返回列表 發帖

[Oct/28/2022] The Fight Goes On - 陳柏宇 (EP)

歌手:陳柏宇
唱片名稱:The Fight Goes On
唱片封面:

推出日期:2022/10/28
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 對得起自己
2. 有我
3. 拖
4. 墜落 feat. Novel Fergus
5. 命盡頭
6. 有天
BONUS TRACK
7. 墜落Novel Fergus Remix

附加資料:
Jason陳柏宇《The Fight Goes On》
延續去年12月《Fight For ___ 》紅館演唱會的主題:你為了什麼而奮鬥
Jason 為自己為事業為家人為再次上台演出奮鬥
由演唱會點題作〈對得起自己〉、到〈有我〉、經歷〈墜落〉及〈命盡頭〉,
來到最後充滿希望的〈有天〉
由為自身打氣以至為這個城市、每個人、每個想法去注滿力量,
這個奮鬥一直未完,無論順逆都繼續前行,因為人生就是高低起伏,
充滿挑戰,我們都需要繼續為自己的生命奮力向前,所以The Fight still Goes On!

日本壓碟 確保音色完美

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

$278
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

唔知會唔會又好q大盒呢
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

邊度有得聽新派台?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

記得之前訪問話墜落係專輯嘅起首
而家又自打嘴巴
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

有你有我有情有天

係咪致敬劉華?
Life was a willow and it bent right to your wind.

如果出平裝版會想買一隻

即係黃妍新碟都係EP?

即係黃妍新碟都係EP?
Kfmusic 發表於 2022-10-21 16:44

有無新碟都係問題

這封面有點敷衍

這封面有點敷衍
VitoVibes 發表於 2022-10-21 19:20
Friend of 53FPS? 又係文件夾?

唔知會唔會又好q大盒呢
hehe 發表於 2022-10-21 13:27

唔知點解睇張相 覺得係

一哥都只係出EP咋⋯⋯有啲失望
陳蕾食咗喉糖未?

有無新碟都係問題
sampras625 發表於 2022-10-21 17:58

1q84主題咁畀心機做 實有碟
可能會寫新篇新故仔添

一哥都只係出EP咋⋯⋯有啲失望
stephybest 發表於 2022-10-22 16:18

一姐唔知今次幾多道痕跡
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

真心以為係大碟

一早講咗6首歌,已經多咗隻remix,好過53fps

除咗拖唔知,隻碟真係首首都好聽,繼escape之後最正嘅碟

拖講離別,結論係成隻碟都好得
佢咁多年概念最鮮明最完整嘅一隻碟

利申:有去新碟發佈會

拖講離別,結論係成隻碟都好得
佢咁多年概念最鮮明最完整嘅一隻碟

利申:有去新碟發佈會 ...
uraniumrocks 發表於 2022-10-27 19:11

但係宣傳唔夠
  十大唔知有冇

Cd warehouse好多間都賣曬

隻碟一半歌都值十大

EP of the year! 有天個MV好圓滿!BTW,有冇人覺得拖個chorus有少少似美泳首無緣罪?
I talk a lot of BS.

EP of the year! 有天個MV好圓滿!BTW,有冇人覺得拖個chorus有少少似美泳首無緣罪? ...
angelicdestiny 發表於 2022-10-28 22:48

有

難得概念咁完整,歌又咁高質
如果可以入多兩首歌變大碟咁幾好
早幾年堆大碟反而可以一堆filler side tracks

難得概念咁完整,歌又咁高質
如果可以入多兩首歌變大碟咁幾好
早幾年堆大碟反而可以一堆filler side tracks ...
sampras625 發表於 2022-10-29 03:44

差兩首BIG HIT

好過之前幾隻災難級專輯 但距離「好」仲有一大截
69h 發表於 2022-10-29 11:28

同感  
   今次算有特破

好鍾意<有我>

呢隻碟頭兩首派嘅都好高質

Jason最高汁一年 反而903播得最少…
相信係903真心鍾意認真如此 掛風沙d悶歌
Life was a willow and it bent right to your wind.

Jason最高汁一年 反而903播得最少…
相信係903真心鍾意認真如此 掛風沙d悶歌
babyshark 發表於 2022-10-30 20:53

唔明點解可以播得咁差
   唔通因為唔去籃球賽???

唔明點解可以播得咁差
K2022 發表於 2022-10-31 07:42

其實播得差好正常,只係返翻去15年之前。陳伯從來都唔係903喜歡嘅歌手,人氣高嗰時播得多比獎佢都係因為有利用價值,而家冇人氣仲使乜比面,理得你啲歌好定唔好。一年一冠,其他歌有得上吓榜已經還咗Sony啲廣告費

有天同拖都越聽越正

其實播得差好正常,只係返翻去05年之前。陳伯從來都唔係903喜歡嘅歌手,人氣高嗰時播得多比獎佢都係因為有 ...
Crooks 發表於 2022-11-2 01:29

15年之前是嗎?

15年之前是嗎?
K2022 發表於 2022-11-2 03:53

唔明點解可以播得咁差
K2022 發表於 2022-10-31 07:42

一向都係咁
新人果年903冇獎
已經知903唔多鍾意佢

一向都係咁
新人果年903冇獎
已經知903唔多鍾意佢
Jason0223 發表於 2022-11-6 11:42

咁新人冇獎   唔止佢   軒公  都係
   不過公司都係一個因素

回復 31# Crooks

佢公司仲要幫佢接 開電視個無人睇嘅show,慘過phil做 聲夢2
       呢隻碟都可以播得咁差,以後都好難播得好過今年了。
       睇怕以後都係一年一冠其他hea播。

回復  Crooks

佢公司仲要幫佢接 開電視個無人睇嘅show,慘過phil做 聲夢2
       呢隻碟都可以播 ...
babyshark 發表於 2022-11-6 20:42

就是青春真係零吸引力,一集都冇睇過

不過鬧咗Sony咁多年,其實今年算係咁,係做多咗嘢,雖然做極都唔係好見到成效。今年咁嘅成績,仲有冇得再出歌都成問題

就是青春真係零吸引力,一集都冇睇過

不過鬧咗Sony咁多年,其實今年算係咁,係做多咗嘢,雖然做極都唔係 ...
Crooks 發表於 2022-11-7 01:34

實有得出嘅
唔係點養多個
Just Take My Hand 走出昏暗的韻味
夢幻就算實現不來 夜幕下鮮花都會開

回復 38# Crooks

唔多擔心Jason無歌出,Sony得佢一個應該仲可以幫公司搵銀。
    Phil我懷疑以後會轉去做聲夢 幕後作曲班底

最鐘意命盡頭

呢隻碟好過對上一隻好多

一向都係咁
新人果年903冇獎
已經知903唔多鍾意佢
Jason0223 發表於 2022-11-6 11:42

佢之後已經出咗最佳努力獎補返

其實佢呢隻碟都幾有 concept,
d 歌幾 match the theme
不過 marketing team 完全唔掂

回復  Crooks

唔多擔心Jason無歌出,Sony得佢一個應該仲可以幫公司搵銀。
    Phil我懷疑以後會轉去 ...
babyshark 發表於 2022-11-7 13:26

你咁講女銀fans又要抗議架喇

有傳聞講Phil唔續約,唔知真定假,但前排好似見佢錄歌

全碟《拖》最好聽
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

覺得陳伯有兩首歌too underrated.

身邊人
本能寺

覺得陳伯有兩首歌too underrated.

身邊人
本能寺
schoe 發表於 2022-11-13 23:53

18-19年麻麻地佢啲歌
但後來聽返本能寺係ok
在這畢生不滅 無極的狀態

18-19年麻麻地佢啲歌
但後來聽返本能寺係ok
losyes 發表於 2022-11-14 00:43

本能寺係聽完live會鍾意返cd版
讓子彈飛就live好聽但cd版繼續悶
Just Take My Hand 走出昏暗的韻味
夢幻就算實現不來 夜幕下鮮花都會開

回復 45# Crooks

愛鹽也愛J,但係鹽谷左兩年依然人氣不爭係事實囉。
    Phil彈起完全靠高山低谷,唔係公司谷返來… 小鹽繼續走創作歌手真係要唸下點解無人搵佢寫歌或者無人cover佢嘅歌。
    高山低谷有mi演唱會cover,千千叱吒台tag,今年又上埋聲生不息。
    如果長期課金又谷唔起,睇怕鹽都無幾多年可以繼續行落去。
    另一個識作曲唔識唱嘅Jude起碼可以寫下歌畀自己公司友,幫自己積累出歌quota

成隻碟概念同出歌舖排都好好,曲詞質素高唱功唔洗多講。
陳伯值得更多