返回列表 發帖

世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍

單選投票, 共有 134 人參與投票
52.99% (71)
8.21% (11)
8.21% (11)
1.49% (2)
29.10% (39)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: FoldCC

派台日期: 09/06/2022

詞:王樂儀
曲:黃妍/何秉舜
編曲:Ariel Lai@emp
監制:何秉舜@goomusic

看你撐著有幾多 撐著兩百呎居所
看你冷靜有幾多 明明高呼有種快樂
或男或女 神經伸展更多
可以瘋 失去所有祝福 可以哭 失去所有光 可以動蕩

看你偉大有幾多 偉大冷眼看山火
而心的掙扎卻太少 每樣規則你都要學
或男或女 皮膚攤開更多
可以歪 傾瀉所有不安 可以騷 口裡很赤裸

若有傷 能豢養 來哼出你的軟弱
沒有獎 能頌唱 縈繞的女音誇張放著
呼吸 傲慢微弱都可 放肆地揭開 千種心癢
絕望 混沌 就崩潰 誰要向上

看你覺悟有幾多 覺悟鬥惡鬥骯髒
而歌女唱出一首 世上最柔軟的歌
吞一口氣 唇間吹出雪紡
可變詩 鋪滿所有他方 衝向 絕地或極光 會有浪

舔著 一切的藥
開窗 會聽到風 會穿過一磚一瓦 松開方向
唱著 人間的抑鬱天的焦灼
就誠實到 靈魂底的歌唱 都可掩過 彼邦開了槍

若有傷 能豢養 來哼出你的軟弱
呼吸 傲慢微弱都可 放肆地揭開 千種心癢
絕望 混沌 就崩潰 誰要向上

若有生 能頌唱 來哼出你的軟弱
沒有死 能頌唱 浮誇的女音天天放著
貪生 為著存在必需 要世上聽到 千種真相
浩蕩 俗艷 像歌女 陪我唱著

世界大戰一觸即發

祝 浮誇的女音天天放著

評分人數

Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

有d似花見
期待Live 走音

汪明荃上身嗎。。鬼叫。。。

王樂儀 = AI generated 周耀輝
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

我今次勻真 比返5分 費事屈我盲反
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

是其是非其非若然下首再次出返對上4Plug一樣咁差劣既歌遺害人間,我都會實話實說,唔似kenneth咁盲撐
太陽花 純真柔弱

打手吹大左
好俾面聽左半首頂唔順熄左
分都廢是俾
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

是其是非其非若然下首再次出返對上4Plug一樣咁差劣既歌遺害人間,我都會實話實說,唔似kenneth咁盲撐 ...
kevin2011 發表於 2022-6-13 01:42

黃妍嘅歌有啲好好 有啲更好
但當更好嘅歌都無應有成績嘅時候
惟有好好嘅歌都照谷補返數
當然人人口味唔同
你眼中嘅好好可能係我眼中更好

祝 浮誇的女音天天放著
FoldCC 發表於 2022-6-12 23:13

(Haters)就崩潰

好難聽咯。。。。個銀獎點樣呃返來。
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

浩蕩 俗艷
係咪鋪路做新一代樂壇艷星

個唱腔係幾有新鮮感
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

黃妍好紅

黃妍 Hater 但比咗 3 分

有d似花見
期待Live 走音
qwerzx 發表於 2022-6-12 23:19

花見有型好多
【This is MC】澳門見

喜歡閻兒
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

黃妍好多haters ar

阿妍想挑戰喪播200AP不過白果?

黃妍好多haters ar
快劍俠 發表於 2022-6-13 09:28

今次我唔反不過都係有好多人代我發聲
上幾首太差啲人覺得仲係要還所以繼續比1fun吧
太陽花 純真柔弱

恭喜黃鹽分數POLARIZED 過美祖
應該成為新一代CM 人棄女歌手了

仲以為會有女銀光環,大家會手下留情

當然人人口味 ...
kenneth 發表於 2022-6-13 02:58

Kenneth講得好好呀!

呢一PLUG係一聽就上癮,毒性強過"兩個月亮",抵冠啦!!!!

汪明荃上身嗎。。鬼叫。。。
kk8733 發表於 2022-6-12 23:20

你咩意思 明荃幾時有鬼叫過
係好自然嘅呻吟

其實唔差 有啲新鮮感
好過佢啲悶到喊嘅慢歌
俾個5分支持吓

算幾多人都願意理性投嘅
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

鍾意港版陳綺貞多啲,呢首歌好陳蕾,唱腔又有少少似kay,但佢型唔起

至於多haters,應該同佢本人無關,fans問題

鍾意港版陳綺貞多啲,呢首歌好陳蕾,唱腔又有少少似kay,但佢型唔起

至於多haters,應該同佢本人無關,fan ...
Crooks 發表於 13/6/2022 11:32
懷疑其實都唔係Fans
總之就埋咗單啦

呢一PLUG係一聽就上癮,毒性強過"兩個月亮",抵冠啦!!!!
Thomas 發表於 2022-6-13 10:58

兩個月亮個歌曲結構係對香港樂壇存有好大顛覆性 道德上唔係一首值得支持既歌
太陽花 純真柔弱

Nice try,不過真係同印象中嘅黃妍唔同,唔知佢下一plug會點

仲以為會有女銀光環,大家會手下留情
samcheng 發表於 2022-6-13 10:50

就係呢個女銀先幫佢吸多d黑喎
太陽花 純真柔弱

的確係好過小人嘅~3分啦

Thomas 發表於 2022-6-13 10:58

Thomas有無聽兩個版本嘅踏遍星塵來治癒?
有無毒性呢?

P.s. 今朝我一起身個腦就自動播住就崩潰誰要向上

聽咗次PROMO 啲高音全部跣上去

當然人人口味 ...
kenneth 發表於 2022-6-13 02:58

支持wOnGiN不甘於剛好,而敢於造就更好
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

佢係唔係每首歌d曲都係同人合寫啊?
要放開你 才隨時能掛念你

曲本身幾好,但可惜把聲唔夠硬朗

曲本身幾好,但可惜把聲唔夠硬朗
Cherrychch 發表於 2022-6-13 14:05

比一個朋友聽完,佢比左個比喻形容我覺得幾貼切,雖然少少三級但都想分享下
一個未發育既細路女偷偷地戴阿媽個BRA,結果完全晾唔起個bra
太陽花 純真柔弱

呢首正過之前嗰幾首

有新嘗試唔錯喔
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

比一個朋友聽完,佢比左個比喻形容我覺得幾貼切,雖然少少三級但都想分享下
一個未發育既細路女偷偷地戴阿媽 ...
kevin2011 發表於 2022-6-13 14:29

其實形容得啱....錄音執埋後期都爆唔起...如果把聲硬朗d, 其實首歌好正,依家把聲真係撐唔起首歌,可惜

估唔到5分高過50%

其實形容得啱....錄音執埋後期都爆唔起...如果把聲硬朗d, 其實首歌好正,依家把聲真係撐唔起首歌,可惜 ...
Cherrychch 發表於 2022-6-13 22:03

牙鹽把聲唱腔根本係弱化版糖妹
行小青新遮遮掩掩都行得通
一要爆發力完全比唔上糖妹

牙鹽把聲唱腔根本係弱化版糖妹
行小青新遮遮蓋都行得通
一要爆發力完全比唔上糖妹 ...
Frankiekiekie 發表於 2022-6-13 23:55

糖妹? 有女銀嗎?
呢種比較無乜根據

糖妹? 有女銀嗎?
呢種比較無乜根據
kenneth 發表於 2022-6-14 00:09

糖妹咩公司 鹽妹又咩公司呀 呢啲你都攞黎講 不如正正經經反佢啦
一日到黑扮低b講埋啲白痴野
太陽花 純真柔弱

今次隻歌有D出事, 不過我幾鐘意佢架
Owen

糖妹咩公司 鹽妹又咩公司呀 呢啲你都攞黎講 不如正正經經反佢啦
一日到黑扮低b講埋啲白痴野 ...
kevin2011 發表於 2022-6-14 01:57

有品味嘅唱片公司就會簽有質素嘅歌手返蒞
結果就會有較多人喜愛同埋贏得較多獎項囉
事實就係咁簡單咋嘛
有啲公司做到而有啲做唔到
呢個係眼界嘅問題