返回列表 發帖
共產黨係絕對惡過黃絲,黃絲惡得過共產黨,而家香港就獨立左啦
John 發表於 2022-5-25 16:40

你講埋哂廢話,你假設任何政權存在都係因為惡過市民? 即係民主要靠惡爭取? 你都short short地

千嬋唔使靠惡都已經征服幾億人民的心
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

不會理會某人言論
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

暫時都覺得呢首幾悶 比左1分
John 發表於 2022-5-25 02:28

John子係對我迦部分慢歌依然有啲抗拒
以前孤雛都被你ban到七彩

其實做乜成日話唔鍾意某個明星(不限於楊千嬅)嘅人「唔比佢XX」「唔准佢XX」或者「扼殺佢自由」?
鍾意又好 ...
John 發表於 2022-5-25 16:40

網民毒舌冇政權咁惡,但都唔代表唔惡,你用二分法係唔正確嘅。(建議聽多幾次Kay直角等於三角形同名曲勢不兩立領悟下先
根本佢而家喺香港都長期有打手寫衰佢(例如你講嗰個group),呢一點相信大家都同意。
係咪呢種網絡欺凌冇政權咁惡就代表冇問題?恕我不能同意。

理性討論冇問題,佢唱歌係有不足地方,但純粹惡意批評就無討論價值了。
我只係好奇咁多歌星上大陸搵錢,點解淨係要佢唔好返嚟唱?
都係嗰句,反佢嘅人希望佢哋知道自己反緊乜,如果反(佢覺得人哋嘅)政見但又支持Joey呢啲就得啖笑。如果話有唱功就唔使反,咁佢哋咪要支持埋校長同肥媽?嗰啲夠唱得啦啩

網民毒舌冇政權咁惡,但都唔代表唔惡,你用二分法係唔正確嘅。(建議聽多幾次Kay直角等於三角形同名曲勢 ...
Serendipity 發表於 2022-5-26 03:21

第一段:我都係回應其他會員將共產黨同黃絲對比,強調兩者比較唔到,黃絲亦不可能比共產黨惡,亦決不能將網民言論(可以叫網絡「欺凌」,如果想的話)同政權有系統、有生殺大權嘅行為相比,咁樣係淡化左政權有幾邪惡

第二段:開放討論
每個明星情況唔同,討厭/喜愛A唔代表又會因為同一個原因討厭/喜愛B,人是複雜的 (sor tag左炎明熹)
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

第一段:我都係回應其他會員將共產黨同黃絲對比,強調兩者比較唔到,黃絲亦不可能比共產黨惡,亦決不能將 ...
John 發表於 2022-5-26 04:11

關鍵因素唔係事關邊個惡啲邊個無咁惡
而係港人慣性將所有重大嘅嘢都假手“社會賢達”(甚至網上kol)代理思考乃至做決定
小事當然更甚 光暈效應之下
直接控制晒班熱帶魚睇嘢嘅方向
一邊話道德法西斯唔應該對自己過分要求自己只係nodody
另邊廂同時就扮演住道德警察
然後明明有份攻擊又扮食花生嘅旁觀者
務求永遠將責任撇清
但當中嘅傷害已經造成

No individual raindrop ever considered itself responsible for the flood

集體嘅自我毀滅 亦即是所謂嘅小丑現象
反思嚮幾大程度上要為自己嘅言行負責係畢生課題
有無諗過 如果大家都擁有海?
上善如酒剛好說明千嬅將與世無爭嘅道家哲學融入生活
交由林若寧執筆融入歌中帶畀有品味嘅樂迷
所以話好似千嬅咁高調做歌低調做人係好值得其他歌手學習

咁講返本人小小觀察啦
上面唔少會員係不屑有雙重標準嘅情形
針對呢一個咁有代表性嘅香港女歌手
所以先會睇唔過眼替佢抱打不平
咁實際上係基於惻隱之心人皆有之嘅善良品格

難道唔應該被視為係cm嘅一大美德?

#集體失智 #skip文化 #pr帶風 #上善若水 #用作品說話

John子係對我迦部分慢歌依然有啲抗拒
以前孤雛都被你ban到七彩 ...
kenneth 發表於 2022-5-26 00:08

希望千千的迪式慢歌仍然可以令莊子15 16
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

應該好快多留言過江好

應該好快多留言過江好
梨胃言 發表於 2022-5-26 10:53

View數我估後日內就過 正式做第1

關鍵因素唔係事關邊個惡啲邊個無咁惡
而係港人慣性將所有重大嘅嘢都假手“社會賢達”(甚至網上kol)代 ...
kenneth 發表於 2022-5-26 07:51

同意,所以大家應該好好思考同自省。
一剎那嘅情緒可以理解,但過咗咁耐都冇諗返事情本質有冇問題,做人就冇進步了。

同意,所以大家應該好好思考同自省。
一剎那嘅情緒可以理解,但過咗咁耐都冇諗返事情本質有冇問題,做人 ...
Serendipity 發表於 2022-5-26 12:37

10:40 邦邦講得好好
今朝回應嗰陣已經想搵噚晚呢段
但未upload吖
借個位再貼呢首熱帶魚 留意歌詞
同時希望邦邦之後都會寫歌畀千嬅

第二段:開放討論
每個明星情況唔同,討厭/喜愛A唔代表又會因為同一個原因討厭/喜愛B,人是複雜的 (sor tag左炎明熹)
John 發表於 2022-5-26 04:11

既然唔會因為同一個原因喜愛或討厭不同嘅藝人,咁即係「愛(憎)你不用合情理」,咁就無需話憎一個藝人係因為政治立場或唱功好唔好,因為呢啲都係定咗立場之後先搵嚟合理化自己立場嘅理由,邏輯先後有別。

查下發現原來人瑞已經夠歌出大碟啦:

1.上善如酒
2.你會愛的人
3.愛過你的人
4.現在就是最後的意願
5.穿越
6.心心念念
7.聲聲念
8.餘燼
9.無雙
10.嫁給人瑞

COVER: 上善如酒宣傳照/mv截圖

10首首次收錄作品,全新真大碟

期望華納留意民意,盡快幫人瑞強勢推出大碟

查下發現原來人瑞已經夠歌出大碟啦:
1.上善如酒
2.你會愛的人
3.愛過你的人
4.現在就是最後的意願
5.穿越 ...
btvfans 發表於 2022-5-28 15:04
唔爭在加埋 平行 (丁子高合唱) & 背後女人 (周柏豪合唱)
不過 無雙 嫁給人瑞 背後女人 要向 TVB Music Group 買.

唔爭在加埋 平行 (丁子高合唱) & 背後女人 (周柏豪合唱)
不過 無雙 嫁給人瑞 背後女人 要向 TVB Mu ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 15:17

差啲唔記得有“平行”呢首歌,冇聽過第二次
背後人瑞 人瑞首次收錄
宜家TMU換咗高層,版權可能比以前易處理

Warner music HK instagram did not promote this song on at all nor did it announced miriam joining the company! she's only affiliated with warner china!

Warner music HK instagram did not promote this song on at all nor did it announced miriam joining th ...
leongl 發表於 2022-5-28 15:37

可能華納香港將人瑞歸入子公司:金牌大風

可能華納香港將人瑞歸入子公司:金牌大風
btvfans 發表於 2022-5-28 15:38

係,香港似乎用金牌大風label去幫佢宣傳

10:40 邦邦講得好好
今朝回應嗰陣已經想搵噚晚呢段
同時希望邦邦之後都會寫歌畀千嬅
kenneth 發表於 2022-5-26 12:58
其實都應該幾難

建議 aunty 不如集中幫下 d members 作歌 AL Alfred Archie Him Hins Jeremy Kaho Kenny Siufay TL Zelos Zeno 等.

不過 無雙 嫁給人瑞 背後女人 要向 TVB Mu ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 15:17

平行喺邊度有得聽?我真係未聽過連搵嘅興趣都冇

Serendipity 發表於 2022-5-28 15:41
Here you go

其實都應該幾難

建議 aunty 不如集中幫下 d members 作歌  AL Alfred Archie Him Hins Je ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 15:41

其實人瑞多年來都支持佢,成日都用佢嘅作品
套用網民邏輯,藍生而家咁樣又算唔算忘本  

Serendipity 發表於 2022-5-28 15:41

丁字高嘅big hit

差啲唔記得有“平行”呢首歌,冇聽過第二次
背後人瑞 人瑞首次收錄
宜家TMU換咗高層 ...
btvfans 發表於 2022-5-28 15:35

可以再特別收錄無條件 同埋 清明

套用網民邏輯,藍生而家咁樣又算唔算忘本    ...
Serendipity 發表於 2022-5-28 15:44

反轉豬肚就係...
唔明得罪佢啲乜(黃偉文反而有好多故仔)
當年黑天鵝嘥好多心機幫佢宣傳

可以再特別收錄無條件 同埋 清明
kenneth 發表於 2022-5-28 15:46

咁樣嘅話要2CD了

Disc 2:

all Miriam's autotune live

咁樣嘅話要2CD了

Disc 2:

all Miriam's autotune live
btvfans 發表於 2022-5-28 15:51

https://youtu.be/empMs-JNvzo
Here it is 野孩子韓語伴唱版

套用網民邏輯,藍生而家咁樣又算唔算忘本    ...
Serendipity 發表於 2022-5-28 15:44
其實藍 aunty 2001年開始幫香港歌手作歌/監歌, 男歌手幫最多係劉華 (十幾首), 女歌手係千嬅 (9.5首). JY 6首, 反而 Hocc 得 1 首

反轉豬肚就係...
當年黑天鵝嘥好多心機幫佢宣傳 ...
kenneth 發表於 2022-5-28 15:49

咪就係,根本人瑞都撐咗佢好多年,仲以為日久見人心原來都係見高拜見低踩。

其實藍 aunty 2001年開始幫香港歌手作歌/監歌, 男歌手幫最多係劉華 (十幾首), 女歌手係千嬅 (9.5首). JY 6 ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 16:08

人瑞真係隻隻碟都有佢份,雖然有時有啲旋律我覺得麻麻哋

傷台真係首播之後1次都冇播過!估計1週都唔打算上

chj0928 發表於 2022-5-29 00:04

真係要靠華納課金同神績
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

咪就係,根本人瑞都撐咗佢好多年,仲以為日久見人心原來都係見高拜見低踩。

人瑞真係隻隻碟都有佢份 ...
Serendipity 發表於 2022-5-28 16:31

火鳥 EP 入面佢寫果幾首我都好鐘意

chj0928 發表於 2022-5-29 00:04

忘本應該要用係903身上

忘本應該要用係903身上
lorbat 發表於 2022-5-29 11:33

天怒人怨!

天怒人怨!
kenneth 發表於 2022-5-29 11:52

好聽嘅又唔播 激死人喇

當年GEM杯葛叱咤,藍uncle你叫人地要懂得感恩!飲水思源!然而今日到你,你又懂得感恩嗎?

人瑞真係隻隻碟都有佢份 ...
Serendipity 發表於 2022-5-28 16:31

真係要靠華納課金同神績
leroyjaime 發表於 2022-5-29 01:41

要睇吓唱片公司乜嘢取態,如果想上榜應該起碼要搵千嬅做個叱咤樂壇訪問。
參考林峯嘅成績,第一隻歌都係五台聯ban,第二隻現身宣傳吓先有啲成績。

當年GEM杯葛叱咤,藍uncle你叫人地要懂得感恩!飲水思源!然而今日到你,你又懂得感恩嗎?
...
chj0928 發表於 2022-5-29 12:18

好多人都係嚴以律人寬以律己,藍uncle本身個人又飄忽,打倒昨日的我好正常。
佢夠不滿香港樂壇啲操作啦,但而家咪又係走返入嚟,但其實啲操作都冇變過。

要睇吓唱片公司乜嘢取態,如果想上榜應該起碼要搵千嬅做個叱咤樂壇訪問。
參考林峯嘅成績,第一隻歌都係 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 13:36

咁呢首可以執笠喇 佢而家做緊聲生點會特登返嚟吖

leroyjaime 發表於 2022-5-29 14:58

唔關事 可以隔空受訪
佢都隔空受tvb/報紙訪問啦
況且東京人壽派到家下容祖國好似都無在港現過身
但嗰首歌5台10冠

好多人都係嚴以律人寬以律己,藍uncle本身個人又飄忽,打倒昨日的我好正常。
佢夠不滿香港樂壇啲操作啦,但而家咪又係走返入嚟,但其實啲操作都冇變過。
Serendipity 發表於 2022-5-29 13:36

藍生想上位 主動幫大國做歌咪得

leroyjaime 發表於 2022-5-29 14:58

佢可以遙距live或錄音訪問
嗰時美祖都係IG live 叱咤樂壇宣傳,但嘉姐冇預告過,似乎華納冇打算安排。

嗰時美祖都係IG live 叱咤樂壇宣傳,但嘉姐冇預告過,似乎華納冇打算安排。 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 15:59

機會實在渺茫

嗰時美祖都係IG live 叱咤樂壇宣傳,但嘉姐冇預告過,似乎華納冇打算安排。 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 15:59

炒晒華納班pr佢!

炒晒華納班pr佢!
kenneth 發表於 2022-5-29 16:03

我覺得呢隻都係試水溫,華納(金牌大風)應該等佢返香港出下一首歌先會推多啲宣傳

我覺得呢隻都係試水溫,華納(金牌大風)應該等佢返香港出下一首歌先會推多啲宣傳 ...
Serendipity 發表於 2022-5-29 16:48

但呢隻歌好好 各方面都top!
嘔心瀝血之作(首歌真係有呢4個字)點可以咁浪費?
如果下次整隻花好月圓夜式廢歌
然後pr推到5台冠包被人(包括kenneth)反到上天花都似!

份詞好靚 旋律就okay lar 但千嬅高音位真係有啲似拉牛上樹咁 聽live唱過一次都係好驚佢上唔到去
哥本哈根的另一個我 81+3

睇下 KELLY 睇下 SAMMI 睇下想當年嘅梅姐.
人各有志 點解有 D 人會受人尊重同愛戴.
有 D 人一去不返.
這 ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 01:21

楊千嬅唔為自己都為個仔呀 kelly自己屋企本身就有錢都唔志在 sammi冇生小朋友 暫時都唔需要為下一代的物質生活去奮鬥 所以我覺得呢三個冇可比性
哥本哈根的另一個我 81+3

反轉豬肚就係...
當年黑天鵝嘥好多心機幫佢宣傳 ...
kenneth 發表於 2022-5-28 15:49

一向有傳藍邦真人份人都西西地.... 同佢寫嘅文字都幾反差下,我唔識佢本人嘅只係覺得佢有才華乍。

不過呢個圈好多藝人都係表裡不一,even佢同周仔咁friend都好,都有d懷疑同佢frd得果班人都係咁(臭味相投)......

呢d歌唔係咁易有回響慢熱, 但其實唔算十分好聽
歌詞唔易有共鳴,除非你喜飲酒

無可否認Wyman寫eason嘅<苦瓜>有共鳴同生活化得多,雖然唔中意光頭Y本人性格
<葡萄成熟時>亦只係一首好普通k歌,但歌詞太好先會紅
無辦法,林若寧寫詞好精練同有文學根基,但近年嘅共鳴度爭少少,
但如果其他新少少嘅詞人,某啲詞寫到好似好應景(又食黃條水),但又冇乜文學/字根基就話詞人

呢d歌唔係咁易有回響慢熱, 但其實唔算十分好聽
歌詞唔易有共鳴,除非你喜飲酒

無可否認Wyman寫eason嘅有 ...
pingpongpong 發表於 2022-5-30 19:05

超喜酒here
最好介紹多啲有關酒嘅作品
呢首寫得相當深刻
大家唔好走寶