返回列表 發帖
如果夾硬要話人地買like /dislike 都仲有其他可能性,例如: 見多左人dislike, 所以就俾反甘多個like 去 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:27

上面咪講左有dislike係正常
但而家睇到數據個升幅係異常呀…
半夜兩分鐘內升幾千+keep住同一個比例12.5%咁上
冇多冇少
似bot多過人手呀…
完全係客觀數據分析黎
你要覺得一定係有20幾萬人咁做都冇計

上面咪講左有dislike係正常
但而家睇到數據個升幅係異常呀…
半夜兩分鐘內升幾千+keep住同一個比例12.5% ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 20:10

其實木頭人之前都好似試過類似野發生,mv 入面d fans 果排都嘈,但相信係因為YT 系統佢係定時一log 過甘update 所以先甘。
之前我見過有幾個mv view 數不約而同係trap 左係3xx (同一數字)吾升,然後一次過爆上高位。

我吾覺得係買dislike ,佢係有跳動,如果真係有得買,haters就會買好多,吾會係12.5%甘少。
同埋你睇真d  ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 20:03

有心要做嘅一定買到,網上隨便search都有好多bot
你宜家再去睇都仲係keep住12%個數
以前睇過韓團啲fans都會咁樣買bot、買dislike嚟搞競爭對手
只係無諗到連香港追星都變成咁癡線

以前睇過韓團啲fans都 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 20:16

甘你覺得係邊d fans 買?

hkbaby 發表於 2022-6-14 20:17

喺神徒眼中,呢個世界一係得神徒,如果唔係嘅話就係姜糖/cctvb打手
不正常人類推介榜 2024 Week 13
1. 無傷大雅 - 林峯 2. 一個眼神 - my little airport 3. 無答案 - 林家謙

以前睇過韓團啲fans都 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 20:16

其實五緊要,過多少少時間就知係米。Fans 會覺得係,但呢一刻可能一般人覺得冇異樣。

hkbaby 發表於 2022-6-14 20:17

唔知咩人買,但總有某啲fans鍾意自己對號入座(心虛?)
如果以前四大天王時期網絡發達啲,應該仲多呢啲花生食

真心想睇下有冇人有意見…
唔買外國demo,AL可以夾邊個本地musician做跳唱?
ms/kk之後有諗過e個問題但冇 ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:44

可唔可以解釋吓點解BMG EGO WARRIOR 愛情簽證申請一樣用外國demo
但唔似呢首咁難聽 ?

可唔可以解釋吓點解BMG EGO WARRIOR 愛情簽證申請一樣用外國demo
但唔似呢首咁難聽 ? ...
lmml4 發表於 2022-6-14 20:28

重點係諗緊除左外國demo
仲可以同邊d local musician夾下可能有驚喜
唔係想compare下邊首外國demo難聽d lol

唔買外國demo,AL可以夾邊個本地musician做跳唱?
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:44

T-Ma、JNY同Alex Fung等大國應該有能力搵到
但mirror內部計可能排緊隊

算啦個分都代表左一切
at least響度conclude唔到首歌真係好聽
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

真係唔掂,keep住出咁低質素、高噪音的作品,好難搞,1分。

其實無意爭論,有留意下其他片嘅升幅,就知道AL個dislike係唔正常

的確AL出啲歌唔係大路嘅風格,有人唔 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 18:34

你有幾理性? 你睇清楚佢啲所謂數據未?
日期只係得8,9同13號嘅數據, 好明顯只係sort 左全部大概12.幾% 啲dislikes 數據出嚟, 你真係好易比人呃!數據唔係連續, 例如上一個views 數30幾萬, 下一個就跳到60幾萬views

喺神徒眼中,呢個世界一係得神徒,如果唔係嘅話就係姜糖/cctvb打手
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 20:20

其實我有個位吾理解。你話keep 住12.5% dislike 上升,甘最多都係話dislike 數異常姐。
但話用bot ,甚至係haters 買dislike 簡直係兩碼子ge 事,我睇吾到個關聯係邊。

其實我有個位吾理解。你話keep 住12.5% dislike 上升,甘最多都係話dislike 數異常姐。
但話用bot ,甚至 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 22:29

HATERS 買 DISLIKE 咁癲...?如果真...真係倒錢落海

HATERS 買 DISLIKE 咁癲...?如果真...真係倒錢落海
hissorhk 發表於 2022-6-14 22:36

所以我吾認同有人買DISLIKE 。

香港wor kpop都冇幾多首上到streaming頭10
其實我都覺得首歌幾正,尤其chorus幾好loop,d effect ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 05:45

Kpop都叫非主流?幾年前mirror未出現拯救樂壇嗰陣,kpop喺香港仲主流過cantopop。你要講streaming,你有冇留意嗰時spotify top 50係咩歌?其實快歌一直都係主流,以前聽城城Sammi,之後hit kpop。而家streaming已經玩爛晒,king kong喺高位啦,咁又代唔代表呢種曲風係主流?

其實我唔討厭AL,由mirror初出道我已經最睇好佢,因為我覺得香港好需要跳唱歌手,講唱歌,我覺得KT仲難聽。但佢人越紅,表現越倒退,連樣都越嚟越俗氣。你要行kpop路線,就難免會引人比較,而佢真係冇嗰種power,把聲太弱根本駕馭唔到,已經兩首都係咁,佢公司真係要正視下個問題

算啦個分都代表左一切
at least響度conclude唔到首歌真係好聽
Nicholas 發表於 2022-6-14 20:44

好耐冇見過咁多1分
而家連黃妍都高分過佢

其實可以搵而家台灣嘅班底,已經做到好好嘅舞曲 ie Jolin
同埋唔該換咗個監製佢

中間 CHORUS 係最好聽, 其他都真係麻麻
上年 MEGAHIT 實在太易入口
快歌都好難填到順口詞 加埋 MELODY 又麻麻
唱又當然仲差好多

佢咁多跳舞歌, 演唱會首首都跳唱真係點捱

Vocal真心災難
唔可以單聽歌

班鏡粉係咪腦積水 話dislike數用bot買
咁係咪認mirror 咁多mv view數都係用bot gen出黎
咪笑大人個口啦 係難聽咪難聽lor dislike多咪反省下黎緊隻歌production應該點改 唔係派D打手出黎冚左首歌係垃圾既事實
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

Kpop都叫非主流?幾年前mirror未出現拯救樂壇嗰陣,kpop喺香港仲主流過cantopop。你要講streaming,你有冇 ...
Crooks 發表於 2022-6-14 22:49

我真係去左search spotify chart…因為curious

2018年1月第一星期 HK chart top 10
selena gomez, camila cabello, zac efron, tonick, eminem, charmaine fong, ed sheeran, maroon 5..

2018年3月第一星期 HK chart top 10
kendrick lamar, marshmello, post malone, drake, zedd, dua lipa, the weekend, bazzi, khalid…

2018年6月第一星期 HK chart top 10
selena gomez, maroon 5, ariana grande, post malone, BTS, clean bandit, calvin harris, shawn mendes, anne-marie

2018年9月第一星期 HK chart top 10
benny blanco, eminem, maroon 5, ariana grande, bazzi, marshmellow, dean lewis, drake, zedd

2018係mirror出道前
廣東歌又真係少上top 10
不過睇spotify就似係歐美曲風主流d

咁我都同意AL要好好諗清楚之後條路想點行
想行kpop都可以揀首入耳d ge曲

覺得好聽過頭兩三次聽了
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Anson Lo表示︰「我淨係講我自己啦,我自己會好驚我唱歌唔夠好,譬如大家一定要比較,或者大家一定要去評論嘅時候,一定嘅係我自己唱歌方面一定遜色過其他歌手,可能咁樣好坦白好難聽,但係一定要我自己承認嘅嘢,我一定係有啲好不足嘅地方,要用時間去改善,但係呢個去改善嘅時間同我本身嘅工作係有衝突,因為如果你要有時間去做自己能力上嘅訓練,咁你就少咗時間去做其他工作,但係其實能力嘅訓練係好緊要,但係其他工作唔代表唔緊要。」

掛住拍廣告唔肯去練歌,所以咪咁難聽囉
1. 無傷大雅 - 林峯 2. 一個眼神 - my little airport 3. 無答案 - 林家謙

我真係去左search spotify chart…因為curious

2018年1月第一星期 HK chart top 10
selena gomez, camil ...
polarbearbear 發表於 2022-6-15 00:07

可以參考下:

https://kworb.net/spotify/artist/3Nrfpe0tUJi4K4DXYWgMUX.html

https://kworb.net/spotify/artist/41MozSoPIsD1dJM0CLPjZF.html

我都係求其搵,我覺得點都稱唔上係少人聽同鐘意、另類、小眾掛。算啦,只可以話大家心目中「主流」嘅定義好唔同

.

穩定有12% dislike就可以話係有BOT操作
如果越來越多dislike就可以話有越來越多人惡意操作
就係得like數就唔會比人惡意操作

部分歌詞好密,感覺隻歌好亂又好趕,仍需努力!
December

Mega hit>>>陌生人>>>>>>>>>>>猩猩
真係一首比一首差, 已經唔單止係唱既問題, 係連旋律都出事
大國幾時先可以搵返專業人士搞搞A&R

一首比一首難聽, 1fun幾時破百?
Alfeewusy 發表於 2022-6-15 11:58

已經過左 都係因為講得買DISLIKE 太多,仲DRAW 埋更多人入泥去俾1分

勁難聽

102個1 fun congrats
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

是日留言精選
有人話《Megahit》點可能係年度之歌?偏偏好多人連小朋友都識唱Uh-oh, uh-oh, uh-oh⋯
有人話《Mr Stranger》快到聽唔到佢唱咩,唔洗下下跳到咁嘅。宜家再聽番《唱這歌》《鐵幕誘惑》感覺上又好似唔夠喉,今日跳唱歌係咪要去另一個階段呢?
有人話《King Kong》 Rap部分好難聽,英文好差,應該要交比專業人士處理,但身邊Native English speaker話Rap得好smooth…
有人話唔好再出歐美跳唱歌,應該好似隊友咁搵香港音樂人寫,向「睡到三點」依類型歌發展。當佢迎合市場只出抒情慢歌,咁佢仲係咪大家認識嘅Anson Lo呢?
如果每一首都係Megahit,大家又可以大條道理話曲風一樣無驚喜。
到底評歌標準係咩呢?
近排喜歡聽The Hertz嘅《so deep!》
首歌差到爆 話我知 標準幾多個 一個麼
首歌好到爆 全數因份詞燃亮我 識貨
首歌嘅音抑鬱痛心 填密曬萬串字句
當然最有 feel (最有 feel)
偏偏隻歌開心到噉 然後你
又要又要假裝博士挑挑挑

歌有人喜歡唔喜歡,唔會首首click中,然後會發現,原來今日香港就連一首歌都容不下

The Hertz嗰首好好多 條友係咪曲解咗so deep嘅意思
明明king kong最差嘅都唔係份詞
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

是日留言精選

The Hertz嗰首好好多 條友係咪曲解咗so deep嘅意思
明明king kong最差嘅都唔係份詞{ ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-15 20:13

The Hertz好慘

是日留言精選

明明king kong最差嘅都唔係份詞{ ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-15 20:13

赫茲躺著也中槍
班井底之蛙真係...

102個1 fun congrats
beethoven250 發表於 2022-6-15 19:47

民意相當清晰

俾完一分,冇返句comment好似有啲唔負責任。

講真其實係順耳過Mr. Stranger,當然同唔好一開始就rap 英文哩件事有好大關係。不過一入到chorus 我就係feel 到噪,佢把聲根本就比啲樂器食曬,完全唔知做咩

MV嘅質素今次挑戰新低,講真你啲fans都係淨係上睇你跳舞,唱唔到就真係唔好出嚟,幫手慳啲錢,亦都唔好出嚟傷害有正常耳仔嘅人。
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

唔識欣賞同生生一樣,個分我係俾MV同份詞

Anson Lo表示︰「我淨係講我自己啦,我自己會好驚我唱歌唔夠好,譬如大家一定要比較,或者大家一定要去評論 ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-15 07:32

成班蛋散唔係拍廣告,就掛住搞自己生意,係X做嘢嘅咩佢哋,一個二個唱到不知所謂

一首比一首難聽, 1fun幾時破百?
Alfeewusy 發表於 2022-6-15 11:58

隨便睇咗下,冇認真check,最近啲鏡歌最多1分嘅,應該係姜濤首作品的喃嘸,113個1分睇嚟AL有望反超突破

隨便睇咗下,冇認真check,最近啲鏡歌最多1分嘅,應該係姜濤首作品的喃嘸,113個1分睇嚟AL有望反 ...
alison1225 發表於 2022-6-15 22:41

鏡歌 (Up  to 15/6/2022)5分5分 (%)1分1分 (%)5分 : 1分
King Kong2317.29%10578.95%0.22
信之卷2628.57%4852.75%0.54
Got U3628.80%7156.80%0.51
作品的說話4925.26%11358.25%0.43
Innerspace6140.40%5637.09%1.09
離別的規矩5332.92%6741.61%0.79
Elevator5530.56%8647.78%0.64
REBOUND4435.20%6249.60%0.71
Mr. Stranger5730.32%10656.38%0.54
3622.36%6942.86%0.52
留一天與你喘息 9142.92%6832.08%1.34
MM79058.44%4227.27%2.14
鏡中鏡6637.93%7543.10%0.88

加油啊King Kong
前人踏過足跡

加油啊King Kong
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-16 00:34

最近鏡歌在CM的反應都係麻麻,大部分都係1分多過5分唔少。

最近鏡歌在CM的反應都係麻麻,大部分都係1分多過5分唔少。
ambrose121 發表於 2022-6-16 00:38

咁啲歌真係唔掂呀嘛
前人踏過足跡

咁啲歌真係唔掂呀嘛
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-16 00:45

冇錯,最近水平真係下降左,即使比較好的Jer都差咗。

冇錯,最近水平真係下降左,即使比較好的Jer都差咗。
ambrose121 發表於 2022-6-16 00:48

Jer嘅peak我覺得暫時係物語系列 carry得最好
反而離別的規矩放輕唱感覺麻麻
同埋份詞都冇前作寫得咁出色
前人踏過足跡

希望903唔好成日播

肯唔肯做多翻一首上年的MEGAHIT
起碼上腦,記得旋律,同而入口既快歌呀
呢首除左嘈,都仲係嘈。
嘈得黎真係唔記得旋律
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

一首比一首差, 直接一分

想佢搵carl叔叔
覺得大部份外國demo本身唔啱入廣東話詞