返回列表 發帖

上善如酒 - 楊千嬅

單選投票, 共有 210 人參與投票
36.19% (76)
4.29% (9)
7.62% (16)
2.86% (6)
49.05% (103)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 23/05/2022

作曲:江海迦 AGA
填詞:林若寧
編曲:波多野裕介 Yusuke Hatano
監製:于逸堯/ 舒文@Zoo Music

人有幾多煩憂 才發酵出紅酒
入到口甘苦也被迫參透
澎湃喝到醇厚 忘記了卻還有
愁緒到肚裡傷春只會更悲秋

麻醉得多長久 一清醒也顫抖
逝去的傷口困在那樽口
年少發洩過每滴愁 濃度就似烈酒
味覺揮之不去你也得接受

遺忘但怎麼的失憶都記得起
何嘗又不想擁有撇脫那運氣
然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
待你嘔心瀝血 喝夠苦澀味

難忘像清酒的清晰都記不起
隨年份幾經蒸製看透了是非
暴烈地吞風飲雨到現在懂飲酒的你
洞察苦之美 um...痛苦記便記

昂貴干邑如水 茶也清得如水
是你的心境誘導你的嘴
嫌棄你疼愛你是誰 如荷葉與露水
就似酒精蒸發愧疚的眼淚

遺忘但怎麼的失憶都記得起
何嘗又不想擁有撇脫那運氣
然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
待你嘔心瀝血 喝夠苦澀味

難忘像清酒的清晰都記不起
隨年份幾經蒸製看透了是非
暴烈地吞風飲雨到現在懂飲酒的你
洞察苦之美 um...痛苦記便記

輕輕清風中淺酌悲喜
年份剛剛足夠細味動人遺憾味

比你會愛的人好好多。有進步,俾5分。
要放開你 才隨時能掛念你

曲詞編監唱都100分!
呢杯美酒kenneth就乾咗佢先啦!

啲高音好恐怖

比想像中好
不過「記得起」真係聽到打冷震
唔知迪迪會唔會cover

啲高音好恐怖
jcbartleby 發表於 2022-5-24 00:54
致敬明荃

好catchy,聽兩次已經識唱
份詞真係好靚

致敬明荃
梨胃言 發表於 24/5/2022 00:56

最好可以同埋Karen Mok合唱

比想像中好
不過「記得起」真係聽到打冷震
唔知迪迪會唔會cover ...
GaracyTan 發表於 24/5/2022 00:56

想聽迪迪demo係點

想聽迪迪demo係點
jcbartleby 發表於 2022-5-24 00:59

可以聽住lovestory2先
應該差唔多

好catchy,聽兩次已經識唱
份詞真係好靚
Jacz 發表於 2022-5-24 00:59

因為aga交咗靚曲畀千嬅!
而呢首歌嘅成熟美遺憾味
亦明顯更適合由千嬅演繹

份詞都勝過晒光頭果d文案歌詞啦

可以聽住lovestory2先
應該差唔多

梨胃言 發表於 2022-5-24 01:01

點解把聲會咁尖?
係咪要嚇死kenneth(sorry gaga)

其實321、飲酒思源、好不容易遇見愛都有高音。
都慣咗佢而家D歌既旋律總有一些奇怪位。
成首歌既語氣處理得幾好,唱腔有翻以前既感覺。
希望下一首可以少D高音。
要放開你 才隨時能掛念你

曲詞編監唱都100分!
呢杯美酒kenneth就乾咗佢先啦!
kenneth 發表於 2022-5-24 00:54

同你飲勝!!! 非常之好!!!
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

上一次覺得千千有好歌已經係最好的債 七年後終於有首好嘅 迦迦同林若寧交好貨唔在講

深夜聽到有鬼叫。。驚。。。

最好可以同埋Karen Mok合唱

想聽迪迪demo係點
jcbartleby 發表於 2022-5-24 00:59

同AGA 合唱。。7月14出GHOST VERSION。。

因為aga交咗靚曲畀千嬅!
而呢首歌嘅成熟美遺憾味
亦明顯更適合由千嬅演繹 ...
kenneth 發表於 2022-5-24 01:02

無人可以再話佢交倉底貨俾人喇

上一次覺得千千有好歌已經係最好的債 七年後終於有首好嘅 迦迦同林若寧交好貨唔在講  ...
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:31
無人可以再話佢交倉底貨俾人喇
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:38

佢哋將自己最好畀千嬅!
千嬅嘅演繹亦都交出水準!
一首佳作就此誕生啦

我等睇深度分析每種酒嚮每段嘅關連同象徵意義
睇到少少但驚講錯! 已經真係好興奮可以等答案
相信林若寧最後一稿一定有搵佢師傅林夕畀意見
原來重可以繼續進步感覺有啲不可思議
Proud of u MS YEUNG!

AGA次貨,但係chorus真係好似佢唔知邊幾首D melody,悶又唔好聽
I talk a lot of BS.

平心而論,今次首歌好聽!
music is live

同你飲勝!!! 非常之好!!!
leroyjaime 發表於 2022-5-24 01:26

飲酒正吖!

知道千嬅×迦迦兩代女金合作嘅大家
份外關注同埋熱情勢不可檔可以理解嘅
但係主題上都想借意分享另一首自己好中意
前年嘅作品畀大家延伸聆聽下
唔出名都一樣但係係首佳作

咁都想講返今次份詞真係充滿難以形容嘅驚喜
Wow都唔足形容嗰種滿足 無法平靜
入面有好多嘅伏筆同聯動
至於歌詞/歌名咁出難免講講「上善如水」呢個品牌先

//名稱取自中國哲學家老子的名言「上善若水,水善利萬物而不爭」。一如老子將水比作理想的處世之道,「上善如水」乃是在「柔軟且與世無爭,隨自然流動般」的理念下被製造出的日本酒。由於「上善如水」較無日本酒特有的強烈口感,因此適合年輕人及平常喝不慣日本酒的人品嚐。這款日本酒絕對會令你不禁一杯接一杯享用。//

大家都可以藉此了解一下釀酒廠「上善如水」嘅歷史
詞中藉寫清酒喻千嬅有所歷練後目前心境清澈呢層都未算係最難得
難得嘅係詞中對唔同酒類有唔同嘅解晰同描述
真係好多嘢呀呢份詞 係今年為止我最中意嘅香港嘅詞
亦都獻畀所有識飲酒嘅知飲酒之美嘅你哋吖
交畀千嬅唱真係交得非常合適嘅! 心機之作!
寫到呢度自己忍唔住都酌咗杯純米吟釀飲lu

P.s. 最後kenneth內心有個小小問題
唔知千嬅目前係咪都最中意清酒㗎呢?
希望djs可以訪問嘅時候都問下

歌詞超高汁!Aga曲都算不錯,呀于監製好好!
千嬅久違的佳作!對得住香港歌迷!
仲有好多人撐你㗎千千

有d 野真係返唔到轉頭
【This is MC】澳門見

見到Aga 個名有啲啲驚喜
無啦啦出現既高音位好似係千千招牌 聽到幾次就忽略左
一切從心

5分同1分竟然一樣多
1分扣突然扯高音個位,好唔舒服
1分扣千嬋呢首唱live肯定會大打折扣
但份詞幾靚,又加返1分
最後投咗4分

上乘曲詞編唱 人瑞的演繹依然動人

可惜 大中嬅的歌不了
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

期待人瑞嘅化妝技術超越薛海皮

曲好詞不錯,但唱就越來越似Liza姐,驚嚇位不少。

唱乜都咁好聽

啲高音好恐怖
jcbartleby 發表於 2022-5-24 00:54

你應該聽得好親切有共鳴至岩,唔似汪阿姐咩?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

好老土

Overall唔錯嘅
但有幾個位突然高音暴露佢弱點
同埋舒文要求既唱法未必啱千嬅
4分

咁以為cm會盲反人瑞

比我預期好好多
Follow my IG: @delightcantopop

作品勝過一切
5分飲開酒, 真係好鍾意份詞
呢的歌,要的人生有大高低起伏的中女先唱到

希望有全女作曲人做廣東大碟,搵埋陳蕾 Jude Kiri啦!
Life was a willow and it bent right to your wind.

其實冇粒高音首歌係ok

好衰嫁
引晒 祖祖 臭四粉衝出黎俾1 分

雖然who fucking care

其實整體overall幾好
但個高音位真係好un耳......

其實同呢幾年d新歌比係幾好聽
但d高音唱得好難頂

份詞真係填得好好,對比我以為嗰啲詞簡直係兩個世界

5分! 今次行走的CD真係唱得好好
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

唱腔似明荃
再將我相信的如煙火般綻放

致敬明荃
梨胃言 發表於 2022-5-24 00:56

冇得比
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

冇得比
LoveMirkay520 發表於 2022-5-24 10:43

明荃派歌肯定投5分

當然我理解為什麼部份網民會對楊千嬅、林二汶、周柏豪、Supper Moment有負面觀感,但不能認同。

這是一個百花齊放、理性討論的社會應有的景況嗎?

就好似當年網民劣評林峯的因由,我都不表認同,因為林峯的確很努力去表演,嘗試不同快慢歌。這年他回歸香港樂壇,果然被網民捧回上神枱,"其實林峯啲情歌都幾好聽架喎"。

又例如吳業坤的得失及歌唱事業,都受到網民的一窩蜂羊群式評價而有所影響。

批評一個人很易,欣賞一個人很難。

我不是想左右別人的想法,或批判那些盲目的Haters (我擁抱真正自由),而是不吐不快,亦想為此世局發展留下少少紀錄註腳。

一直亦找不到其他被抨擊力度相若的藝人。而且即使香港網民持續的攻擊如潮(直情呼吸都有罪),她沒有選擇歸隱幾年,反而為着她的家人、事業、夢想、樂迷繼續出廣東歌,並嘗試重啟各地演唱會。她希望可以多給她兒子可以流傳後世的作品,哪怕被haters及部份媒體鋪天蓋地式攻擊。我覺得她這取態絕對勇敢!

她何不像同期的梁詠琪陳慧琳過一些優哉游哉的半退休生活?許多人批評或揶揄她"賺人仔" (其實美金加幣澳紙新西蘭元都可能賺過,因為她2019 world tour 都到了美加澳紐),何罪之有?在內地鄉村會堂唱下廣東歌得到收入,又何罪之有?她一家人是否懂得光合作用?

整體來說網民對於更早發展內地市場及/或同樣有出聲明及/或握手的陳奕迅容祖兒有天淵之別的寬容度,可能因為一般大眾把楊千嬅的人格魅力定位高於其演藝實力吧!所以一握手同各公關事件後就覺得她"不再烈女" (一二三,三二一 其中一句歌詞),然後"呸呸" (烈女其中一句歌詞)。

但其實藝人沒有責任去迎合大眾的所謂"政見",就算Mirror 都只是樂迷一廂情願的政治身份投射,現今世局怎能expect 每位商業流行歌手都像何韻詩黃耀明?

如果有留意楊小姐在幕後的參與及製作,會發現她的音樂實力及music sense 。她20多歲登上第一個事業高峰,獲得女歌手的寶座,更以唱片監製的身份奪得叱咤至尊唱片大獎。然而,她並沒有繼續出類似可惜我是水瓶座的必殺K 歌,反而主動要求Mark LUI做英倫搖滾風開拓新歌路,成就了廿年後翻hit 的處處吻。

在聲生不息中她與周筆暢單依純合唱高山低谷,她在arrangement上提供了很多意見,務求令到合唱表演更好看、更諧協,花心思"個second 點樣唱得更好"。又例如最新一集唱baby song,即使是國語歌,而且首歌好plain 需要很高唱商,但出來效果極好,肯定是其現場live 頭五位之一。先不論內地綜藝是否合香港樂迷口味,這些大型音樂節目有助歌手提升現場演繹層次。

即使已年近半百高齡,而且有機會蝕錢,她仍然努力不懈去追夢,去做人生第一個world tour,在疫情前巡迴了30多場(計劃餘下的數十場因疫情擱置)。近來她忍受幾個月思親之苦離家參與音樂節目,亦見她對家庭及工作的承擔和堅持!

十分有幸我曾在現場睇過 舊同事們及楊小姐本人一致認為是其聲音狀態最好的演唱會,Minor Classics Live 2011,我那時已好奇為什麼套套衫都好似大肚婆衫,而且仲沒着鞋,原來她當時懷孕了。在Documentary中她透露,完騷後第二日下體流血,她那份內疚感一世都會記得。

她在消耗青春與生命給人娛樂!

她一路承受壓力、堅毅不屈、諳熟世故的精神令人敬佩欣賞!演員的身份亦與歌手相得益彰,提升了vocal說故事的魅力和層次。這與她過去在歌影視取得成功,並深得林夕、人山人海等音樂人的愛戴不無關係。

我算是楊千嬅容祖兒陳奕迅李克勤的歌迷,但其實更準確是說我是廣東歌的歌迷。我從來只聽廣東歌,所有流行的廣東歌歌手我都有留意。

有些前歌迷對她感到失望或唏噓,我反而因為這些歌迷因種種原因出現的觀感而感到唏噓,只好慨嘆所有東西、所有關係、所有情感都會有限期。

當然,觀眾善意的批評是有助進步的,理解到楊小姐身體機能及聲線狀態,我覺得她可以轉換唱歌老師,嘗試更加舒服的唱法。公關手段亦有改善空間(簽番間大唱片公司相信會有幫助)。

Btw, 我一直都期待或好奇Mirror如果去握手後,那些基於政治身份投射追捧偶像而未必自知,或重視人格魅力多於演藝實力(整體來說,個人認為目前Mirror人格及跳舞魅力是高於演唱實力)的歌迷又有何反應....

P.S.:你會愛的人,Megahit,E 先生連環不幸事件,狂人日記,Dear my friend, 都是自己喜歡的頭十位2021年發布之廣東歌之一。

aga幾時出歌
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

高音好刺耳呀
比翻江小姐唱?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

你應該聽得好親切有共鳴至岩,唔似汪阿姐咩?
dom 發表於 24/5/2022 08:05

係致敬明荃就多啲高音位啦