返回列表 發帖
其實呢首真係唔掂
曲唔係好順 詞又係寫啲老生常談嘅題材
英文rap得好難聽 聽埋live version簡直係難頂
編曲又係好嘈好雜亂
唱又更加唔掂啦 成首歌range咁窄都可以唱得咁難聽 同嗌歌冇分別 一啲層次都冇
隻舞啲steps同之前啲solo同團歌都有好多重複嘅地方 睇落去都幾老土
MV啲造型都幾差 冇咩新嘗試 白色黑色背心之前啲MV着過哂啦
着埋緊身衫更加突顯佢嗰身形唔掂 睇落去仲有d肥/水腫
其實出歌做新嘗試唔係唔得 出埋啲低質歌就抵鬧
唔好再用跳唱歌做籍口 美祖堆跳唱歌屌打呢首
之前以為鏡呢輪啲歌已經夠哂難聽
點知一山真係還有一山高 呢首暫時最差
如果再係咁真係摺埋好過
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

其實呢首真係唔掂
曲唔係好順 詞又係寫啲老生常談嘅題材
英文rap得好難聽 聽埋live version簡直係難頂
編 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-14 18:28

Live version is here
https://youtu.be/N6vlsjx6_8M
呢啲質素拎男金同至尊歌真係得啖笑
前人踏過足跡

ansonlht

準備哩首歌之前,花姐問我想做咩類型嘅歌,我答:「我想做一首大家未聽過Anson Lo唱嘅跳唱歌。」 ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 18:42

生生啲歌就真係有band sound啦
前人踏過足跡

是日留言精選
有人話《Megahit》點可能係年度之歌?偏偏好多人連小朋友都識唱Uh-oh, uh-oh, uh-oh⋯
有人話《Mr Stranger》快到聽唔到佢唱咩,唔洗下下跳到咁嘅。宜家再聽番《唱這歌》《鐵幕誘惑》感覺上又好似唔夠喉,今日跳唱歌係咪要去另一個階段呢?
有人話《King Kong》 Rap部分好難聽,英文好差,應該要交比專業人士處理,但身邊Native English speaker話Rap得好smooth…
有人話唔好再出歐美跳唱歌,應該好似隊友咁搵香港音樂人寫,向「睡到三點」依類型歌發展。當佢迎合市場只出抒情慢歌,咁佢仲係咪大家認識嘅Anson Lo呢?
如果每一首都係Megahit,大家又可以大條道理話曲風一樣無驚喜。
到底評歌標準係咩呢?
近排喜歡聽The Hertz嘅《so deep!》
首歌差到爆 話我知 標準幾多個 一個麼
首歌好到爆 全數因份詞燃亮我 識貨
首歌嘅音抑鬱痛心 填密曬萬串字句
當然最有 feel (最有 feel)
偏偏隻歌開心到噉 然後你
又要又要假裝博士挑挑挑

歌有人喜歡唔喜歡,唔會首首click中,然後會發現,原來今日香港就連一首歌都容不下

The Hertz嗰首好好多 條友係咪曲解咗so deep嘅意思
明明king kong最差嘅都唔係份詞
前人踏過足跡

隨便睇咗下,冇認真check,最近啲鏡歌最多1分嘅,應該係姜濤首作品的喃嘸,113個1分睇嚟AL有望反 ...
alison1225 發表於 2022-6-15 22:41

鏡歌 (Up  to 15/6/2022)5分5分 (%)1分1分 (%)5分 : 1分
King Kong2317.29%10578.95%0.22
信之卷2628.57%4852.75%0.54
Got U3628.80%7156.80%0.51
作品的說話4925.26%11358.25%0.43
Innerspace6140.40%5637.09%1.09
離別的規矩5332.92%6741.61%0.79
Elevator5530.56%8647.78%0.64
REBOUND4435.20%6249.60%0.71
Mr. Stranger5730.32%10656.38%0.54
3622.36%6942.86%0.52
留一天與你喘息 9142.92%6832.08%1.34
MM79058.44%4227.27%2.14
鏡中鏡6637.93%7543.10%0.88

加油啊King Kong
前人踏過足跡

最近鏡歌在CM的反應都係麻麻,大部分都係1分多過5分唔少。
ambrose121 發表於 2022-6-16 00:38

咁啲歌真係唔掂呀嘛
前人踏過足跡

冇錯,最近水平真係下降左,即使比較好的Jer都差咗。
ambrose121 發表於 2022-6-16 00:48

Jer嘅peak我覺得暫時係物語系列 carry得最好
反而離別的規矩放輕唱感覺麻麻
同埋份詞都冇前作寫得咁出色
前人踏過足跡

Who cares 點解咁多 dislikes? 幾多 dislikes 都改變唔到 AL 而家係紅嘅事實. 過幾年可能佢繼續紅, 又可能 ...
boy4dudes 發表於 2022-6-19 14:42

未click條link都知係邊條片啦
某啲所謂音樂人都係算數啦
奶鏡係為咗博點擊率咋
唔明點解首歌咁唔掂都可以有一班網絡垃圾吹奏
之後盲粉又拎住嗰d片嚟打飛機
咁樣對歌手真係好咩
前人踏過足跡

班盲粉聽到有人話首歌唔掂就屈人接受唔到新事物
講真啦 呢啲歐美style有EDM同rap元素嘅歌 喺香港市場一早都出現過
人哋仲要做得高質好多 例如有下面嚟首
https://youtu.be/q8hIVkMq-KM

唔好再用非主流嚟做籍口啦 好嗎
前人踏過足跡

隨便睇咗下,冇認真check,最近啲鏡歌最多1分嘅,應該係姜濤首作品的喃嘸,113個1分睇嚟AL有望反 ...
alison1225 發表於 2022-6-15 22:41

打和啦super! 一齊有113個1分
前人踏過足跡