返回列表 發帖
曲好詞不錯,但唱就越來越似Liza姐,驚嚇位不少。
hkwilliamsiu 發表於 2022-5-24 05:20

利申投咗5fun,有些人最鐘意用自己嘅立場話唔好聽就一分,唱歌是每一位歌手想用自己方式表達,你聽是Liza聲,但你有無試過唱下,這首歌的詞多而且好多音是高低起伏,我同意千嬅唔算唱得十分出色,但她的演譯已經附合預期,感情恰到好處,我對她肯嘗試衝出comfort zone 和她動人的唱法成就一種獨特的千嬅風格而加分鼓勵。

坦白講,Eason同Joey就算點令人失望,大家都唔會否定佢哋嘅唱功先
至於千嬅佢本身實力不足以支撐人氣,所 ...
jcbartleby 發表於 2022-5-24 19:27

你知唔知運氣都係實力的一種,好多香港歌手就算留港、北上甚至乎台灣搵食都依然係浮浮沉沉紅唔起。

好彩你同部分會員都識講某部分樂迷唔理性,攻擊artist唔使成本又可以玩嘢呢個point。
唔講仲以為歌手北上搵食嗌下共產黨口號影相握吓手,係仲嚴重過班醫官向市民逼針或者漁護署「人道處理」野豬倉鼠。
所以呢三年睇住班老歌手係咁俾香港樂迷當出氣袋咁發洩,越睇就越覺得佢哋好慘。
覺得人哋乜嘢忘恩負義等等,有班香港樂迷成日當自己喺大帝咁指點江山,要人哋去邊度邊度搵食。仲有,佢俾英皇攻擊人瑞果啲你哋有出過聲幫佢咩?
留喺香港就話人霸獎,去大陸就話人奶共,咁你想佢哋去邊先安樂?
兩個字奶共就推翻人哋過去為香港樂壇貢獻的成就,呢班人會唔會先係最忘恩負義呢?
好似另一位CM天后所講:「人說戲子無情,但原來觀眾更加無情。」

其實呢度有唔少會員見到有咁上下年紀兼有啲音樂成就嘅音樂人/歌手就deafult俾一分,又或者無人理。
根本就喺睇人格睇出身睇fans人品嚟聽歌。
隨便都可以喺CM字典入面做萬能key(例如:有固定風格 = 悶/罐頭、用傳統唱腔 = 老土,etc)

而家你幫佢規定咗演繹市場同演繹路線?
定係你認為你代表咗香港覺得冇人歡迎佢翻黎?
唔想係度嘈,但係我 ...
Gary 發表於 2022-5-25 01:46

其實呢條友個個post都係度宣揚「破四舊,立四新」咁嘅idea,我已經覺得無必要再回覆咁嘅人

見風使舵嘅黃絲價值觀已經睇到厭倦,去到今時今日咁嘅局面都仲要用一廂情願嘅諗法去唾棄歌手已經覺得呢啲人冇得救

下下都用金錢同國家去猜度千嬅等歌手,自己份人都唔會好得去邊。

(講真,Arashi賣平飛俾大陸人睇online show但日本本地人要俾原價,日本人都唔會嗌Arashi滾出日本啦)