返回列表 發帖
遲左少少入場

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選
第四位

陳柏宇 - 墜落 (Ft. Novel Fergus)[29]

曲:Hans陳思翰
詞:T-Rexx
編:Hans陳思翰 / Ariel Lai@emp
監:Edward Chan

「若您生命處於一個墜落的環境,猶如地獄徘徊,勇於面對這形勢急轉直下的困境,相信事情將會有蛻變和啟發」

很不一樣的陳伯,
配合Novel精彩到位的Rap,
鮮明曲風的成功嘗試能得到大家的喜愛…

[i]全世界已跌入猛火
奮力格擋 也沒結果
殘破也繼續抱住最初
抱撼再多 也未會躲
跟世間墜落 風眼中沒落
擺脫宿命
先放膽墜落

CM CHH score: 478 (只計原版)

POWER LIVE

陳伯好嘢!琪待有更多曲風嘅作品面世~

下個要頒嘅係第三名TAG, TAG咩呢?
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

遲左少少入場
wing 發表於 2022-7-17 21:37

唔遲唔遲 歡迎入場
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

墜落有咁多票
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

unexpected

下個要頒嘅係第三名TAG, TAG咩呢?
MCmatt 發表於 2022-7-17 21:38

得獎人嘅笑容真係好似樹熊, 打排球叻、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人,難怪佢啲朋友都話:呢個世界公平咩?
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唔遲唔遲 歡迎入場
MCmatt 發表於 2022-7-17 21:39

好好嘅主持 同觀眾好多互動
MC好型吖

得獎人嘅笑容真係好似樹熊, 打排球叻、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人,難怪佢啲朋友都 ...
on07111 發表於 2022-7-17 21:40

哈哈 係唔公平㗎啦

Acoustic 真係唔錯
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 21:34

反而估唔到呢首

估唔到Jason咁多票。。。

第三位 TAG

頒完兩首 嚟個無聊TAG先…

根據第二季娛樂版最多view同回覆得出三甲…

第三名:言 午 廷 金 堅

標題:許廷鏗疑暗撻女助手 情侶頸繩洩蜜(55/2663)
(H會員的po不計算在內)

「兩人齊戴情侶頸繩,更發展同居關係」

竟然金堅呢單都咁多view~~

下個奬係 第三位歌曲~

反而估唔到呢首
kenneth 發表於 2022-7-17 21:41

呢首係唔錯嘅… 但我無投

金堅靜左嗎 kenneth呢哈哈….

(我會唔會頒得太快…)

him B!
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

無人應 咁我繼續第三名了…TAG唔好玩嗎哈哈…

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第三位

[I]對住你去講三個字
超 long D 放三倍心思 未驚戀愛測試
能否維持 只需要愛多啲

當然無Jace份啦

個腦仲未接受墜落有呢件事
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

Jay?

三個字!

個腦仲未接受墜落有呢件事
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 21:47

咁唔姿持陳伯嗎….(雖然我都無投佢 )

金堅靜左嗎 kenneth呢哈哈….

(我會唔會頒得太快…)
MCmatt 發表於 2022-7-17 21:44

Kenneth緊張緊吖 鏗真係會有獎咁好?
希望有啦 大眾眼睛係雪亮

回復 69# MCmatt

無話唔支持,有冠都顯得佢得到榜主歡心,不過就係

怒估到時見

怒估到時見
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 21:49

下?點有可能吖?

Kenneth緊張緊吖 鏗真係會有獎咁好?
希望有啦 大眾眼睛係雪亮
kenneth 發表於 2022-7-17 21:48

透露嘅奬已經比左佢了….XDXD

第三位

iii / 陳健安 - 雷公[32]

曲:iii
詞:陳尖
編:iii & Hanz
監:陳健安 & iii

「深愛的一對男女分離到無雷公咁遠,在最後一次通話中,二人談到白髮蒼顏仍未斷線,覺悟人生中告別有長短,要活在當下」

就是一首一聽就愛上的合唱歌,
iii很美妙的聲音和出色的創作,
On仔玩味豐富的唱腔,
編曲復古歐美的感覺,
不能不連續3星期登上CM共和榜首…

講過千次萬次也講不完
講太多 變化美 運氣好 下巴軟
不要一語道破 盡情就算
誰料到 有時有時
可能可能
劈雷看人願
雷公嫌遠

CM CHH score: 324

弓喜On仔&iii,好似今晚CC會有LIVE,大家去欣賞啦!

到第二位TAG呢… 係你留意嘅新聞嗎?

雷公,我終於有首中啦,愛On 仔同iii,雷公好聽

雷公,我終於有首中啦,愛On 仔同iii,雷公好聽
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 21:51

Yeah... 好彩有投呢一票

恭喜雷公!

地滑應該會係第一卦?

估自己中0首…

第一位tag:我生

地滑應該會係第一卦?
H4zard1c 發表於 2022-7-17 21:55

但醫生我無病都未出

地滑應該會係第一卦?
H4zard1c 發表於 2022-7-17 21:55

未必,地滑喺共和榜最高得第三

歡迎剛入場嘅大家啊… 剛公布左豹同陳伯,仲有雷公… 恭喜呢三位啊… 仲有0鏗TAG…

第二位 TAG

第二名:楊千襌

標題:華納一姐楊千嬅被大陸歌迷形容為「行走CD」(145/5511)

「被大陸歌迷形容為「行走CD」,千嬅笑言這都是客氣說話,作為一個歌手,她覺得自己無論任何時侯都要勤力練習及訓練,她只希望每一次演出也有進步。」

嚟啦,下個奬係第二名歌曲…

TAG都係靜咗

未必,地滑喺共和榜最高得第三
alison1225 發表於 2022-7-17 21:58

mc係人氣王又點計
雖然對呢首比較唔對胃不過都撐呢個可愛mc

專心睇緊編劇,人瑞唱功第二無人認第一

TAG都係靜咗
MCmatt 發表於 2022-7-17 22:00

咁強調華納 應該都係

專心睇緊編劇,人瑞唱功第二無人認第一
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:01

金像獎當然吸引啲啊…. 等我公布得快啲 大家可以專心睇先…

歡迎剛入場嘅大家啊… 剛公布左豹同陳伯,仲有雷公… 恭喜呢三位啊… 仲有0鏗TAG…

CM會員共和榜 2022年度 ...
MCmatt 發表於 2022-7-17 21:58

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第二位

今次唔出歌詞啦…出圖XD

呼之欲出…

金像獎當然吸引啲啊…. 等我公布得快啲 大家可以專心睇先…
MCmatt 發表於 2022-7-17 22:02

mc多啲陪我哋傾偈啦

MC?

MC?
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:06

點解呢個係MC有關

回復 94# MCmatt

Mario,我真係唔識睇tag唔通Gin Lee 咩

第二位

林家謙 - doodoodoo[35]

曲:盧廣仲
詞:林家謙
編:盧廣仲 / 林家謙
監:林家謙

「喃喃著一句無聊自語,通過想像變成一道幸福咒願。打打卡,見證眼前每一寸變幻,繼而化為各種幻想與創作, 讓這片未知的土塊成為我們冀望的新世界。」

林doodoo的唱法加上今次有小隊長的創作簡直無得輸!他俩的合作好有小隊長又好有謙b風格,這火花不愧係今次季選的第二名!

[i]doodoodoo    有幾多歡快
doodoodoo    能越過邊界
doodoodoo    叫幾多可愛避過活埋
doodoodoo    有幾多古怪或敗壞
以某種咒願療癒他    來撩動他    走出結界

CM CHH score: 403

嚟個樹林Live吧嘻

我都有投呢首~
謙B~ (我搶唔到飛啊!) 期待你更多同唔同音樂人嘅火花!

下個係 第一位TAG啦…. 好明顯啦!

點解呢個係MC有關
MCmatt 發表於 2022-7-17 22:06

莫非又係林家謙?
近n季每季都有佢

點解呢個係MC有關
MCmatt 發表於 2022-7-17 22:06

有水 又喺度跑

第二位

林家謙 - doodoodoo[35]

曲:盧廣仲
詞:林家 ...
MCmatt 發表於 2022-7-17 22:08

... 果然...

回復  MCmatt

Mario,我真係唔識睇tag
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:07

重温doodoo歌詞啦…. 好多動物卡通㗎…