返回列表 發帖
睇埋份詞, 感覺佢已經唔理大眾點睇
只係想行自己ge路, 做自己鍾意ge野
今次oscar份詞寫得算到肉
編曲都算做得精緻
佢年頭已經預告過會出非主流ge歌
係需要勇氣ge
同佢講聲加油

呢首點會唔主流同小眾,成首kpop嚟,我覺得幾正,係佢唱唔掂姐
Crooks 發表於 2022-6-13 11:17

香港wor kpop都冇幾多首上到streaming頭10
其實我都覺得首歌幾正,尤其chorus幾好loop,d effect幾mm7
唱個方面我反而覺得首歌終於o岩佢range啦
睇佢去joyce concert覺得佢唱得自在過以前

不過佢今次係算玩得癲ga la 真係估唔到
btw串流版d聲正過YT/radio好多好多 (should you be interested)

解釋即係掩飾,
果日連登有幾個posts 講佢嘅新歌, 連登幾十萬會員, 咁多連登仔憎佢, 200K+ dislik ...
lkjhg 發表於 2022-6-14 16:51

有dislike冇問題呀
出咩歌都總有人鍾意/唔鍾意
問題係而家睇數據見到個升幅異常+長期維持同一比例
唔似真人做咁解
有咁難明mei?

如果X登真係咁大動員力…
相信所有我最喜愛獎都唔會係mirror成員攞

其實呢首真係唔掂
曲唔係好順 詞又係寫啲老生常談嘅題材
英文rap得好難聽 聽埋live version簡直係難頂
編 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-14 18:28

如果佢真係唔得一定會慢慢摺ga la
放心啦
講到首歌咁差又難頂唔值得你咁勞氣啦係咪

King Kong跳唱live我覺得佢算係咁la
跳住唱
唱得算係咁真係
係有人欣賞佢舞台魅力
至少我見果晚現場觀眾都收貨la

真心想睇下有冇人有意見…
唔買外國demo,AL可以夾邊個本地musician做跳唱?
ms/kk之後有諗過e個問題但冇咩諗法

曲風唱腔其實大致上冇乜問題,係呢首旋律真係唔係好得,好冇buildup
份詞都太密,咬得唔清
唔覺得係你哋講 ...
just11256 發表於 2022-6-14 06:42

係,佢最近幾首歌d詞都好快好密
難receive

ansonlht

準備哩首歌之前,花姐問我想做咩類型嘅歌,我答:「我想做一首大家未聽過Anson Lo唱嘅跳唱歌。」 ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 18:42

Electric guitar by Jason Kui
Additional drum programming by 李一丁
All other instruments Willie Weeks

以你嘅邏輯, 咁呢首都應該係band sound
洪嘉豪 過期的聖誕歌《及時行樂》

Drums by 李一丁

Guitar by  ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:07

其實佢冇講過首歌係band sound
只係講有少少band sound原素…
我都同意KK唔係band sound呀
咁執著做mei

唔成立,我最喜愛只係鬥 fans 多,又唔會因為有 1 個 dislike 就扣返 1 票出黎
所以就算 anti 多過 fans ...
星勤 發表於 2022-6-14 19:08

我係講緊X登成日吹雞叫人all in投邊個邊個….結果…
同一道理真係動員到咁多人去投第二個咪會第二個攞囉

個dislike數一路keep住12.5%咁24小時同一比例一齊升
真係正常mei….

一個歌手連音樂類型都唔識分就好心佢唔好衝出嚟_啦
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:12

係咪要開個論文topic講何謂band sound
佢係講有少少band sound原素… (可能因為d guitar?)
冇講過首歌個genre係band sound
咁都要針住鬧….ok

其實米好似以前 美容甘,曾經有段時間,見過有網站形容fans 同 hater 一樣多,但依然年年最女,就係冇得你 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:15

年年最女唔係美千咩……

如果夾硬要話人地買like /dislike 都仲有其他可能性,例如: 見多左人dislike, 所以就俾反甘多個like 去 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:27

上面咪講左有dislike係正常
但而家睇到數據個升幅係異常呀…
半夜兩分鐘內升幾千+keep住同一個比例12.5%咁上
冇多冇少
似bot多過人手呀…
完全係客觀數據分析黎
你要覺得一定係有20幾萬人咁做都冇計

可唔可以解釋吓點解BMG EGO WARRIOR 愛情簽證申請一樣用外國demo
但唔似呢首咁難聽 ? ...
lmml4 發表於 2022-6-14 20:28

重點係諗緊除左外國demo
仲可以同邊d local musician夾下可能有驚喜
唔係想compare下邊首外國demo難聽d lol

Kpop都叫非主流?幾年前mirror未出現拯救樂壇嗰陣,kpop喺香港仲主流過cantopop。你要講streaming,你有冇 ...
Crooks 發表於 2022-6-14 22:49

我真係去左search spotify chart…因為curious

2018年1月第一星期 HK chart top 10
selena gomez, camila cabello, zac efron, tonick, eminem, charmaine fong, ed sheeran, maroon 5..

2018年3月第一星期 HK chart top 10
kendrick lamar, marshmello, post malone, drake, zedd, dua lipa, the weekend, bazzi, khalid…

2018年6月第一星期 HK chart top 10
selena gomez, maroon 5, ariana grande, post malone, BTS, clean bandit, calvin harris, shawn mendes, anne-marie

2018年9月第一星期 HK chart top 10
benny blanco, eminem, maroon 5, ariana grande, bazzi, marshmellow, dean lewis, drake, zedd

2018係mirror出道前
廣東歌又真係少上top 10
不過睇spotify就似係歐美曲風主流d

咁我都同意AL要好好諗清楚之後條路想點行
想行kpop都可以揀首入耳d ge曲