返回列表 發帖

2022音樂年結- 如不想失救,就合力自救 (+最愛唱片企劃)

是時候要清醒過來了。
是年的演唱會比之前賦予更多意義,
但歌曲合聽度卻不比當年。

是歲月催人導致感覺不復從前嗎?
還是詞曲變得單調,或轉戰地下/小眾市場?

也許是大家都在擦邊球中找生存窄縫?
大時代對社會議題難於啟齒,稍有不慎便會被陷於文字囹圄,仍然努力於詞作音樂的人,
不是歸於自身安寧,就是藉寓言抒情道義 - 世界末日到了依然圍爐取暖[到時見 / Wish u were okay / 未算壞],
縱然面對千夫指,依然互相努力自救[地球空心論 / 脫骹的華爾茲]-
大時代之下,繼「銀河修理員 / 聖馬力諾之心 / 人類不宜飛行」後,
Dear Jane 的五/六字歌,都好像藏著甚麼意思(抑或只是我過份解讀?!),
每首歌都是一下掙扎,再忍耐多一下下,也許終有一日螳臂能夠抵禦時代巨輪呢。

但當然大家都知道只是妄想。因此,有些人不求爾國降臨,只求現世安穩。
反正生命還有多年,還有可能見證歷史,
只要活著,就能有機會定義生命質素。[早上37.2度 / Happy Song]
躺贏不可能,但躺平卻有機鬆開抑壓的眾生[doodoodoo] ,
紅線不斷收緊,末日不停倒數[土撥鼠之日],
以暴易暴無法有效拆彈,傷春悲秋沒有改變現狀[創傷論],
只好心隨境轉[世界以痛吻我而我歌唱],逃離現實[風靡/靈魂出竅狂想曲]⋯

可惜,麻醉藥也有失效之時⋯

鏡臺墜落了,敵視者落井下石,
電台的既定獎項被打亂,
視聽之娛成為災難創傷。

好死賴活固然不是正法
但靠因果天理難道有用?
[小心地滑][竊竊詩]

還是正視課題,做好現在吧。一切都不是必然屬你,
包括身處的海港,自由的空氣,生存與死亡的主宰權利,
但現在每時每刻,所造的意識行業,卻是改變所有之緣起。[陰暗面 / 樹木真美]

願。看官
歲月靜好,身心安住。

延伸閱讀:
自家十大2022 (#4422)
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

第一首其實還可以
就算佢用國語演繹都覺得情有可原
因為始終係傳說又好,疆界又好
都係用返呢種語言 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-10-18 23:30

陳 的 很 一 般

陳慧敏隻碟除咗開頭嗰首都好聽 但得4首歌
69h 發表於 2022-10-18 23:10

第一首其實還可以
就算佢用國語演繹都覺得情有可原
因為始終係傳說又好,疆界又好
都係用返呢種語言比較適合
(但就同全碟個融和度爭咁啲啦)

Nic : 講呢啲,現在覺今是而昨非架啦
另,其實佢同阿邦咁老友係正路
佢地真係喺身心靈之下互助先可以雙雙撐住到而家⋯

多謝

其實未聽佢同嘉姐段訪問
係冇諗過要做功課
聽完寫完啦先感謝佢自利利他
提供大家KO 「某種老朋友 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-10-18 22:42

我諗佢短期內都係發展返ZARAHN which is 係佢嘅根
    過兩日都派歌 到時再期待

P.S.: 我醒起當年我同你返同一間教會 都係老朋友 XD
    你咁tag 一 tag 呢五個字令我諗起呢樣
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

周爸果段寫得好好 外面都因為演唱會講左佢自己個status轉變左而攻擊佢有婚外情之類
    其實自己認 ...
Nicholas 發表於 2022-10-18 22:28

多謝

其實未聽佢同嘉姐段訪問
係冇諗過要做功課
聽完寫完啦先感謝佢自利利他
提供大家KO 「某種老朋友」既方法

後話:

因為本身唔會俾錢睇演唱會,同埋我係課KKBOX 當買碟嗰種人,
所以唔算係一個正統既樂迷,而真正用心 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-10-18 19:45

周爸果段寫得好好 外面都因為演唱會講左佢自己個status轉變左而攻擊佢有婚外情之類
    其實自己認為佢咁想搞個紅館唔單單係佢自己多年嘅願望 亦都係一個佢克服完心魔嘅一個里程碑嚟
    就算唔喺碟嘅太平道 都係講釋懷嘅一首歌 就算冇收錄喺when the sun goes dark 其實都係同一系列嚟
    希望佢可以盡快派埋鬼怒川同埋上架串流啦 thanks for sharing
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

Oh 咁我睇完了 ()入面嗰句真 今日咩事
liwaynejason 發表於 2022-10-18 19:56

大風少少啫 無咁誇

喺Cool Chat音樂區出左
不過呢度應該會再寫多的多野
(如果唔凍死) ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-10-18 19:45

Oh 咁我睇完了 ()入面嗰句真 今日咩事

後話:

因為本身唔會俾錢睇演唱會,同埋我係課KKBOX 當買碟嗰種人,
所以唔算係一個正統既樂迷,而真正用心煲既香港EP有兩隻,
一隻係中印巴遊歷返黎,有特色又有靚聲襯托既陳慧敏「浪」,
由新彊海子到印度古跡,中間有點題曲,最後喺罕薩山谷
激昂充好電重新出發,個概念係完整得黎唔會有下隻碟既唔夠喉......
(但係我覺得成首專輯想圓滿啲,應該放最後,
   但係如果由海到天播晒,個Trip後感就垃圾時間D囉)

之後想講既EP應該係暫時個人最喜歡既企劃(上年係無名序,今年係佢)-
When The Sun Goes Dark,利申:喺隻碟出既時候,甚至係時間的初衷嬴神奇之路既時候,
係對隻碟當時背景係個0,直到聽左隻碟之後覺得「嗯,認同,不過太少歌,唔夠喉」之後再買埋本雜誌研究當中發生咩事......

又好似明白左少少野,長知識。

Intro & Outro 係日本電影感好重既純音樂 (甚至係喜多郎 x 復古風),咁周爸爸係異地婚姻,異國風好正常啫Right?
但你睇下個命名? 真係睇返報導先知,其實當時佢既Status應該轉變左,而且仲經歷生死,Then?

佢大可以唔開心鬱住神隱,但係佢選擇用靈修課、甚至新接觸既思想方式,去協助自己直面負能量,然後拆解。
因為知道自己跌低過,然後探究衰邊度,個癥結/實相係咩,然後再去拆解克服駕馭康復.....

「死國一念 天國一念 .......
怎樣捍衛我自己  無非只想改變 不想放下繼續再沉墮」

或者因為上首歌既信念量太多,中間都有休息位,
「同是天涯」既小克「私器公用」既「塵世美」,講既係「保持赤子之心」,
而梁柏堅既「身後身」個意思比較深,溫暖既結他同點綴音,講既係「共時性」與「緣起」,
#翻譯人話 即係「人生係一場Game, 每個人同某D人既組隊拆夥, 係因為有D課題(關)要一齊過,
而每一個決定係每一件事既發生原因, 所以有正確既觀念, 做對既決定, 就可以避免踩氹出事啦」

而之後既三暗刻,個人 #暴力翻譯 「人類依靠太多外力」,
手機、電腦、社交媒體等等怕「FOMO」, 但當冇任何野幫到你呢? 了解「本自俱足」既自己,
其實,人天生就有免疫力,就算外邊冇藥醫唔等於冇得救,相信自己,就唔會驚孤獨既黑暗。

然後,學成就要實戰啦。
由一開首既「創傷論」到尾既「創傷論」,可能後者既音樂鋼琴間奏好似沉重左,
但係兩者既境界係兩回事,前者係憤世嫉俗 因此「情緒噴射」,而後者係平鋪直敘「情緒代謝」,
分別,在於起心動念+實踐覺悟,講就好易,做可以好耐,甚至停滯不前直至終老大有人在。