊歌

回復 27# 阿mark

啱啱聽完,都係覺得唱萬水千山總是情好啲

同埋聲夢班仔女應該target年輕人㗎嘛
而家又唱啲老餅歌
tbb 真係搞唔掂

同埋聲夢班仔女應該target年輕人㗎嘛
而家又唱啲老餅歌
tbb 真係搞唔掂
sokik823 發表於 2022-11-19 15:51

如果掉番轉前輩唱聲夢仔女D歌得唔得
美轉唱Breaking My heart

chantel 變咗 露雲娜姐姐

hv8638 發表於 2022-11-20 06:48

換JW都好d ah
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

換JW都好d ah
on07111 發表於 2022-11-20 06:52

咁有露雲娜姐姐可以同windy合唱
   不過jw真係同露雲娜姐姐有啲似樣

回復 34# sokik823

係囉,都唔知cctvb咩marketing

原來最近期果首係華轉
嚇死人
【This is MC】澳門見

hv8638 發表於 2022-11-20 06:48

應該一場簽唱搵:譚俊彥 / 陳山聰 / 袁偉豪 / 冼靖峰 / 張馳豪/ 何晉樂

可能會多啲迷妹參加
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

應該一場簽唱搵:譚俊彥 / 陳山聰 / 袁偉豪 / 冼靖峰 / 張馳豪/ 何晉樂

可能會多啲迷妹參加 ...
l00540 發表於 2022-11-22 08:29

冼靖峰同Aska 都真係有迷妹去跟佢哋schedule
係有啲Market嘅

心愛美荃