返回列表 發帖

飄流教室 - 古巨基 / 呂爵安

單選投票, 共有 158 人參與投票
25.95% (41)
5.70% (9)
14.56% (23)
1.27% (2)
52.53% (83)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 22/06/2022

曲:張佳添
詞:林夕
編:雷柏熹
監:舒文@ZooMusic/古巨基

E: 誰自願恨成世 愛情不等於一切
     共聚又離開 從來並未學到可以發誓
     可抱起來 亦拋得低 但學費都真的太貴

K: 如果 沒有初戀感動經過
      下個怎會愛得死我
      種種因果這日才有我
      情實在太多

E: 如果 失戀失得不夠折墮
      何來這剎那夠勇敢的我
      所有伴侶都有份教我
      曾太過拚命愛

K: 壓力
K&E 大到彼此多麼好  
K 也不得
K&E 不分開
K:  試過友情拿來暫借單戀多悲哀 大概
E: 其實要最真心說聲 多謝愛  
K&E:學到的多精彩

K: 誰又是做人世 眼淚不等於一切
      獻上我的心 亦要適當去自衛
      是我好勝 我愛哭 不是問題
      不這樣愛下個便傷不到底

E: 誰自願恨成世 愛情不等於一切
      共聚又離開 從來並未學到 可以發誓
      可抱起來 亦拋得低
K&E:但學費都真的太貴

K: 曾經  這雙手給她抹眼淚
      拿來抱你以免你的心碎
E: 一個又一個也得過去
      而我已透視你

K: 怕寂寞叫你遇上我所以不得不一起
E: 過去有人同樣害我少一位知己
K&E:別怕  
K: 明白你始終都會走
K: 多謝你  E: 多謝你
K&E:如今我輸得起

E: 誰又是做人世 眼淚不等於一切
      獻上我的心 亦要適當去自衛
      是我好勝 我愛哭 不是問題
      不這樣愛下個便傷不到底

K: 誰自願恨成世 愛情不等於一切
     可抱起來 亦拋得低
K&E:但學費都真的太貴

E: 最需要學的是
K: 如何 麻木了又重頭開始
E: 讓每一 次亦似初戀第一次
K&E:然後再為了下次開始

K: 誰又是做人世 眼淚不等於一切
E: 獻上我的心 亦要適當去自衛
E: 是我好勝 我愛哭 不是問題
K: 不這樣愛下個便傷不到底

K&E:誰自願恨成世 愛情不等於一切
K: 轉眼飄流 是哪一位
E: 但學費都真的太貴

舊版好聽好多,E唱得差
Ann

一入歌把聲好趕客
I talk a lot of BS.

咁快咁多個1分

舊版好聽好多,E唱得差
Ann 發表於 2022-6-25 23:55

fan屎話進步咗㗎啦大概由30分去到40分咁樣?點唱都係唔合格

依首證明左賽勒斯的愛唔係成功在英皇個系統特別有錢

更失望係依個project行音樂永續路線
然後搵左錯嘅人同錯嘅平台去起錨

大家要好好支持2022的樂壇

點解無0分?

呢兩個入左k場唱k

林夕
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

K歌質素,Edan唱得好業餘下,要努力加油,下次唱好啲。

比自己聽返呢首歌…睇MV回憶返嚟…唱還接受到..編有唔同感覺 3FUN
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

已經係聽過edan最好嘅假音
不過其實都係唱得差
大家對佢嘅期望已經降到好低 所以先話有進步啫
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

咁難聽都出得街?

兒登唱到啲高音真係...
古sir 獨唱仲好
再將我相信的如煙火般綻放

古巨基一個唱會好聽好多
E先生啲咬字好硬耳, 被古巨基公開處決

無預期咁差 比較賣apple pie 如果apple pie係一分 呢首點都有3分
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

利申投咗5fun,有些人最鐘意用自己嘅立場話唔好聽就一分,唱歌是每一位歌手想用自己方式表達,你聽是唱K聲,但你有無試過唱下,這首歌的詞多而且好多音是高低起伏,我同意爵安唔算唱得十分出色,但他的演譯已經附合預期,感情恰到好處,我對他肯嘗試衝出comfort zone 和他淡然的唱法成就一種獨特的爵安風格而加分鼓勵。
在這畢生不滅 無極的狀態

利申投咗5fun,有些人最鐘意用自己嘅立場話唔好聽就一分,唱歌是每一位歌手想用自己方式表達,你聽是唱K聲 ...
losyes 發表於 2022-6-26 17:26

唱功差仲要揀首古巨基最考唱功的歌去唱等於自殺
點解唔揀重複犯錯翻唱? 明顯容易唱又係好聽
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

唔明點解要翻唱自己歌,做新歌唔係有gimmick 啲哞

講返首歌,不過不失,3分

點解唔揀重複犯錯翻唱? 明顯容易唱又係好聽 ...
sexykaren 發表於 2022-6-26 19:21

因為咁就無得話係「肯嘗試衝出comfort zone 和他淡然的唱法成就一種獨特的爵安風格而加分鼓勵」
當然佢揀左簡單啲嘅歌都可以寫「肯堅持他淡然的唱法成就一種獨特的爵安風格而加分鼓勵」
最後就會係「無論他有否使用淡然的唱法都能成就一種獨特的爵安風格而加分鼓勵」

點解唔揀重複犯錯翻唱? 明顯容易唱又係好聽 ...
sexykaren 發表於 2022-6-26 19:21
古巨基話個 project 係 sidetracks project, 重複犯錯當年係派台歌應該無得揀. 兒登話古巨基給他四、五首 sidetracks 揀, 最終 between 飄流教室同心跳回憶揀左飄流教室

其實唱功屎應該拒絕接這個 job, 花老母唔教兒登 say no 等於害死佢. 除左劇歌/團歌佢唔應該再唱單曲浪費資源. 專心做唱歌以外其他工作吧!

好聽過黃妍可以畀幾多分?

好聽過黃妍可以畀幾多分?
kwanie 發表於 2022-6-26 22:52

取消俾分啦所以 成班數據 L
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

見fans 話超越原作
【This is MC】澳門見

好聽過今年大多數歌
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

boy4dudes 發表於 2022-6-27 17:40

兒登真係好啱做綜藝
在這畢生不滅 無極的狀態

唱功有改善
懶音仲係改唔到
合唱歌就會好明顯
D "我" 字...
舒文監都係會出事

比原曲風格不同。
18年後以對唱方式重新演繹,二人聲音夾,聲線感覺像古巨基經歷滄桑之後以過來人身份安慰年輕人Edan的對話。

比原曲風格不同。
18年後以對唱方式重新演繹,二人聲音夾,聲線感覺像古巨基經歷滄桑之後以過來人身份安慰 ...
Sax 發表於 2022-6-28 09:38

唔係感覺啦 人地live有講

覺得佢地把聲夾喎,點解其他人講到咁差呢?

首歌算可接受,把聲算夾,問題係Edan仍有一定程度懶音,真假音轉換仍然有一些明顯的瑕疵,個感覺有點唔順,同埋首歌有八成係各有各唱,其實合唱的意義不大,我會俾3分。

唱新歌好過啦
呢個project嘅翻唱部份好無謂

boy4dudes 發表於 2022-6-27 17:40

Kkk要童顏嗎 話說keep得還好哦
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

可能呢首太經典了 過左咁多年仲會記得啲歌詞跟住唱
有新版都會想聽多幾次….

佢地各自獨唱版本應該都會比宜家好…

Edan好靚好滑溜嘅假音留返俾古巨基聽

我懷疑呢首歌可以俾5分果d人係唔係冇聽過原版
要放開你 才隨時能掛念你

得古 sir 唱果部份好聽, Edan 唱果 parts 好難聽, 唱個"你"字好硬耳

懶音好難聽

少年回憶返哂黎

好聽!

平心而論 今次真係唔差

一首K歌格硬轉另一個style... 一般般

呢個Project 古Sir成為最大贏家啦
舊歌炒冷飯 再食正兒登嘅聲勢討論度
逼班後生妹妹雀屎要認識呢位uncle
唱功更加唔洗講 用兒登襯托自己
邊個諗到呢條橋真係絕世高招

呢個Project 古Sir成為最大贏家啦
舊歌炒冷飯 再食正兒登嘅聲勢討論度
逼班後生妹妹雀屎要認識呢位uncle...
ahshunlee 發表於 2022-7-4 15:15
古 Sir 話呢個 Project 有九首歌, 最期待 同 Mischa 同 Tyson Yoshi 嗰兩首, 問題係唔知會唔會派台

KKK係咪有啲回塘… 兒登都唔係好
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

Edan vocal本身就嘛嘛,首歌仲要放慢嚟唱,聽得如坐針氈。

呢首合唱的確唔及原版好聽!不過等咗咁耐先有基仔新歌(算係),頂吓癮都可以嘅…
唔知下一首會係邊首同搵邊個合作呢?
最需要學的事 如何麻木了又從頭開始