返回列表 發帖

[自唱分享] Little Fires Everywhere - 泳兒 (Cover)

咁啱今日得閒就唱左吓LFE 短期目標係每個月喺唱作分享區都post啲嘢
希望我冇唱得太差 同埋把聲太稚嫩...
我知我有啲咬字好奇怪
唔係一take過
升左半度

完全唔夠膽post自己唱歌
liwaynejason 發表於 2022-10-24 00:46
以為你又po自己作嘅曲添
唱得幾好 不過ad lib可以自然啲
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

以為你又po自己作嘅曲添
唱得幾好 不過ad lib可以自然啲
Humeny 發表於 2022-11-13 16:05
覺得第一次係作曲第二次都係嘅話會冇新鮮感 同埋依家夠膽左嘛
係講緊1st chorus-2nd verse中間嗰度定係啲「永遠會枯爛~」/「永遠會不壞~」?

唔係啊  啲咬字唔差啊

覺得第一次係作曲第二次都係嘅話會冇新鮮感
liwaynejason 發表於 2022-11-13 16:12

支持下次唱自己作曲填詞嘅新歌

係講緊1st chorus-2nd verse中間嗰度定係啲「永遠會枯爛~」/「永遠會不壞~」?
liwaynejason 發表於 2022-11-13 16:12

係1st chorus-2nd verse中間嗰度
可能係因為聽咗美泳嘅版本二百幾次
聽到同佢嘅ad lib有少少唔同就覺得有啲唔自然
btw「永遠會枯爛 no oh~」令我諗起迪迪啲ad lib

同埋把聲太稚嫩...
liwaynejason 發表於 2022-11-13 15:31

係咪曬緊命自己好後生
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

阿會員啊 呢首歌唔易唱架喎

唱得幾好吖,係音準有啲問題同埋換氣位重,但係起碼聽得出你唱咩歌,加油!
難聽歌手俱樂部

唔係啊  啲咬字唔差啊
K2022 發表於 2022-11-13 16:33
獻醜了 多謝俾面

支持下次唱自己作曲填詞嘅新歌 Humeny 發表於 2022-11-13 21:08
我上個月post嗰首曲有填過詞 不過太尷尬 唔覺得我會post自己填詞  雖然我講啲嘢都真係好唔可信
係1st chorus-2nd verse中間嗰度
可能係因為聽咗美泳嘅版本二百幾次
聽到同佢嘅ad lib有少少唔同就覺得有啲唔自然
btw「永遠會枯爛 no oh~」令我諗起迪迪啲ad lib
Humeny 發表於 2022-11-13 21:08
可能我有喺迪迪唱歌嗰度偷師 ak會員要反我了
係咪曬緊命自己好後生
Humeny 發表於 2022-11-13 21:08
客觀事實呢啲嘢冇得拗
阿會員啊 呢首歌唔易唱架喎

GaracyTan 發表於 2022-11-13 21:27
咁唱成點先
唱得幾好吖,係音準有啲問題同埋換氣位重,但係起碼聽得出你唱咩歌,加油! ...
AgathaThong 發表於 2022-11-13 22:46
一諗起你你即刻出現 多謝呀... 聽得出我唱咩歌XDDDD

支持新嘅cm歌手

支持cm歌手! 搞到我都想試下用garageband錄唱歌
但係好驚畀人聽到我唱歌

過嚟姿持cm歌手
聽到你唱咩咬字都唔錯啊

有點建議姐… 練下唱腔上用口腔嘅前上位置而唔係用中間位置 會無咁似京劇腔(只係識少少扮代表的)
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

支持新嘅cm歌手
Yan 發表於 2022-11-14 01:09
支持cm歌手! 搞到我都想試下用garageband錄唱歌
但係好驚畀人聽到我唱歌  ...
WZA111 發表於 2022-11-14 02:32
果然係情侶... 手拉手comment呢 多謝支持呀XD
你驚X咩 有明荃加持所有擔心都冇曬啦
過嚟姿持cm歌手
聽到你唱咩咬字都唔錯啊

有點建議姐… 練下唱腔上用口腔嘅前上位置而唔係用中間位 ...
MCmatt 發表於 2022-11-14 04:59
Oh... 之前都有人話我有京劇腔呀 嘗試下先 雖然好似好空泛唔係好識用前上位置

嘗試下先 雖然好似好空泛唔係好識用前上位置

用生子 or跑步吸吸呼呼喺口腔嗰度氣 記住度氣喺邊個位 唱歌嘅時候嘗試留喺嗰度發聲就會唱得前啲同圓啲啦
如果想厚啲嘅唱腔就用打呵欠嘅口腔 一樣記住個位去唱歌
(多事了 )

當然最後要睇首歌係咩感覺而用唔同唱腔唱啦
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

用生子 or跑步吸吸呼呼喺口腔嗰度氣 記住度氣喺邊個位 唱歌嘅時候嘗試留喺嗰度發聲就會唱得前啲 ...
MCmatt 發表於 2022-11-14 17:18
好專業呀 我下次試下跟你講嘅嘢唱先

好專業呀 我下次試下跟你講嘅嘢唱先
liwaynejason 發表於 2022-11-15 10:26

無啦 多事了 只係拋下書包將之前學過唱歌又啱我嘅嘢講出嚟 呢個方法只係大路做法 好似我謙B同迦迦嗰種唱腔都係因人而異

一take過都算okay吖
不過聽得出有啲緊

無啦 多事了 只係拋下書包將之前學過唱歌又啱我嘅嘢講出嚟 呢個方法只係大路做法 好似我謙B同迦迦嗰種唱 ...
MCmatt 發表於 2022-11-15 11:16
想你繼續拋呢 BTW幾時上嚟唱吓
一take過都算okay吖
不過聽得出有啲緊
kenneth 發表於 2022-11-15 15:09
Thanks~ 唔係一take過呢 係兩三條track砌成嘅 我都feel到緊 首歌好激昂

想你繼續拋呢 BTW幾時上嚟唱吓
liwaynejason 發表於 2022-11-18 00:09

識好皮毛 PM交流

我屋企唔太方便唱 出街又無option 唔通去唱K錄咩

識好皮毛 PM交流

我屋企唔太方便唱 出街又無option 唔通去唱K錄咩 ...
MCmatt 發表於 2022-11-18 10:32
好似之前真係見到人咁做

好似之前真係見到人咁做
liwaynejason 發表於 2022-11-18 10:57

哈哈 錄音質素成疑

支持你,加油啊新cm歌手

支持你,加油啊新cm歌手
siukit_qq 發表於 2022-11-20 10:24
多謝你啦
BTW估903三甲獎嗰度... 要打歌手正確名+跟返第一頁指示用hide功能先有效啊

男聲cover呢首歌正喎,支持

男聲cover呢首歌正喎,支持
easimonhk 發表於 2022-12-9 00:46
Thanks lol 我覺得女歌男唱比較容易 所以多數鍾意唱女歌手啲歌

Thanks lol 我覺得女歌男唱比較容易 所以多數鍾意唱女歌手啲歌
liwaynejason 發表於 2022-12-9 00:49

最緊要搵啱自己個key等你cover下首女歌