返回列表 發帖

樹木真美 - Serrini

單選投票, 共有 165 人參與投票
75.15% (124)
4.85% (8)
6.06% (10)
1.82% (3)
12.12% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 24/06/2022

作曲:Serrini, Frankie Yip
作詞:Serrini
編曲 Frankie Yip
監製 Frankie Yip

從何時講起? 那個偏執的我 那樣傻
良朋愛護我 也開解不了 似潛艇的我
常言rumination 要不得 要看開的我
很怪 狂野點火姿態 自我折墮

何時哭

「口能」字食咗

回復 1# CunninG

從何時講起? 那個偏執的我 那樣傻
良朋愛護我 也開解不了 似潛艇的我
常言rumination 要不得 要看開的我
很怪 狂野點火姿態 自我折墮

何時哭o能左 靠高歌尖叫 calm down我
從無冷靜過 靠揮金 捐錢 有無幫助
曾憤怒放任痛楚 依然覺得很錯
So I paid the therapist 陪我紓解情緒很多課

小姐一生幾多風波 幾多荊棘 幾多險阻
風雨裡 勇敢嘅真美 又提升左
真美醒了麼 普宇宙試煉我
煩惱不再傷你 愛真美的結果 浪漫更多

CPTSD添加啲OCD 腦海出血 沒有止
誰太需要愛 就通處碰壁 垃圾人 trauma-dy
誰過分要自信 假表情太過刻意
青春故事 無數不堪回顧的不智

小姐一生幾多風波 幾多辛酸 幾多淒楚
心裡一切 最悲痛之際 突然清楚
真美醒了麼 許個願接受我
煩惱不再傷你 愛真美的結果

呵~

愛錯了犯錯
最壞角色 惡意接近我
懼怕的 更壞事情 憤怒事情嫌多
Inner peace is all about what’s inside of you
This real you now is coming through
以後以後 我就盡情 越活越惹禍 是我

真妹一生幾多風波 真妹一生不必心多
只要信 啊真美真美 就能經過
想要的太多 一生霎眼就過
仍要心裡緊記 那真美的最初
還是那個 最趣緻的我

Kiki mami
You’ve got this

評分人數

樹打手全面進場

首個啲8、90年代風好重,啲reveb開到cls地大,好似聽舊歌咁,加埋條女最尾歌段歇斯底里嘅做法,好似live ver. 咁,所以 5fun
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

只要信 啊真美真美 就能經過
支持信

純潔版

何時哭L咗

唔比5FUN對唔住自己….
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

最尾嗰段情緒爆發好正

Mami 放咗BTS 要多半個鐘先有MV
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

MV 到

小姐一生幾多風波 幾多辛酸 幾多淒楚

覺得呢首歌係呼應緊〈幸福門〉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好痴線 今日出埋mv真係哭
快樂是忽 eat all

好似8/90年代女歌手退隱封咪告別之作咁
Live應該會幾正

聽多幾次好鐘意chorus 「又~提~升~左~」「突~然~清~楚~」 升key位
同埋第一個chorus之後段bass
真係好90s

灑狗血

最尾爆個下我有少少嚇親
跟住聽聽下笑左出黎
但呢首值得5分

最尾爆嗰下係得佢先做到
呢首係正

睇埋個MV 愛上了 狂loop作…
最後嗰段聽到好high
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

飲多啲書 聽多啲歌
樹妮妮個名已經值五分
再將我相信的如煙火般綻放

首歌同個mv都係…好誇張 但同時又好sincere
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

呢首同樹係同一個project?鍾意樹多啲,但呢個頭已經開得好靚
鍾意啲8、90年代 pop diva rock ballad嘅我都鍾意呢首

好有佢個人style
最後一段好正

通常女歌手封后大作都會有毀車MV

E.g. Taylor Swift - Blank Space
        Gin Lee - 信 ...
nicknicknick 發表於 2022-6-27 19:46

Gin妹一生幾多風波 Gin妹一生不必心多
只要信

只要信 啊~真美真美 就能經過
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

好難聽 1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好琪待live 最後嗰段

echo好大好old school 突顯到把聲靚
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

幾鍾意呢首喎

仲未有第二頁啊....
點算啊 我狂loop呢首歌...把聲真係好靚~~ 903首冠PLS

最尾段9叫真係得mami唱出黎件事係岩又唔odd

CPTSD添加啲OCD 第一次聽呢段以為咩STD

好啱同響鈴一齊聽

CPTSD添加啲OCD 第一次聽呢段以為咩STD

好啱同響鈴一齊聽
JasOh103 發表於 2022-6-28 22:24

我都聽到STD

聽完成個腦都係「真妹一生幾多風波 真妹一生不必心多」同埋萬馬奔騰
5fun

聽完成個腦都係「真妹一生幾多風波 真妹一生不必心多」同埋萬馬奔騰
5fun
Lipig 發表於 2022-6-29 03:18

我都係 上腦了

好難頂 1分

真妹啊真妹

強大嘅自我吶喊 5fun

一個chorus比一個chorus瘋狂 啊真美真美

食正真美個日文係 mami 已經值得加分啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

越聽份詞越鍾意,嗰份越嚟越勉強而越嚟越有力嘅自我勉勵,我竟然覺得好感人

雖然冇佢以前咁raw 但有翻浸9味 所以幾好

哭能左(5分)

最後嗰段落足感情唱
5分!!

好期待live

初頭聽真係覺得9味太重,笑一笑就下一首
但係認真聽埋d詞,係會越聽越想喊嘅感覺

其實 真妹係邊個

呢首我都鍾意
諗起流浮山/金毛玲浸味
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實 真妹係邊個
kayfans2021 發表於 2022-7-5 18:28

Serrini在YouTube上載的MV幕後花絮片段透露了歌曲最後一句「Kiki mami」的意思,她說︰「樹木即係我啦(樹與Serrini的第一個發音相似),日文係Kiki,咁mami係真美咁解,我不嬲都鍾意叫自己做mami,just for fun嘅,因為小學嘅時候成日唔小心叫咗自己鍾意嘅老師做mami,跟住我覺得Kiki mami呢個名十分之好,同埋預告咗我下一個比較純情嘅階段。」

估係下一張碟個alter ego角色
好似上次gwendolyn 咁

好L正!5fun!

Inner peace is all about what’s inside of you
This real you now is coming through

太正正子
Lobe