返回列表 發帖

doodoodoo - 林家謙

單選投票, 共有 107 人參與投票
64.49% (69)
7.48% (8)
1.87% (2)
1.87% (2)
24.30% (26)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: nellyw

派台日期: 13/05/2022

曲:盧廣仲
詞:林家謙
編:盧廣仲 / 林家謙
監:林家謙

荒廢樹林跑阿跑過獨角獸
風化石頭長阿長出了蝌蚪
冬去夏來為蟲伴拆開被竇
一起到來翹住翹住挽起手

doodoodoo    有幾多歡快
doodoodoo    能越過邊界
doodoodoo    叫幾多可愛避過活埋
doodoodoo    有幾多古怪在坐大
以某種咒令降服他    來馴服他    不必見怪

輕鐵馬路月台未能越過界
斑馬亦能跑到一片石板街
海馬渡輪在紅隧旁睡午覺
深水堡壘有著瑪利奧駐守

doodoodoo    有幾多歡快
doodoodoo    能越過邊界
doodoodoo    叫幾多可愛避過活埋
doodoodoo    有幾多古怪或敗壞
以某種咒願療癒他    來撩動他    走出結界

變卦有很多    百怪數清麼
看看那跨海到置地的一個門外漢
發覺有很多    極尋常奇蹟竟從來都不曾離開

打打卡    拍低這境界
打打卡    百種新生態與趣怪
別要將感覺幻想活埋
doodoodoo    以各種姿態
記錄這未知的土塊
如幻影    浮遊掠影的新世界

來讓他    成為幸福的新世界

利申投咗5fun,有些人最鐘意用自己嘅立場話唔好聽就一分,唱歌是每一位歌手想用自己方式表達,你聽是喃嘸聲,但你有無試過唱下,這首歌的詞多而且好多音是高低起伏,我同意家謙唔算唱得十分出色,但他的演譯已經附合預期,感情恰到好處,我對他肯嘗試衝出comfort zone 和他淡然的唱法成就一種獨特的家謙風格而加分鼓勵。
hkwilliamsiu 發表於 2022-3-4 22:02

曲詞就冇某種老朋友咁出色,但係就好啱him唱,都係好聽ger

鍾意呢首多啲
某老太沉重同埋鬼叫 loop唔到

想同kahim doodoodoo
【This is MC】澳門見

愛+him,雖然冇某老咁樣好catchy,但係就係可以輕鬆聽曬
連game theory 都唔識,已經化為塵土.·´¯`(>▂<)´¯`·.

鍾意呢首多啲
某老太沉重同埋鬼叫 loop唔到
GaracyTan 發表於 2022-5-24 00:42

但佢又再唱得raw咗

好鍾意MV隻狗仔

好林家謙style
鍾意呢種輕快mood

我覺得魔藥好啲喇咁
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

呢首好聽呀!
music is live

好鍾意咁輕鬆既ka him
【This is MC】澳門見

梨胃言 發表於 2022-5-24 00:20

某種老朋友好聽好多,但加謙唱doodoodoo都一樣比5fun

但佢又再唱得raw咗
kenneth 發表於 2022-5-24 01:09

真係唱得好乾下,每句啲收尾仲要無乜處理
比起某種老朋友,呢首無咁值5分

呢首聽得好舒服!好適合+him!

比起其他家謙歌 尼隻旋律好似冇咁特別
但都水準之上 好聽好loop
家謙隻狗仔又cute 5fun

好聽!啲歌詞好有心思 好鍾意「深水堡壘有著瑪利奧駐守」

呢首啱佢唱好多
好輕鬆

好鍾意依首個vibe5分

真係好盧廣仲
詞高質
想聽下盧廣仲用廣東話唱
再將我相信的如煙火般綻放

好chill,聽落舒服自然,可以放鬆自己,整體高質,5分。

KA HIM唱得好舒服,無得輸
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

小隊長說,家謙的聲音很獨特,可以治好精神疾病。

唔知平時對家謙嘅vocal有意見嘅會員有冇嘢想發表

鐘意牙謙唱輕鬆小品
填詞嘅用字都好岩佢
利申:唔係鏡粉

初初覺得點解又doo doo doo (特倫斯已經doo過)
聽聽下又幾好聽
好輕鬆
不過都係未top到一人之境嗰種vibe

好神奇地既覺得好盧廣仲,但同時又好林家謙,仲要好順理成章地一聽就認定係屬於家謙既出品,但單獨聽兩位自己既歌又唔覺佢地風格相似。

小隊長對家謙評價好高,話佢把聲可以治好精神疾病,又話聽佢把聲一千幾次,覺得無論佢點唱都會好好聽。
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

詞幾好
wood

來撩動他    走出結界

撩動到 wo-oh
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

這種vibe適合家謙

小清新作品,旋律輕快;
原來家謙填詞都很可以

好神奇地既覺得好盧廣仲,但同時又好林家謙,仲要好順理成章地一聽就認定係屬於家謙既出品,但單獨聽兩位自 ...
elky 發表於 2022-5-25 03:55

好盲粉嘅評價 但又真係咁喎
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

都係治癒系列!聽完會舒服

好聽之餘個MV其實好感動,香港好靚...

回復 33# hkaddoil

加入去嘅紅綠燈聲 誠意十足!

did did did
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

林家謙+盧廣仲, 2個合作個vibe幾夾

評分人數

好輕快嘅vibe!
December

家謙既歌always 越聽越好聽,正
KK

呢首都正,不過鐘意老朋友多的

呢首越聽越正,老朋友就差啲,不過以903的本性,其實都差唔多斷冠啦,如果唔係太多冠啦。

好聽