返回列表 發帖
你條底線得四格,有無打少左或者打多左一下
on07111 發表於 2022-6-13 23:11

打少咗2下都得

他明明可以安心做一個廣告通從業員

卻偏偏浪費自己時間去唱歌.真的.我哭死了

好難聽, YT dislikes 破記錄
lkjhg 發表於 2022-6-13 23:30

關於dislike呢度有詳細嘅數據分析:
https://www.instagram.com/p/Cew-TsAvLlA/?utm_source=ig_web_copy_link

三更半夜,點會有幾千人咁得閒唔瞓覺,短短2分鐘內多咗幾千個dislike
仲要一直保持12%嘅黃金比例,點睇都係用錢買或者故意用bot先做到咁,唔會係真人dislike啦

呢首點會唔主流同小眾,成首kpop嚟,我覺得幾正,係佢唱唔掂姐
Crooks 發表於 2022-6-13 11:17

香港wor kpop都冇幾多首上到streaming頭10
其實我都覺得首歌幾正,尤其chorus幾好loop,d effect幾mm7
唱個方面我反而覺得首歌終於o岩佢range啦
睇佢去joyce concert覺得佢唱得自在過以前

不過佢今次係算玩得癲ga la 真係估唔到
btw串流版d聲正過YT/radio好多好多 (should you be interested)

三更半夜,點會有幾千人咁得閒唔瞓覺,短短2分鐘內多咗幾千個dislike
NobodyElse 發表於 2022-6-14 00:48
佢咁紅, 大把海外既朋友睇個MV啦

曲風唱腔其實大致上冇乜問題,係呢首旋律真係唔係好得,好冇buildup
份詞都太密,咬得唔清
唔覺得係你哋講到咁地獄級

Kong (側田)> King Kong (Eason)>>>>> King Kong (AL)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

嘩,第一次見識,人地Youtube dislike 就係做假。
但YouTube  like 就一定係真,呢d fans 真係好愛偶像。

嘩,第一次見識,人地Youtube dislike 就係做假。
但YouTube  like 就一定係真,呢d fans 真係好愛 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 16:16

唔鍾意佢還唔鍾意,但個dislike一睇就知好假,半夜急升,又keep住12%比例
網上大把dislike同bot有得買,幾蚊就有幾百個,想做死競爭對手好易
計呢啲無咩意義,得閒聽多啲歌算

關於dislike呢度有詳細嘅數據分析:

三更半夜,點會有幾千人咁得閒唔瞓覺,短短2分鐘內多咗幾千個disli ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 00:48
解釋即係掩飾,

唔鍾意佢還唔鍾意,但個dislike一睇就知好假,半夜急升,又keep住12%比例
網上大把dislike同bot有得買, ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 16:48

其實cc 果次佢拎年度歌曲,而且Mirror 佔左一半十大,好多人都開始吾鐘意。  可能你係fans 群入面自己吾覺,但實際上其實討厭佢地都吾少人,CM 你都見到好多。

解釋即係掩飾,
果日連登有幾個posts 講佢嘅新歌, 連登幾十萬會員, 咁多連登仔憎佢, 200K+ dislik ...
lkjhg 發表於 2022-6-14 16:51

正苦post仲多啲片吹雞完都無1/10嘅dislike數啦
唔買bot根本無可能做到keep住一直12%嘅比例,要唔信嘅點講都無用

網上大把dislike同bot有得買, ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 16:48

以你甘講,木頭人都好多人吾鐘意,係米即係都好多人買dislike?

唔買bot根本無可能做到keep住一直12%嘅比例,要唔 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 16:57

我覺得係稔多左囉。利申:鐘意佢903Megahit 表演

其實cc 果次佢拎年度歌曲,而且Mirror 佔左一半十大,好多人都開始吾鐘意。  可能你係fans 群入面 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 16:56

明白嘅,點都一定會有人反鏡,不過身邊都真係多鏡粉,香港樂壇好耐無咁熱鬧,多人討論都係好事嚟

自己唔留意香港樂壇 =/= 香港樂壇唔熱鬧

支持某位會員繼續活喺粉紅泡泡世界入面
不正常人類推介榜 2024 Week 16
1. 唔明你講乜 - 陳健安 2. 不是你的形狀 - 潘釗彤 3. Diff. - Gin Lee

唔買bot根本無可能做到keep住一直12%嘅比例,要唔 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 16:57

你是咪傻? dislike 同 views 數一樣都唔係實時update㗎啦, 數據去到一定比例咪update一次

唔通CM 呢道都可以買1分咩? 面對現實啦

其實呢首真係唔掂
曲唔係好順 詞又係寫啲老生常談嘅題材
英文rap得好難聽 聽埋live version簡直係難頂
編曲又係好嘈好雜亂
唱又更加唔掂啦 成首歌range咁窄都可以唱得咁難聽 同嗌歌冇分別 一啲層次都冇
隻舞啲steps同之前啲solo同團歌都有好多重複嘅地方 睇落去都幾老土
MV啲造型都幾差 冇咩新嘗試 白色黑色背心之前啲MV着過哂啦
着埋緊身衫更加突顯佢嗰身形唔掂 睇落去仲有d肥/水腫
其實出歌做新嘗試唔係唔得 出埋啲低質歌就抵鬧
唔好再用跳唱歌做籍口 美祖堆跳唱歌屌打呢首
之前以為鏡呢輪啲歌已經夠哂難聽
點知一山真係還有一山高 呢首暫時最差
如果再係咁真係摺埋好過
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

其實呢首真係唔掂
編 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-14 18:28

Live version is here
https://youtu.be/N6vlsjx6_8M
呢啲質素拎男金同至尊歌真係得啖笑
前人踏過足跡

你是咪傻? dislike 同 views 數一樣都唔係實時update㗎啦, 數據去到一定比例咪update一次 ...
lkjhg 發表於 2022-6-14 17:56

其實無意爭論,有留意下其他片嘅升幅,就知道AL個dislike係唔正常

的確AL出啲歌唔係大路嘅風格,有人唔鍾意係預咗,但唔代表啲數就無問題
只係理性分析,你唔同意就算,唔會勉強

解釋即係掩飾,
果日連登有幾個posts 講佢嘅新歌, 連登幾十萬會員, 咁多連登仔憎佢, 200K+ dislik ...
lkjhg 發表於 2022-6-14 16:51

有dislike冇問題呀
出咩歌都總有人鍾意/唔鍾意
問題係而家睇數據見到個升幅異常+長期維持同一比例
唔似真人做咁解
有咁難明mei?

如果X登真係咁大動員力…
相信所有我最喜愛獎都唔會係mirror成員攞

其實呢首真係唔掂
編 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-14 18:28

如果佢真係唔得一定會慢慢摺ga la
放心啦
講到首歌咁差又難頂唔值得你咁勞氣啦係咪

King Kong跳唱live我覺得佢算係咁la
跳住唱
唱得算係咁真係
係有人欣賞佢舞台魅力
至少我見果晚現場觀眾都收貨la

ansonlht

準備哩首歌之前,花姐問我想做咩類型嘅歌,我答:「我想做一首大家未聽過Anson Lo唱嘅跳唱歌。」好多謝每一位支持《Mr. Stranger》嘅你地,你地令我更有信心去做唔同嘅嘢。今次辛苦Edward  團隊嘅用心,加入咗好多唔同嘅電子同band sound少少嘅音樂元素。一如以往喺岀歌前三日我地都仲繼續fine tune緊mixing,日以繼夜去改良首歌 過程係好辛苦同煩惱,辛苦你地!

想問吓首歌邊度係band sound
1. 唔明你講乜 - 陳健安 2. 不是你的形狀 - 潘釗彤 3. Diff. - Gin Lee

ansonlht

準備哩首歌之前,花姐問我想做咩類型嘅歌,我答:「我想做一首大家未聽過Anson Lo唱嘅跳唱歌。」 ...
荷蘭番茄 發表於 14/6/2022 18:42
有鼓有結他

真心想睇下有冇人有意見…
唔買外國demo,AL可以夾邊個本地musician做跳唱?
ms/kk之後有諗過e個問題但冇咩諗法

曲風唱腔其實大致上冇乜問題,係呢首旋律真係唔係好得,好冇buildup
份詞都太密,咬得唔清
唔覺得係你哋講 ...
just11256 發表於 2022-6-14 06:42

係,佢最近幾首歌d詞都好快好密
難receive

ansonlht

準備哩首歌之前,花姐問我想做咩類型嘅歌,我答:「我想做一首大家未聽過Anson Lo唱嘅跳唱歌。」 ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 18:42

生生啲歌就真係有band sound啦
前人踏過足跡

ansonlht

荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 18:42

Electric guitar by Jason Kui
Additional drum programming by 李一丁
All other instruments Willie Weeks

有dislike冇問題呀
出咩歌都總有人鍾意/唔鍾意
問題係而家睇數據見到個升幅異常+長期維持同一比例
唔似真 ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:36

上面咪解釋左數據去到一定比例會update 一次囉, 咁難明咩?

Electric guitar by Jason Kui
Additional drum programming by 李一丁
All other instruments Willie We ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:51

以你嘅邏輯, 咁呢首都應該係band sound
洪嘉豪 過期的聖誕歌《及時行樂》

Drums by 李一丁

Guitar by 周錫漢 / Jason Kui

如果X登真係咁大動員力…
相信所有我最喜愛獎都唔會係mirror成員攞
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:36

唔成立,我最喜愛只係鬥 fans 多,又唔會因為有 1 個 dislike 就扣返 1 票出黎
所以就算 anti 多過 fans,只要一個歌手 fans base 夠大,再多人反都會得獎
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

以你嘅邏輯, 咁呢首都應該係band sound
洪嘉豪 過期的聖誕歌《及時行樂》

Drums by 李一丁

Guitar by  ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:07

其實佢冇講過首歌係band sound
只係講有少少band sound原素…
我都同意KK唔係band sound呀
咁執著做mei

唔成立,我最喜愛只係鬥 fans 多,又唔會因為有 1 個 dislike 就扣返 1 票出黎
所以就算 anti 多過 fans ...
星勤 發表於 2022-6-14 19:08

我係講緊X登成日吹雞叫人all in投邊個邊個….結果…
同一道理真係動員到咁多人去投第二個咪會第二個攞囉

個dislike數一路keep住12.5%咁24小時同一比例一齊升
真係正常mei….

其實佢冇講過首歌係band sound
只係講有少少band sound原素…
我都同意KK唔係band sound呀
咁執 ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 19:09

一個歌手連音樂類型都唔識分就好心佢唔好衝出嚟_啦

所以就算 anti 多過 fans ...
星勤 發表於 2022-6-14 19:08

其實米好似以前 美容甘,曾經有段時間,見過有網站形容fans 同 hater 一樣多,但依然年年最女,就係冇得你投最討厭去抵消。

一個歌手連音樂類型都唔識分就好心佢唔好衝出嚟_啦
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:12

係咪要開個論文topic講何謂band sound
佢係講有少少band sound原素… (可能因為d guitar?)
冇講過首歌個genre係band sound
咁都要針住鬧….ok

其實米好似以前 美容甘,曾經有段時間,見過有網站形容fans 同 hater 一樣多,但依然年年最女,就係冇得你 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:15

年年最女唔係美千咩……

你是咪傻? dislike 同 views 數一樣都唔係實時update㗎啦, 數據去到一定比例咪update一次 ...
lkjhg 發表於 2022-6-14 17:56

如果夾硬要話人地買like /dislike 都仲有其他可能性,例如: 見多左人dislike, 所以就俾反甘多個like 去balance。
一樣可以令個rate keep 住。

不過,由始至終我覺得冇咩証據就吾好話人針對,人造dislike。
自己鐘意偶像就好,但吾好見有野吾可觀就話左人惡意先。我覺得anlo 係值得支持,可以有其他變化。

年年最女唔係美千咩……
polarbearbear 發表於 2022-6-14 19:22

另一個台...

如果夾硬要話人地買like /dislike 都仲有其他可能性,例如: 見多左人dislike, 所以就俾反甘多個like 去 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:27

有冇反省過首歌真係好難聽

係咪要開個論文topic講何謂band sound
佢係講有少少band sound原素… (可能因為d guitar?)
冇講 ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 19:16

睇到都覺得好笑,總之唔理咁多,係AL嘅嘢就要踩咗先,踩唔死佢唔收手

睇到都覺得好笑,總之唔理咁多,係AL嘅嘢就要踩咗先,踩唔死佢唔收手
NobodyElse 發表於 2022-6-14 19:29

哈哈哈,咩都壞人係惡意攻擊,有人唔肯接受現實

有冇反省過首歌真係好難聽
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:28

難吾難聽甘又有主觀成份ge.... Fans鐘意就ok

哈哈哈,咩都壞人係惡意攻擊,有人唔肯接受現實
荷蘭番茄 發表於 2022-6-14 19:30

唯有多謝你唔鍾意都要咁留意佢

真心想睇下有冇人有意見…
唔買外國demo,AL可以夾邊個本地musician做跳唱?
ms/kk之後有諗過e個問題但冇 ...
polarbearbear 發表於 2022-6-14 18:44

Eric Kwok 幫 AL 製作印度風跳唱
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

唯有多謝你唔鍾意都要咁留意佢
NobodyElse 發表於 2022-6-14 19:32

冇聽過又點知係難聽呢?

如果夾硬要話人地買like /dislike 都仲有其他可能性,例如: 見多左人dislike, 所以就俾反甘多個like 去 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 19:27

佢個比例唔係睇 like/dislike,係base on首歌嘅views數嚟計
即係首歌無論加幾多views,個dislike數都跟住升一樣嘅比例
每多100views,就多12個dislike唔買bot,用人手點做到

(而like/dislike或者like/views嘅比例都係一直有變化,只有dislike先係一直跟住12%嘅比例走)

佢個比例唔係睇 like/dislike,係base on首歌嘅views數嚟計
即係首歌無論加幾多views,個dislike數都跟 ...
NobodyElse 發表於 2022-6-14 19:48

我吾覺得係買dislike ,佢係有跳動,如果真係有得買,haters就會買好多,吾會係12.5%甘少。
同埋你睇真d 個表,佢中期都有試過12.5變12%。 所以,我反而係覺得大眾真係吾buy 首歌多過買dislike

我吾覺得係買dislike ,如果真係有得買,haters就會買好多,吾會係12.5%甘少。
同埋你睇真d 個表,佢中期 ...
hkbaby 發表於 2022-6-14 20:03

有人唔肯接受現實吖嘛