返回列表 發帖
隻歌好似靜夜歌…每句唱出黎都好隨意,好似捉唔到點入每一句
除左編曲突然好大聲就冇記憶點

聽耐咗真係覺得似Serrini啲歌
似我在流浮山滴眼水.jpg同Don’t text him
反而更鐘意佢啲快歌
如果佢寫首快歌俾Janice唱就好啦
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

聽耐咗真係覺得似Serrini啲歌
似我在流浮山滴眼水.jpg同Don’t text him
反而更鐘意佢啲快歌
如果佢寫首快 ...
an_kp_on_edge 發表於 2022-6-3 17:23

可能呢首就係本身寫畀千嬅嗰首

啱啱發現幅Cover photo 轉咗,應該代表MV就快出,附上kkbox 嘅文案先
我們都以為,
自己一早習慣寂寞。

深宵孤獨在家,
身心疲累的你一不留神,
一股無形而帶壓力的寂寞之感乍隱乍現。

你以為,
倒杯紅酒可以品嚐寂寞,
點起蠟燭可以燃燒寂寞,
但原來,
你心底的某處晦暗是水洗不掉、光照不進的。

這處晦暗使你有所缺失,
而這種若有所失的不安感覺,
就是你輕易愛人、胡亂愛人的原因嗎?

如果愛人之前,
不懂得擁抱不安、擁抱寂寞、擁抱自己,
如何保護自己脆弱敏感的心臟,
如何愛得更「安全」?

衛蘭(Janice)的全新概念專輯《Daughter》繼《Little Miss Janice》與《風靡》後迎來第三主打《現代戀愛安全手冊》,而今次合作的音樂人是風格截然不同的梁嘉茵(Serrini)。Serrini向來形象鮮明,其大膽表達的性格與今次「女性自主」的主題非常吻合。

嚴格來說,《現代戀愛安全手冊》並非一首情歌,它沒有撕心裂肺的分手情節,也沒有引人落淚的激烈情緒;相反,它更像一首讓你療傷、沉澱、思考人生的作品。我們都曾經寂寞過,寂寞之時內心最脆弱敏感的,我們要懂得愛自己,才可以在下一次的戀愛當中,愛得更加「安全」。

Serrini的作品很難定義,因為不個階段的她會創作風格迥然不同的歌曲。而這次由她作曲、填詞及監製的《現代戀愛安全手冊》則算是一首抒情歌,氣氛淡然,卻蘊含豐富的情緒。同為監製及編曲人Him Hui亦花盡心思,編曲時而收歛、時而高漲,到最後似要爆發之時卻又突然收住,漸漸回歸平靜,就像我們起伏不定、難以解釋的複雜情感。
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

依家先知點解首歌D聲時大時細。。

今晚有MV睇。。。

反而呢邊未貼
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

反而呢邊未貼
cfjc_ak 發表於 2022-6-8 21:25

衛蘭靚左。。

風靡hea plug連MV都冇

衛蘭靚左。。
kk8733 發表於 2022-6-8 21:51

第一眼睇以為蔡思韵係蘭蘭

風靡hea plug連MV都冇
GaracyTan 發表於 2022-6-8 22:31

禁歌 唔可以大肆宣傳。。。

MV加返分但係依然悶
I talk a lot of BS.

呢隻要聽多幾次慢慢滲出嚟
幾Serrini style

簽名被屏蔽

呢隻要聽多幾次慢慢滲出嚟
幾Serrini style
kelvinyu188 發表於 2022-6-9 22:08

超慢熱作品。。。

衞蘭新歌訴說「女性自主」 大讚蔡思韵喊戲一take過
Hanson 發表於 2022-6-9 22:18

個女仔都幾核突。。

衞蘭新歌訴說「女性自主」 大讚蔡思韵喊戲一take過
Hanson 發表於 2022-6-9 22:18

首歌好有自主意識wor 有冇令你好擔心?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

一如以往既好聽
Owen

聽耐幾好loop

首歌好有自主意識wor 有冇令你好擔心?
HOTMAN 發表於 2022-6-11 12:02

我擔心蘭B  完約後去邊。。。

演唱會主題曲?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

首歌勁慢熱, 但越聽越鍾意, 聽聽下, 編曲反而幫首歌加左分

3分,支持「欣欣」&樹木真美
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

越戒越愛 越放大要害
由寂寞誘發的心跳
幾句話 就自己浸沒動人情調
情迷他的冷笑 神呆閃躲半秒
或者錯愛都只因變態

發覺蘭蘭新碟好多幸兒元素
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

越戒越愛 越放大要害
由寂寞誘發的心跳
幾句話 就自己浸沒動人情調
情迷他的冷笑 神呆閃躲半秒
或者錯愛都 ...
John 發表於 2022-6-23 03:53

溝埋溝到已經分唔清邊句係邊首

暫時三plug 都唔錯希望蘭可以爭入三甲

無合唱版本??

好聽 係編曲悶d