返回列表 發帖
其實首歌幾好
但粒高音真係上得好刺耳
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

回復 47# wkjay

感動!respect~

高音好刺耳呀
比翻江小姐唱?
Kenny 發表於 2022-5-24 12:23

好想聽迦迦獨唱版喔
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

今晚有新歌live聽
要放開你 才隨時能掛念你

今晚有新歌live聽
Gary 發表於 2022-5-24 13:29

唔係呀fa? 幾點嚮邊?
正式MV有未?

唔係呀fa? 幾點嚮邊?
正式MV有未?
kenneth 發表於 2022-5-24 13:31

Ins. 10點開live
微博7點開live

5分! 今次行走的CD真係唱得好好
JasOh103 發表於 2022-5-24 10:29

以為有至尊歌級數
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

最想知道呢首歌係香港錄?

人瑞宜家啲咬字好核突,唔睇歌詞唔知佢唱密
“得起”和“撇脫那運氣”啲音好怪好出戲
雖然係錄音室版,但聽落會擔心人瑞隨時斷氣
和Citypop、Everyday一模一樣的班底,點解可以差咁遠
歌詞題材和內容會唸起“明日再會”和“我在橋上看風景”,但前兩者好聽好多

一向都知人瑞夫婦和AGA比較熟,時不時IG會互Like
而且人瑞講過佢地一家三口都鐘意聽3am
不過“天橋”冇任何迴響,冇唸過咁快又合作
呢首比“天橋”正常少少,“天橋”似啲TVB都唔想要嘅片尾曲

人瑞宜家啲咬字好核突,唔睇歌詞唔知佢唱密
“得起”和“撇脫那運氣”啲音好怪好出戲
雖然係錄音室版,但聽 ...
btvfans 發表於 2022-5-24 14:34

Everyday真係好好聽

最想知道呢首歌係香港錄?
我等我在 發表於 2022-5-24 13:58

唔知係咪好似容小姐咁視像錄音呢

唔知係咪好似容小姐咁視像錄音呢
leroyjaime 發表於 2022-5-24 14:52

好似得 東京人瑞 係視線錄音的?

btvfans 發表於 2022-5-24 14:55

咁都係有做過呢件事吖

btvfans 發表於 2022-5-24 14:55

同呢首比即是華納可望爭取到5台雙週冠?

VOCAL 都仲係差
好心佢就唔好揀呢 D 音域歌挑戰
而家明顯失敗
佢最好係中音

然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
呢句真係好聽

同呢首比即是華納可望爭取到5台雙週冠?
kenneth 發表於 2022-5-24 15:02

apple music 版權寫:Right Track Culture Company Limited
言外之意 出品人:丁子高

好有明荃feel,好好聽~
1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
呢句真係好聽
Gary 發表於 2022-5-24 15:09

kenneth比較中意另一段之前嚮第2個post post過
趁記得repost返先!

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=20729&extra=page%3D1&page=2

昂貴干邑如水 茶也清得如水
是你的心境誘導你的嘴
嫌棄你疼愛你是誰 如荷葉與露水
就似酒精蒸發愧疚的眼淚

呢段想講講詞中以荷葉上露珠比喻生/命
因為露水係得清晨短暫有所以最珍貴 要珍視
因為咁短暫所以無時間嘆息 就已經消失
呢啲我哋都聽過
而林生嘅詞進一步指出
可以用酒(即是釀 × 發醇 = 成熟嘅公式)
消化呢種稍縱即逝嘅傷感

我哋心境放開啲
就可以唔會成日記恨將啲嘢放到咁大
明白成敗得失
名聲一時嘅高低其實只不過係睇你個心態
表現出識品酒嘅人好似千嬅咁樣嘅成熟態度
真係好感動又易明 係跟開嘅樂迷一定收貨

輕鬆2 頁討論
果然都係薑愈老愈辣

輕鬆2 頁討論
果然都係薑愈老愈辣
victor1991415 發表於 2022-5-24 16:02

嫩姜都好辣架
【This is MC】澳門見

當然我理解為什麼部份網民會對楊千嬅、林二汶、周柏豪、Supper Moment有負面觀感,但不能認同。

這是一個 ...
wkjay 發表於 2022-5-24 11:02

十分客觀!!

當然我理解為什麼部份網民會對楊千嬅、林二汶、周柏豪、Supper Moment有負面觀感,但不能認同。

這是一個 ...
wkjay 發表於 2022-5-24 11:02

終於有人講人話
而家全部盲返千嬅
不過證明千嬅係大家心目中真係有好重要的位置
先會無時無刻提起佢

人瑞不愧為CM天后,其他人真係可以死埋一二邊
5 fun for sure
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

終於有人講人話
而家全部盲返千嬅
不過證明千嬅係大家心目中真係有好重要的位置
先會無時無刻提起佢 ...
膠膠 發表於 2022-5-24 17:10

其實好多人鬧佢係針對於佢唱得唔掂
或者因為一九年件事令大家清醒 發現佢一直以來唱得唔掂 先keep住有人擺返之前啲走音片出嚟
好少真係有人盲鬧佢

或者因為一九年件事令大家清醒 發現佢一直以來唱得唔掂 先keep住有 ...
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 17:39

你呢句其實唔係好啱。
準確來講,大部分人都知道佢唔係唱將歌手。
以前喜歡佢既人唔會覺得佢live唱得好勁,知道佢唱歌既優缺點。

失憶都記得起 = 無期‘s 全部記不起
喝夠苦澀味 = 一‘s 永遠差半步
遺忘但 = 理性與任性之間‘s 如遺憾

好aga wor

你呢句其實唔係好啱。
準確來講,大部分人都知道佢唔係唱將歌手。
以前喜歡佢既人唔會覺得佢live唱得好勁 ...
Gary 發表於 24/5/2022 17:47

咁佢從來都係賣人設多過賣能力,以前大家鍾意佢個人咪包容佢能力一般
當後來大家覺得人設原來是假的,有感被欺騙多年,先再搵返佢啲嘢嚟瘋狂鞭屍

咁佢從來都係賣人設多過賣能力,以前大家鍾意佢個人咪包容佢能力一般
當後來大家覺得人設原來是假的, ...
jcbartleby 發表於 2022-5-24 18:07

呢個係
that's why 點解美祖同佢,大眾既反應差咁遠

jcbartleby 發表於 2022-5-24 18:07

人設假或真我覺得都係睇大眾企係咩位置去評估。
我之前都講過,因為而家佢唔符合自己心中所想,然之後抹殺過去全部既音樂成就,甚至乎認為佢之前高質素既作品係流野,咁就無理取鬧多D。
就好似之前陳奕迅因為棉花事件,有d人話佢把聲爛晒、音樂冇意思、笑佢單春,同樣係無理取鬧。
講真,而家新一代既歌手,有邊個可以做得出楊千嬅以前咁既唱片質素?
邊個唱歌有feel過陳奕迅?
鬧人都要針對奶共呢單野去鬧啦。

想聽迦迦唱悲~喜個高音位

曲詞編都係上品 但人瑞唱高音唔啱feel 4fun
好心光頭睇下份詞同佢而家寫果d質素差幾_遠
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

YES~~所以上面篇文講到咩"負面觀感,但不能認同"
真係得啖笑~~~

你天才歌手又如何?
已經賺咁多, 但忘恩負義, 背棄忠粉, 終日仲要得一想二
好聽就係再攀高峰, 唔好聽就臨老奶奶奶
連自己個仔兩個月見唔到面都接受到
咁真係 NO SAY

其實佢唔好講咁多人生道理會好好多
咩對廣東歌有情意結 所以要做返廣東歌多謝樂迷點點點
由佢把口講出口, 係特別刺耳, 說到底都係名利行先

So true
其實好多人就係鍾意佢個人 所以佢唱成點都支持 甚至包容程度大到會覺得好聽 頒獎典禮去到高音位喊都會話佢真性情
睇返fansgroup其實好多人都係話而家先清醒 覺得原來真係好難聽再攞出嚟binc

或者因為一九年件事令大家清醒 發現佢一直以來唱得唔掂 先keep住有 ...
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 17:39

認真咩,大把人見係佢就鬧咗先喎
唔理佢係做乜,做成點
Even今次出歌,未聽已經鬧咗先

我之前都講過,因為而家佢唔符合自己心中所想,然之後抹 ...
Gary 發表於 2022-5-24 18:26

所以而家啲人從來都只係話佢成世靠好運
遇到好歌 好詞

我之前都講過,因為而家佢唔符合自己心中所想,然之後抹 ...
Gary 發表於 2022-5-24 18:26

狙擊一個artist仲落力過去狙擊啲政治人物就知道佢哋純碎係鬥黃唔係以事論事喇

遇到好歌 好詞
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 18:52

但事實上佢唱功好先係重點

遇到好歌 好詞
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 18:52

佢係華星時期會同人山人海合作,金牌時期三張碟,之後有火鳥。
除咗好曲好詞,我覺得離唔開佢本身既音樂觸覺。
呢啲唔係靠運氣一句野可以概括到。
本身可以吸引到好多人幫佢建立個音樂事業,肯定有佢自己既魅力。
你話係大眾面前賣人設,冇理由係身邊d人面前都係咁掛。
而家人山人海既阿于仲繼續幫佢,如果楊千嬅真係咁無品,唔通阿于咁傻咩。

狙擊一個artist仲落力過去狙擊啲政治人物就知道佢哋純碎係鬥黃唔係以事論事喇 ...
Jacz 發表於 2022-5-24 18:54

我覺得D人鬧佢奶共可以繼續鬧。
但推翻佢咗以往既音樂就真係幾無品。

kenneth 發表於 2022-5-24 18:56

曲少陣當幫忙啦。

Aga 知人瑞唱唔到高音,特登作首正野俾佢中伏

kenneth 發表於 2022-5-24 18:56

華在其表,內裏也驚喜地有聲有色,意想不到地,楊千嬅這次演唱會的聲音狀態,是前所未有的良好︰明顯地用聲方法轉變了,高音有氣有力,甚至在以往只能靠激揚的演繹來彌補聲線不足的曲目《飛女正傳》又或是《假如讓我說下去》,竟然可以靠淡定的演繹來感動觀眾,在《假》一曲的尾段高音位置更刻意拖長來炫耀苦練成果,難怪這晚的楊千嬅會在以Bass及Synthesizer音色穿插重新編曲的《抬起我的頭來》裏展現舞台光芒與自信。同時又在《楊千嬅》中表現堅定的精神及樂觀,又可以在《三分鐘戀愛熱度》裏跳跳紮紮帶來歡愉的熱鬧,又可以在將原版作狀牽強的《化》給予重生,演唱起來響亮俐落。難怪演唱會以《新世紀福音戰士》作序幕,「如創世紀 新的世紀 我沒名字沒有天也沒有地」,借喻重生。如果聽歌如投資,楊千嬅這藍籌股,應趁低吸納,買得過。

Aga 知人瑞唱唔到高音,特登作首正野俾佢中伏
votes 發表於 2022-5-24 19:21

Aga 特登咁
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Gary 發表於 24/5/2022 18:26

坦白講,Eason同Joey就算點令人失望,大家都唔會否定佢哋嘅唱功先
至於千嬅佢本身實力不足以支撐人氣,所以之後先俾人一沉百踩,同埋大家會偏向將楊千嬅高質素作品歸功於詞人/作曲

我唔同意人否認佢哋以前嘅成就,但係同時大部分人都係唔理性
有人講咗啲人狙擊藝人仲熱心過狙擊政治人物,好明顯其實都只係情緒上發洩
即係你插藝人/插TVB冇乜風險,然而你攻擊政治人物/政府係有風險,somehow呢啲藝人同TVB成為咗發洩對象咁啫

由2019年佢一句RIP到後續發展,其實我覺得係不幸,不過洗濕了個頭都返唔到轉頭,鬼叫佢嫁了呢個老公
同埋佢真係一世行運啦講真,就算香港俾人咁棄,返到大陸又紅到,吹佢唔漲

華在其表,內裏也驚喜地有聲有色,意想不到地,楊千嬅這次演唱會的聲音狀態,是前所未有的良好︰明顯地用 ...
on07111 發表於 2022-5-24 19:22

迪迪自己都唱唔到相識以後

曲好詞不錯,但唱就越來越似Liza姐,驚嚇位不少。
hkwilliamsiu 發表於 2022-5-24 05:20

利申投咗5fun,有些人最鐘意用自己嘅立場話唔好聽就一分,唱歌是每一位歌手想用自己方式表達,你聽是Liza聲,但你有無試過唱下,這首歌的詞多而且好多音是高低起伏,我同意千嬅唔算唱得十分出色,但她的演譯已經附合預期,感情恰到好處,我對她肯嘗試衝出comfort zone 和她動人的唱法成就一種獨特的千嬅風格而加分鼓勵。

佢係華星時期會同人山人海合作,金牌時期三張碟,之後有火鳥。
除咗好曲好詞,我覺得離唔開佢本身既音樂 ...
Gary 發表於 2022-5-24 19:01

對熟人嘅態度就肯定2回事啦 我sales朋友成日話佢
其實佢對粉絲都有兩個態度啦 佢自己有一班叫佢做媽咪好熟嘅fans 楊會對佢哋好好 但見到其他咪會相反態度

Live版嘅 上善如酒 好好聽
嗰幾粒高音反而好順耳

坦白講,Eason同Joey就算點令人失望,大家都唔會否定佢哋嘅唱功先
至於千嬅佢本身實力不足以支撐人氣,所 ...
jcbartleby 發表於 2022-5-24 19:27

所以其實容祖兒係少啲人鬧
係因為大家都覺得佢真係唱得掂
楊千嬅咁多人鬧係因為好多人覺得佢唱唔掂 返到上去又做啲比較核突嘅嘢
不過我身邊d frd都冇否定佢曾經嘅歌曲係真係好 都係講佢唱功演技同埋上面啲小丑行為為主