返回列表 發帖

信之卷 - Anson Kong

單選投票, 共有 112 人參與投票
29.46% (33)
8.04% (9)
10.71% (12)
3.57% (4)
48.21% (54)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 13/05/2022

作曲:Nowhere Boys
填詞:Oscar
編曲:Nowhere Boys
監製:王雙駿

我童年有點傻 期待一天選中我
到 不知處一闖 信可以 找到珍貴拍檔
那時還有點狂 地闊天高都勇往
信即使有魔怪 憑實力 可打倒數百趟

O~ 繼續繼續信 旁人問 這可算蠢
O~ 繼續繼續信 仍然是 不改我臉容
Get up! Shout!

笑着過 現已大個 挫敗豁然走過
信直覺 亂碰亂行 主角都有份傻
最新一卷 仍然未擊倒我
喊着過 現已大個 痛著也能走過
信熱血 事實未明 都 不會怯懦
再打一關 和年月去拔河
靠單純去作樂

人有時會天真到 紋章幾千個心中寄存
而有時也許失算 能歷奇異國總算自願

O~ 繼續繼續信 旁人問 這可算蠢
O~ 繼續繼續信 仍然是 不改我臉容
Get up! Shout!

笑着過 現已大個 挫敗豁然走過
最新一卷 仍然未擊倒我
喊着過 現已大個 痛著也能走過
信熱血 事實未明 都 不會怯懦
再打一關 和年月去拔河
靠單純去作樂

要尋求我超能 異界不必穿過去
我 身邊每一位 已幫我 找到一切證據
我抬頭去生存 迎着急風不撤退
這種相信很好 完全是 究極勇敢無懼

繼續過 現已大個 挫敗豁然走過
最新一卷 能力值升一波
繼續信 現已大個 繼續信如最初
信著我 事態未明 都 永不怯懦
仍然能信 仍然能像那時
靠單純去作樂

難道學忍耐 寧願學相信你

MV>>歌

個MV好正

個MV好正
stommydx 發表於 2022-5-24 01:18

真 好有心機
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV>>歌
tlam 發表於 2022-5-24 00:17

其實生生好醒目,佢應該都知道自己唱歌無乜競爭力
難得公司又肯俾錢不停出歌,所以每一首都滿足自肥咗先

rebound係金錢女人跑車,今次就中二動漫風,MV錢不少
啲分係俾生生同個MV嘅,但唱就

其實生生好醒目,佢應該都知道自己唱歌無乜競爭力
難得公司又肯俾錢不停出歌,所以每一首都滿足自肥咗先{ ...
alison1225 發表於 2022-5-24 04:35

我生智慧爆燈 絕對同意吖

5 fun

數碼暴龍主題曲Feel
比一分個啲係咪覺得嘈
唔差喎呢首
再將我相信的如煙火般綻放

其實我都幾鍾意首歌,好耐冇聽過呢種曲風,我認同AK唔算唱得好好,甚至有d懶音同少少食唔住首歌,但首歌都聽到入耳,算loopable,他的唱腔亦有嘗試改變,nice try,MV更加係大加分,原來香港有咁多動漫人才,個MV充滿畫面,有好多彩蛋,更係值得細味,4+1=5分。

好似動畫主題曲

可以做廣東話listening test

全日狂睇 5分
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

呢個feel幾好

5分仲未夠14個

全日狂睇 5分
on07111 發表於 2022-5-24 13:38

花姐完AK新歌勁感觸 自揭壓力大脾氣變差

原來就算有 誠與愛 缺少的就是信

花姐睇完AK新歌勁感觸 自揭壓力大脾氣變差
梨胃言 發表於 2022-5-24 13:57

生生係花姐ge特效藥/抗生素
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

好有正能量喎 初頭覺得好兒歌
但係聽耐左就越來越想loop
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

曲同MV都唔錯~

唱扣分

.

連AK Post都見到A會員

.

你呢位頭號 兒登/鏡粉, 仲唔快啲copy & paste 你嘅專用template 去幫鏡造勢

...
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 00:36

依個template唔係我創作
我都要比返credit W會員

同埋我邊忽係鏡粉
日日反AL同KT
你係hellosss就係人都知
講到自己唔係鏡粉咁

最後提提你
幫鏡造勢要搵返John嘅鏡榜

.

以歌論歌都叫 hellosss/鏡粉?
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 01:10

你係唔係hellosss應該你自己先知
你覺得自己唔係就唔係啦
Link

你呢位頭號 兒登/鏡粉, 仲唔快啲copy & paste 你嘅專用template 去幫AK造勢

...
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 00:36

講返個template
我成日用係因為覺得段文字好膠
係曲兼且有諷刺嘅意思
如果你唔知出處可以睇返某種老朋友個post
同埋你quote緊嗰個comment係講緊Gin Lee首剛好

動畫幾得意, 但唔睇歌詞唔知佢唱乜

希望大家唔好再屈佢係hellosss
「有幾個熟口熟面, 之前踩完佢, 喺Jer post 話Jer 唱得最好, 話魚缸魚想同海魚鬥連登都係差不多咁(雖然已唔係佢fan, 都講下, 唔係憑空想像)」
其實我真係唔係咩粉, 不過覺得佢啲歌幾好聽, 又識作曲, 填詞......咁有才華唔 deserves 比人咁抺黑」

.

唱歌好似冇進步過

回復  梨胃言
MIRROR 成員 Edan 上月推出的單曲《 My Apple Pie 》,引起不少樂迷討論,有樂評批評他聲音生硬、感情不足,作為情歌,卻未令人感受到甜蜜,直指監製沒做好把關。Edan 曾經在 IG 開 Live 跟歌迷分享歌曲背後的故事,期間亦有清唱這首歌。
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 13:57

你睇返E先生幾多5分先啦
連共和榜都上到
我諗大部分人都係覺得My Apple Pie難聽而唔係E先生
E先生連環不幸事件 - 呂爵安

生生只係得18個1fun

其實我2021-11-27 16:39分享過你上面單新聞
仲有我成日都分享好多新聞 (e.g. Gin Lee, AGA)

生生只係得18個5fun
michael344 發表於 2022-5-25 14:25

已經多過幸兒

回復  梨胃言
我應該冇屈錯你係兒登/生/鏡粉

支持生粉admin
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 13:57

"屈" - 你的目的都幾明顯

唱歌冇進步都可長唱長有?

.

你有讀寫障礙? 我話冇屈錯
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 14:54

你有讀寫問題?
你原意根本就想屈人, 如果唔係, 你應該寫"我應該冇話錯/我應該冇講錯"
遣詞用字要留心

評分人數

• CunninG

.

你呢位頭號 兒登/鏡粉, 仲唔快啲copy & paste 你嘅專用template 去幫AK造勢
Alfeewusy 發表於 2022-5-25 01:10

唔知邊個屈人先呢

五十步笑百步, 你一樣都想屈人...

.

鏡粉真係煩膠, 人哋邊度留言要問過你?

MV其實幾好睇
但係唔睇字幕真係load唔到歌詞

聽聽下又幾鍾意
有少少諗起越唱越強「我要放心放膽去衝 我要上廣闊的太空」個幾句
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

有啲意外咁多1分
明明呢首喺今年鏡入面嚟講算唔錯嗰首
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

有啲意外咁多1分
JayantL 發表於 2022-5-26 19:28

好多抗生素
在這畢生不滅 無極的狀態

有啲意外咁多1分
JayantL 發表於 2022-5-26 19:28

證明越來越多人反鏡 ,我認同唔同人有唔同意見,不過一唔太鍾意就直接俾1分係唔係好事呢?向來我覺得1分同5分係兩種極端,中間好多時都少人投,其實係咪只有最好同最差的存在呢?正常人鍾意同唔鍾意都分好多種程度。好似呢首歌為例,其實首歌起碼過得去,點解1分比5分多足一倍,而2至4分只有10個人(16.4%)。

證明越來越多人反鏡 ,我認同唔同人有唔同意見,不過一唔太鍾意就直接俾1分係唔係好事呢?向來我 ...
ambrose121 發表於 2022-5-27 00:33

其實我吾覺"證明越來越多人反鏡 ",可能你覺得首歌正常但原來好多人都覺得吾OK 始終呢D 野都好主觀~

生生努力
希望有一日改善而家既不足
永遠支持你
【This is MC】澳門見