返回列表 發帖

King Kong - 盧瀚霆

單選投票, 共有 196 人參與投票
14.80% (29)
2.55% (5)
2.04% (4)
1.02% (2)
79.59% (156)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 08/06/2022

作詞:Oscar / Rap詞:Anson Lo   
作曲:Willie Weeks / Ninos Hanna / Jonna Hall
編曲:Willie Weeks
監製:Edward Chan

別人極強壯 比我也未似精鋼
掉轉 姿態 弱如你 一剎我是最嚮往
始終不可講得出答案 誰
多麼膚淺只想找答案 看
你或我亦各自瘋與狂
要去較勁切磋 也算太魯莽

Rollin' like I'm wit' nobody
Take a shot, gotta go in a hurry
Everybody's telling me
Everything is like a game
Chase the fame
Know your aim (hey)

講已講太多 怎去開解
比較比太多 走到很歪

What'd you want? What's the point?
I was stuck, there's no way to go
Now I'm bout' to show you how I roll (yeah)

Hey 走到天荒披荊斬棘的闖過秘境
只要 賺到些本領
只聽 內裏的反應
Hey 不要心慌我決意放肆一探究竟
不再 為了爭勝
Yeah I'm about to go

就砸爛世間 一千億個獎盃
(ah ah ah ah)
就用力轉身 心不想再染灰
沒耐性 一再爭到需要激戰幾回
今次的我都也只有失陪
比較只有只有跟我比
用力踏步 未攰

I'm my King Kong
在壯大 在壯大
論勝敗 沒勝敗
可以可以一個攀上天涯
可以可以打破天意安排
沒勝敗 在壯大

Aye, all hands on deck
Hey, never ever ever look back
Ne, never go on just to backtrack
Aye, I've got myself to brag like

我似某隻猛獸般
哪個更勇猛 我再懶去管

Nobody can tell me what I gotta do
Now its time to let it all go go go go

你我各有各好 怎麼怎麼比
偏偏 最要緊 通通想不起 watch out
找 找一絲生機
只想 生因我死因我不退避

講已講太多 怎去開解
比較比太多 走到很歪

What'd you want? What's the point?
I was stuck, there's no way to go
Now I've got to show you how I roll (yeah)

Hey 走到天荒披荊斬棘的闖過秘境
只要 賺到些本領
只聽 內裏的反應
Hey 不要心慌我決意放肆一探究竟
不再 為了爭勝
Yeah I'm about to go

今次的我都也只有失陪
比較只有只有跟我比
用力踏步 未攰

捨棄幾百種數字
所有比對式暗示
寫我一個的故事
聽我心裏的意旨
俗世之旅 各自尋覓意義 (yeah)
踏破所有謬論跟諷刺

今次的我都也只有失陪
比較只有只有跟我比
用力踏步 未攰

I’m my King Kong
在壯大 在壯大
論勝敗 沒勝敗
可以可以一個攀上天涯
可以可以打破天意安排
沒勝敗 在壯大

可唔可以唔好再比AL唱外國班底嘅歌… 明明都唱唔到

放埋首唱片,AL好有誠意,做嘉賓都肯挑戰新歌
第一次live仲要係四面台,表現都幾穩定,有加到分

呢隻歌真係非一般嘅難聽,災難級嗰隻

初時聽呢首歌,都覺得唔入耳,比較歐美曲風
但睇完Anson Lo去做欣宜嘉賓嘅live,又覺得首歌ok

其實都幾佩服教主,以佢嘅人氣,明明可以出D大路情歌就好吸粉
明知呢條路香港人未必buy,但佢都仲係好敢去做
以後會唔會真係令樂壇多啲不同音樂方向,就暫時未知

寧願聽翻Megahit

睇埋份詞, 感覺佢已經唔理大眾點睇
只係想行自己ge路, 做自己鍾意ge野
今次oscar份詞寫得算到肉
編曲都算做得精緻
佢年頭已經預告過會出非主流ge歌
係需要勇氣ge
同佢講聲加油

絕對唔係歌手嘅錯
用呢首去做廣東歌根本就係帶住「你敢做尷尬嘅就係人地」嘅心態

教主Rap仲清楚過首歌本身
出全英文攻外國市場都無咁衰

絕對唔係歌手嘅錯
用呢首去做廣東歌根本就係帶住「你敢做尷尬嘅就係人地」嘅心態

教主Rap仲清楚過首歌本身 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-6-13 01:46

呢條片有講解廣東話做跳唱歌係非常困難

同埋其實AL係跳唱歌手,要睇曬成個package,包括整體表現同舞台感染力
不過好多人只鍾意攞佢同其他純歌手比較等如蘋果同雞蛋點比較,都不同類型

有12個5分

其實首歌又唔太差,MV幾好睇,不過有部份音樂太嘈,歌詞又太密,有啲歌詞聽得唔清楚,不過都欣賞佢夠膽試新嘢
Ann

唔同人地比
同自己比

我鍾意一所懸命、Burn Out、EGO、Megahit甚至Mr. Stranger多好多
希望聽耐少少會改觀啦
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

D英文好難聽
I talk a lot of BS.

呢首真係唔係幾好聽

真唔掂~ 原來ah oh ah oh 好好聽

評分人數

WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

呢條友出歌一首難聽過一首
今次得個嘈字

呢條友出歌一首難聽過一首
今次得個嘈字
lmml4 發表於 2022-6-13 10:15

好明顯AL都唔係為咗爭獎而出歌
襯後生多啲嘗試下不同嘅嘢都好,佢最近幾首歌都係比較偏鋒同小眾
我自己平時會聽下外國歌,就覺得還可以接受,不過唔可以不停聽係真

建議主主唔好再唱歌,返去做 fans service provider
不正常人類推介榜 2024 Week 13
1. 無傷大雅 - 林峯 2. 一個眼神 - my little airport 3. 無答案 - 林家謙

覺得佢比較好聽嘅已經係一所懸命、EGO、Megahit。。。
呢首真心cannot

呢首點會唔主流同小眾,成首kpop嚟,我覺得幾正,係佢唱唔掂姐

真係唔好聽, MV又唔得...

真係冇乜人做到一首比一首難聽

三分俾Oscar同首曲
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

歌比MS/Megahit好,但vocal + rap + MV係災難

AL好似已經到左樽頸位
當以為Mr. Stranger已經相對無咁出色既時候..
無諗過呢首會仲差過之前...

成首歌好嘈 我聽左一半已經唔太想聽落去
同埋AL好似唔太handle到 完全比首歌食住左

其實我覺得AL聲底唔差
但選曲方面真係麻麻地
希望佢下一首可以有改善
同埋唔好再用外國班底啦 試下新野啦

災難級難聽….
基本上佢咁嘅唱功同佢嘅條件,真係唱一首歌,毁一首歌。
根本唔關啲咩曲風大唔大路,小唔小衆嘅問題,係唱嗰個嘅問題

同埋其實AL係跳唱歌手,要睇曬成個package,包括整體表現同舞 ...
pekopoko 發表於 2022-6-13 02:36

你啱!根本就唔應該攞個dancer同專業歌手比較

教徒留言好好笑
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

同埋其實AL係跳唱歌手,要睇曬成個package,包括整體表現同舞 ...

唔好成日攞呢樣野做藉口啦,一年見唔知幾多次
廣東話做跳唱的確係好難
但唔係難到個曲同個語言抽離晒咁囉
成首歌kpop倒模咁倒,填果個難唱果個又唔岩音
上年joyce出快歌
十幾年前女歌手個個都出快歌
廿年前郭富城張學友一樣出快歌
啲歌唔會難聽到咁囉

花姐要搵翻Wyman先得
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

真係冇乜人做到一首比一首難聽
GaracyTan 發表於 2022-6-13 11:27

街燈都好多1分
證明係非主流音樂

聽佢d歌不如聽黃妍。
把聲難聽到極。
要放開你 才隨時能掛念你

廣東話做跳唱的確係好難
...
lmml4 發表於 2022-6-13 12:57

我覺得Anson Lo呢首都算係偏門啦,對於香港樂迷嚟講
十幾年前嘅快歌都有唔少係翻唱韓國hit歌,例如:煞科
節奏明快,旋律洗腦,的確係好聽㗎!

Anson Lo嘅快歌就暗黑風啲,加埋英文rap,唔係易入口嘅類型

同意佢選曲係可以再好啲,而家成首聽完都冇乜畀人可以跟住唱到嘅地方

支持 Anson 有突破的姿態 敢於越界
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

AL好似已經到左樽頸位
當以為Mr. Stranger已經相對無咁出色既時候..
無諗過呢首會仲差過之前...

成首歌好 ...
amifu1230 發表於 2022-6-13 12:00

Anson Lo應該係不斷試緊唔同嘅跳唱曲風,test緊大眾接受程度,我諗佢唔會再出返以前一所懸命個種快歌

未必啱自己口味,但香港樂壇多啲不同音樂,都唔係壞事
同埋佢啲歌要配合埋舞台表演睇先得,齋聽唔好loop

廣東話做跳唱的確係好難
...
lmml4 發表於 2022-6-13 12:57

臭四廿年前啲快歌都hit啦,班井底之蛙真係見識少
1. 無傷大雅 - 林峯 2. 一個眼神 - my little airport 3. 無答案 - 林家謙

神主話呢首係band sound

佢係唔係對band sound有啲誤解
Band sound =/= ban sound
Band sound =/= bad sound

支持 Anson 有突破的姿態 敢於越界
on07111 發表於 2022-6-13 13:42

神徒亦按讚都敢於拍手稱快

每次都以為已經到谷底
估唔到每次都有驚喜

希望佢可以揀返啲自己handle得比較好嘅歌
而家唱得辛苦 聽就更辛苦

神徒話神主每次都有新挑戰
其實我覺得啱㗎
神主真係每次都挑戰難聽嘅下限

真係.....好難聽
Megahit 有水準,呢首低質
再將我相信的如煙火般綻放

神徒話神主每次都有新挑戰
其實我覺得啱㗎
神主真係每次都挑戰難聽嘅下限 ...
荷蘭番茄 發表於 2022-6-13 14:11

見你好落力覆咗好多個post,其實唔洗咁勞氣
音樂嘅嘢,啱聽就聽下,唔鍾意就繼續聽返其他主流廣東歌

隻歌太快, 聽唔清唱咩, 不過網上見joyce concert 唱又好似無咁快, 幾好睇
Owen

見你好落力覆咗好多個post,其實唔洗咁勞氣
音樂嘅嘢,啱聽就聽下,唔鍾意就繼續聽返其他主流廣 ...
pekopoko 發表於 2022-6-13 16:27

原來唔鍾意主主 = 唔鍾意非主流

同神徒溝通真係令我獲益良多

神級邏輯

真係唔掂 之前啲歌都好過呢首

叫 ____ Kong 嘅都多數難聽
在這畢生不滅 無極的狀態

____ Kong 嘅都多數難聽
losyes 發表於 2022-6-13 23:08

你條底線得四格,有無打少左或者打多左一下
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

郭富城 lesile 唔係跳唱? 仲有慧嫺師太跳舞街 學友首餓狼傳說 欣宜首prince joyce 係難聽就難聽啦 諸多藉口 mirror咁黑人憎主要唔係因為D成員 係你呢d耳殘fans盲撐所致
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

好難聽, YT dislikes 破記錄